un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Nokia Pureview 808 și multe comparații foto

27 Jul 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii


Nokia Pureview 808 a uimit lumea la Barcelona, când a fost anunţat ca fiind telefonul cu senzor de 41 de megapixeli şi au fost arătat câteva mostre foto extraordinare. Derulăm înainte nişte luni mai târziu şi una dintre cele două mostre aduse în ţară ajunge la mine, pentru un test foto.

Eram un pic sceptic privind senzorul şi tehnologia Pureview, dar mi s-au înlăturat îndoielile. Nu există un telefon cu o cameră mai bună decât acesta, iar diferenţele sunt uşor de observat. Acum rămâne doar să aştept ca tehnologia inventată de Nokia să ajungă şi pe telefoane cu Windows Phone şi poate şi Android, căci tare bine ar fi.

Ce este de reţinut este modul în care lucrează Pureview. Senzorul se laudă cu 41 megapixeli, dar imaginea finală are maxim 8 megapixeli pe modul standard de fotografiere, toată informaţia iniţială capturată de senzor fiind folosită pentru a genera o imagine mult mai bună de dimensiuni reduse, dar totuşi suficiente, la 8 megapixeli.

Să trecem direct la partea foto, care e cea mai interesantă. Am pregătit multe comparații directe.

CAMERA FOTO
Vă spuneam că noul Pureview 808 face fotografii foarte bune comparativ cu alte telefoane. Eu l-am comparat cu HTC One X-ul meu, iar acesta este foarte similar la performanțe cu Samsung Galaxy S III, aşa că rezultatele se menţin. Unde este iPhone 4S? N-am avut unul, dar diferenţa de calitate în favoarea tehnologiei Nokia este atât de mare încât nici iPhone-ul nu cred că-i poate ţine piept.

Pureview excelează în primul rând la calitatea detaliilor fine surprinse în fotografii. Texturile sunt în sfârşit clare, vizibile, pot fi analizate şi mărite. Fotografiile ies mai realiste decât cu alte telefoane, se văd mai bine şi nu mai ai acea senzaţie de “ah, dacă aş fi avut aici un aparat bun în loc de telefon”. E un camera-phone adevărat, cum ar zice străinii.

Până să ajungem la partea de software şi fotografiere efectivă, să ne uităm la mostre foto. Calitatea adevărată o vezi la zoom 1:1, când poţi analiza detaliile fine. Altfel, o imagine de 8 megapixeli privită la o dimensiune mult redusă, pe ecranul monitorului, nu pare atât de diferită decât în anumite cazuri.

Setările folosite: Pureview activat, fotografia finală fiind de 8 megapixeli, auto ISO, auto WB, auto tot, ca atunci când faci fotografii la repezeală. Să vă arăt nişte mostre de crop 100% şi vedeţi şi imaginea completă pentru a vă face o idee pe ce am dat zoom.

Pureview păstrează culorile şi textura pietrelor mult mai bine. În plus, poţi citi motorizarea acelui Logan, iar firma Salt & Pepper este mult mai clară. Ora 21 seara, sub copaci.

Pielea şi trăsăturile arată mult mai bine pe Nokia Pureview. Năvodul de pe respectiva domnişoară este clar surprins de senzor.

Mai multe detalii în petalele plantei pentru Pureview.

Candelabrul este mult mai clar, fără bleeding de lumină în jur. Fotografie făcută într-o biserică destul de întunecoasă.

Dalele staţiei de metrou sunt mult mai vizibile, la fel şi coşul de gunoi din imagine.

One X surprinde mai bine eticheta sticlei din spate (în lipsa unei adâncimi de câmp ca pe Nokia), dar Pureview nu este la fel de zgomotos, după cum se observă în zona verde a sticlei din faţă.

One X face un sharpening mult mai puternic, uneori deranjant, precum în zona cu smântână Casa Bună.

Şi dacă am terminat cu comparaţiile cu alt telefon, oare cum se compară cu un aparat foto compact? Iată o scurtă comparaţie cu un Canon Ixus 110, un point-and-shoot obişnuit.
Pureview surprinde mult mai bine textura acelui acoperiş cu ţigle. Cerul are o altă culoare, dar Canon în general saturează suplimentar fotografiile.

Calitate aproximativ identică între cele două fotografii. Cred că veţi fi de acord cu mine atunci când spun că la ISO minim pe ambele aparate Pureview se descurcă la fel de bine.


Dar cu un DSLR lângă el? Am încercat doar o dată şi sunt lucruri complet diferite. Nu va mai arăt imaginile pentru că diferă mult iluminarea şi timpul de expunere de care a fost capabil fiecare aparat. Un Pentax K-5 cu obiectiv Sigma 50mm nu e uşor de bătut.

Bun, dar în rest cum arată fotografiile cu Pureview? Uitaţi unele colorate, roşul fiind un pic strident, dar nu deranjant, iar restul culorilor arată natural. Observaţi şi textura feței de masă în ultima imagine.



Imaginile cu lumini puternice şi umbre sunt bine capturate. Uitaţi ce bine a ieşit cea de mai jos, fiind vizibile detalii și în zona întunecată.

Flash-ul cu xenon este mult mai mare ca la orice alt telefon şi asta se cunoaşte. Iluminează bine o scenă chiar şi la 3-4 metri distanţă, precum în hruba restaurantului Excalibur.

Fotografiile pe timp de noapte ies întunecate, dar măcar subiectul nu este mişcat şi poţi înţelege ce se întâmplă acolo.

Şi o comparaţie cu One X în aceleaşi condiţii, cu mult bleeding introdus în senzor.

Pureview are un senzor mărişor şi un obiectiv Carl Zeiss cu deschidere mare, aşa că poţi dispune de o oarecare adâncime de câmp.

Menționez că nu are rost să faci fotografii de 41 de megapixeli. Rezoluția este uriașă, un fisier are cam 10 MB și nu obții decat o imagine mediocră și zgomotoasă. Tehnologia Pureview presupune că din acea imagine știe telefonul ce să prelucreze pentru a obține una de 8 megapixeli (sau 5 sau 2) de calitate bună.

SOFTWARE
La partea foto aparatul are un soft bine gândit, chiar dacă mi-ar fi plăcut şi mai multe opţiuni decât cele prezente.

În primul rând, ai buton fizic de declanşare a fotografierii, cu poziţie intermediară pentru focalizare. Poţi focaliza şi apăsând în locul respectiv pe ecran.

Interfaţa este uşor de utilizat. Poţi să faci fotografii pe modul Auto, unde nu poţi configura nimic, dar mai bine treci telefonul pe modul Creative, pe care poţi regla trei seturi de configurații.

O galerie completă de screenshot-uri găsiți pe SkyDrive.

Asta cu trei profile te ajută atunci când vrei să schimbi dintr-o dată multe setări. Poţi avea un profil pentru modul Pureview, 8 MP, raport de aspect, calitatea compresiei, culori, reglaje fine de saturaţie şi contrast, şi un alt profil pentru modul bracketing cu 3 imagini spaţiate la +/- 1EV sau un alt profil pentru rezoluţia de doar 2 megapixeli, când vrei doar să dai fotografia pe Twitter.

Pe lângă aceste setări, poţi regla valoarea ISO, balansul de alb, compensarea expunerii, focalizarea între auto, macro, infinit, poţi activa un grid 3×3 pentru încadrare, poţi dezactiva sunetul de declanşare şi lampa de asistenţă pentru focalizare, ba chiar şi şi opţiuni de filtru ND.

Odată capturată fotografia, poţi să o editezi la niveluri, contrast, luminozitate, ochi roşii, saturaţie şi canale de culoare, poţi adăuga efecte sau rame, poţi face crop şi resize prin diverse meniuri.

Un alt mod de lucru este cel cu scene predefinite, cam ca la orice aparat foto sau telefon.

Din păcate, partea de galerie foto este foarte slabă. Nu am găsit o metodă de a vedea thumbnails-urile imaginilor, ci doar le derulam la rând pe fiecare. Dacă nu există această opţiune, o consider o scăpare serioasă. De asemenea, fotografiile se văd doar în modul landscape, deşi un update viitor ar putea rezolva asta.

Integrarea reţelelor sociale este destul de slabă. Doar Facebook apare ca opţiune directă de sharing.

VIDEO
Filmează excelent. Full HD 1920 x 1080, calitate foarte bună a sunetului, stabilizare de imagine, poţi să focalizezi în timp real apăsând unde vrei. Am filmat drona Parrot cu Nokia şi veţi vedea filmele în curând, am filmat şi la nuntă, toate clipurile arată bine şi sunt fluente.

DAR TELEFONUL?
Nokia Pureview 808 este mai gros şi mai greu decât majoritatea telefoanelor mobile. Acum câţiva ani ar fi fost ceva obişnuit, dar acum nu mai este. Sigur, este aşa de gros datorită senzorului mai mare şi obiectivului din faţa acestuia, dar cred că acest factor îi va îndepărta pe unii dintre posibilii cumpărători.

În rest telefonul este un Nokia “clasic”, bine făcut, rezistent, cu slide on/off pe lateral, conector micro-USB şi HDMI în vârf, ba chiar include în pachet şi o curea pentru mână.




O galerie completă de screenshot-uri găsiți pe SkyDrive.

Ecranul este AMOLED şi arată bine. Nu se compară cu un Super AMOLED Plus de top, dar este mai bun decât la alte telefoane şi negrul e chiar negru. Parcă nu răspunde la fel de bine la atingere, ecranul capacitiv fiind probabil calibrat pentru o atingere mai fermă sau mai lungă înainte de a executa o comandă.

Din păcate, Symbian-ul pe care îl rulează este anacronic. După ani de Android, după interfaţa modernă din Windows Phone, cea de pe Pureview nu este pentru mine. Mi-a fost imposibil să mă obişnuiesc cu ce trebuie făcut, cu modul de deschidere şi închidere a programelor, cu lipsa unui multitasking real.

O galerie completă de screenshot-uri găsiți pe SkyDrive.

Erau momente când telefonul cerea un upgrade la nişte aplicaţii. I-am dat să-l facă şi… a durat 30 de minute pentru 3 aplicaţii. Nu ştiu ce face, ce râşnea, nu poţi face altceva în timpul acesta, aşa că doar m-am uitat la el.

De asemenea, widgeturile şi partea de reţele sociale sunt un pic în urma Androidului. L-am sincronizat însă rapid cu Gmail prin Exchange şi am copiat emailurile, contactele şi calendarul fără probleme.

Am apreciat şi câteva setări pe care Nokia le include pe telefoanele lor, dar alţi producători nu vor să le introducă. Mă refer la posibilitatea de a configura emailul pe sistem “push” între anumite ore de vârf, de exemplu ziua, ca apoi actualizările să se facă doar o dată la 4 ore noaptea. Mi se pare o opţiune de bază pentru orice telefon.

CONCLUZIE
Nokia Pureview 808 are cea mai bună cameră foto de pe un telefon. Tehnologia inventată de Nokia îşi face cu brio treaba şi capturează detalii fine acolo unde nu credeam că o poate face un telefon mobil. Aştept cu mare interes să o văd pe telefoane viitoare din gama cu Windows Phone, pentru că din păcate Symbian-ul nu poate ţine pasul cu sisteme de operare moderne.

Îl recomand celor interesaţi de fotografii cât mai bune, de un telefon solid şi cu autonomie bună pe partea de apelare, dar care în schimb nu-şi doresc decât opţiunile de bază de la un smartphone, precum un browser web şi câte ceva din reţelele sociale. La un cost de aproximativ 3000 de lei, eu îl văd că pe o demonstraţie tehnologică reuşită, a cărei formă aştept să o văd într-o ipostază mai bună şi mai ieftină în viitoarele smartphone-uri Nokia.

    14 comentarii

  1. in directa legatura cu review-ul ,de la ce restaurant e pizza de mai sus?

      (Citează)

  2. Salut

    S-au tot facut comparative 1 vs 1. Mi-ar fi placut sa vad totusi un 808 vs S3 vs 4S vs 1X :D

      (Citează)

  3. O singură întrebare foarte obraznică. La cât costă Pure View îți poți permite un Pentax K5?

      (Citează)

  4. asa o pofta mi-ai facut cu acea pizza, gata stiu ce manc deseara.
    in rest, telefonul face poze frumoase, filmeaza bine si cam atat.

      (Citează)

  5. Haha, comparatie cu ONE X care e un jeg de telefon :))

      (Citează)

  6. Telefonul este superb la design iar de camer nu mai zic nimic…bani sa fie

      (Citează)

  7. “@Masinuta18: din pacate, n-am avut decat 2600 de lei cand l-am luat si nu mi-am permis un iPhone.”

    @nwradu – Touché, Pussy Cat! =))

      (Citează)

  8. Doamne, 30 de milioane pentru un telefon… o.O

      (Citează)

  9. “…lipsa unui multitasking real”???
    Din cate stiu, poti face multitasking si cu 40 de aplicatii simultan. Mai studiaza problema.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus