un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pe coasta Portugaliei

15 Feb 2013  ·

TURISM  ·

13 comentarii

La vară merg la Lisabona și într-o zi plănuiesc și un drum până la Porto, aproape 250 de kilometri spre nord, un oraș foarte pitoresc pe care abia aștept să-l revăd. Drumul îl voi face pe calea cea mai rapidă, autostrada din mijlocul țării de trece și pe lângă Fatima și Coimbra.

Totuși, Portugalia este o țară cu ieșire la Atlantic. Uitați-vă ce locuri frumoase am găsit de-a lungul coastei dintre Lisabona și Porto la o simplă căutare în imaginile incluse în Google Maps. Singura problemă este că îți trebuie mult mai mult timp pentru a merge pe drumurile lor naționale din localitate în localitate și să și te bucuri de fiecare măcar stând la un cocktail sau o baie prin fiecare.

Cabo da Roca – cel mai vestic punct al Europei. Priveliștea de sus e spectaculoasă. Din fericire, acesta e suficient de aproape de Lisabona încât să ajungi rapid pe acolo.
cabo_da_roca

Azenhas do Mar – un mic orășel pe o stâncă deasupra oceanului, cu trepte săpate pentru a ajunge la plaja de dedesubt și această vedere panoramică foarte populară. [sursă foto]
Azenhas_do_Mar

Ericeira – un orășel cu câteva hoteluri bine plasate. [sursă foto, foto]
ericeira_1ericeira_2

Praia da Calada – o plajă retrasă, tocmai bună de filme porno. Mai sunt câteva sute de-a lungul coastei și ar trebui să vedeți cum arată fotografiate în lumina apusului. [sursa foto]
Praia_da_Calada

Santa Cruz – [sursa foto]
santa_cruz

Praia de Porto Novo – în stânga imaginii ar fi un hotel cu vedere spre ambele plaje [sursa foto]
praia_porto_novo

Praia de Porto Dinheiro – în Ribamar, un alt orășel ce are destule de oferit turiștilor [sursa foto]
ribamar

Lourinha – alt oraș pitoresc [sursa foto]
lourinha

Peniche – un oraș pe o peninsulă [sursa foto, foto]
consolacao
peniche

Laguna Obidos – oceanul invadează uscatul într-un loc superb, cu multe case de vacanță în jurul plajelor. Au chiar și o veche fortăreață acolo. [sursa foto, foto, foto]
obidos
obidos_1
obidos_2

S. Martinho do Porto – un alt golf spectaculos, cu stațiuni și sate în jurul său [sursa foto, foto, foto, foto]
martinho
martinho_1
martinho_2
martinho_3

Nazare – cu accent pe e, este un oraș mai mare pe coasta Atlanticului, iar promenada aceea de pe plajă îmi face cu ochiul [sursa foto]
nazare

Figueira da Foz – un oraș mare, la vărsarea râului Mondego în ocean. Cred că numai aici s-ar putea sta o zi întreagă. [sursa foto, foto]
figuiera_1
figuiera_2

Gafanha da Nazare – o altă lagună cu multe fiorduri, în jurul căreia se află cam o duzină de orășele. [sursa foto]
gafanha

Senor da Pedra – o micuță capelă chiar pe plajă, la malul apei. Nu știu cum rezistă furtunilor, dar aș vrea să o văd. [sursa foto, foto]
pedra
Senhor da Pedra

Vila Nova de Gaia – la sud de Porto, practic o periferie a capitalei, se găsește acest oraș. [sursa foto, foto, foto, foto]
vila_nova_gaia_1
vila_nova_gaia_2
vila_nova_gaia_3

Acestea sunt doar imagini cu coasta. N-am intrat în orășele, deși din ce gășesc pe net, multe sunt chiar pitorești. Mai poți găsi alte sute de locuri care arată tot la fel de bine, iar în unele sunt chiar șosele pe la marginea oceanului, în special Estrada Atlantica.

    13 comentarii

  1. Vrei sa te intorci in aceeasi zi in Lisabona? Daca poti dormi o noapte in Porto iti recomand sa nu mergi pe autostrada ci sa vizitezi cateva din locurile pe care le-ai indicat. Cabo da Roca este spectaculos, sunt multe plaje pustii si foarte pitoresti.

    Oricum, in Porto ai ce face cel putin o zi (eu am stat vreo 3 si nu m-am plictisit) si ar fi bine sa ai cel putin o noapte acolo, ca sa poti degusta si celebrele lor vinuri.

      (Citează)

  2. Ceva imi spune ca Portugalia va fi urmatoarea destinatie pentru concediu din acest an :)

      (Citează)

    • @Alex: o recomand oricând. Nu e o țară scumpă, lângă Lisabona sunt stațiuni frumoase de munte și mare, Porto e un oraș magic, coasta ai văzut cum arată, Fatima și Coimbra trebuie vizitate, iar dacă ai timp de mai multe, la nord, trecând în Spania, am fost într-o mică croazieră de o oră pe niște fiorduri unde se cultivă fructe de mare, foarte pitoresc, iar apoi am mâncat la creveți și midii până m-am umflat, totul pentru vreo 15 euro.

        (Citează)

  3. daca viitoare cand imi zice cineva ca fac “vacante in viteza” o sa ii zic sa se uite la traseele tale :))

    daca iti plac peisajele Portugalia e chiar misto, dar trebuie sa ramai pe coasta, in “interior” e putin mai tristi si arid. Vad ca ai zis “baie” si “Porto” mai sus, intereseaza-te inainte unde poti baie. Asta pentru ca in Porto/vecinatate nici vara nu prea se poate, din cauza a nu stiu ce curent oceanic apa e rece cam tot timpul.
    Si mie mi-a placut f mult Porto, mai ales relieful, fantastic. Daca ai timp la Porto viziteaza si Muzeul de Arta Contemporana Serralves, este fantastic.

      (Citează)

  4. Recomand la Lisabona muzeul trasurilor si muzeul Carris (RATB-ul lor).

      (Citează)

    • @Mark-3000: de muzeul trăsurilor am auzit, dar nu pot spune că mă tenteaza în mod special. Să văd cum stau cu timpul pe acolo.

      Pentru Porto ce recomandări aveți? Ultima oară am făcut o mică croaziera pe râu și am băut vin, dar pe unde să mai merg dacă am timp limitat?

        (Citează)

  5. Mama, ce program ti-ai facut! Nu stiu daca mi-as dori sa merg vreodata cu tine in vreo calatorie din asta.

      (Citează)

  6. Monica Geller scrie pe tine. Tu deja poti sa scrii despre cum “a fost” in concediu.

      (Citează)

  7. Radule, hai de Pasti. Saptamina aia vreau sa merg cu nevasta.
    Vorbesc serios. :)

      (Citează)

  8. @jules:

    Swinging fan?

      (Citează)

  9. @nashu asa-i ca acu ai vrea si tu sa mergi ? :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus