un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Detalii despre Black Friday la eMAG

22 Nov 2012  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Am fost ieri să vizitez depozitul eMAG de la marginea orașului, locul de unde pleacă marfa către cumpărători. Este un depozit uriaș în care lucrează 120 de oameni și prin care se învărt stivuitoare și cutii de marfă umblă pe benzi transportoare automate. A fost o experiență interesantă și vă spun săptămâna viitoare toate detaliile aflate.

Priviți imaginile de mai jos. Este doar o parte din marfa adusă special pentru Black Friday-ul care începe “mâine dis de dimineață”, după cum se exprimă pisica din bannerul din dreapta. Veți putea merge la pagina reducerilor cu un click pe banerele din jur.

Fotografiile le-am făcut eu după ce m-a ridicat până la tavan un stivuitor. Sunt multe produse, foarte mulți paleți și, deși n-am aflat de vreunul în particular (nici n-am încercat, le vâd mâine pe toate oricum), am văzut că acoperă toate categoriile de produse și toate nivelurile de preț. Inclusiv pachetele turistice erau pe un palet acolo (glumesc, dar vor fi și oferte de turism).


Apropo, șirul acela de imprimante, vreo 12 la număr, este pentru operatorii care vor printa pe loc facturi și garanții și vor trimite produsele la livrare. Mai jos diverse detalii.

emag_sfaturieMAG are câteva recomandări bune de urmat/știut pentru cei ce nu vor să rateze produse la prețuri bune:

1. Comenzile se dau numai online. Nu mergeți în showroom, nu se preiau și nici nu se livrează comenzi de acolo. Puneți-vă ceasul să sune cat mai devreme, deschideți calculatorul și cumpărați.

2. Este necesar un cont pe site. Tu probabil că ai deja, asigură-te că sunt toate informațiile completate. Anul acesta mult mai multă lume știe de Black Friday. Dacă ai părinți sau prieteni care vor să cumpere și ei ceva, sfătuiește-i sau fă-le cont pe eMAG încă de acum. Mâine probabil nu va fi timp, poate nici nu va fi disponibilă acea secțiune.

3. Asigură-te că ești logat în contul tău. eMAG spune că astfel vei putea lansa o comandă din 2 clickuri. Dacă nu ești logat, vei pierde multe minute mâine în perioada reducerilor accesând baze de date și meniuri suplimentare, într-un moment când site-ul va fi suprasolicitat.

4. Așteaptă informațiile despre comandă. Din experiența de anul trecut (am lansat 3 comenzi atunci, plus încă una dublată), important este să vezi că s-a înregistrat comanda. Așteptați apoi să fiți contactat de operatorii eMAG, când orice alt detaliu poate fi ulterior rezolvat și modificat. Nu disperați dacă trec multe ore, poate și zile, pentru asta.

Anul trecut am dat comenzile la 5 dimineața și abia seara sau a doua zi am fost sunat să confirm că le vreau. Nu reușisem să plătesc online pentru că serverele n-au ținut, dar m-am înteles cu operatorul eMAG și mi-a trimis prin email facturile, pe care le-am plătit prin transfer bancar. Aș fi putut alege plata ramburs la livrare, dar nu vroiam să aștept curierul cu banii în mână.

I-am întrebat pe cei de la depozit și despre aranjamente de preț. Scumpesc marfa cu câteva zile înainte de BF doar ca acum reducerea să pară mai mare? NU, mi-au răspuns, nu fac asta, nu este genul de manevră pe care vor să-și bazeze business-ul.

N-au nici motive, că marfa oricum se vinde, iar o reducere de preț sigur există, că doar netul este mare, există arhive, oricine poate compara produsele și lua de unde vrea. Totuși, indiferent dacă îi credeți sau nu, eu vă recomand să nu vă bazați decizia de achiziție doar pe discount-ul oferit.

Are produsul un preț bun acum de Black Friday? Dacă da, cumparați-l. Dacă simțiți că faceți o afacere bună, că suma cerută este foarte bună și se încadrează în bugetul vostru, cumpărați. Nu contează dacă înainte era mai scump cu 100 de lei sau cu 1000 de lei sau cu 3000 de lei, contează doar dacă acum este la un preț la care vă convine achiziția. Dacă simți că dai cât face, ba chiar mai puțin, vei fi fericit cu ce-ai cumpărat.

Iar dacă nu reușiți să cumpărați ceea ce vă doriți pentru că sunt alții mai rapizi sau ratați startul, nu-i nimic, vine decembrie și de sărbători vor fi oferte noi și probabil la fel de bune. De acum tot așa o ținem.

Cristi Manafu citează un studiu Daedalus Millward Brown care spune, după o cercetare de piață, că numărul românilor interesați de ofertele de Black Friday s-a dublat față de anul trecut, de la 2 milioane la 4,1 milioane de oameni. Cum ar fi, vreo jumătate din cei care chiar au bani de cumpărături și probabil întregul celor care știu ce înseamnă cumpărături online. Dintre aceștia, 59% chiar intenționează să cumpere, nu doar au auzit de BF.

Mai e mult până departe. Pentru noi e doar al doilea an. La americani, 72% din populație, 226 milioane de oameni, au știut de Black Friday și au căutat cele mai bune oferte. eMAG estimează pentru ziua de vineri că vor avea peste 2 milioane de unici pe site, din care 700.000 simultan în momentul maxim. Cum o fi asta, 700.000 de unici în același timp pe site?

    17 comentarii

  1. dis de dimineata fiind ora 5 sau ce ora ?

      (Citează)

  2. @Radu: Lamureste-ma si pe mine cu un detaliu..simplu: “Toate comenzile de Black Friday vor fi livrate doar acasa”! Si..daca imi pun acolo adresa de la birou..ar aparea vreo problema? :)

      (Citează)

  3. Dar vor fi pregatiti pentru trafic suplimentar? Anul trecut nu prea au fost…

      (Citează)

  4. Sa speram ca vor tine :)

      (Citează)

  5. Radu, http://www.emag.ro/BlackFriday2012 e URL-ul la pagina in care, “mâine dis de dimineată”, vor aparea produsele de BF?

      (Citează)

  6. Cred ca o sa visez o saptamana numai BlackFriday la cat tam tam s-a facut anul asta :)

      (Citează)

  7. @nwradu: Hehe, as fi vrut sa-i dau pagina aia tatalui meu. El se trezeste mult mai devreme decat mine :). I-as fi spus ca daca se schimba pagina si apar produse sa-mi dea si mie trezirea :D.

    Stie cineva, la pcgarage cand incepe totusi? Dupa miezul noptii azi sau maine?

      (Citează)

  8. @Radu: multam fain!

      (Citează)

  9. Abia astept!

      (Citează)

  10. Pe forum uri lumea se arata destul de nemultumita, pe mine ma interesa un e-book se pare ca nu au fost mari reduceri,a fost mai mult de dragul de a face reclama.
    Oricum ca la craciun sper ca vor fi mai primitori.

      (Citează)

    • @Tudor: mereu e lume nemultumita. Fiecare spera sa ia un obiect anume si n-a fost sau nu l-a prins. Dar BF nu inseamna reduceri la orice, ci sa faci compromisuri pentru ca gasesti reduceri la alte lucruri.

      Eu as fi vrut un televizor cu DLNA, dar l-am luat oricum pe cel din oferta pentru ca era ieftin. Voiam si un trepied de anumita dimensiune, voiam si un cort de lumina si un Sigma 30/F1.4. Asta e.

      Vanzarile incredibil de rapide, in ciuda stocurilor mult mai mari, arata ca s-a cumparat foarte mult si, ca de obicei, doar nemultumirile se exprima. Cei multumiti dorm cu produsele luate in brate, de bucurie.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus