un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Suntem atacați din spațiu!

15 Feb 2013  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Update 1: CNN vorbește de 247 de râniți confirmați de serviciile de urgență, majoritatea de la geamuri sparte. Încă nu se confirmă dacă antiaeriana rusă a distrus sau nu meteoritul în zbor/spațiu.

Update 2: fotografii excelente cu urmele meteoriților și cu pagubele de la sol pe englishrussia.com, via @octizip

Update 3: în afara unor canale românești, nu am văzut nici o confirmare străină că antiaeriana rusă ar fi fost cumva implicată și probabil nu a fost. E foarte dificil să nimerești un meteorit în atmosferă pentru că are viteza foarte mare, iar în spatiu trebuie să-l detectezi cu mult timp înainte, ceea ce nu era cazul aici.
Alte clipuri video găsiți într-o compilație pe BBC.

Update 4: crater de 6 metri în diametru găsit pe malul unui lac din zonă, unde s-a prăbușit bucata mare de meteorit. Nimic despre armata rusă, ceea ce mă face să cred că meteoritul a explodat singur în atmosferă. BBC.

Update 5: meteoritul avea 10 tone (probabil mare cam cât un automobil), era făcut din fier și călătorea cu 30 km/secundă. Nu l-a interceptat/distrus aviația rusă, deși câteva programe de știri de la noi încă susțin asta. 1000 de răniți. detalii pe CNN și BBC.

Update 6: compoziție, rezultate, final pe CNN.

meteorit_rusiaCred că numai la o ploaie și explozie de meteoriți deasupra Rusiei nu mă așteptam în această dimineață. Așa începea și filmul Armageddon, acum mai avem să aflăm de un asteroid gigantic ce se îndreaptă spre Terra.

Poate ați văzut deja clipurile. Dacă nu, o compilație bună se află mai jos, găsită pe YouTube de la Russia Today.

Observați lumina puternică. Sunt câteva momente ce par a fi dintr-un clip timelapse cu soarele tranzitând cerul, dar în realitate totul se întâmplă în două secunde. Iar de explozia bruscă a geamurilor, efectul unui boom sonic cauzat de meteorit traversând atmosfera, nu mai zic nimic.

Știrile de acum spun că apărarea antiaeriană rusească a doborât un meteorit în drumul său spre pâmânt. Nu-mi închipui cum ar fi putut face asta. Dacă țineți minte detaliile despre scutul antirachetă american, erau probleme mari în a doborî obiecte atât de rapide în atmosferă.

Un alt zvon spune că armata rusească a doborât un meteorit în spațiu, cu ajutorul unei rachete. Dacă este adevărat, e o performanță uimitoare, având în vedere că acesta era de dimensiuni foarte mici și probabil l-au detectat cu câteva momente înainte. Sper să vină mai repede detaliile.

    18 comentarii

  1. e embedul de pe RT. eu ma chinui de vreo cateva zeci de minute sa-l schimb :)) dar se tot actualizeaza

      (Citează)

  2. Încearcă canalul lor de YouTube http://www.youtube.com/user/RussiaToday?feature=watch

      (Citează)

  3. Damn, ce păcat că nu mai e OTV, îți dai seama ce conspirații erau inventate?

      (Citează)

  4. Huston, we’ve got a problem :) or not ?

      (Citează)

  5. Al doilea razboi mondial. Nemtii cresc blindajul tancurilor, cu efecte negative asupra autonomiei si vitezei. Rusii pun vechiul blindaj inclinat. Germanii se cred in continuare superiori, rusii mai toarna o vodka.
    Anii ’60. Americanii cheltuie milioane de dolari pentru fabricarea unui pix care sa scrie in spatiu si in orice directie. Rusii trimit niste creioane. Vodka pentru toata lumea.
    1999. Nato intervine in Kosovo si gasesc aeroportul din Pristina ocupat de rusi. La naiba!
    2013. Americanii cheltuie miliarde pe un scut anti-racheta care nu poate urmari obiecte rapide in atmosfera. Rusii n-au o problema sa intercepteze un obiect care vine spre ei. After all, it takes aim, not speed. Americanii se cred in continuare cei mai tari de pe planeta. Putin zambeste.

      (Citează)

    • @Vlad: well, nu se știe încă. Aia cu pixul și creionul nu știu dacă e adevărată, dar pot înțelege și necesitatea unui pix.
      Încă nu am văzut o confirmare oficială despre ce au interceptat rușii și cum.

        (Citează)

  6. @Vlad
    +11111

      (Citează)

  7. Eu astept sa ne zica altcineva ce a cazut. Cum dracu se intampla tocmai in Kazahstan unde au rusii centrul spatial?

      (Citează)

  8. @Nashu: old your horses – e taare departe de unde e kazashtanul

      (Citează)

  9. in sensul ca meteoritii au picat cam la ~1000 km – in linie dreapta – de “centrul spatial” (Baykonur)

      (Citează)

  10. @fish:

    Eram sigur ca o sa zica cineva asta. Tii minte cand a picat naveata Columbia cum s-a imprastiat peste 3 state? La vitezele si altitudinile de care am vorbi aici, o mica deviere de unghi te duce la dracu in praznic.

    Zona aproximativa ramane.

      (Citează)

  11. @nashu – teoria consitpatiei. imho.
    macar la columbia s-au dus peste tot fiind vorba de bucati usoare care au dispersat. la asta ce naiba sa disperseze? ca nu e din bucati ansamblate.

      (Citează)

  12. ah. si in alta ordine de idei – oricum la Baikonur lanseaza nu numai nu numai rusii – ci si americanii (de prin ’95 s-au bagat pe acolo ca era mai ieftin decit de la Cape Canaveral)

      (Citează)

    • @fish: lansează americanii de acolo pentru că marfa spre ISS pleacă pe rachete rusești, iar ei nu vor să lanseze din altă parte.

      Cea mai ieftină lansare este la francezi, în Guyana Franceză, care e aproape de ecuator și se consumă mult mai puțin combustibil.

        (Citează)

  13. Nu zic ca nu poate fi coincidenta, dar, daca ar fi, ar fi mare.

    Nu vad insa ce legatura are faptul ca oamenii inchiriaza baza/rachete/spatiu in rachete/capsule si altora. De altfel, nu vorbim de lansare aici ci de aterizare. :D Stii probabil ca in stepele din Kazahstan se face aterizarea capsulelor de pe ISS…

      (Citează)

  14. Având în vedere ca doar rușii mai au cum să trimită oameni/chestii spre ISS, nu cred că are nimeni interes la momentul ăsta.

      (Citează)

  15. Depinde ce duci. Arianne nu duce oameni, doar cargo.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus