un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Orange a lansat astăzi rețeaua 4G

12 Dec 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Iată o mega-surpriză de dimineață: Orange lansează începând de astăzi rețeaua lor 4G în România.

Din păcate “în România” este puÈ›in cam mult spus, deoarece zonele acoperite în acest moment sunt:

  • BucureÅŸti – zona centrală ÅŸi de nord
  • zona metropolitană din nordul BucureÅŸtiului
  • Valea Prahovei ÅŸi Poiana BraÅŸov
  • zona Bran-Moeciu

Cu alte cuvinte, nici măcar tot Bucureștiul, dar sunt sigur că acoperirea se va extinde destul de repede prin adăugarea de noi antene.

Viteza maximă a rețelei la lansare este de 75 Mbps download și upload de până la 37,5 Mbps, (ca și la Vodafone, cel puțin pe download), dar tot reprezintă un spor uriaș față de tehnologia anterioară care oferea în general 7.2 Mbps, cu viteze de 14,4, 21,6 și chiar 43,2 Mbps în diverse zone din țară. La viteze de 100 Mbps și poate mai mari probabil se va trece, din ce înțeleg din comunicat, în aprilie 2014 după ce se eliberează spectrele achiziționate de Orange la licitație, deși nu știam că este această problemă. Mai multe despre 4G și spectre puteți afla în explicația mea.

Dispozitive:

Pentru conectarea la rețeaua 4G, Orange oferă clienților săi modemul Huawei E392 4G cu prețuri pornind de la 0 euro și tableta Samsung Galaxy Note 10.1 4G de la 309 euro împreună cu abonamentele care oferă acces la serviciul de date 4G.

Abonamentele Colibri încep de la 9 GB de trafic 4G inclus și 15 euro/lună. Detalii suplimentare găsiți pe orange.ro/4G/

Momentan, n-am reușit să pun mâna pe nici o rețea 4G lansată și să văd cu ochii mei cum funcționează și dincolo de anunțurile oficiale.

    7 comentarii

  1. Dupa amiaza dau o fuga pana in Poiana Brasov sa testez 4G de pe un modem Huawei E372 care in oras scoate lejer 10 Mbps (teoretic poate 43.2 Mbps).

    Aceasta numai daca o fi compatibil cu 4G.

      (Citează)

  2. Asadar si prin urmare se pare ca si zona mea e acoperita :)
    Nu ca ma plingeam de HSPDA ala. :))
    Dar tot ii urasc pentru ultima factura ce mi-au incarcat-o rau.

      (Citează)

  3. Pfoa… 4G pe backhaul de MW (si poate link de 20-40 Mbps). Partajat cu 2G si 3G, evident. Yeyy! A dat cineva cep la butoiul de megabitipesecunda!

      (Citează)

  4. I-am sunat pe astia de la Orange sa ma lamuresc care e faza cu 4G-ul. Erau super entuziasmati cei de la relatii cu clientii, dar nu stiau nimic clar :))

    Aparent merge in Timisoara, posibil si-n Bucuresti, dar inca nu e clar ce extraoptiune trebuie sa activezi.

      (Citează)

  5. Phew ce bine ca nu mi-am luat telefon de top…stiam ca se va intampla asta. Singurul telefon pe care-l gasiti cu 4G pe piata din Romania este Iphone 5 daca nu ma insel. Cand m-am dus la Orange si Vodafone sa-i intreb daca livreaza note II sau SIII cu 4G.Au zis ca n-are. Nici macar nu stiau modelele. Mi-am luat Desire X(de tranzitie) ca mi s-a stricat dupa 4 ani touch screen-ul de la Touch Pro(nu mai primeste comenzile corect).Ciudat este ca ma gandeam ca dupa pro care avea tastatura dedicata nu-mi va fi o problema cu un ecran de 4 inch se pare ca am degetele cam mari.The bigger the better.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus