un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum să tai un micro-SIM pentru a obține un nano-SIM

24 Sep 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Mă aştept ca iPhone 5 să apară săptămâna aceasta în oferta magazinelor online şi acest nou telefon utilizează o cartelă nano-SIM, mai mică şi decât micro-SIM-ul pe care tot Apple l-a popularizat în lumea telefoanelor şi pe care ceilalţi producători abia încep să-l utilizeze.

Mulţi cumpărători vor avea deci un telefon performant, dar nu şi cartela potrivită pentru el. Cum obţii un nano-SIM? Mai merge să tai unul dintr-un micro-SIM?

Pe scurt, da, în ciuda a ce puteţi citi pe alte site-uri de la noi sau de la străini. Doar că este complicat, riscant şi succesul depinde nu doar de îndemânarea ta de a “sculpta” cartela, ci şi dacă producătorul original al acesteia şi-a făcut bine treaba.

Aşadar, să trecem la treabă… cu un disclaimer. Procedaţi la tăierea cartelei pe propriul risc! Nu sunt responsabil dacă vă stricaţi cartela şi nu mai funcţionează, nu sunt responsabil nici dacă o tăiaţi bine şi nu funcţionează.

Cea mai sigură soluţie este să aşteptaţi ca nano-SIM-urile să ajungă la operatorii de telefonie, aceştia putându-vă da unul gratuit sau poate cu o micuţă taxă. Tăiaţi-vă chiar voi cartela doar dacă nu doriţi să mai aşteptaţi câteva zile (Vodafone le va avea disponibile în următoarele zile în principalele magazine şi oraşe).

Bun, acum cu explicaţia. După cum vedeţi în imaginea de mai jos, de la un SIM standard la micro-SIM s-au redus dimensiunile totale, păstrând însă intactă zona chip-ului din cartelă. Practic, a fost tăiat doar din cartonul din jurul acestuia. De la micro-SIM la nano-SIM se taie inclusiv din contacte, din pinii cartelei, ceea ce creşte riscul nefuncţionării acesteia la final.

De asemenea, nano-SIM-ul este mai subţire decât un micro-SIM, dar despre asta vorbim mai târziu.

Nu vă pot spune eu cum să tăiaţi cartela. Au făcut-o alţii mai bine. Mergeţi aici (sau mirror pe SkyDrive-ul meu), descărcaţi PDF-ul ce conţine modelul la scară ce trebuie tăiat, imprimaţi-l pe hârtie, apoi urmaţi instrucţiunile de acolo pentru a trasa pe SIM-ul curent liniile de tăiere. Apoi tăiaţi.

Câteva sfaturi bune înainte:

  1. pe spatele SIM-ului actual e scris un număr lung, pe trei linii. Notaţi-l pe ceva. Vă poate fi de folos la înlocuirea SIM-ului, în caz de probleme, fiind un identificator în reţeaua de telefonie.
  2. asiguraţi-vă că printaţi respectivul PDF la scară 1:1. Dezactivaţi orice opţiune de “fit to page”, “resize to page” şi altele asemenea. Un singur milimetru dacă este modificat şi mai mult ca sigur nu veţi obţine un nano-SIM funcţional.
  3. utilizaţi instrumente de calitate. Pix subţire pentru trasarea liniilor. Riglă. Mai important, ţineţi bine prins SIM-ul în mână atunci când îl tăiaţi, utilizând eventual o pensetă solidă sau un cleşte, chiar un patent, şi un cutter de calitate, din acela greu şi solid, sau foarfecă bună. Un şubler n-ar strica.
  4. aveţi nevoie şi de şmirghel sau o pilă fină. Dacă nu aţi tăiat drept cartela şi mai aveţi nişte “cioturi” care ies din ea, luaţi-o la pilă pentru corecţii fine.

Bun. Aţi tăiat cartela. Dimensiunile oficiale sunt 12,30 x 8,80 mm. Nano-SIM-ul rezultat este mai gros decât trebuie şi nu va încăpea în noul iPhone.

Acesta este motivul pentru care multe site-uri spun că nu se poate tăia un nano-SIM dintr-un micro-SIM sau SIM standard. Am văzut-o scrisă pe gadget.ro la noi şi pe ubergizmo.com la străini, dar şi pe multe alte site-uri. Nu mi se pare o problemă; partea cu adevărat riscantă este tăierea cartelei, nu reducerea grosimii.

Fraza cheie care-i sperie pe toţi este:

the nano SIM is 15% thinner compared to its previous two generations, so even if it is cut in the same size, the thickness would be different, meaning the cut micro SIM cannot fit into the nano SIM slot

Wow! 15% pare mult de tot! Din fericire, vorbim de o reducere a grosimii de la 0,76 milimetri la 0,67 milimetri, adică 0,09 mm, aproape cât un fir de păr sau o foaie de hârtie. Nu-i mare scofală şi, mai important, cartela SIM poate fi subţiată fără nici un risc.

În primul rând, încercaţi să vedeţi dacă puteţi introduce cartela în iPhone 5 fără să o subţiaţi. Şansele sunt mici. iPhone-ul nou este foarte subţire, Apple se laudă cu precizia lor micrometrică, slotul de cartelă este de fapt un orificiu şi cel mai probabil nu va încăpea o cartelă de 0,76 mm într-un slot de doar 0,70 mm grosime.

Dacă nu merge, îi reduceţi grosimea. Uitaţi-vă la schema de mai jos, care reprezintă o secțiune printr-o cartelă SIM.

Zona albastră din partea inferioară este carton (sau plastic?). E destul de gros şi poate fi subţiat cu 0,09 mm fără mari riscuri.

Utilizaţi un şmirghel fin sau o pilă pentru a reduce grosimea cartelei. Întrucât partea pe care o veţi distruge este cea pe care sunt scrise acele numere de identificare, scrieţi-le întâi pe ceva, aşa cum v-am rugat mai sus.

Reduceţi uniform grosimea. E mai bine să folosi o foaie mărişoară de şmirghel pentru a “lua” dintr-o singură trecere carton de pe toate suprafaţa cartelei. Un şubler ar fi perfect aici pentru a vedea cât trebuie să luaţi din cartelă.

În nici un caz NU încercaţi să reduceţi grosimea cartelei presând-o sau strângând-o cu un patent sau în menghină. Sunt şanse să o stricaţi de tot.

Asta e tot şi ar trebui să meargă. Este posibil să tăiaţi perfect cartela şi totuşi aceasta să nu fie funcţională în iPhone 5, dar vina poate fi şi a fabricantului de cartele SIM.

Explicaţia tine de structură cartelei. Sub contactele aurii pe care le vede toată lumea se ascunde un microcontroller cu memorie RAM şi ROM şi nişte circuite făcute în jurul lui. Uitaţi-vă din nou la schema de mai sus şi observaţi acele fire numite “bond wires” care merg de la microcontroller la contactele vizibile. Dacă fabricantul cartelei le-a dus pe marginea contactelor atunci când le-a plantat, e posibil ca operațiunile de mai sus să le taie şi să nu mai funcţioneze. Dacă le-au plantat spre interior, ar trebui să meargă. E o loterie.

Mai zic încă o dată. Operatorii de telefonie vor avea nano-SIM-uri disponibile şi nu trebuie să cumpăraţi un iPhone 5 de la ei pentru asta. Pur şi simplu cereţi un nano-SIM şi ar trebui să vă dea. Mai bine, așțeptați să apară în mod oficial iPhone 5 la operatori, la prețuri normale.

Am întrebat pe la operatorii de telefonie cum stă situaţia. Vodafone le va avea în principalele magazine din zilele următoare, Orange şi Cosmote încă nu mi-au răspuns.

De la nano-SIM la micro-SIM sau SIM standard puteţi trece cu adaptoare. Încă nu se găsesc în comerţ. Vă puteţi confecţiona voi unele din carton.

Update: situația nano-SIM-urilor la operatorii de telefonie:
Vodafone – ar trebui sa ajungă în magazinele mari din țară în aceste zile.
Orange – deja sunt în magazine din 21 septembrie
Cosmote – “momentan nu putem sa iti oferim informatii despre disponibilitatea acestora”
La RCS-RDS n-am întrebat (nu știu pe cine).

alte surse: Wikipedia pentru dimensiuni și formate SIM și secțiunea prin cartelă; exemple de succes pe CNET; meme-ul de sus l-am făcut pe quickmeme.com.

    5 comentarii

  1. Orange a dat un comunicat cum că se găsesc micro-SIM-uri în magazinele lor. Ideal ar fi ca Vodafone și Cosmote să se miște la fel de repede. Cei care cumpără iPhone 5 în acest moment dau pe el cel puțin 3199 lei în România, mi se pare super-ciudat să dai suma asta și să apelezi la diverse tips&tricks ca să introduci un nano-SIM în el. :)

      (Citează)

  2. Sal. Pt cei care inca mai au probleme cu trecerea de la SIM la NANO sau de la MICRO SIM la NANO…

    Se ia o foarfeca care taie bine…se taie simul exact ca sa poate sa intre in lacasul din telefon. Se taie din toate partile imlicit partea metalica (chip-ul). Doar sa aveti grija sa nu taiati prea mult pt ca e posibil sa atingeti parte vitala. Se pileste pe spate cu o pila de unghii pana disparea culoarea de pe sim…acel fir de par…se baga in telefon…gata treaba…totul facut fara pdf-uri, fara sublere…se poate doar din mana…mentionez ca nanosim-ul l-am facut dupa ce tot eu l-am facut cu o foarfeca din sim normal micro sim…

    Bafta

      (Citează)

  3. Si eu am reusit cu o simpla foarfeca. Am pilito cu foarfeca, trebuie putina indemanare si atentie la punctele vitale ale cartelei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus