un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Închirierea unei mașini prin Hertz

25 Sep 2012  ·

AUTO, TURISM  ·

12 comentarii

În vacanţa din Franţa am avut o experienţă foarte plăcută cu închiriatul unei maşini prin site-ul Hertz, totul decurgând rapid şi uşor. Este plăcut când te aşteaptă la ora solicitată maşina pe care ai rezervat-o din partea cealaltă a continentului cu două săptămâni înainte.

Am spus cu site-ul Hertz, nu cu Hertz România. Celor din România le-am trimis 2-3 emailuri ca să-i întreb cât ar putea fi garanţia necesară la închiriere şi n-au răspuns niciodată. Am menţionat acest lucru în chestionarul de satisfacţie de după închiriere şi voi mai scrie un email celor de pe internaţional.

Închirierea n-a fost scumpă. Am plătit aşa:

  • 18 eur/zi x 4 zile închirierea unui Ford Ka
  • 12,5 eur diverse taxe de drum
  • 72 eur asigurare suplimentară pe care am ales să o plătesc. Citiţi mai jos despre ea.
  • (360 euro garanție reținută de pe card și restituită la final. Mă așteptam la 700 euro.)

Pe scurt, puteam să închiriez maşina cu 62 de euro de marţi dimineaţa şi până vineri dimineaţă, ceea ce este un super preţ. De ce-am ajuns la mai mulți bani dați? Aici intervin şmecheriile cu site-ul Hertz.

În primul rând, atenţie mare la ţara de origine pe care o bifaţi atunci când faceţi o simulare de preţ. Nu ştiu de ce, dar o maşină din clasa mică era mult mai ieftină dacă utilizam site-ul ca român şi nu ca francez sau altă naţie. E același site hertz.com, nu are nici un impact asupra închirierii, care se face pe bază de permis de conducere şi card de credit, aşa că nu-mi explic diferenţele, dar dacă bifam iniţial la ţară Franţa, tarifele erau aproape duble.

Apoi, contează foarte mult de unde închiriezi maşina. În Paris sunt vreo 20 de centre Hertz, incluzând aeroporturile, gările, dar şi locaţii din oraş, în zonele turistice. Bănuiesc că nu toate au un parc auto propriu mare, aşa că aceeaşi maşină costa chiar şi 40-50 de euro mai mult în funcţie de locaţia din care alegeam să o ridic.

Cea mai apropiată locaţie de mine era Madeleine, dar făcând câteva simulări am ajuns să ridic maşina de la Luvru – Carousel, adică mall-ul de sub Luvru, adică la 2 paşi de Madeleine. Carousel are o parcare subterană mare şi aici aveau şi un parc auto mărişor şi cele mai bune tarife.

În ultimul rând, şi aici e cel mai amuzant, tariful total diferea în funcţie de ora la care ridicam maşina. Nu vă închipuiţi că diferea doar dacă alegeam să o ridic la 2 noaptea, caz în care m-ar fi aşteptat un angajat cu ochii mijiţi de somn şi cheile în mână. Nu. Hertz Carousel deschide la ora 8 dimineaţa. Dacă ridicam la 10 maşina, costa 62 de euro. Am ales să o ridic la 8:30, aşa că tariful a crescut la 84 euro. L-am acceptat doar pentru a câştiga acele două ore în plus, care în traficul din Paris sunt foarte importante, dar diferenţa m-a uimit şi nu mi-a fost explicată (probabil dimineața e oră de vârf).

Asigurarea suplimentară de 72 euro? O bulangeală. Pe scurt, tariful iniţial include asigurare şi poţi să-l plăteşti doar pe acela şi să pleci cu maşina. Daaaar, taxa de franşiză era de 900 de euro, iar dacă plăteam 18 euro în plus pe zi se renunţa la ea. Am preferat să plătesc acei bani în plus pentru că traficul din Paris este un haos organizat în care maşini, scutere şi biciclete merg în toate direcţiile şi nu ştii niciodată când te loveşte altul. Chiar dacă n-ar fi fost vina mea, nu aveau timp de pierdut cu eventuale certuri ulterioare.

Ca să vă dau un alt exemplu, spre castelul Chambord au traversat drumul fix prin spatele meu vreo 20 de mistreţi, alergând dintr-o parte în alta a pădurii. 10 secunde în minus şi i-aş fi lovit, ceea ce cu siguranţă nu aş fi putut explica prea ușor la sigurări.

Cea mai ieftină maşina era un Chevrolet Spark, pentru, cum vă spuneam, 62 euro şi apoi 84 euro pentru ridicarea ei mai de dimineaţă. N-a fost un Spark disponibil atunci, aşa că Hertz mi-a dat altceva din aceeaşi clasă şi s-a nimerit un Ford Ka din generația nouă cu 42.000 km la bord, ceea ce a fost şi mai bine pentru mine, şofer şi fan Ford. E o maşină ideală pentru 2 persoane în Paris şi deplasări prin Franţa.

Sfat suplimentar: alegeți o oră de returnare cât mai târzie. Dacă întârziați cu 30 de minute dincolo de ora precizată, mai plătiți o zi de închiriere, așa că nu vă legați singuri la mâini cu ore imposibile. Dacă vreți să returnați masina la 10 dimineața și tariful este același și pentru returnare la ora 17, alegeți 17, chit că de fapt o veți duce dimineața.

Sfat suplimentar 2: trebuie să duceți mașina înapoi cu rezervorul plin (și să le arătați bonul de la benzinărie). Puteți plăti la închiriere valoarea unui plin de combustibil la prețul pieței, astfel încât îl fac ei, dar rețineți că plătiți un plin întreg chiar dacă returnați mașina cu doar o parte din rezervor goală, așa că nu merită.

De ce am închiriat? Păi am mers cu maşina la Chartres şi de acolo pe Valea Loirei, apoi la Versailles şi de acolo în partea opusă a Parisului la nişte magazine, apoi la Disneyland. Şi deci în toate aceste locuri puteam ajunge şi cu RER sau trenuri şi microbuze, am preferat ca pentru aproximativ aceiaşi bani să mă urc dimineaţă din casă în maşină şi să mă dau jos fix în parcarea obiectivului turistic, nu să fac drumuri pe la gară, să aştept microbuze împreună cu alţi 60 de turişti care vor să ajungă la Chambord şi tot aşa. În plus, am cărat cu maşina multe sticle de vin, bomboane, brânzeturi şi haine şi s-a dovedit o soluţie excelentă.

Problema în Paris nu este costul de închiriere al maşinii şi nici măcar traficul, care este aglomerat dar uşor de navigat câtă vreme eşti atent la scutere, ci preţurile mari pentru parcare şi benzină. Dar despre toate acestea, în episodul următor.

    12 comentarii

  1. eu am inchiriat de la sixt si cand am lasat-o m-au intrebat doar “pe unde e parcata”.

    faza cu ora e ca ora default la inchirieri e 10 am, si la 8:30 teoretic au mai putine masini in parc (desi nu ti-o dau pe una pe care abia a adus-o careva).

    Daca nu ai platit asigurarea suplimentara ti se retine garantia indiferent de cine e vinovat. Nu conteaza ca Pierre nu ti-a acordat prioritate, ei scot masina din circulatie si tu platesti.

      (Citează)

  2. interesante sfaturi, cu Hertz n-am avut pana acum placerea sa conduc, nici să rezerv. Ai ales Hertz pentru un motiv anume sau prețul cel mai mic ?

    Citisem de curând pe un blog de travel românesc, ca nu se acceptă card sub marca Visa Electron la închiriat mașini. Te-ai lovit de asta ?

    Europcar, Avis ?

      (Citează)

  3. La hertz si la sixt nu merge visa electron sigur. Ba, la hertz s-a intamplat sa ceara 2 carduri daca esti din Romania :)

      (Citează)

    • @add: eu ma gandeam ca daca nu e vina mea, nu-mi retin altceva. Trebuie sa aiba si ei un risc in toata treaba asta, nu doar eu. Din pacate, Hertz nu explica in mod clar astfel de situatii, ca sa stii la ce te bagi.

      @Ariel: m-am lovit in teorie. Adica am citit acum ceva vreme ca in strainatate e mai greu cu Visa Electron si Maestro Cirrus, asa ca am folosit un card de credit Mastercard. Mai am un alt card de debit, tot Mastercard. Pentru cumparaturi pe acolo am folosit si Visa Electron fara probleme.

      O faza ciudata era la plata autostrazilor, care se putea face doar cu cardul si doar cu Visa (nu Electron) si cu Mastercard. Daca aveai cash sau alt card nu stiu ce faceai, ca nu era nici un om la statiile de taxare sau vreun automat care sa accepte cash.

      Pentru strainatate recomand tuturor sa aiba macar un card Visa (normal, nu Electron) sau Mastercard. Daca e de credit, cu atat mai bine.

      Am ajuns la Hertz in primul rand pentru ca le stiam brandul, pentru ca au un site misto si pentru ca aveau puncte de ridicare pe langa unde stateam eu. La Europcar era un pic mai scump si mi-au confirmat ca garantia va fi de 700 eur. La Sixt sau Avis n-am incercat.

      @Nic: am RCA din ala ieftin :P

        (Citează)

  4. Referitor la asigurare: daca ai asigurare si mai ales full la masina ta, poti sa refuzi asig lor si sa spui ca vrei sa o fosesti pe a ta… Next time intreaba daca se poate, suna-ti si asigurarea ta sa vezi cum sta treaba… Dar si Hertz-ul…
    Astfel daca se intampla ceva o sa plateasca asig ta, dar iti va creste asig tie… Daca e vina ta. Ma rog e ca si cand ai folosi asig pe masina ta…

    Tine de tine pe care drum vei merge dar sa stii si de solutia asta…

      (Citează)

  5. Legat de ora: Ei considera ziua de inchiriere de 24 ore. Daca iei masina azi la 10:00 si o dai inapoi maine la 11:00, se considera 2 zile. Daca o aduci la 10:00 se considera 1 zi. De asemenea, daca o aduci mai tarziu decat ai zis initial, dar nu treci intr-o noua serie de 24 ore, nu te taxeaza in plus

    Legat de combustibil – nu-ti cere nimeni chitanta de benzina, oricum nu dovedesti nimic cu ea – ei verifica indicatorul din masina.

    Atunci cand luati o masina, verificati cu atentie toate defectele si daca nu sunt deja notate in documente, aduceti-le la cunostinta respectivelor birouri. La fel si cu indicatorul de benzina.

      (Citează)

    • Inseamna ca acum m-am lamurit de ce era mai scumpa ridicarea la 8:30 decat la 10. De fapt imi taxau inca o zi in plus, pentru ca luam la 8:30 si o aduceam la 10 in a treia zi, dar ma taxau 4 zile. Got it!

      La ora de retur scria totusi in plianul primit ca am 30 de minute de gratie, dar apoi ma taxeaza inca o zi.

      Si serios, scria acolo pe un afis sa vin cu chitanta de la benzina. N-au parut prea interesati sa o vada, dar asa scria si am adus bonul. Poate vor sa vada ca n-ai pus apa in rezervor :P

        (Citează)

  6. @add M-am uitat si la Sixt, dar cea mai ieftina masina la ei era 68 de euro/ zi. In aceleasi conditii in care la Hertz ne-ar fi costat 62 euro/ 3 zile :)

      (Citează)

  7. La Hertz vom gasii intotdeauna masini de calitate de ultima generatie. Compania se afla printre liderii din domeniul rent a car la nivel mondial.

      (Citează)

  8. Serviciile de rent a car pot avea mai multe beneficii, insa pentru asta trebuie sa fiti foarte atenti de unde inchiriati si care sunt conditiile. Va asteptam cu drag pentru inchierieri auto Craiova , mentionam faptul ca nu avem costuri ascunse si nici garantii exorbitante asa cum practica marile firme de pe piata.
    http://www.rentok.ro

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus