un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Se simte nevoia unei șpăgi la PMB

7 Feb 2013  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Primăria București are niște planuri dubioase cu Centrul Vechi. Întâi am auzit că vrea să limiteze orarul localurilor până la ora 24 în timpul săptămânii, respectiv 1 noaptea în weekend, acum că toate terasele ar trebui sa aibă același model de mobilier exterior, ca să formeze un aspect unitar al întregii zone.

Dacă prima parte măcar are câteva justificări logice (locuiesc unii pe acolo, se satură și Poliția să stea în fiecare noapte până dimineața să coordoneze taximetriști și parcagi), a doua nu. Ce mă atrage la Centrul Vechi este tocmai varietatea. Restaurante de diverse specificuri, pub-uri de toate națiile, și, la fel cum îmi place să văd interioare aranjate în atâtea feluri diferite, de ce ar trebui să fie terasele din exterior o excepție?

PMB insistă pentru un aspect unitar al zonei uitând, totuși, că jumatate din ea este o ruină. Cel puțin strada Franceză este plină de clădiri aproape de prăbușire, incendiate, distruse, pline de gunoaie și moloz. Uitați mai jos și o fotografie cu câteva ghilotine ce așteaptă un trecător nevinovat în vreo noapte de furtună, dar Primăria are alte griji cu Centrul Vechi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Părerea mea e că se mai cere o șpagă. Trebuie să se întâlnească toți patronii de terase, să pună fiecare 20.000 de euro într-o căciulă și să o ducă la Primărie, împărțind-o proporțional pe la câțiva directori și șefi, ca să-i mai “ierte” câtiva ani cu astfel de idei.

    13 comentarii

  1. “parcagii”. Da-le-as foc!

      (Citează)

    • @nashu_mare: e ditamai parcarea subterană la Universitate. Parcagii nu mai sunt o problemă decât dacă vrei în mod special să te lupți cu ei.

        (Citează)

  2. Nu întotdeauna schimbarea e ceva negativ, dar în România de cele mai multe ori politicul ne-a demonstrat că sunt praf și că ei NU știu mai bine; pentru că au fost mandatați majoritar de fraieri își fac damblaua și impun aiureli.

    În altă ordine de idea, și în BV acum vreo 2 ani (parcă) se impuseseră ca toate umbrelele de soare de la terase să fie identice – vezi tu, scandal mare, toți nemulțumiți – până când au început turiștii să-și dea cu părera și toți au constatat că de fapt fusese un lucru bun.
    Acum vor să unifice la capitolul design toate terasele, scaune/mese/umbrele și au scos deja listă cu furnizorii agreați. Cred că spaga data de furnizor a fost mai babană.

    PS: acolo la voi în Centru Vechi, mai bine ar instala careva puncte de vânzare căști de siguranță (tot anul)

      (Citează)

  3. Ar fi minunat să-i oblige să aibă exterioarele aproximativ asemănătoare. Exemplul din Piaţa Mare din Sibiu e cel mai bun. Şi uite un articol care şi explică de ce e o diferenţă mare între interior şi exterior: http://cemerita.ro/dreptul-de-proprietate-nu-iti-da-dreptul-sa-faci-ce-vrei/

    Diversitatea umbrelelor? Come on…

      (Citează)

  4. Eu vad o parte buna in fortarea localurilor sa fie inchise la 24. Se pot extinde in interior, adica deschiderea si etajelor superioare unde se poate, care implica si amenajarea lor exterioara. Aici trag eu speranta. Ca parterul localurilor arata bine, dar etajul e “conservat” din anii ’20.

      (Citează)

  5. Se vorbeste despre inchiderea TERASELOR la ora 24, nu inchiderea LOCALURILOR. Vara trecuta nu aveam loc sa trec pe nicio strada din centrul vechi ptr. ca toti patronasii isi pusesera scaunele pana`n sufletul populatiei. Din punctul ala nu prea ma mai intereseaza ce patesc. Si-au facut-o cu mana lor.

    Legat de aspect unitar: un prieten de-al meu intr-un orasel mai mic din Germania si-a luat acoperis si nu l-a lasat primaria sa-l monteze. Acoperisul era verde si majoritatea caselor din zona aveau acoperis maro. Mie imi place legea asta legata de aspect :)

      (Citează)

  6. @Revo
    amici în Germania, și-au făcut casă la marginea localității și înainte au cerut autorizație la primărie (vorbim de sătuc < 1000 suflete).

    După 1 an de la depunerea actelor, primăria le-a dat ok-ul: strada fusese asfaltată, utilitățile apă/canal/tensiune erau la marginea drumului. Cu autorizația de construcție au primit și o hârtie care le spunea ce culori au voie să pună pe casă, ce culori sunt acceptate la acoperiș, ce tip de tufe au voie să-și pună în grădină (și înălțimea maximă) și că nu au voie să-și planteze pomi (curtea era mică)

      (Citează)

  7. cert e ca daca te-a prins cutremuru al mare intr-un restaurant sau club full de pe acolo, ala esti.

      (Citează)

  8. asta cu umbrelele similar se aplica si in Brasov si este OK.

      (Citează)

  9. @nwradu

    Doar papagalii merg cu masina in Centrul Vechi. Reciteste-ti textul!

      (Citează)

  10. @Radu, nu confunda Las Vegas cu Centrul Vechi :)) bottom line is: mi se rupe de ce fac ei acolo atat timp cat eu nu ma simt ca si cum as fi in bazarul din piata gorjului

    @Ariel … probabil ca si amicul meu avea hartie d-aia … dar na ..

      (Citează)

  11. Cum spune Alex Negrea, la Sibiu exista de ani buni regulamentul cu aspectul unitar si cred ca se simte diferenta fata de restul oraselor. Brasovul are si el in zona centrala nu doar regulament cu aspect unitar al teraselor ci toate umbrelele de la toate terasele sunt identice (cu scrisul acela cu “probably the most beautiful city in Romania”), niciunde mai mare sau mai mic ori culori diferite.
    Chiar zilele trecute am citit regulamentul din Bucuresti si mi se pare foarte bun. Iti spune exact ce ai voie si ce nu ai voie sa faci in asa fel incat sa nu mai interpreteze toti legea asa cum vor… si sunt sigur ca va face o diferenta foarte mare de aspect general al centrului istoric.
    Daca tot a pus Alex link spre blogul meu, imi permit sa pun si eu doua pentru comparatie:
    http://cemerita.ro/de-ce-e-sibiul-frumos/
    vs
    http://cemerita.ro/brasov-nu-e-cel-mai-frumos-oras-din-romania/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus