un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum mi s-a părut noul Canon EOS M

25 Jul 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii


Am fost ieri la evenimentul de prezentare a viitorului aparat mirrorless Canon EOS M, cu care firma japoneză intra în cursa acestei game pe care alţi producători au abordat-o deja de mai mulţi ani.

Acum, la o astfel de prezentare n-ai acces la 80% din subiectul discuţiei, adică fotografii făcute chiar cu aparatul în cauză. Este o mostră de pre-producție, varianta finală se va lansa prin septembrie şi abia atunci va putea fi testată cu adevărat, aşa că evenimentul de ieri a fost mai mult un teasing pentru ca pasionaţii de fotografie să reţină numele EOS M şi poate să mai aştepte vreo două luni cu o eventuală achiziţie.

Totuşi, admir Canon România că a adus aceste mostre în România la doar 2 zile după prezentarea oficială la nivel mondial. De fapt, aparatele au fost aici de mai multă vreme, Cabral şi fotograful Dinu Lazăr având ocazia să le testeze un weekend întreg.

În lipsa unor fotografii de test, vă pot spune cum mi s-a părut aparatul: mic şi bine făcut. Corpul este din magneziu, iar materialul care-l acoperă nu e un plastic ca la cele mai ieftine compacte, ci pare de calitate mult mai bună. Design-ul este minimalist, butoanele sunt foarte puţine şi majoritatea reglajelor se fac din touchscreen-ul aparatului, cale aleasă de multe alte mirrorless-uri, precum cele Sony din gama NEX.

Flashul mi s-a părut prea mare, cumva împotriva ideii de “un aparat pe care-l poţi ţine mereu cu tine”. Noroc că e detaşabil. Am auzit şi alte veşti bune, precum compatibilitatea cu alte flash-uri şi accesorii Canon tradiţionale, plus adaptoare pentru alte obiective.

Cele câteva fotografii făcute de cei doi testeri și văzute pe un proiector de cameră (adică vax) arătau bine. Zgomot mic în ISO maxim, culori plăcute, dar un roșu prea saturat, focalizare rapidă, fără aberații geometrice, un efect plăcut de adâncime de câmp și o surprindere realistă a scenelor complexe, meniuri în română, histogramă înainte de captură, filmare cu focalizare foarte rapidă si de o calitate excelentă.


EOS M are un senzor APS-C de 18 megapixeli, merge în ISO până la 12.800 normal şi 25.600 forţat, 1/4000sec şi rafală de aprox 4cps, filmează desigur 1080p. Pentru o imagine de ansamblu mai bună, citiţi comparaţia făcută de The Verge. Acum, credeţi-mă însă că aceasta comparaţie nu înseamnă nimic.

Majoritatea aparatelor par foarte asemănătoare la specificaţii, pe hârtie, dar în practică sunt diferenţe uriaşe. Am fost impresionat de cât de bine funcţionează Olympus OM-D E-M5, pe când Sony NEX-5N mi-a scos nişte peri albi fiind mult mai greu de configurat de la o scenă la alta şi în plus dura 3-4 secunde să iasă din stand-by, momente în care nu puteai fotografia.

Diferenţa dintre aparate se poate sesiza doar utilizându-le vreo câteva zile. Aşadar, să aşteptăm EOS M-ul şi apoi să ne dăm cu părerea. Va fi disponibil în minim două kit-uri, unul cu un obiectiv 22mm (adică fix 35 mm în echivalent, well, 35 mm) şi un varifocal 18-55 mm.

Până voi avea şi fotografii reale, luaţi mai jos unele cu aparatul ţinut în mână şi diverse alte lucruri interesante văzute la prezentare, plus un film bine făcut.

Comunicatul de presă:

Filmul oficial Canon:

    4 comentarii

  1. Ai pus mana pe el si ai avut voie sa faci vreo poza? Focalizeaza asa de incet precum se zice pe net?

      (Citează)

    • Nu, nu am apucat. Cei doi care l-au testat spun ca focalizezi instant și tind sa-i cred, ca nu e vreo mare filozofie mecanismul respectiv. Are Touch și poti focaliza direct pe ce apeși.

        (Citează)

  2. damn, nu are ecran rabatabil:( care e atat de folositor in unele situatii

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus