un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Intel Open Source Lab și trista vizită prin Automatică

6 Oct 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Am fost zilele trecute prin Automatică, la deschiderea unui laborator Intel pentru studenţi. Am terminat Politehnica/Electronica în 2006, iar de atunci n-am mai călcat pe acolo decât de vreo 3 ori.

Politehnica a rămas un loc trist. Am fost chiar uimit de cât de puţine s-au schimbat acolo, deşi Automatica este facultatea “bijuterie”, nu? Sunt în continuare aceleaşi culoare slab iluminate, vopsite în nişte tonuri bolnăvicioase, aceleaşi podele de spital, aceleaşi bănci înghesuite de lemn prin sălile de curs.

Stăteam la uşa Automaticii şi mă uitam la 100 de studenţi care încercau să intre în clădire prin singura uşă deschisă. Alte 3 erau încuiate, aşa că a durat câteva minute să ies pe uşă. Mi-am adus aminte de intrarea în Electronică şi cum aşteptam şi acolo, uneori, miunute întregi să mă pot strecura prin ea. De ce naiba nu deschide nimeni mai multe uşi?!? În caz de vreun incendiu, acolo rămâi.

Câini mulţi pe afară. Mai multe maşini decât pe vremea mea. Buruieni. Lipsa oricăror semne şi indicatoare care să-ţi spună ceva despre clădirile şi sălile de pe acolo. Ţin minte în fiecare an, la afişarea orarului, că ne întrebam “corpul D? Asta o fi în Reactorat sau în Polizu?”. La Automatica încă se vinde cartea “Interacţiunea Om-Calculator 2004” (plus ceva despre “scala cu undine” de-a lui Stanasila – urăsc undinele, nu le-am înţeles cu adevărat niciodată). Țin minte că stăteam cu mănuși pe mâini în niște săli din BN, cu palton si tot dârdâiam, pentru că pe mâna cu care scriam nu aveam mănușă.

Pe scurt, Politehnica se îmbunătăţeşte numai când firme din afară vin şi bagă bani. Cam aşa a fost şi cu laboratorul Intel Open Source deschis atunci.

Intel, în caz că nu ştiaţi, este şi un mare producător de software şi un mare susţinător al aplicaţiilor Open Source, fiind puternic băgaţi pe partea de Linux, Android (care, până la urmă, e tot Linux), Tizen şi multe altele, plus ce alte companii au mai cumpărat de-a lungul timpului, printre care şi Wind River şi Telmap cu angajaţi în România. Sigur, e o metodă indirectă de a se asigura că software-ul produs în lume rulează cel mai bine pe procesoarele Intel.

Laboratorul în sine este o sală de calculatoare. Ce reprezintă el şi ce uşi deschide este important: studenţii, masteranzii şi doctoranzii vor avea acces la consiliere şi specialişti Intel, la profesori mai bine instruiţi, la şansa de a auzi de la cei din vârful piramidei despre cum merg lucrurile cu adevărat în acest domeniu. Intel mai dă şi nişte burse pentru studenţi şi, bineînţeles, celebra “ne pune pe harta lumii”, pentru că o astfel de investiţie va atrage şi alte nume mari spre UPB şi atrage atenţia altor companii către dezvoltatorii de soft din România.

Din păcate pentru UPB, acesta este singurul mod în care aud de îmbunătăţiri. Nu e prima oară când mi se spune “trebuie să vii să vizitezi noul laborator!” sau “să vezi ce-a făcut Nokia la Electronică” sau IXIA sau alţii. Niciodată “să vezi ce-a făcut Politehnica prin forţe proprii”.

    9 comentarii

  1. Hai să-ţi zic o fază la fel de tristă: profesorii sunt principalii vinovaţi. Bravo celor din automatică pentru că măcar dau în folosinţă astfel de laboratoare!

    Eu am terminat Inginerie Electrică (pe vremea ta, pre-Bologna, era Electrotehnica) şi recent am aflat că în urmă cu 3-5 ani una din firmele mari din domeniu a donat două dulapuri pline cu echipamente (vorbim de zeci de mii de euro), a instruit profesori pentru a preda mai departe… Şi încă de atunci toate echipamentele stau încuiate, adună praful într-un laborator.

      (Citează)

  2. si tu ai avut laboratoarele de fizica in bn? :)

      (Citează)

  3. Ce-a facut Nokia in Electronica ? Eu sunt anul IV si inca nu stiu. Sta mereu incuiat laboratorul ala si inca n-am avut ceva acolo. Ce-i drept, nici nu am vrut sa aleg vreun curs facultativ de QT sau alte mortaciuni. Un program de vizitare ar fi bun.

      (Citează)

  4. LE: Ca sa nu mananc maro, am vazut ce a facut Orange in Electronica. Me gusta !

      (Citează)

  5. Vezi ca te-am vazut la televizor pe tvrhd din intamplare la emisiunea aia de rahat a lor Zon@ parca se numeste.
    Te-au filmat o gramada in caz ca nu stiai.
    Cred ca te-am vazut vreo 2 minute pe ecran.

      (Citează)

    • O fi, din pacate nu te intreaba nimeni daca vrei sa fii filmat. Nu ca as vrea sa fiu intrebat, in fond e un eveniment public si nici eu nu intreb pe nimeni daca pot fotografia, dar macar sa stiu sa stau drept, sa nu bag piscoturi tocmai atunci si sa ma uit ulterior la tv.

      In ce data a fost emisiunea?

        (Citează)

  6. Nu stiu daca era reluare, cred ca da.
    Am vazut un crampei pe TVRHD, post la care nu ma uit dar schimband posturile am vazut IT shit acolo si am fost curios sa vad ce se poate sune la tvr si evident erau numai stiri vechi si inutile pentru o persoana care are net si stie sa il foloseasca.
    Este ultima emisiune a lor din cate am putut sa imi dau seama dar pe siteul oficial e o bataie de joc cu reluari vechi din 20 august, deci…
    Daca vrei sa vezi reluarea mai asteapta vreo 10 ani.

      (Citează)

  7. Au un review la counter-strike: global offensive in emisiunea aia
    Pe youtube am gasit doar acel revew dar nu si emisiunea din care face parte segmentul ala…
    http://www.youtube.com/user/ArealIT/videos?view=0
    Mai verifica si tu din cand in cand lista lor aici si intr-o zi cu soare probabil ca o sa apara si ultima emisiune unde prezinta evenimentul asta de care vorbesti tu aici.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus