un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Test Vodafone 4G: 75 Mbps reali

4 Feb 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Am fost astăzi la Brașov pentru un test real cu rețeaua 4G Vodafone (apropo, a treia rețea 4G lansată de Vodafone în Europa e în țara noastră). Prin test real înțeleg că eram într-un loc public, hotelul Aro Palace, și am apăsat chiar eu butoanele de testare pe speedtest.net cu un modem conectat la laptop.

Rezultatele sunt extraordinare: 75 Mbps în mod constant pe download, între 20 și 30 Mbps pe upload, ping chiar și 15 milisecunde.

vodafone_4g_test_laptop

După cum vă spuneam, viteza maximă de download/upload este mai puțin importantă, odată ce treci de o anumită valoare suficientă pentru majoritatea aplicațiilor (adică dacă nu tragi torrente toată ziua prin 4G). E ca și cum ai compara o mașină care prinde 260 la oră cu una ce prinde 300 la oră – amândouă sunt foarte rapide oricum. Ping-ul mic este un element binevenit în tehnologia 4G deoarece contribuie la calitatea streaming-ului, oferă posibilitatea de jocuri online, asigură videoconferințe fără “scăpări” și alte astfel de aplicații tot mai des folosite.

Totuși, nu pot să nu remarc că este prima oară când văd atinsă valoarea maxim posibilă a tehnologiei. S-a zis 75 Mbps, atât am prins și nu doar odată, ci în mod constant. Am văzut în demonstrație și video-conferință HD, streaming HD de pe YouTube și un upload de 150 MB care s-a terminat de vreo 5 ori mai încet pe 3G decât pe 4G.

Vestea bună este că în curând în oferta Vodafone vor apărea Samsung Galaxy S III LTE și HTC One SV, ambele compatibile cu rețeaua 4G; încă nu știu când, cred că în vreo două luni se vor vinde. Momentan rețeaua 4G este dispoibilă pe modem-uri de laptop, mifi-uri, aparate Vodafone Office Complete și tablete compatibile 4G.

Porniți de pe www.vodafone.ro/4G

    11 comentarii

  1. nu merge si pe iPhone 5?

      (Citează)

    • @inn: mai e până merge și pe iPhone. Din câte șțiu de prin alte țări, trebuie inclusiv Apple să vină să testeze rețeaua și să-și dea OK-ul pentru a le fi utilizate telefoanele în 4G la noi. Se pare că iau în serios treaba cu calitatea experienței oferite.

        (Citează)

  2. Hai ca acum ma iau si de latenta… ce folos latenta de 1ms daca onor Vodafone limiteaza aplicatiile gen VoIP? Streaming? Asta merge rezonabil si pe 3G… videoconferinte? nah, ca tot la VoIP ajungem.

    P.S.: in intelesul prezentei pareri, limiteaza=restrictioneaza. Stiu, se poate ceva cu vreo 4 EUR in plus, la niste abonamente scumpe si nu mai e problema de mai sus, dar, atunci nici VoIP nu mai reprezinta ceva interesant si demn de vreun efort.

      (Citează)

  3. @George pentru ca si-ar taia craca de sub picioare. Cum ar mai incasa bani pe telefonie? caci sunt o companie de telefonie

      (Citează)

  4. @Andrei : problema e ca doar Vodafonea taxeaza chestia asta , ceilalti operatori nu . Intelegi ideea?

      (Citează)

  5. Singurul abonament la care costa voip-ul este cel standard, cel mai ieftin. Toate celelalte abonamente au voip inclus. (Internet Premium).

      (Citează)

  6. De la 1 ianuarie Vodafone si Orange au 15 MHz in banda de 1800. Tu ao prins aproape 75 Mbps pe o latime de banda a canalului radio de 15 MHz, deci nu 75 teoretic ci peste 100 teoretic ;)

      (Citează)

    • @Victor: nu știu ce să zic, se vedea clar limitarea la 75. Dacă nu din cauza canalelor, atunci poate din servere, însă transferul se plafona de parcă aș fi utilizat Netlimiter cu mâna mea.

        (Citează)

  7. 75 Mbps este o limita pur teoretica pentru 10 MHz. Nu prea ai cum s-o atingi nici in conditii de laborator.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus