un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dușmanul de moarte al Capitanului Planet

22 Feb 2013  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Bogdan Botezatu mi-a spus despre un american care a inventat întâi benzina cu plumb și apoi freonul. Nu cel mai eco-friendly reprezentant al speciei umane, nu? Bogdan spunea că respectivul s-a sinucis după aceea, ceea ce nu-i chiar adevărat.

Wikipedia are mai multe detalii. E vorba despre Thomas Midgley Jr., născut în 1889. Ca inginer pentru General Motors, a descoperit în 1921 avantajul introducerii de plumb în benzină și a fost premiat pentru asta. În 1923 a intrat în concediu medical pentru a se vindeca de intoxicație cu plumb, în urma experimentelor.

După ce vreo 15 muncitori au murit din cauza intoxicației cu plumb în uzina ce producea acești aditivi, Midgley a apărut la o conferință de presă pentru a susține siguranța acestui produs. A inhalat vapori timp de 60 de secunde, susținând că produs este foarte sigur și ar putea face asta în fiecare zi fără nici un pericol pentru sănătatea proprie. Ulterior, în secret, a mai petrecut un an în concediu medical pentru a-și reveni după acest episod.

Câțiva ani mai târziu, divizia Frigidaire a General Motors își dorea un nou agent de răcire, mai puțin toxic decât cele anterioare. Midgley a făcut parte din echipa care a sintetizat freonul, o substanță care a stat la baza a ceea ce numim astăzi cu același nume generic. A primit numeroase premii și medalii pentru această invenție.

În 1940 Midgley s-a înbolnăvit grav, a rămas paralizat la pat, unde și-a montat un sistem de scripeți pentru a se ridica. A fost găsit mort în pat, ștrangulat cu acest sistem; nu știe nimeni dacă a fost sinucidere sau accident.

Niște ani mai târziu, s-a dovedit că freonul face o mare gaură în stratul de ozon. De asemenea, benzina cu plumb este acum interzisă și cunoaștem cu toții problema poluării. Thomas Midgley Jr. și General Motors.

sursa: Wikipedia.

    14 comentarii

  1. Pai nu era Captain Pollution ? :))

      (Citează)

  2. Căpitanul Poluare din desenele animate era un îngeraș față de nenea Midgley.

      (Citează)

  3. Dorinel de mai sus se baga si el in seama, poate da careva clic pe numele lui.

      (Citează)

  4. Stati linisiti prieteni, o sa ne ucida Ponta si Basescu inainte sa ne ucida poluare, incalzirea globala, extraterestrii care nu exista, etc etc

      (Citează)

  5. @Alin

    Pe bune? Esti genul ala de comentator? Chiar orice discutie pe orice tema trebuie sa se intoarca la politica, chiar daca n-are nici in clin nici in maneca cu conversatia?

      (Citează)

  6. Nu, nu sunt, dar consider ca aia e cauza tuturor relelor din tara asta, e cauza pt care unii se sinucid ca n-au cu ce trai. Ti se pare nesemnificativ ?!

      (Citează)

  7. Extraordinar de nesemnificativ pentru un articol despre freon si benzina cu plumb. Pe langa ca respectivul Thomas Midgley a fost cu un secol inainte – explica-mi te rog cum vezi relevanta politica aici?

      (Citează)

  8. bun, deci ma repet : ideea este ca o sa ne ucida cei care ne “conduc”, fiindca suntem niste prosti care nu reactionam, nu o sa ne ucida poluarea sau incalzirea globala. tot n-ai facut legatura ? :)

      (Citează)

  9. dec alin e decat postac :D

      (Citează)

  10. iar tu esti DECAT un dobitoc si un prost, si-ti urez DECAT sa mori in chinuri !

      (Citează)

  11. mai esti si decat nervos.

      (Citează)

  12. Nu, glumeam doar, nu te speria :)) Nu vad cu ce te-am deranjat. Sau si tu esti unul din inconstientii care nu inteleg cauzele problemelor noastre ?! Asta cu poluarea e o porcarie bagata in fata ca sa “prosteasca prostii” sa poata fura in continuare in timp ce noi ne ocupam de subiect :)) Asa e pe toata planeta, dar nu toti isi dau seama… :)) Atat am enuntat : nu poluarea e problema noastra, ci problema suntem chiar noi. Get it ?! :))

      (Citează)

  13. La fel cum se vor dovedi telefoanele mobile, laptopurile, alimentele cu arome foarte gustoase, McDonald’s, Mall-urile, cinematografurile si filmele 3D, facebook-ul, hainele mulate etc etc c-au dus la boli foarte grave, peste cativa ani :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus