un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sunt un turist militar

23 Aug 2012  ·

TURISM  ·

4 comentarii

3. Turistul militar – îşi face planul cu trei-patru săptămâni înainte. Ştie ce are de vizitat, când, cât durează şi cât costă totul. El nu lucrează cu zile, ci cu jumătăţi de zile sau chiar cu intervale de 3-4 ore. E ăla care te anunţa în timp ce înfuleci din hamburger că mai ai fix 1 minut şi 17 secunde ca să termini de mâncat. În sinea lui, ştie că TU eşti verigă slabă a grupului, aşa că a alocat în secret nişte pauze de mers la toaletă – trei minute la fiecare trei ore. Dar n-a mai zis nimănui de ele, ca să fie folosite doar în caz de forţă majoră. Că altfel pierde rândul la coadă la bilete pentru următorul muzeu. Tot turistul militar tine harta şi îi ghidează pe ceilalţi.

That’s me! Sau nu.

Până acum am fost mereu “4. Turistul relaxat – este sub conducerea unui turist militar. Are o idee vagă despre ce o să viziteze, dar ştie că turistul militar are totul planificat.”, în sensul că nici măcar nu ştiam ce-i de văzut într-un anumit oraş şi ce urmează să facem pe acolo.

Aşa este când mergi cu un ghid care trebuie să urmeze un anumit program; “go with the flow”, cum ar zice scoţienii. Nici măcar nu mă interesam care va fi programul exact, pentru că oricum nu plănuiam să mă abat de la el.

Când avea timp liber, mă orientam pe moment. Găseam o cafenea şi beam ceva admirând priveliştea sau poate mă uitam pe harta şi mergeam pe jos 20 de minute până într-o piaţă frumoasă. În Istanbul, când ceilalţi au tras un pui de somn, eu mi-am făcut pe Google Maps temele pentru vreo 20 de minute şi apoi am luat tramvaiul 1 până la Sfânta Sofia şi Moscheea Albastră; n-a fost ceva plănuit, ci m-am decis cu câteva minute înainte că aş vrea să fac asta.

Când mergi pe cont propriu, însă, trebuie să-ţi mai faci şi temele. Nu poţi umbla brownian pe străzi, că nu ajungi toată ziua acolo ca să-ţi permiţi să ratezi azi minunile despre care nu ştiai că sunt după încă un colţ de stradă.

Nu văd ceva rău în a mă decide de acum că vreau să văd asta, asta şi asta şi să notez de acum pe o hârtie ca de la Turnul Eiffel la Sacre Coeur ajungi luând linia albastră şi schimbând pe cea portocalie la staţia Grand Boulevards. Prefer să fac acum asta decât să pierd timp pretion în Pariş căutând hărţi şi citind panourile de informare publică. Adică oricum o fac, de ce să nu o fac de aici, când am timp destul?

Nu uitați că aștept în continuare sfaturi despre ce să fac prin Paris. Si puteti citi articolele mele despre țări vizitate sub tagurile Spania, Portugalia, Anglia, Belgia, Olanda, Slovenia, Turcia. Blogul are prea puțini ani ca să fi prins mai multe despre Germania, Austria, Ungaria și Italia.

citatul este dintr-un post amuzant despre tipologii de turiști, scris de Carmen Albișteanu.

    4 comentarii

  1. in tarile pe care le ai mentionat Germania, Austria, Ungaria plec eu in doua saptamani. am un excel in cloud de vro luna. pe zile, campinguri orase obiective :)).. so i guess that’s me

      (Citează)

  2. E si normal sa-ti faci un plan cand nu te duci cu ghid.
    Recomand sa-ti instalezi aplicatia Tripadvisor pentru Paris. Eu am folosit-o pe cea de Dublin si a fost super ok. Avea cateva trasee facute de comunitate, am aflat ca nu se merita sa vizitem fabrica Jameson ca fac acelasi lucru ce l-am facut cand a venit Jameson Bus in Iasi, asa ca am stat mai mult la Guinness Storehouse. :D

      (Citează)

  3. Hmm, cam mult spus militar, dar nu-mi place să merg orbeşte, sa trec pe lănga chestii importante, dacă tot merg undeva. Pentru Paris recomand:
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mtrip.Paris&hl=ro
    Pentru reteaua de metrou, foarte bun este MetrO:
    http://metro.nanika.net/
    Daca îţi permiţi, iti poti rezerva o cina pe bateau-mouche, başca un show Crazy Horse :)!
    http://tinyurl.com/7oftrgo
    Daca iti trebuie am vreo 10 ghiduri in format pdf, ti le urc undeva!

      (Citează)

  4. nu-mi place să merg la drum cu turiștii militari. :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus