blog demisec cu note fine de tehnologie

Totul despre aeroterme, convectoare, calorifere cu ulei și radiatoare

Clock icon

28 Jan 2013

Tag icon

TEHNOLOGIE

Comments icon

49 comentarii

gheata_in_geamMai avem mult din această iarnă și ce-i mai greu este înaintea noastră (anul trecut în februarie a fost cel mai frig), așa că poate vă gândiți să cumpărați un aparat de încălzit casa. Este foarte neplăcut să vii de la muncă și să îngheți în casă; măcar acolo trebuie să ai confortul pe care îl meriți.

Dar ce aparat de încălzire? Aeroterme, convectoare, radiatoare, calorifere, sobe; care-i diferența între ele? Alegi pe gaz sau electric? Iată un mic ghid din punctul meu de vedere.

În primul rând, dacă ai aer condiționat cu încălzire, nu te baza pe el pentru orice condiții. Majoritatea instalațiilor de aer condiționat cu încălzire funcționează până la o temperatură minimă de -5 grade, iar anul trecut au fost chiar și -20. În plus, mai mult ca sigur preferi o soluție mobilă pe care să o duci în ce cameră ai nevoie (seara în sufragerie, noaptea în dormitor etc).

Bun, revenind la convectoare, aeroterme, radiatoare cu halogen, sobe cu gaz, calorifere electrice cu ulei și alte asemenea, ajungem la întrebarea “pe care îl aleg? Care este mai bun?”.

Simplu. Toate sunt la fel de bune. Aparatele de încălzire transformă cu randament aproape 100% energia electrică în căldură. Asta înseamnă că cele de putere mică dau mai puțină căldură, iar cele de putere mare dau mai multă căldură.

Nu te gândi la banii pe care-i plătești pentru acest consum, măcar se transformă integral în căldură, iar majoritatea aparatelor au diverse trepte de putere și sisteme de temporizare astfel încât să reglezi nivelul de căldură degajată exact cum îl vrei.

Altfel spus, o aerotermă de 2000 W încălzește la fel de mult ca un convector de 2000 W, pentru că ambele conțin o rezistență de acea putere și ea încălzește, de fapt, aerul. Doar că apoi aeroterma și convectorul au moduri diferite de a “trimite” aerul cald în cameră.

Felul în care simți tu aerul cald și ce preferi în materie de zgomot, portabilitate sau utilizare sunt criteriile după care alegi un aparat sau altul. Sau dacă nu-ți pasă, VEZI PRODUSELE LA OFERTĂ.

 

AEROTERME

aeroterma
Aeroterma este formată, la modul cel mai simplist, dintr-o rezistență ce încălzește aerul și un ventilator ce-l suflă în încăpere.

Avantaje:

 • portabile, ușoare, se pot ridica și repoziționa lejer cu o singură mână
 • vântură aerul cald prin cameră

Dezavantaje:

 • ridică praful de pe podea
 • generează un mic zgomot din cauza ventilatorului
 • suport cam șubred (înalte și subțiri), iar dacă le dărâmi și nu au protecție pot cauza probleme. Tesy HL-240 pare un model mai stabil, fiind plat.

Aerotermele mi se par o soluție improvizată. Dacă ți-e frig și stai în fața ventilatorului, vei constata că nu este prea plăcut să te sufle aerul minute sau ore în șir deoarece îți usucă ochii. De asemenea, nu poți sta lângă ele ca lângă o sursă de căldură, ci sunt gândite să încălzească toată camera prin fluxul de aer, iar dacă dormi iepurește s-ar putea să te deranjeze zgomotul ventilatorului. Sunt însă ieftine și mici și portabile.

Există și aeroterme de perete, care arată ca unitatea interioară a unui aer condiționat. Sunt mai greu de instalat și fixe, ai nevoie de alimentare până la ele, dar nu mai fac praf în cameră.

Pe eMAG aerotermele încep de la 48 de lei. Consultați întreaga ofertă în secțiunea AEROTERME

CONVECTOARE DE PERETE SAU PODEA

convector

Convectoarele funcționează pe baza faptului că aerul cald se ridică singur spre tavan. Astfel, deși convectorul este o cutie ce seamănă cu un calorifer tradițional, de fapt aerul rece de la nivelul podelei intră singur în el, unde este încălzit de o rezistență și se ridică în sus prin cutia metalică.

Avantaje:

 • există variante de perete și de podea (fixe și respectiv mobile)
 • recirculă aerul prin încăpere, dar încet
 • nu sunt zgomotoase

Dezavantaje:

 • majoritatea modelelor nu au roți
 • ai grijă să nu blochezi gurile de evacuare a aerului cald din partea de sus

Convectoarele au avantajul unei forme subțiri și înalte, așa că nu ocupă loc mult. Spre deosebire de aeroterme, pot fi puse și lângă un perete, ca un calorifer (sau chiar pe perete, fiind și astfel de modele). Unele au și ventilator integrat pentru a spori fluxul de aer.

Sunt mai mari și mai grele decât aerotermele și trebuie să ai grijă să nu le astupi din greșeală cu haine.

Pe eMAG convectoarele încep de la 120 de lei. Consultați întreaga ofertă în secțiunea CONVECTOARE

CALORIFER ELECTRIC

calorifer

Caloriferele electrice cu ulei sunt soluții de încălzire cu dus și întors. Conțin un ulei care se încălzește și rămâne cald și după ce le scoți din priză, având o inerție termică mare.

Aici vedeți un prim avantaj. Poți încălzi caloriferul și camera, oprești alimentarea electrică și caloriferul rămâne cald încă o vreme, ceea ce-ți permite să adormi cu el lângă pat, încălzindu-te.

Pe total însă eficiența este aceeași. Uleiul se răcește lent, dar se și încălzește la fel de lent. Contează doar felul în care vrei să-ți fie dată căldura, așa cum am spus la început.

Avantaje:

 • poți adormi cu caloriferul cald lângă tine, fără grija că este încă în priză
 • poți usca pe el diverse mănuși, căciuli și alte lucruri mici
 • este o sursă punctuală de căldură, adică îl poți ține lângă fotoliul din care te uiți la televizor și simți mereu căldura lângă tine, spre deosebire de aerotermele și convectoarele care o împrăștie în cameră
 • nu sunt zgomotoase

Dezavantaje:

 • pot apărea scurgeri de ulei
 • mare, greu, noroc că are roți, dar nu-i ușor să-l duci și la soacră-ta acasă dacă are nevoie
 • inerția termică înseamnă și că nu oferă imediat căldura dorită

Caloriferele sunt bune pentru a fi plasate lângă pat, fotoliu, patul copilului, picioarele tale, în uscător etc. Încălzesc și o cameră întreagă, desigur, dar sunt mai complexe decât celelalte soluții prezentate și asta le face și mai scumpe.

Pe eMAG cel mai ieftin calorifer cu ulei costă 199 de lei. Consultați întreaga ofertă în secțiunea CALORIFERE CU ULEI

RADIATOARE CU HALOGEN

radiator_halogen
Radiatoarele sunt mici și portabile, doar oleacă mai grele decât o aerotermă (pentru că au mai multe piese metalice).

Radiatoarele cu halogen, spre deosebire de toate soluțiile discutate anterior, nu încălzesc aerul din cameră (de la care apoi te încălzești tu sau obiectele), ci direct corpurile spre care sunt ațintite. Elementele metalice direcționează radiația infraroșie spre obiectele din fața lor.

Aparent, sunt cea mai bună soluție pentru că te încălzesc direct pe tine. Practic însă, de cele mai multe ori ai prefera să fie încălzit aerul din cameră, ca să te simți mai bine oriunde în ea, să nu te bagi într-un pat rece și nici să nu simți că te “bronzezi” pentru că stai în fața radiatorului.

Avantaje:

 • transfer rapid de căldură către “țintă”
 • portabile, mici

Dezavantaje:

 • nu încălzesc întreaga cameră decât indirect și în timp
 • o mică parte din energia electrică se transformă de fapt în lumină
Pe eMAG cel mai ieftin radiator costă 44 de lei. Consultați întreaga ofertă în secțiunea RADIATOARE CU HALOGEN

Nu uitați că aparatele electrice se pot introduce în orice priză, ceea ce le asigură o portabilitate mare. Cele pe gaz, dacă vă bate gândul, sunt soluții cu montare permanentă, depinzând de butelii sau țevi de gaze trase până în locul respectiv.

PANOURI RADIANTE (CU INFRAROȘU)

panou_radiant

Mai nou sosite prin oferte, panourile radiante funcționează pe același principiu ca și radiatoarele cu halogen: nu încălzesc aerul din cameră, ci direct obiectele aflate în fața lor (sau, mai exact, într-un unghi de cuprindere ce poate ajunge la 180 de grade). Fac asta direcționând radiație infraroșie spre obiecte (oameni, mobilă, peretele opus etc), invizibil pentru ochiul uman. În plus, au un aspect plat, fiind deseori montate ca un tablou, ca un calorifer sau chiar și pe tavan.

Nu vă temeți, radiația infraroșie nu vă dăunează sănătății. Vorbim de un panou gândit și fabricat pentru a încălzi oameni, nu de un Soare montat pe perete. Trebuie conectate la curent electric și instalate corect, adică într-un loc unde nu sunt obstrucționate. Unele modele pot fi chiar și disimulate sub formă de tablouri.

Avantaje:

 • nu circulă aerul prin cameră, deci nici nu ridică praful sau particulele, fiind recomandate bolnavilor de astm.
 • există multe studii care spun că expunerea la infraroșii este chiar benefică pentru corp, în doza date de astfel de panouri.
 • sunt disponibile în diverse culori și materiale (de exemplu față de sticlă), iar unele au inclusiv telecomandă.
 • pot fi montate și pe tavan.
 • durată lungă de viață, se vorbește și de 30 de ani.

Dezavantaje:

 • este nevoie de o instalare cu prindere solidă în tavan sau perete, ceea ce înseamnă scule și poate un meșter.
 • sunt cele mai scumpe soluții de încălzire.
 • sunt fixe și inestetice în casă, fiind ceva mai potrivite unui spațiu de birouri sau comerciale.
 • suprafața lor ajunge la temperaturi foarte înalte, nu vrei să le atingi sau să le astupi cu ceva.

După cum vedeți, o problemă este prețul lor, alta este cauzată de temperatura la care ajunge panoul în sine. Nu vei vrea să-l atingi, dar s-ar putea să o faci din greșeală. De multe ori, se recomandă montarea lor pe tavan. Indiferent ce alegeți, asigurați-vă că alegeți un panou potrivit pentru dimensiunea camerei sau mai multe panouri mai mici.

Pe eMAG cel mai ieftin panou radiant costă 669 de lei. Consultați întreaga ofertă în secțiunea PANOURI RADIANTE.

CUM SE CALCULEAZĂ COSTUL CU ÎNCĂLZIREA

Ddacă scrie că un aparat este de 2000 W, atunci consumă 2000 de watti în fiecare oră de funcționare. La un preț de 0,6 lei/kWh (sau cam atât, că e un sistem complicat), plătești 1,2 lei pentru fiecare oră de funcționare a respectivului aparat. La 3 ore pe zi x 30 de zile, înseamnă 1,2 x 3 x 30 = 108 lei pe lună doar acel aparat utilizat la putere maximă. În practică vei plăti mai puțin pentru că nu-l folosești mereu la puterea maximă, ci îl poți regla din butonul de trepte de putere, iar termostatul său îl mai oprește din când în când. Dar măcar nu-ți mai îngheață mâinile și picioarele în casă după o zi obositoare, nu?

Alte sfaturi:

 • Capacitatea de încălzire a diverselor aparate se exprimă în funcție de mărimea în metri cubi a camerei, adcă Lungime x lățime x înălțimea ei.
 • majoritatea aparatelor au cabluri electrice de mici dimensiuni. Utilizați un prelungitor de calitate, cu fire groase, deoarece puterea este mare. Puteți găsi prelungitoare “brand” în secțiunea PRELUNGITOARE
 • aveți grijă unde puneți în funcțiune aparatul. Să nu cadă, să nu fie acoperit, să nu poate fi lovit sau atins din neatenție pentru că este fierbinte sau se răstoarnă.
 • aproape nici un aparat nu este gândit pentru funcționare în baie. Umiditatea de acolo nu se potrivește cu sisteme electrice de încălzit și nu sunt deloc recomandate pentru așa ceva, că poate mori. Dacă scrie în instrucțiuni că sunt proiectate și certificate pentru mediu umed, ar merge.
 • nu vă speriați de eventuale mirosuri de ars la început, așa fac aparatele noi sau cele cu praf în ele.

  49 comentarii

 1. vezi ca au aparut panourile cu infrarosii. Scumpe, dar cica bune

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 8 Thumb down 10

 2. centrala pe gaz :)

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 9 Thumb down 7

 3. La care, costul initial (proiect, achizitie, instalare, gaurire pereti, tencuire) + revizii ulterioare si gazul costa cat? Din cand in cand ma amuz cand unii proprietari se plang uimiti ca o centrala termica “ofera” costuri mai mari decat utilizarea CET-urilor. E doar solutia cu potentialul de a oferi cea mai mare independenta de ceilalti, nu si cea mai favorabila dpdv financiar.

  Ah, si spre desoebire de instalatiile de incalzire cu curent electric, randamentul centralelor cu gaz difera de la model la model.

    (Citează)

  Comentariu controversat. Tu ce zici? Thumb up 17 Thumb down 16

 4. aerotermele tot timpul și toate modelele care le-am văzut mi se par adevărate bombe. mici, instabile, construcție kitsch – eu le evit.

  convectorul chiar dacă e tot o aerotermă, mi se pare soluția optimă de compromis. are suprafață mare, la o putere de 2kW încălzeste repede (ca să nu zic instant) și e foarte folositor în baie (evident departe de stropi). E foarte ușor, nici nu ai nevoie e roți.

  caloriferul electric e ok. modelel vechi, > 7-8 ani am văzut să aibă probleme cu scurgerile de ulei, astea noi, nu. Sunt al dracu de grele, dar au roți. Cu siguranță o femeie le mută mai greu. Cum zici are inerție mare, însă e singurul dispozitiv care-l folosesc pornit peste noapte, atunci când e cazul – gen cabană la munte, urgentă.

  La capitolul prelungitor – aici e adevărata bubă. Cel mai bine recomand să îți faci tu prelungitorul, așa știi bine ce tip de conductor ai (secțiune), stecher și multi-priză. Dacă știi că oricum nu ai împământare, poți merge direct cu cablu cu 2 conductori 2*2,5 și elimini deja parte din probleme.

    (Citează)

  Ceilalți sunt de acord. Tu ce zici? Thumb up 31 Thumb down 4

  • @Ariel: “convectorul chiar dacă e tot o aerotermă, mi se pare soluția optimă de compromis. are suprafață mare, la o putere de 2kW încălzeste repede”

   Dacă te uiți în el, vei vedea o rezistență mică, așa că suprafața nu are vreo legatură, ci doar conduce aerul în sus. Eu n-as pune nimic electric în baie, mai ales cu o rezistență în partea de jos.

   Cât despre prelungitor, ai dreptate, eu mi l-aș face singur cu cablu de 2,5mmp. Dar aici e cum zice nashu, nu poți spune pe blog “fă-ți singur prelungitorul” pentru că n-ar fi sigur pentru toți cititorii să recomand asta. Nu mai vorbim de împământare, care în majoritatea blocurilor lipseste cu excepția prizei de lângă baie.

     (Citează)

 5. @Ariel

  Eu nu as recomanda pe un astfel de blog ca cineva sa isi faca prelungitorul, mai ales unul care va fi folosit pentru puteri mari… Trebuie sa pui un disclaimer: daca nu faceti in mod frecvent asa ceva, stati departe.

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 12 Thumb down 6

 6. @Nashu_mare: Mai e chestia că atunci când se ia curentul nu mai ai încălzire și apă caldă, dacă ai centrală proprie ești foaaaarte tentat să faci economii și o ții mereu pe minim ca să te minunezi ce puțin vine factura.

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 4 Thumb down 7

 7. Radule, hai sa te lamuresc io.
  Aerotermele consuma mult si eficienta e praf. Sint bune pentru un spatiu gen 4 mp si cam atit.
  Convectoarele sint niste mizerii fara nici o urma de eficienta. Am avut, mi l-au furat, nici macar nu l-am mai declarat. Era atit de praf incit nici macar linga el nu simteam decit o urma de aer cald.
  Radiatoarele cu halogen sint un fel de vax albina. Sint bune pentru terase, nu in casa. Fa un test si ai sa vezi ca mori de frig. Si respiri aer rece.
  Caloriferele cu ulei sint bune, inertia nu e atit de mare si personal le prefer. Scurgerile de ulei nu cred ca reprezinta o problema. Sincer.
  Cele electrice ar fi si ele ok, desi personal as prefera oricind unul pe ulei.
  Normal ca trebuie pus in prize cu impamintare si cablul sa fie de minim 2.5 sectiune.
  La mine solutia e un semineu :) Care sper ca va veni anul asta.

    (Citează)

  Comentariu controversat. Tu ce zici? Thumb up 15 Thumb down 15

  • @Jules: “Scurgerile de ulei nu cred ca reprezinta o problema.”

   Până se scurge :D Eventual pe un covor frumos sau pe parchet sau calci în el când e fierbinte sau explodează și simți ce-au simțit cei ce asediau fortărețele.

     (Citează)

 8. @nashu – nu suntem la americani să băgăm disclaimer că nu suntem responsabil ce face lumea acasă cu lucrurile. Pentru necunoscători, habarniști e mai bine să îți cumpere prelungitorul.

  @flo cu tot cu CT, lipsa tensiunii te împiedică să ai căldură. Pompa care împinge apa încălzită în instalație tot nu poate fi alimentată.

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 12 Thumb down 1

 9. @nashu_mare
  sincer am montat-o acu 7 ani si nu mai stiu cat am dat in total. revizia ma costa 60 de euro pe 2 ani in care am inclus service/asistenta non-stop. factura de gaz nu a depasit niciodata 200 de lei iarna (vara maxim 50-60).

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 5 Thumb down 5

 10. @Flo
  Incorect, cel putin in situatia mea. De 7 ani, cand este frig ii dau drumul in asa fel incat sa pot sa stau in tricou cu maneca scurta fara problema. e adevarat ca nu o dau la maxim ca sa stau in pielea goala dar nici frigul nu il fac. ma asigur sa am cel putin 22 grade in casa.

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 3 Thumb down 3

 11. Poti mentiona si aparatele de aer conditionat. Multe din ele au si functie de incalzire si ce e mai important au un randament mult mai mare ele actionand ca o pompa de caldura (adica extrage caldura de afara chiar daca e -5 afara si o baga in casa).

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 2 Thumb down 5

  • @thundermar: am menționat în primele paragrafe, dar e cum zice Jules:

   “În primul rând, dacă ai aer condiționat cu încălzire, nu te baza pe el pentru orice condiții. Majoritatea instalațiilor cu încălzire funcționează până la o termperatură minimă de -5 grade, iar anul trecut au fost chiar și -20. În plus, mai mult ca sigur preferi o soluție mobilă pe care să o duci în ce cameră ai nevoie (seara în sufragerie, noaptea în dormitor etc).”

     (Citează)

 12. @thundermar La -10 sau -20 de grade, AC-ul o sa faca fix ZERO.

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 6 Thumb down 2

 13. @un muc

  Mie 22 de grade in casa mi se par putine. Atat obtin standard intr-un bloc din ’70 neizolat (cu exceptia termopanelor), la ultimul etaj fiind (deci cu 3 pereti exteriori), atunci cand tin termostatele de la calorifer un pic mai mult peste nivelul de jumate. In timpul zilei, ca sa ma simt confortabil (tricou si pantaloni scurti), dau drumul si la AC pe incalzire. Noaptea, folosesc o patura (nu plapuma) si e OK. Platesc cam cu 10-15% mai mult decat tine (maxim 250 pe incalzire), dar fara incoveninetul de a fi investit ceva inainte. AC-ul nu il bag in calcul, ca nu il iei nici tu (si e “lux”) dar nici nu as sti cum sa o fac. Oricum, dpdv al izolatiei, sufar mai mult in timpul verii, cand factura la curent se duce mai sus decat factura la incalzire din timpul iernii. :D

  PS: @jules la -14..-20 de grade, anul trecut, treceam intai pe racire (fara ventilator), ca sa se incalzeasca agregatul exterior. Dupa aia treceam iar pe caldura si aveam caldura. Cred ca se facea un strat izolator din gheata in jurul radioatorului. :P Se mai oprea din cand in cand dar isi revenea in 5 minute.

  Ce e de remarcat la AC e ca ridica foarte repede temperatura in camera de la 22 la 25. Cred ca maxim 10 minute… dar si cand il opresti, se opreste relativ repede, in cateva ore, astfel incat dimineata tot la cele 22 tinute de robinetii termostatati ajung.

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 3 Thumb down 4

 14. @un muc

  Estimezi ca ai dat aproximativ 1500 de euro pe centrala, tevaraie, montaj, racord gaze? Sa zicem 6000 de lei in total. Mai adauga si costul gazului platit in tot acest timp + pretul reviziilor si compara cu pretul curentului + calorifere electrice sau similar si cu pretul incalzirii la comun (bineinteles, daca nu esti in vreun oras in care nu mai plateste nimeni si, practic, nu mai e “la comun”).

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 3 Thumb down 6

 15. Aia cu aerul conditionat care nu poate fi mutat nu o inteleg. Pai nu consideri ca ti-ai montat AC-ul in locul unde vrei sa iti raceasca in timpul verii? Sau in timpul verii nu ai aceeasi problema cu mutatul?

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 0 Thumb down 3

 16. In cazul aerului conditionat cu incalzire vorbim de o pompa de caldura aer-aer. In acest caz pentru 1000Wh consumati, obtii teoretic undeva la 2.500Wh căldură. Aparatul transfera caldura de afara in casa. Functioneaza bine cand afara sunt temperaturi mai mari de 0 grade.

  In cazul celorlalte aparate electrice, recomand caloriferul pe ulei. E mai sigur si emana o caldura mai uniforma. Sunt recomandate si asa zisele plasme termice. Acolo e vorba de o suprafata acoperita cu argint ce degaja caldura si nu de un simplu fir de nichelina.

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 4 Thumb down 0

 17. Eu am avut aeroterma de 500W – infima. Dar pe moment era chiar ok – se simtea aerul cald, intr-o camera de… 12mp? N-am idee cat are de fapt. Parca tot pentru un calorifer electric as opta si eu – ca si solutie extra de incalzire.

  “Cât despre prelungitor, ai dreptate, eu mi l-aș face singur cu cablu de 2,5mmp.” Momentul ala in care ma foarte bucur ca mi-am cumparat deja prelungitoare in casa :)

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 5 Thumb down 1

 18. @nwradu De unde scurgeri de ulei bre? Unde ai vazut tu asa ceva ? Pe bune acu. Eu am avut cind eram copil un calorifer din asta. Cred ca mai exista pe undeva si inca functioneaza.
  Pe scurt, ca sa existe scurgeri de uleu, tre sa dai cu ciocanul in calorifer. Ca sa faci o gaura pe unde sa se scurga uleiul.
  La fel de bine exista posibilitatea ca orice aparat care functioneaza pe curent electric sa ia foc. Care probabilitate ar fi mai mare decit cea a scurgerilor de ulei.
  Convectorul e doar o gluma proasta. Eu nu as recomanda asa ceva. Oricit de bine da pe hirtie. Cel putin alea mici si portabile de 50×50 cm.
  Exista cabluri gata facute in magazinele de specialitate. Doar sa nu le bruscati ca riscati incendiu. Sint patit. Eu mi le fac singur pentru ca am cablu si impamintare si sa zicem ca stiu sa le leg dupa standard. Si bine.

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 8 Thumb down 1

 19. Radule , ai uitat panourile IR ultima senzatie pentru incalzit camera ;) Recomand – sunt foarte misto atat design cat si eficienta !

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 2 Thumb down 6

 20. @Matilda:
  “Cât despre prelungitor, ai dreptate, eu mi l-aș face singur cu cablu de 2,5mmp.” Momentul ala in care ma foarte bucur ca mi-am cumparat deja prelungitoare in casa :)

  Unii dintre noi au facut o facultate de facut prelungitoare…

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 5 Thumb down 6

 21. @ Liviu – cu ce sunt mai eficiente panourile IR ? Doar nu e e pompa de caldura. Nu va lasati fraieriti de reclama mincinoasa care spune ca sunt cu 40% mai economice.

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 8 Thumb down 1

 22. @Liviu, mergi putin de plimba ursu cu panourile alea. Multumim!

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 3 Thumb down 1

 23. Faceti-va soba pe lemne si scapati de toate! E cel mai ieftin mod de a incalzi o camera pe timp de iarna!!! PA PA !

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 10 Thumb down 2

 24. Care este treaba cu panourile IR? sunt asa proaste, chiar ma gandeam la unul….

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 0 Thumb down 5

 25. Eu cred ca aerul conditionat iarna la minus 10 grade nu aduce de afara in casa decat frig prin tevile de freon. Agentul de racire ( freonul ) se supraincalzeste si trebuie recirculat. Din acest motiv merge ventilatorul unitatii de afara din cand in cand.
  Consumul, este o alta problema. Cand este foarte frig o aeroterma- calorifer- convector- aer conditionat- etc- care are un consum de 1kw/ora merge aproape continuu. Un calcul simplu : 1kw/h- 24kw/24h- in 31 zile consuma 744kw. La un leu/kw ar insemna 744 Lei pe luna. Par a fi o solutie destul de scumpa pentru o singura camera.

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 3 Thumb down 3

  • @Machiartatuaj: Nu țîne nimeni 24 de ore pornit un aparat de încălzire. Probabil că media este de maxim 3-4 ore pe zi, deci costul este de 6-8 ori mai mic decât ai spus tu.

     (Citează)

 26. @machiaj.

  De la ce se supraincalzeste lichidul de racire, ca nu m-am prins?

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 2 Thumb down 2

 27. @nashu are un agent frigorific în instalație care fierbe la -10 grade C. E ceva nemaiuzit, când restul sunt de la -35, -40C

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 1 Thumb down 0

 28. Admin, merge afacerea cu profitshare ? Frumos sa faci articole sa-ti iei bani de la emag pe clientii trimisi :)
  La cati mai multi fraieri

    (Citează)

  Comentariu controversat. Tu ce zici? Thumb up 10 Thumb down 27

  • @Gigi: la care fraieri te referi? Ai mai găsit în altă parte informația structurată în acest mod, cu avantaje și dezavantaje și explicațiile de rigoare? Știai toate aceste informații? Te-a forțat cineva să dai bani? Sunt linkurile ascunse?
   Mi se pare foarte amuzant să-i spui cuiva “băi, mulțumesc că ai pierdut 10 ore studiind aparatele acestea, dar totuși nu ai voie ca de pe urma muncii tale să iei cei 3% comision, chit că asta înseamnă doar 6 lei la o comandă de 200 de lei”.

     (Citează)

 29. Bre, poate omul e suparat ca nu a ajuns la webstock la conferinta despre blogingul afiliat iar tu nu ai pus nici inregistrarea pe site.

  PS: Eu chiar tin 24 de ore un aparat de incalzire pornit. De aia are termostat, sa pastreze o anumita temperatura. Daca il opresc eu, ce am facut?

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 7 Thumb down 0

 30. Ah, ca pe eticheta se pune consumul maxim iar aparatele rareori consuma cat pot, e altceva…

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 4 Thumb down 0

 31. am un calorifer electric pe ulei si l am bagat intr un prelungitor in priza din hol pt ca in camera am doar una unde am tv bagat si routeru dar am obsv ca priza de la prelungitor se incingea pana aseara cabd sa ars priza.ce sa fac in cazul asta.

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @bianca: cuplezi caloriferul direct la perete, fără prelungitor, sau folosești un prelungitor de calitate, nu vreo pocnitoare ieftină ce probabil are cablurile mai subțiri.
   Să-l supraveghezi constant să nu ia foc ceva.

     (Citează)

 32. Astia care spuneti ca temp de 22 de grade nu e destul de confortabila ori vreti sa dormiti in pielea goala ori aveti 70 d ani si probleme cu circulatia :)) Mai cititi articole din tarile cu adevarat civilizate din Nord sa vedeti acolo ce temperaturi sunt normale si sanatoase ca sa poti functiona in conditii optime nu sa transpiri cand citesti ziarul si sa plangi cand vine factura :)))

    (Citează)

  Ceilalți sunt de acord. Tu ce zici? Thumb up 44 Thumb down 4

 33. intr-un final zice-ti ce sa-mi cumpar intre calorifer electric(ulei) si radiator electric? pt o camera de 5pe3 … mrs!

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 2 Thumb down 4

 34. Buna.Am si eu o intrebare legat de o aeroterma care mi a topit priza si s a topit si stecherul.am o priza in baie pt 2 stechere.intr una e boilerul si in cealalta am bagat aeroterma.dupa 10 min de functionare am vazut ca pur si simplu a ramas lipita in priza.cei de la garantii(deoarece am cumparat o de o sapt)mi au spus ca e din cauza prizei de proasta calitate.Deci care ar fi prizele alea bune sa mi achizitionez si eu una si sa scap de probleme?

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 2 Thumb down 0

 35. adriana nu calitatea e de vina , daca o ti in baie oxideaza in timp de la aburi , condens etc , e de preferat sa o schimbi destul de des daca o ti in baie sau cineva care se pricepe cat de cat sa se mai uite la lamele daca nu is oxidate si sa le curete , lamelele fiind oxidate nu mai fac bine contact cu ce bagi tu in priza si atunci face mici scantei , scanteile acelea incalzesc si topesc plasticul , de asta nici nu se prea recomanda sa existe priza in baie iar daca tot e ar trebui sa aibe capac de protectie

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 3 Thumb down 0

 36. pentru cei care au consum mare..cel mai bine e sa va faceti singuri prelungitorul nu mai cautati unele de calitate dati o gramada de bani si tot va fi inferior , cel mai bine mergeti la un magazin de electrice , cumparati un cablu cat mai gros , sigur va vor recomanda cei de acolo daca nu stiti cat de gros va trebuie in functie de consum , eu as opta pentru 3 x 2,5 , o cupla sau grup de prize si stecher cu pamantare , stecherul de preferat sa fie cu ceramica , stiu multi vor zice ca nu e asa dar daca ai minime notiuni de cum se leaga niste fire e simplu si sti ca nu e un prelungitor care a trecut pe banda rulanta cu un control al calitatii care poate lasa uneori de dorit

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 5 Thumb down 1

 37. Am si eu o intrebare. Stie cineva cam cat de mare este diferenta de pret (la utilitati) intre a sta intr-o garsoniera cu boiler si calorifer electric/aeroterma si a sta in una cu centrala proprie??

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 0 Thumb down 0

 38. Convectorul are rezistenta care e in contact direct cu aerul. Deci incalzirea se produce prin arderea de oxigen. Desi eicient din toate punctele de vedere nu-l recomand mai ales noaptea pentru ca efectiv te lasa cu gatul uscat si parca te trezesti mai obosit decat te-ai culcat din lipsa de oxigen.
  Caloriferul cu ulei este cea mai buna varianta de compromis pentru ca incalzeste (radiatia termica) prin schimb termic cu mediul inconjurator. Nu consuma oxigenul din camera.

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 6 Thumb down 5

 39. Salut,

  Cred ca mai este o diferență semnificativă, pe care o resimt din plin.
  Un calorifer (electric) emite caldura prin 2 metode: convecție si radiație.
  Radiația aceea face diferența, aceleași 23C sunt radical diferite intr-o cameră încălzită de sursă radiantă fată de o cameră unde este o aerotermă ce încălzește doar aerul și nu și corpurile din jur.
  Recomand caloriferul, confortul termic este mai mare.

  Vorba bunicii, soba de teracota e mult mai bună fată de cea de lut sau de tablă.

  Inerția termică și radiația de căldura sunt foarte importante, nu trebuie ignorate.

  Merci

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 10 Thumb down 1

 40. Salut, detaliati un pic si despre plasmele termice? Pana acum pare caloriferul pe locul 1 clar, dar daca plasma este eficienta si din punctul de vedere financiar, nu trebuie bagat in seama? Ar fi frumos sa spuna cineva care a cumparat si folosit pana acum. Multumesc.

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 1 Thumb down 1

 41. Am un calotifer pe ulei electric de mai bine de 10 ani.ma intereseaza daca trebuie alimentat cu ulei

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 0 Thumb down 3

 42. Vreau sa stiu daca la caloriferele electrice cu ulei…..Mai trebuiesc alimentate cu ulei

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 0 Thumb down 2

 43. Daniela, stai cuminte. Nu cred că se consumă ca și cel de mașină :)
  În altă ordine de idei, cred că pentru un apartament serios, care găduiește o familie în sistem necentralizat, soluțiile sunt următoarele:
  – o centrală termică este acum 3-400 eur, iar cu tot cu calorifere, țevăraie și montaj nu ai cum să sari de 1000 eur; de montat anul ăsta, că din toamnă am înțeles că intră în vigoare o directivă UE cum că se vor vinde doar centrale în condesație care nu poluează ca astea și au, chipurile, un randament mai mare!
  – pentru back-up, în caz că ți se strică centrala când e frigul mai mare, un calorifer electric pe ulei este cea mai bună soluție
  – un șemineu pe lemne măcar de aspect, în sufragerie, pentru că se poate întâmpla ca iarna asta la Carei: ți se ia curentul de Revelion și atunci 2 zile nu mai ai nici centrală și te poți uita și la ea și la calorifer cu lanterna

    (Citează)

  Dă-i o notă: Thumb up 8 Thumb down 3

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite.

sus