un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Prețurile noastre mai mari decât prețurile lor

22 May 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

68 comentarii

Imi pare rau Emma, dar nu cred ca putem fi prieteni

Văd destul de des discuţii pe net despre preţurile din România şi preţurile din vestul Europei sau din SUA atunci când e vorba de telefoane, tablete, laptopuri, gadgeturi de orice tip sau servicii precum cele de telefonie. Sincer să fiu toate aceste discuţii şi întrebări retorice, urmate de inevitabilele injurii adresate companiilor sau magazinelor de “bulangii” şi “bişniţari” au început să mă plictisească teribil; majoritatea au explicaţii banale, accesibile oricui vrea să le înţeleagă şi are un pic habar despre comerţ, vânzări, profit şi costuri.

Aş zice că diferenţele de preţ pot avea cauze obiective şi cauze subiective.

ROMÂNIA ESTE O PIAŢĂ MICĂ

România este o piaţă mică la orice capitol. Dacă nu mă înşel, în lume se activează zilnic în jur de 200.000 – 300.000 de iPhone-uri noi și 700.000 de telefoane cu Android. Zilnic. O spun doar ca să vă arăt dimensiunea pieţei (mi se rupe care OS e mai bun, sunt chestii complet subiective şi nu aceasta e tema postului).

Cât e dimensiunea pieţei din România? Studiile vorbesc de aproximativ 2,5 milioane de smartphone-uri utilizate în România. Un raport Gfk recent spune de 120.000 de smartphone-uri vândute în România în primul trimestru al acestui an. Cu alte cuvinte, la noi se vând în 90 de zile cât în restul lumii în 2 ore.

E clar pentru toată lumea că România este o piaţă mică? Bun.

Acum să presupunem că avem un magazin care vinde tablete, magazin care are 100 de metri pătraţi şi 10 angajaţi şi costuri cu lumina şi publicitatea şi chiria locaţiei. Aşa arată un magazin în Anglia, aşa arată şi la noi, că doar aici nu v-aţi cumpărat iPad dintr-un bordei, ci dintr-un iStyle sau Vodafone sau eMAG modern. Doar că în Anglia se vând 100 de tablete pe zi, că aşa e piaţa de acolo, pe când la noi doar 10 bucăţi zilnic.

Din profitul obţinut în urma vânzării magazinele din ambele țări trebuie să-şi plătească angajaţii, chiria, lumina şi restul. E la mintea cocoşului că magazinul care vinde 100 de bucăţi pe zi nu trebuie să-şi adauge o marjă prea mare la ele, pentru că, până la urmă, vinde 100 pe zi şi picătură cu picătură strânge banii necesari pentru a se menţine în business şi pentru a avea profit. Magazinul care vinde doar 10 pe zi… ce să facă? Creşte preţul, că el trebuie să-şi acopere aceleaşi costuri cu angajaţii, chiria, lumina şi restul din doar 10 bucăţi.

Exemplul meu este unul mult simplificat şi puteţi înlocui tablete cu televizoare, valize, anvelope şi orice altceva vreţi voi. În realitate este o întreagă discuţie despre costuri fixe şi variabile şi cum calculezi preţul final al unui produs pentru a-ţi acoperi cheltuielile şi a obţine un minim profit care să-ţi dea motivul de a rămâne în afaceri, că pentru bani lucrăm toţi.

Şi da, veţi spune pe bună dreptate că salariile, chiria, lumina şi restul sunt mai mici în România. Cu cât mai mici? La jumătate? Nu cred că-i aşa mare diferenţa, dar chiar de-ar fi, cât e diferenţa de volum de vânzări la aceste produse la care toată lumea plânge că-s scumpe? Păi v-am dat mai sus nişte date despre domeniul la care mă pricep eu. E de zeci, poate sute de ori mai mică.

Prin urmare, înainte să aruncaţi cu pietre în vânzători pentru că dau scump marfa, trebuie să înţelegeţi că în multe cazuri sunt forţaţi de puterea mică de cumpărare să o dea astfel. Dacă doar 5 cumpărători au, atunci din aia 5 trebuie să-şi scoată şi ei pârleala, altfel trag obloanele şi pleacă acasă şi nimeni altcineva n-ar putea să le ia locul decăt tot în pierdere.

CERERE ŞI OFERTĂ

Nimeni nu face afaceri din simț civic şi pentru bucuria altora, ci pentru bani. Lumea merge la muncă pentru bani, iar toţi ne-am dori salariu mai mare. La fel şi companiile îşi doresc profit mai mare.

Preţul este fixat de piaţă. Reţineţi fraza aceasta, este foarte importantă şi un principiu de bază în comerţ. Eşti singurul care aduce un produs? Atunci îl dai scump. Eşti singurul care fabrică pe plan local un produs? Atunci îl dai scump, dar sub cât i-ar costa pe alţii să-l importe din altă ţară.

Câtă vreme produsele se vând, firma-mamă nu are motiv să scadă preţul, indiferent dacă vorbim de telefoane, ciment, benzină sau baterii. Nu e nimic ilegal aici. Manevrele ilegale încep în condiţii de monopol sau aranjamente de preţuri între concurenţi şi alte asemenea cazuri investigate de Consiliul Concurenţei.

SINGURA ŢARĂ ÎN CARE EŞTI BLAMAT DACĂ FACI PROFIT

O consecinţă a deceniilor de comunism, alea în care toţi aveau aceeaşi Dacie, acelaşi televizor şi aceeaşi locuinţă înghesuită în cutia de chibrituri numită bloc este faptul că mulţi s-au obişnuit cu ideea că toţi trebuie să avem acelaşi lucruri.

Un iPhone în buzunarul fiecăruia! Toţi să avem câte o maşină! Concediul la mare e obligatoriu!

Atâta doar că posibilităţile oamenilor nu sunt egale şi n-au fost niciodată. Singurul lucru care s-a îmbunătăţit faţă de secolele trecute este că acum clasa socială nu mai este decisă prin faptul că te-ai născut într-o familie nobilă, ci de bani, iar pe ăştia îi poţi face şi pornind de jos. Diferenţa este că înainte oamenii nu erau egali, pe când acum doar posibilităţile fiecăruia nu sunt egale.

Unii nu înţeleg asta şi vor cu tot dinadinsul să aibă aceleaşi lucruri ca şi cei de lângă ei. De asta unii îşi iau iPhone sau Galaxy S III, dar n-au bani şi de trafic de date, îşi iau maşină, dar n-au bani nici măcar să o înmatriculeze în România, nu mai zic de toate celelalte costuri ale ei, de asta mor de foame şi de frig în fiecare zi a iernii pentru că nu dau banii pe o haină mai groasă, dar vara beau limonadă de 30 de lei paharul la Mamaia.

Asta ar fi ok, că e alegerea fiecăruia cum îşi trăieşte viaţa şi care-i sunt priorităţile sau ce imagine vrea să aibă. Poate aţi văzut The Talented Mr. Ripley şi deci ce-ar face unii pentru asta. Ce mă deranjează este faptul că mulţi bocesc că sunt preţurile mai mari în loc să analizeze dacă nu cumva ele sunt normale şi în schimb nu-şi permit ei respectiva achiziţie.

Şi eu aş vrea o consolă Xbox 360, dar nu încep să plâng şi să acuz că, dacă în SUA se dă cu 99 de dolari, de ce aici nu e la fel de ieftină? Nu este. Nu mi-o permit momentan, aşa cum nu-mi permit nici un nou Ford Focus sau un concediu în Bora Bora sau să merg peste tot cu maşina.

O situaţie halucinantă de acest gen am trăit moderând o discuţie la Net Camp anul trecut. Cineva prezenta o aplicaţie de iPhone care te avertizează de un cutremur iminent. E serverul conectat la senzorii seismici din Vrancea, cutremurul ajunge în 25 de secunde în Bucureşti, ei te avertizau în 5 secunde prin push notification, aveai 20 de secunde să te pregăteşti. Nu e mult, dar măcar nu te sperii, îţi ţii copilul lângă tine, închizi gazele… na, faci ceva.

Costă 10 euro pe lună abonamentul la acest serviciu. Nu mi s-a părut scump, până la urma orice serviciu ce-ţi asigură protecţie personală suplimentară costă. Reacţia sălii? “Cum, e pe bani?” “Dar acest serviciu ne-ar fi util tuturor, trebuie dat gratuit, cum adică aveţi tupeul de a cere bani pe el, ba chiar 10 euro?” “Şi faceţi-l urgent şi pe Android!”. Faptul că oamenii au investit în servere, programare şi interfeţe cu seismografele statului n-ar trebui să le scuze tupeul de a încerca să scoată un ban de pe urmă muncii lor.

La fel se întâmplă în multe alte cazuri de vânzări. Aduce cineva puţine bucăţi şi e cerere mare? “Nu contează, să le dea ieftin, chiar dacă le-ar putea vinde şi scump!” Recent am văzut şi pe la ştiri că majoritatea românilor ar fi de acord ca averile celor bogaţi să fie luate şi împărţite la săraci. România, țara în care dacă faci profit eşti un ticălos, de parcă întreg sistemul capitalist, întreaga Europă şi America la vest de noi n-ar fi fost clădite la fel.

SOLUŢII?!?

Nu există soluţii de pe o zi pe alta. O piaţă se reglează singură, în funcţie de cerere şi ofertă şi costuri, dar durează o vreme. Produsul X e foarte scump azi? Înseamnă că există cumpărători dispuşi să dea acei mulţi bani pe el, altfel nu s-ar vinde. Cum se rezolvă această situaţie? Simplu, apare un alt vânzător care va accepta un profit mai redus, dar care-i va aduce o mare parte din piață. Are de unde să-l scadă, că tocmai am zis că primul vânzător vinde la supra-preț zdravăn.

Şi tot aşa. Azi unul, mâine altul, concurența reală duce întotdeauna la preţuri mai mici, în favoarea clientului.

Boicotul este o soluţie bună. Nu înjurăturile, ci boicotul. Nu cumpăr de la tine, ci de la concurenţa cu preţ mai mic. Sau nu cumpăr deloc! Când îi scad veniturile, un vânzător va micşora marja de profit sau va da faliment. Cei deştepţi vor alege prima variantă. Dar luând în considerare şi cauzele de mai sus, asta nu se poate face intotdeuna şi nici de la o zi la alta.

Cumpăratul din străinătate e o altă soluţie. E mai ieftin? Ia de acolo! De asta se cheamă piaţa liberă, ba chiar ne-am angajat să o respectăm ca parte din UE. Aţi văzut şi aspectele rele ale ei, atunci când cartofii făcuţi în România sunt mai scumpi decât cei aduşi, cu tot cu transport, din alte ţări. Am însă senzația că mulți nu știu să calculeze costul adevărat al cumpărării din altă țară, ci doar “șțiu ei pe cineva” care și-a luat din SUA sau Germania și a dat foarte puțin. Când îi intrebi de ce nu fac și ei la fel… pauză.

CONCLUZIE

O mică documentare despre comerţ, vânzare şi principiile lor s-ar putea să vă ajute să înţelegeţi ce se întâmplă şi de ce. Ştiu că e mai simplu de boscorodit despre bişniţă şi speculanţi, dar uneori sunt motive plauzibile în spatele unor acţiuni. Uneori nu sunt, dar nici nu e mereu un complot făcut doar ca să vă jefuiască de ultimul ban.

link la “raportul Gfk recent

    68 comentarii

  1. Zi-mi ca te-a platit cineva sa scrii postul asta si sa le plangi de mila saracilor comercianti ce practica adaosuri nesimtite si reduceri manarite ca altfel e trist ce ai zis tu aici , e clar ca nu te uiti pe afara la preturi si la reduceri sa vezi ca la noi sunt si cu 50 60 % mai mari nejustificat pentru firme care opereaza doar in online si nu platesc decat 1-2 angajati si un depozit intr-un apartamanet :) (doar un exemplu)

      (Citează)

    • Nu, mesaje ca al tau m-au determinat sa-l scriu. Nu te mai plange! Ia din afara, e mai simplu ca oricand, lasa-i pe cei cu preturi nejustificate sa moara de foame, ca poate le scad (sau dau faliment, caz in care apar altii si poate invata din greselile precedente).
      O sa te plangi toata viata ca sunt alte preturi in afara?

        (Citează)

  2. @L!nuX, presupun că n-ai citit postul în totalitate; sau poate nu l-ai citit cu atenție… @radu a spus clar că regula asta nu se aplică în toate situațiile. Mai sunt și excepții, cum e normal să se întâmple.

      (Citează)

  3. Am venit sa-ti spun ca probabil vorbesti la pereti, oamenii care stiu macar bazele economiei intelegeau deja, iar ceilalti nu o sa isi schimbe parerile… numai ca primul comentariu deja a dovedit-o.

    Mi se pare perfect normal ca in momentul in care ceva ti se pare prea scump, ori sa nu-l cumperi deloc, ori sa il cumperi din alta parte. Mi se pare nesimtit pretul pe care il cere (cerea?) emag pt Kindle, asa ca am aranjat cu o prietena sa mi-l aduca din SUA… duh.

      (Citează)

  4. Tipule, tu scrii niste chestii de bun simt daca in Romania ar functiona mecanismele pietei libere. Dar nu e cazul. Pe toate pietele din tara asta actioneaza oligopoluri sau cvasi-monopoluri (treaba cu Consiliul Concurentei e o gluma sinistra). “Baietii destepti” nu sunt doar in energie. Capitalismul de cumetrie al lui Iliescu a fost desavarsit de Basescu.
    Deci pe de o parte preturile sunt viciate de faptul ca barierele de intrare pe orice piata din Romania sunt foarte sus. Pe de alta parte, coruptia generalizata e un cost fix, care se adauga la celelalte costuri fixe.

    Solutia intr-adevar este sa cumperi din strainatate. De vreo 4-5 ani eu asa fac; doar mancarea si benzina le mai cumpar din tara.

      (Citează)

  5. Vad ca nu sunt singurul care s-a gandit ca e articol platit.
    Mi-am luat un ceas Timex pentru antrenamente de pe eBay – 40$, curea de schimb, textila, inclusa in pret. Fix acelasi ceas pe un sait romanesc cu ceasuri costa 360 lei. Mai mult decat dublu.
    Alimentator laptop HP ~ 20 lire comandat de pe ebay- UK, in Ro, costa 230 ron. Cam fix dublu.
    Ce costuri avem in Ro? cam la jumatate in ce priveste utilitatile si cam la sfertu’ sfertului in ce priveste chiria spatiului comercial. Salarii de mizerie la tinerii aia care vand la tejghea si de obicei habar nu au ce dracu vand ei acolo.
    Zici ca Ro e o piata mica, cum ai vrea sa fie cu cel mai mic salariu mediu din UE ? De ce faci comparatii cu restul lumii? Nu ar fi mai corect o comparatie cu o tara similara – conditii economice si venituri medii?
    Problema la noi este ca majoritatea imbogatitilor au fentat legea etc. etc. e si normal sa ai o parerea proasta despre unii imbogatiti – http://www.imdb.com/title/tt1650416/ .
    Despre adaosurile comerciale sunt destule articole de presa, pline de date concrete, preturi, mecanisme de fentat legea si facut bani in asa fel incat sa platesti cat mai putine taxe si sa ai profit cat mai mare – romanian style.

      (Citează)

    • @enzo: exemplele tale intaresc ce-am zis eu. Cate ceasuri vinde eBay? Cate alimentatoare HP se vand in tara noastra?
      Nu-mi mai dati exemple de preturi mai mici in afara, stiu ca sunt asa, ma pot uita si eu pe Amazon. Hai sa discutam despre motivul diferentei de pret, ca eu am asta am scris.
      Iar cu utilitatile la jumatate si salarii la sfertul sfertului te rog sa-mi arati si date concrete, ca altfel toti stim legende despre cum strainii castiga mii de euro. Comparatiile le fac cu restul lumii pentru ca asa compara nestiutorii, cu Anglia si SUA, nu cu Bulgaria sau Ungaria.

      In ultima instanta faci cum spui tu si cumperi din afara. E ceva normal, de asta eBay si Amazon au succes in toata lumea. Culmea este ca apoi apar alte voci si se plang despre cum comertul romanesc e la pamant sau cum se importa pana si cartofi din alta tara si sunt mai ieftini. Mie nu-mi pasa neaparat de comerciantii romani, pentru ca mereu vor fi unii care sa vanda ce-mi trebuie, indiferent de numele lor, dar mecanismul in sine este subiectul aici.

      Ca orice e post platit face parte dintr-o isterie moderna care banuieste ca totul are un substrat ascuns. Si daca scriu despre un film sau un restaurant sau o bicicleta ar putea fi post platit, ca doar toate sunt produse si cineva le vinde. Prin urmare, fiecare poate sa creada ce vrea, ca nu ma distrage asta de la ce am de zis.

      @Pechinezu: foarte bine, nu e rea ideea ta. Mi se pare ok sa sanctionezi coruptia sau marlania. Eu sunt doar satul de “legende” precum ca altii au salarii de mii de euro (dar nu se uita nimeni cat costa chiria unui apartament in acele tari), ca altii au taxe mai mici (din nou, nu cerceteaza nimeni cat sunt de fapt taxele si impozitele), ca preturile sunt mult mai mici (in mare parte nu sunt, dar au mai multe oferte speciale si lichidari de stoc). Toata lumea analizeaza doar un aspect al problemei, adica diferente de salarii, nu si costurile vietii in alta tara, pentru a vedea ca nu mai sunt asa mari diferente. La straini se vinde iPhone cu 19 euro! (dar nu vede nimeni ca include abonament de 60 de euro lunar).

      Daca s-ar plange baba Leana de la colt de preturi mari comparativ cu restul lumii, as intelege-o, ca altceva nu stie ce sa faca. Dar cand o fac oameni maturi, pe care-i duce mintea, cu acces la Internet si toate informatiile necesare, in loc sa analizeze si sa calculeze cu mana lor daca asa e situatia, in loc sa ia de buna parerea altora, incep sa ma enervez – mai ales cand dau zilnic peste astfel de plansete.

        (Citează)

  6. ma intreb cum functioneaza logica de mai sus cand in tari comparabile ca venituri si cu piete chiar mai mici decat in Romania preturile sunt mai bune. sa zicem in Bulgaria.
    adauga la asta ce zice Enzo mai sus, salarile sunt sinistre de mici, servicile si chiria sunt ieftine, totusi preturile sunt de multe ori aproape duble.

      (Citează)

  7. ps: cand ma duc la supermarket-ul de la colt in Franta (nu hyper ultra market de 100.000 mp din Romania) preturile sunt de multe ori comparabile sau mai mici cu cele din Romania. logica functioneaza si mai bine in Spania, Italia si alte tari mai ietfine ca Franta. piata mica explica asta, in conditile in care romanii consuma ca niste termite?

      (Citează)

    • @stefan: da, normal ca explica. E chiar prima explicatie din post. Nu zic ca nu se face destule specula si la noi, dar exista solutii chiar si pentru asta. Eu sunt de parere ca mereu vor fi unii care-si doresc sa vanda cinstit marfa.

      Lasa stirile despre cat consuma romanii, ca nu e chiar asa. Mergi aici intr-un hipermarket si o sa vezi ca nu mai sunt nici cozi la case si nici cosuri pline. Iesi din Bucuresti sa vezi saracie adevarata. Vorbim de 20 de milioane de oameni totusi, nu de cei din cercul nostru.

        (Citează)

  8. E amuzant sa vad ca exista oameni care regreta ca preturile mari sunt la noi si ca e mai bine sa cumperi de afara. Astfel preturile de la noi or sa devina si mai mari si din ce in ce mai multi vor arunca banii afara. Oare asa nu se va ajunge la somaj si implicit la micsorarea celor care consuma de afara? Adica cercul e vicios rau de tot.

      (Citează)

  9. Am citit postarea cap-coada si am vrut sa te felicit, sunt puse cap la cap chestii logice, de bazele economiei. Si am ajus la comentarii, dar nu mai vad bine, ca mi-a dat sangele pe nas de cat m-am dat cu capul de tastatura.

    @pechinezu – Da-mi un exemplu de monopol sau cvasi-monopol pe piata productiei de paine. Ai zis ca avem asa ceva pe toate pietele. Astept un raspuns. Pun si eu problema la fel de ne-rezonabil ca si tine.

    @enzo – Radu spune: ‘Cumpăratul din străinătate e o altă soluţie. E mai ieftin? Ia de acolo!’. Tu il contrazici, povestindu-ne cum preferi sa cumperi din strainatate, pentru ca e mai ieftin? Buna logica. BTW, pune mana pe o statistica a costului spatiilor imobiliare – de birouri si rezidentiale – din regiune. Daca suntem la sfertu’ sfertului (6.25%) te invit sa iti inchiriezi 16 apartamente in Budapesta, la pret de 1 in Bucuresti.

    @stefan – altul care a citit pe diagonala. Radu zice: “Doar că în Anglia se vând 100 de tablete pe zi, că aşa e piaţa de acolo, pe când la noi doar 10 bucăţi zilnic. Din profitul obţinut în urma vânzării magazinele din ambele țări trebuie să-şi plătească angajaţii, chiria, lumina şi restul.” iar tu vii si spui ca in Franta preturile sunt comparabile sau mai mici decat in Romania. Pe langa justificarea data de Radu mai sus, mai faci o eroare. Romanii consuma PROCENTUAL mai mult din salariu pe FMCG, insa valoarea absoluta este considerabil mai mica. Pe intelesul tau, 5% x 10 = 0.5, iar 1% X 1000 = 10.

      (Citează)

  10. Misto era sa pui si contextul in care te-ai apucat sa scrii articolul asta. Totul a pornit de la o discutie pe twitter vizavi de preturile practicate de VODAFONE UK vs. VODAFONE RO. Stiu, iti castigi banii din publicitate, iar VODAFONE e un jucator important pe piata de publicitate din Romania. Asadar, as intelege sa eviti subiectul, in schimb nu pricep cum poti sa debitezi niste enormitati cum sunt cele din articolul de mai sus.

    Am sa le iau pe rand :
    “România este o piaţă mică la orice capitol. Dacă nu mă înşel, în lume se activează zilnic în jur de 200.000 – 300.000 de iPhone-uri noi. Zilnic. Doar ca să vă arăt dimensiunea pieţei (mi se rupe care OS e mai bun, sunt chestii complet subiective şi nu aceasta e tema postului), se activează în jur de 700.000 de telefoane cu Android în fiecare zi.”

    Corect, dar o piata mai mica implica niste costuri mai mici. Ideea unei companii e de a se adapta la piata pe care activeaza. E desuet sa compari vanzarea de telefoane inteligente din Romania cu piata mondiala. Misto era sa faci o comparatie pe date si cifre cu cea din Uk. Dar probabil e complicat sa te documentezi, sa sapi, si sa pui numerele cap la cap. Nu-i nimic, mergem mai departe.

    “Acum să presupunem că avem un magazin care vinde tablete, magazin care are 100 de metri pătraţi şi 10 angajaţi şi costuri cu lumina şi publicitatea şi chiria locaţiei. Aşa arată un magazin în Anglia, aşa arată şi la noi, că doar aici nu v-aţi cumpărat iPad dintr-un bordei, ci dintr-un iStyle sau Vodafone sau eMAG modern. Doar că în Anglia se vând 100 de tablete pe zi, că aşa e piaţa de acolo, pe când la noi doar 10 bucăţi zilnic.”

    Daca vinzi 10 tablete pe zi nu pricep de ce-ai tine 10 angajati. Nu pricep de ce ai avea magazinul la fel de mare ca cel din Uk. Presupun ca ideea e sa-ti eficientizezi cheltuielile in functie de vanzari. Anyway, chiar si-asa cum spui tu preturile la tablete, ca tot le-ai dat exemplu s-au reglmentat pe piata din Ro. Nu e mare diferenta intre un Ipad luat din Romania si unul luat din Uk, de exemplu. Poate e un adaos de 10-20%, dar nu de 100% cum am sa arat mai incolo ca e in cazul unui telefon vandut de VODAFONE RO fata de VODAFONE UK.

    “Şi da, veţi spune pe bună dreptate că salariile, chiria, lumina şi restul sunt mai mici în România. Cu cât mai mici? La jumătate? Nu cred că-i aşa mare diferenţa, dar chiar de-ar fi, cât e diferenţa de volum de vânzări la aceste produse la care toată lumea plânge că-s scumpe? Păi v-am dat mai sus nişte date despre domeniul la care mă pricep eu. E de zeci, poate sute de ori mai mică.”

    lol. La jumatate zici? Pai sa luam salariile, in Romania salariul minim pe economie e 700 de lei, adica 128 de lire, rotunjit. Cat e-n anglia? Ei bine, e de 1.269 de lire. Diferenta e de cat? Dap, aproape 10 ori. In cazul chiriilor in mod sigur diferenta nu e la fel de mare. Si totusi nu cred ca in Romania sunt doar la jumate fata de Uk. Anyway, se stie ca-n orice firma cam cea mai mare cheltuiala e cea cu salariile si chiriile.

    Bun, si-acum sa luam un exemplu concret.
    Avem pe de o parte HTC One X pe care cei de la Vodafone Uk il dau la un abonament pe 2 de 36 de lire, GRATIS, dupa cum se poate vedea aici http://i.imgur.com/c8wyi.png . La un calcul simplu reiese ca-n 24 de luni abonatul Vdf Uk va plati celor de la Vdf 864 de lire, adica 4.753 lei.
    La Vodafone Romania acelasi telefon vine la un pret de 149 euro, la, atentie!, un abonament pe 2 ani de 90 de euro, dupa cum se poate vedea aici http://i.imgur.com/Gl1qA.png
    Facand un calcul reiese ca abonatul Vdf ro va plati in 2 ani de abonament 2.160 euro pe abonament, adica 9.592 lei plus cei 149 de euro la achizitionarea telefonului, reiesind un total de 10.253 lei.

    Asadar, avem acelasi telefon, achizionat cu acelasi pret de catre Vdf de la HTC, dar vandut la preturi total diferite in Romania fata de Uk. Explica-mi si mie care e logica dupa care un smartphone e de aproape 3 ori mai scump in Uk, fata de Romania. Am inteles, acolo se vand mai multe, si tocmai aici ajungem la un paradox. Cum ai pretentia sa vinzi mai multe telefoane in Romania daca practici astfel de preturi? N-am pretentia la niste preturi mai mici decat un Uk, chiar daca discrepanta dintre veniturile noastre si cele ale lor e extrem de mare, am doar pretentia sa pot cumpara un telefon la acelasi pret ca si abonatul din Uk. Lucru care se-ntampla in cazul restaurantelor McDonald’s, KFC, Subway etc. Unde produsele sunt la preturi comparabile cu cele din statele europene. Chit ca in mod sigur vanzarile sunt mai mici la noi, nu-i vad sa-si puna adaos de 100% pe produsele comercializate.

    N-am absolut nicio problema cu profitul pe care-l fac cei de la Vdf, care fie vorba intre noi e fabulos, n-am pretentia sa-mi faca acte de caritate, le platesc de multi ani serviciile pana la ultimul cent. Dar da-mi voie sa fiu revoltat cand vad astfel de anomalii, care cel putin mie mi se par iesite din comun. Dar cine stie, poate nu ma pricep eu la economie.

      (Citează)

    • @zetu: In particular la One X nu faci calculul asa cum trebuie. Englezii il dau la 36 de lire cu 1 GB de trafic, romanii il dau la 90 de euro/luna cu trafic nelimitat. Compari mere cu pere. Daca vrei o comparatie mai buna, tot din imaginea ta se vede ca poti lua telefonul cu 199 euro, apoi dai 37 de euro pe luna (mai putin ca la englezi) si ai 1,5 GB de trafic (fata de 1 GB la englezi) si 1500 de minute in retea (fata de 600?). Costul pe doi ani? 199 + 24 x 37 = 1087 euro, adica 4782 lei. Cat era la englezi? 4753 lei? Mare diferenta!

      Sau poti sa faci ca mine, iei telefonul de la eMAG si apoi dai doar 12 euro pe luna abonament. Companiile telecom nu sunt niciodata un exemplu bun aici, pentru ca isi adapteaza preturile si abonamentele la puterea pietei pe care activeaza, fiind printre cele mai flexibile afaceri la acest capitol.

      Nu, discutia de ieri de pe Twitter doar mi-a amintit sa scriu acest post. El era in plan de acum cateva luni, cand vorbeam cu cineva de la un magazin online si-mi spunea ca lumea ii cere sa vanda ieftin iPad-ul de parca ar fi bun de interes public, iar inainte de asta a fost Net Camp unde am ramas uimit de atitudinea “cum adica, sa faci profit?”

      De telefonie nu m-am interesat, doar am folosit telefoanele ca exemplu. Insa raspunsul la situatiile prezentate de tine e in text. Da, VDF UK probabil ca vinde 300.000 de pachete One X pentru 864 de lire pe doi ani, pe cand in Romania probabil se vand 10.000. Volumul de vanzari impune si marja de profit! Iar in alte tari producatorii de telefoane au interesul de a-si da terminalele cat mai ieftin pentru ca ulterior profita si din vanzari de software, cum face Apple cu miliardele stranse din AppStore. Preturile sunt aceleasi si pentru romani, de ce la noi procentul celor care cumpara aplicatii platite este mult mai mic?

      Cat despre datele exacte din UK, poti sa le cauti tu, daca vrei, si sa scrii ceva mai bun in care sa-mi arati cum am gresit. Doar sa zici ca mi-a fost mie lene sa le caut, cand nici tu nu faci asta, nu e mare scofala.

      La restul observatiilor tale voi raspunde rapid ca, cel putin la tablete, daca vinzi 10 sau 300.000 pe zi tot trebuie sa o faci intr-un magazin care sa respecte normele minime de spatiu, organizare, prezentare a marfii impuse de producator (de exemplu Apple are un intreg manual despre cum trebuie sa arate un magazin si nu scrie nicaieri ca daca vinzi putin poti sa o faci si dintr-o ghereta). Si nu e ok sa compari salariile medii pe economie, ci cele din acel domeniu. Un vanzator in magazinele operatorilor castiga destul de bine, are bonusuri si comisioane si asa este si normal: el vinde, se investeste in cursuri pentru el, trebuie tinut fericit ca sa traga tare si sa vanda in continuare.

        (Citează)

  11. Bucuresti in loc de Budapesta si invers. Ma corectez eu inainte sa imi iau pari.

      (Citează)

  12. @radu, @siktired si restul: poate nu m-am exprimat foarte clar, eu nu vorbeam de ipad-uri, electronice sau parfurmuri. Vorbeam de chestii mai esentiale. Cum ar fi mancarea si alte nevoi de baza. Si da, mi se pare anormal, avand in vedere cat se vinde in Romania (once again, romanii consuma exact ca niste termite, in Bucuresti sau oriunde, am avut neplacerea sa vizites magazine cam peste tot prin tara) si ca aici nu se aplica logica “am vandut doar 10 pachete de unt in timp de in Anglia vand 100”. Mi se pare anormal ca mancarea sa fie mai ieftina in Bulgaria, Ungaria sau orice alte tara vecina. Explicati-mi si mie astia mai educati pe teme economice de ce mancarea e atat de scumpa in Romania. Promit sa inteleg niste argumente clare si coerente.

    In rest, da Radu, ai dreptate, chiriile sunt mari, servicile sunt scumpe si miile alea de euro castigate se duc repede. Nivelul si calitatea de viata raman insa ridicate, se pot face economii si nu se traieste la limita supravietuirii. Mai exact din salariul ala iti permiti sa platesti chiria/rata, sa platesti gaz/apa/telefon/internet, sa iti cumperi mancare, sa mergi la restaurant, sa iti iei carti/dvd-uri, sa mergi la cinema, sa iesi in oras, sa iti iei ocazial electronicele de care ai nevoie, sa faci o mica excursie de-un weekend si mai si economisesti ceva. Cati oameni in Romania pot face asa ceva?

      (Citează)

    • @stefan: tu le stii mai bine, ca doar stai in Franta de atata vreme si vezi cum se duce salariul pe chirie, benzina si altele proportional cu ce-i aic.
      Referitor la ultimul tau paragraf, mult mai putini la noi. De asta am zis ca suntem o piata mica la orice.

      Cu mancarea iti zic eu cum stau lucrurile. Trebuia sa adaug un alt punct in articol si sa-l numesc LIPSA DE ORGANIZARE. Pe scurt, la noi fiecare taran are 3 hectare si se plange ca nu are bani de un tractor ca sa le are, nici de insecticid ca sa nu ii manance carabusii recolta. La straini, din ce am vazut in documentare si am citit in articole, lumea s-a asociat, s-au pus la un loc toti cei dintr-un sat si au cumparat la comun un tractor sau doua, cu care ara terenurile tuturor celor de acolo. Iar apoi s-au asociat si au negociat alte tarife cu morile si fabricile care le cumpara marfa. Si astfel preturile au scazut la toate treptele productiei, ba unii au mai investit si in mici automatizari de productie si tot asa. Iar apoi s-au asociat si vand direct catre magazinele mari, care nu negociaza cu fiecare om in parte, ci cu intreg grupul. La noi apar o mie de intermediari care urca pretul.

      La noi fiecare vrea sa fie independent, nu membru al unei comunitati. Poate amintirea nationalizarii si a CAP-urilor este inca o sperietoare puternica, dar asta tine pretul produselor de baza sus.

        (Citează)

  13. Pai cu BG in primul rand nu avem paritate la salariul mediu net, al nostru fiind usor mai mare. De altfel, nici preturile lor la mancare nu sunt decat pe alocuri usor mai mici, restul e mirajul stiristilor care nu prea au trecut pe acolo. Iar la o comparatie cu Ungaria, in functie de loc (Budapesta vs Bucuresti), preturile de la ei sunt in genere mai mari sau egale. La mancare :)

      (Citează)

  14. In orice iStyle ai intrat nu ai gasit mai mult de 3 (MAXIM) indivizi (individe) slab pregatiti (nu aveau ce sa caute acolo angajati dar asa merge la noi treaba) , iar costurile cu salariile , chiria , lumina iti garantez ca sunt >>> 500% la Londra decat la Bucuresti .
    ATENTIE : noi avem ELECTRICA / ENEL / CEZ cu un cost lunar de 100-200E maxim pe luna
    La ei EDF ii tarifeaza cu 1200Lire / luna.
    Angajatii (la noi sunt tratati ca niste vanzatori de paine , d-aia sunt slab pregatiti si neprezentabili si incorect pusi intr-un magazin de specialitate- (aici apreciez eMAG care nu a facut acest rabat) sunt platiti nu cu minimul pe economie (o mizerie) ci cu 800 – 1000 Ron /luna (adica maxim 300E)
    Un angajat iStyle (Aplle store sau cum se mai numeste acolo) va avea “din orice pozitie 1500Lire /luna + bonusuri + discounturi + alte tampenii (asigurari de sanantate si beneficii)

    Asa ca te rog nu mai compara o tara intradevar cu o piata mica pentru produsele de lux (in afara sunt considerate casual stuff) unde toata lumea vrea sa faca profit instant , cat mai mult , cat mai repede , cu minim de investitii , personal , pregatire ! Atat am avut de spus
    Stima

      (Citează)

  15. Salut!

    Oare v-at gandit ca preturile mari de la noi sunt si din cauza multilor intermediari pe lantul de productie-desfacere? Din pacate se intampla in toate domeniile, nu prea a scapat nici unul. Parca pe la televizor ii lauda cu titulatura de “baieti destepti”.

    Si alt pont: evaziunea fiscala mare nu are cum sa aduca preturi (mai) mici si nivel de trai.

      (Citează)

  16. Esti oarecum naiv daca tu crezi ca , comerciantul lucreaza in favoarea ta , ca si client . Economia de piata de la noi este pe dos , se merge pe principiu vand cateva si scump si imi scot profitul .

    Un exemplu ce imi vine in cap este cel cu legumele , in piata kg de rosii 3 lei , la matca se videau la producator cu 30- 50 de bani , in piata cand i-a intrebat de ce nu aduc mai multe si sa le dea mai ieftin ziceau ca la sf zilei tot atat aveau profit si nici nu munceau asa mult , plus ca stricau pretul .

    In germania un vanzator are salariu 1500 E minim , chiaria e mai scumpa si isi platesc si taxele pe cand la noi 200-300 E , chirie nu foarte mare si poate platesc taxele si tot gasesti pretul mai mic .
    Ce-mi zici tu e aceeasi scuza ca ne-o tot baga pe gat benzinarii

      (Citează)

  17. Subscriu la ceea ce zice L!nuX.
    Mi se pare o declaratie eftina de marketing sa zici ca vaaaai, noi astia saracii nu vindem destul sa facem produsul mai eftin. La noi sunt convins ca daca s-ar vinde foarte bine un produs i-ar creste pretul.
    Sa iti mai dau un exemplu: eu imi fac cumparaturile la Carrefour pentru ca e la 5 minute de mers pe jos de mine. In weekend fructele si legumele sunt in medie cam cu 1 leu mai scumpe – atunci vine lumea sa isi faca cumparaturile si se vinde foarte mult, la fel in prag de sarbatori se ridica preturile la tot!
    Ce se intampla intr-o tara civilizata? preturile scad in perioada sarbatorilor si in w-end.
    Exemplul cu legumele dar de L!nuX este elocvent – a aparut peste tot in presa, eu cred ca se poate extrapola si la alte produse.
    @sicktired – nu cred ca ai fost chiar la subiect cand ai facut referire la comentariul meu.

      (Citează)

  18. nu stiu cum e in Germania, in Franta salariul minim este de 1100 Eur/luna net pentru 35 ore de lucru pe saptamana.

      (Citează)

  19. Pe anumite piete din anumite domenii se poate vorbi de situatii de monopol sau oligopol, exemplul din comunicatii pare plauzibil. Cei cativa operatori mari de telefonie se pot intelege in linii mari sa nu scada subventiile la telefoane si abonamentele sub o anumita suma, ramanand sa se bata in miliarde de minute oferite utilizatorilor de cartela. Chiar suna cunoscut, nu-i asa? In alte domenii mi se pare mult mai greu de crezut. De exemplu in FMCG sau in comert online, unde sunt multi jucatori, de toate dimensiunile, de la colosi la magazine de tip boutique (nu neaparat butic). Acolo nu se poata ca piata sa nu functioneze aproape liber, iar asta inseamna ca problema nu e la retailer.
    Pretul intr-o piata libera este stabilit la nivel teoretic prin cerere si oferta. La asta, daca vrem sa adaugam in comparatia cu alte tari, se adauga cele mentionate de Radu: impozite, spagi, salarii, taxe nefiscale, chirii, amortizari, utilitati si as mai departe.
    Eu pot sa dau de exemplu costurile de marketing, care in Germania sunt mult mai ridicate decat in Romania. Ca sa expui un spot TV unui numar de 1000 de nemti te costa de multe ori mai mult decat sa expui acelasi spot la 1000 de romani. Ia sa ne gandim cat reprezinta costurile de marketing si publicitate in pretul bunurilor de larg consum!

    Cum romanii cumpara exclusiv bazat pe pretul mai mic, fara sa puna in balanta garantie, extraservicii etc, ar fi absurd din partea retailerilor sa tina artificial preturile sus, riscand sa piarda clientii, care se pot duce catre canale oficiale din strainatate [de ex amazon.de] sau neoficiale de aiurea [de ex. “de la baieti”].

    PS: incearca sa-i explici romanului ca un produs e scump pentru ca e… scump. Ori esti un hot care vrea sa-i fure banii, ori produsul devine subit prost.

      (Citează)

  20. @sicktired
    lol, fix piata painii ai dat-o de exemplu? adica aia unde la consumatorul final sunt 3-4 baieti destepti (titan, dobrogea, boromir…) care plang cu lacrimi de crocodil ca piata neagra e la vreo 80%? si tot aia unde la resursa primara sunt alti 3-4 baieti destepti care fac jocurile?
    sa nu uiti te rog sa-mi amintesti si de piata produselor din carne.

      (Citează)

  21. @toti (ca mi-e lene sa va nominalizez):

    Peste tot in lume atunci cand un produs se vinde bine, pretul creste sau se pastreaza. In orice caz, nu scade, deoarece vanzarea ok inseamna ca cererea este sus. Dupa cum stie orice analfabet, poezia este “pretul este stabilit de cerere si oferta”.

    Peste tot in lume, preturile nu se scad pentru a genera acelasi profit (relativ la pietarii care nu vor sa scada pretul pentru ca oricum ar iesi cu acelasi pret). Pentru a avea rost, o scadere de pret (deci un profit/unitate mai mic) trebuie sa genereze un volum de vanzari suficent de mare incat profitul adunat din toate unitatile vandute sa fie mai mare decat inainte.

    Relativ la diferentele de pret dintre “la noi” si “la ei”: diferenta de pret este de maxim cateva zeci de procente pe cand diferenta de vanzare (si de cerere) este de un ordin de marime cel putin. “Se merita”?

    Nu e o matematica atat de dificila.

      (Citează)

  22. Cand angajatul din magazinul din [orice tara vestica] are salariul de cel putin 5 ori mai mare. Energia electrica in vest este de multe ori mai ieftina, asta cu costurile pica, dar pica rau de tot.

    Nu stiu in alte tari cum sta treaba dar in Italia am intrat in cateva magazine gen Altex si era mult mai putina lume decat e in Altex-ul din Iasi deobiecei. Si nu, nu pot zice ca in Italia cumparau toti cei din magazin si nu erau “gura casca”. In magazinul in care am gasit ce cautam(un HDD extern care era la promotie, iar promotia insemna 50% dintr-un pret mai mic oricum decat in Romania)nu am asteptat deloc pana sa imi faca bonul si sa imi ia banii, pe cand ultima data cand am cumparat ceva din Altex mi s-a intamplat sa astept vreo 10 minute pana faceau alte facturi+proba.

      (Citează)

    • @Alex: de 5 ori mai mult? Da-mi exemple, ca “legende” din astea am auzit multe.

      De costuri ce zici? Cat e chiria aici si cat e acolo? Benzina? Transportul in comun? Taxele?

      E nasol ca ai probleme cu Altex, dar nu vad legătura.

        (Citează)

  23. De unde ati scos ca in vest energia este mai ieftina decat in Romania? Si chiar de multe ori mai mica… #facepalm

      (Citează)

  24. Ah, si ati uitat un cost foarte important: cel cu transportul/achizitia. Cand aduci 100 de tablete, te costa per tableta mult mai mult decat daca ai transporta un tir de tablete. La fel si cu stocurile…

      (Citează)

  25. Cumpararea din alta tara nu este o solutie fiabila cand vorbim de IT&C. Poate doar in anumite situatii va fi ok, in rest inseamna ceva mai complicat fata de realitate.

    Chiar daca multi asigura garantie la nivel global, realitatea e alta si este bine sa va documentati inainte de a cumpara din SUA, Germania, Franta etc.

    Plus taxele prin vama, legislatia din alta tara, siguranta transportului etc.

      (Citează)

    • @sorin: e greu de explicat de ce nu e o idee bună. Majoritatea oamenilor vor încerca oricum și până nu se ard de cateva ori nu vor renunța la idee.

        (Citează)

  26. ce comparatie: cat se vinde in Romania, respectiv cat se vinde in “restul lumii”…asta chiar e tare. daca ai fi comparat vanzarile din tara noastra cu cele din alta tara mai intelegeam dar asa…pfff

      (Citează)

  27. eu nu inteleg obsesia asta a oamenilor vizavi de preturi. fiecare vanzator (ca vinde seminte sau vile de lux in dubai) fixeaza un pret pe care il cere pe produsul respectiv. cine sunteti (suntem) noi sa ne plangem ca ala vinde prea scump produsul? prea scump dupa ce standarde? de ce m-ar fu*e pe mine sau pe tine grija cu cat da ala produsul LUI? n-am bani, nu cumpar. am bani, cumpar daca vreau.

    urmand exemplele dubioase cu kilogramul de rosii: daca EU am cirese si vin si le vand in piata cu 50 (cincizeci) de RON (atat sunt in piata dr. taberei), cine esti TU sa imi spui ca sunt scumpe? e bunul meu si EU il vand cu cat vreau eu, pentru ca e AL MEU. discutiile despre faptul ca pretul e prea mare si eu mor de foame ca nu imi cumpara nimeni produsul sunt adiacente.

    la fel si in cazul carburantilor: sunt cateva firme care comercializeaza produsi petrolieri. aia ii vand cu cat vor ei. vor sa ceara 100 de lei pe litru, dar tu nu ai banii astia? nu-i nimic, stai acasa.

    n-a stat nimeni sa se gandeasca la faptul ca pentru un kil de banane care costa peste 6 lei, procesul tehnologic este de ingrijire a bananierului, culegere a bananelor coapte si transportul la comerciant. in tot acest timp, pentru un litru de benzina care este tot aproximativ 6 lei, niste oameni destul de destupati la creier trebuie sa se duca sa faca teste de adancime si de fisurare, trebuie sa deplaseze echipamente de forat la adancimi de sute-mii de metri in conditii destul de periculoase uneori numai ca sa extraga titei. apoi e transportat prin magistrale la rafinarie, unde incepe un proces destul de complicat, apoi trebuie transportat si ABIA APOI VANDUT. si totusi, bananele sunt mai scumpe.

    isteria voastra, bazandu-ma pe exemplul meu de mai sus cu benzina provine din faptul ca fara banane puteti trai, dar fara benzina nu. si atunci intervine spiritul vostru de revoltati, cerand benzinarilor sa scada preturile. ba, voi vati lovit la cap? cu ce drept cereti voi asta? eu cand nu am bani sa merg cu masina stau acasa sau merg cu autobuzu si dau vina in primul rand pe mine ca nu am bani, nu pe benzinari ca e benzina scumpa.

    treaba e mult mai simpla decat analiza pietei, tipuri de costuri, salarii medii, etc etc.

      (Citează)

  28. @nwradu: e ca si cum ai compara productia din gradina ta cu cea din toata Romania. Nu ti se pare ca e ceva aiurea in comparatia ta???
    Si referitor la raportul vanzari/cheltuieli suportate de magazin: poate ca asa este englezii vand 200 de aparate iar noi 20 – desi nu prea cred avand in vedere ca noi avem minim 1 telefon de persoana, dar si raportul cheltuieli este acelasi: un vanzator in Romania daca primeste 200 euro-echivalentul zice saru-mana, pe cand in Anglia incearca sa oferi acelasi salariu si o sa iti rada in nas.

      (Citează)

  29. @nwradu: tocamai am facut comparatia – e ca si cum ai compara productia ta din gradina de la tara, cu cea din toata Romania, nu ti se pare ca e aiurea???
    – la fel si cu raportul cheltuieli/vanzari care ar justifica preturile mari: poate in Anglia se vand 100 de aparate pe zi si in Romania doar 10 (desi nu cred avand in vedere ca suntem mari amatori de gadget-uri)dar la noi salariul de 200 de euro pentru un vanzator e de domeniul SF iar in Anglia salariul e de 10 ori mai mare

      (Citează)

    • @lul: nu mi se pare aiurea. Calculează procentual cat din piața globală reprezintă România ca sa afli mărimea ei.

      Salarii de 10 ori mai mari? Da-mi un exemplu concret, un articol ceva. Eu aveam un coleg care lucra la Orange si făcea mia de euro lunar din vânzare.

        (Citează)

  30. @nwradu
    exemplele nu conteaza, ideea fiind de principiu: preturile nu se contesta.

    dupa ce se intelege principiul asta, au rost celelalte discutii. e prea scump produsul, il iei de unde e mai ieftin. nu ai de unde sa il iei mai ieftin, nu-l mai iei deloc si cu asta basta. dar nu incepem acum sa hulim vodafone sau petrom sau apple sau pe costel care vinde mere-n piata. nu convine, nu cumperi.

    vorba aia, ei pot sa ceara cat vor, nu-ti baga mana-n buzunar.

    sunteti niste pseudo-abuzati

      (Citează)

  31. @nwradu: vorbesti de mere si le compari cu un elefant – in articol scrii ca un motiv al preturilor mari de la noi din tara il reprezinta numarul mic de vanzari si peste toate compari vanzarile din tara noastra cu cele la nivel mondial – cred ca era corect sa faci comparatie cu o alta tara , altefel e ca si cum ai compara un segment cu un intreg si te-ai mira ca este mai mic primul.
    In alta ordine de idei, vanzari mai mici egal cerere mica, deci ar trebui sa scada pretul

      (Citează)

  32. este ca si cum ai compara mere cu elefanti – compari un segment cu un intreg si il folosesti ca argument ca primul e mai mic decat cel de-al doilea.
    Iar vanzarile mai mici nu sunt un argument – vanzari mai mici egal cere micafapt ce ar trebui sa atraga scaderea preturilor

      (Citează)

  33. @newradu @sorinrusi

    ia hai, explicati voi de ce e complicat cu produsele IT&C. ca tocmai, cu ele e cel mai simplu. am cumparat televizor de la bhp din state. 3.000 usd el, 300 usd transport, 100 usd step-down, tva si taxe vamale inca 1.300 usd, 4.700 usd cu totul. deci in jur de 15.000 lei. cat era acelasi model la mediagalaxy? 28.000 lei.

    tot ceea ce am cumparat in ultimii ani IT&C (telefoane, tablete, ereadere, hdd-uri externe / interne, aparate foto, aparatura electrocasnica, playere, carduri de memorie etc) am cumparat din uk, germania, olanda sau us. cu o singura exceptie – laptopurile mac, din cauza de tastatura localizata, pentru care am fost dispus sa platesc un 30% mai mult decat faceau in alta parte.

    iar chestia cu “n-ai garantie daca cumperi din strainatate” e doar un bau-bau al tristilor de comercianti locali. daca nu-ti iei blueberry sau pamasonic, orice producator serios isi onoreaza garantia, indiferent de unde l-ai cumparat. ca sa nu mai zic de amazon – acum vreo 2 ani mi s-a stricat kindle. am descarcat o eticheta de la ei de pe site, am lipit-o pe cutie, am dus-o la ups sa o trimita in service (pe banii amazon, fireste), mi-a dat mail amazon peste o saptamana ca nu mi-l pot repara, iar peste alta saptamana aveam un alt kindle nou.

      (Citează)

  34. BREAKING NEWS: prețurile sunt mai mari pentru că pulimea se plânge în loc să găsească soluții ȘI (cel mai important) după ce se plâng și fac ca trenul până la urmă tot cumpără scump ;)

      (Citează)

  35. Costul transportului pentru garantii este platit de Amazon doar in anumite situatii (Anumite produse sau locatii de vanzare). Pentru celelalte, costul curierului international este prohibitiv si nu renteaza decat in cazul valorilor mari.

    Cat timp ai pierdut cu cautatul si asteptatul, vama etc? Felicitari, tocmai ai facut treaba unui importator.

      (Citează)

  36. @nashu
    daca timpul ar fi o problema, n-as mai cumpara online, nu crezi? iar de vama nu te ocupi tu direct. te suna curierul/transportatorul, iti spune cat ai de plata si asta e.

    si apropo de timp: carti comandate dimineata de la amazon uk, aduse la mine la usa a doua zi seara. si nu o singura data, desi in mod normal, timpul de livrare e de 2-3 zile de la comanda. dar n-am asteptat niciodata 2 saptamani dupa niste carti cum mi s-a intamplat de la niste negustori romani. si asta fara sa-mi zica cineva in timpul asta “bai prostule, acum fugarim copacii, facem hartie si tiparim cartile care erau pe stoc, ai putintica rabdare”.

    de fapt, toata chestia asta cu preturile e foarte simpla: asa cum nu am bani sa-mi fac vacantele in romania, la fel nu am bani sa cumpar (prea multe) din romania. dar asta e valabil in cazul meu, nu cred in retete universale.

      (Citează)

  37. Daca timpul nu ar fi o problema, atunci nimeni nu ar investi in stocuri si ar exista unul singur central, maxim cate unul in fiecare parte a Europei. E destul de clar ca tu nu esti un client pentru retaileri.

    Cu referire la comertul international, vinzi castraveti gradinarului. (serios,e una dintre prinipalele aspecte ale activitatii mele) Daca stai dupa transportator la vama, atunci STAI dupa transportator. Adica ai rabdare. Majoritatea transportatorilor (incluzand curierii rapizi) sunt slabi cand vine vorba de vama.

    Si mie mi s-a intamplat sa mi se livreze ceva in mai putin de 24 de ore. Se intampla, insa ar trebui sa se consemneze undeva ca nu este un obicei. Conteaza cat ai platit pe transport, daca era pe stoc, cat de voluminos este coletul etc (implicit despre ce produs/carte era vorba). Daca ai asteptat 2 saptamani, inseamna fie ca nu era pe stoc, fie ca ai platit pe transport infim. Transportul Economy (tir) dureaza cam 4 zile lucratoare.

      (Citează)

  38. Care din voi care stiti ca in Germania se castiga 1500 € pe luna ca vanzator, sau ca in franta/italia e mai ieftina energia decat in Romania, sau ca in UK primesti iPhone gratis la abonament, ati trait macar 1 an intr-o tara “vest europeana” sa aveti habar ce inseamna cu adevarat.
    Hai sa facem o mica comparatie de preturi intre Bucuresti si alta capitala european: preturi actuale in Vienna:
    -Chirie+intretinere: 550€ la 60mp
    -gaz+curent(centrala proprie pe gaz): 120€ / luna
    -Internet+TV(upc 100Mbps): 80€ luna
    -Abonament Orange cu o tona de minute si 3Gb trafic: 35€ + iphone la 99€
    -asigurare obligaorie + impozit masina(125CP) – 100€ luna
    DAR
    -vrei sa iti speli masina ca in romania de mana la spalatorie int+ext costa ~80€ in RO 20-30 lei
    -schimbat cauciuri de vara cu iarna 50-80 €
    -1 Kg de care de porc costa 8,99 €, sau 1 kg piept pui costa 10,99 € ? sau 1 pui de ~ 1Kg costa 6-7 € ?
    -ora de manopera la un service auto e 100-120€, de exemplu o revizie(ulei+filtre) costa 350-400 €
    -ora de manopera pt un instalator e ~80 €

    Un angajat MediaMarkt/Saturn castiga ~1300€ la norma intreaga, adica 40 ore/ sapt. Dar un vinzator de Billa/Lidl/Penny castiga doar 1000 € care e si salariul minim pe economie. You do the math…

    Cati dintre voi stiu ca deschiderea unui GmbH (echivalentul SRL-ului) costa in Austria de exemplu 35.000 € ? Cat costa in RO?

    E foarte usor sa vezi doar ca “afara” se castiga mii de euro pe luna si anumite articole la REDUCERE costa poate jumate din pretul din RO…

      (Citează)

  39. Vorbim de produse care nu sunt de stricta necesitate – IT&C, haine etc. si care, de cele mai multe ori, inlocuiesc generatii mai vechi sau produse similare. Deci da, stau dupa curier (e chiar distractiv uneori, coletul face din State pana in Otopeni 2 zile, iar din Otopeni pana in Bucuresti 4 zile; dar asta e tot un exemplu de “expertiza” locala), pentru ca nu e o problema daca primesc un aparat foto in 7, 10 sau 15 zile. Doar in privinta cartilor sunt mai nerabdator, recunosc. :) Mai ales al celor in romana, unde nu exista varianta electronica.

    Da, nu sunt un client pentru retailerii online din Romania. Si stii ce? Cred ca din ce in ce mai putini vor fi. In cercul meu de prieteni probabil ca ne cheltuim banii cam 80% pe bunuri/servicii cumparate de afara. Bine, e adevarat, toti muncim pentru banii astia, nu ii primim de la mama si tata si nici nu ii facem din inginerii financiare cu statul roman.

      (Citează)

  40. Hai ca o dai de gard! In vama face mult pentru ca e… vama, exista o tona de verificari si inregistrari. Activitatea in sine este mult mai complexa decat transportul in sine.

    In rest, pentru al doilea paragraf, pot sa iti zic linistit ca te inseli din prea multe motive. Sunt destui oameni care muncesc pentru banii lor si nu vor munci si pentru a isi cumpara ceva. Ceea ce faceti tu si prietenii tai ocupa mult timp si este munca. In extremis, poate fi numit hobby.

      (Citează)

  41. @nashu – asa mai bine astepti un importator sa-si faca timp sa reduca preturile decit sa faci un “diy” care sa te aduca la un pret mai bun. f***off – muietii’s posmagii?

      (Citează)

    • @Radu: multumesc, bine zis!

      @Pechinezu: problema cea mai mare la importuri este ce faci cand ceva nu merge bine. Aparatul e stricat, e lovit, e ratacit. Sa va aduc aminte de Razvanbb care a primit o cutie goala cand si-a luat iPhone 4 din strainatate? Garantia in sine este o alta posibila problema si majoritatea oamenilor nu sunt dispusi sa accepte aceste riscuri si sa piarda timp suplimentar in plus.

      Sigur ca noi ne-am descurca. Si da, la haine sau cabluri sau IT&C neesentiale sau carti poti astepta sa-ti vina in 2 saptamani sau mai mult, uneori. Pe termen lung insa solutia este sa lasi magazinele online romanesti sa se ocupe de toate aceste treburi, iar magazinele sa solicita un adaos rezonabil, dictat de piata si concurenta, pentru serviciile oferite. O alta solutie este ca magazinele sa ofere servicii suplimentare care sa incurajeze achizitia de la ei (sfaturi de cumparare, instalare, ridicare gratuita pentru service, trackingul coletelor etc).

      As aprecia daca nu v-ati injura in timp ce dezbateti cat sta fiecare transportator in vama si cat dureaza astea. E oarecum ridicol sa ajungeti la asa ceva.

      Also, stiu cu ce se ocupa Nashu, stiu cu ce ma ocup si eu. Avem amandoi experienta mare in importuri, transporturi, preturi, planuri de afaceri, conditii comerciale, costuri de vanzare si distributie si altele asemenea. Nu scriam articolul daca nu stiam astea, doar ca sunt prea greu de pus in pagina.

        (Citează)

  42. Stii ce e amuzant? Din distractie si eu cumpar cabluri, jucarii (cubul Rubik, nu altceva, perversilor), baterii etc de pe ebay. Nu o fac niciodata pentru bunuri de folosinta indelungata iar cand am nevoie de ceva cu adevarat, ma duc sa imi cumpar de la magazin.

    In plus, ce nu s-a spus, exista nepotriviri de standarde care nu se limiteaza doar la tastaturi sau prize (care fie vorba intre noi, sunt o tiganie). De unde stii ca un anumit aparat cumparat din SUA nu vine cu un adaptor de 110V? Bine, romanul se descurca si se lauda, cum se lauda ca se descurca si cu Dacia 1300 care nu l-a lasat niciodata in drum. Nu spunea niciodata ca pentru asta trebuia sa stie cum se leaga clapeta de acceleratie cu o bucata de sarma de pasagerul din dreapta sau cum stia el sa cante la jiglere in mijlocul pustietatii.

    Ah, si poate din comentariul lui @nwradu reiese ca m-as ocupa de bunuri de larg consum iar unii dintre voi ati putea banui ca am vreun interes aici: nu ma ocup cu astfel de produse.

      (Citează)

    • @nashu: nu vrei sa recunosti ca m-ai platit sa scriu postul asta! :P
      Corect, nici eu de bunuri de larg consum. Si chiar si asa, cu transporturi “business” si transportatori mari, tot iese de multe ori haos si apar intarzieri, iar uneori te uiti la AWB si vezi ca de 4 zile produsul tau este undeva intre Viena si Bucuresti si altceva nu se stie de el.

        (Citează)

  43. @nashu
    Da, sunt absolut convins ca exista intotdeauna cel putin zece explicatii, toate extrem de pertinente, pentru faptul ca lucruri care in alte parti se fac intr-o zi, in Romania se fac in cinci. Drept e ca la o explicatie prin ea insasi precum “in vama face mult pentru ca e… vama” nu ma gandisem. Dar e excelenta, pentru ca este extensibila la infinit (“la noi se fac autostrazi in 10 ani pentru ca sunt… autostrazi”).

    Sunt sigur ca ma insel in multe privinte si din multe motive, dar nu am pretentia ca detin adevarul absolut. Si da, hobby-ul de care zici se cheama sa am grija de banii mei. Capitol la care fiecare e liber sa faca exact cum crede de cuviinta.

    @nwradu
    In cazurile mentionate de tine faci exact acelasi lucru pe care l-ai face si daca ai cumparat de la un retailer local – pui mana pe telefon / mail si iei legatura cu retailerul respectiv. Limba engleza se foloseste peste tot.

    Insisti cu garantia intr-un mod total eronat. OK, vad ca ai blogul plin de link-uri de afiliere de la emag, dar totusi cred ca ar trebui sa tii la credibilitatea ta. Repet, orice producator serios din lumea asta va onora garantia pentru produsele sale in fiecare tara in care e prezent, indiferent de unde ai achizitionat produsele respective. Cazul meu concret: Bluray player Samsung cumparat de pe amazon uk, defectat dupa 6 luni, reparat in garantie in Romania.

    In comertul online nu exista magazin romanesc, englezesc, american, sud-african etc. Exista magazine pur si simplu. Nu cumpar de la amazon pentru ca e american, ci pentru ca imi ofera o anumita valoare (care nu se reduce exclusiv la pret, desigur). Daca eu sunt client amazon si nu sunt client emag, problema e la emag. Si apropo de paralela emag – amazon, mai e si un mod deranjant (pentru mine, cel putin) de a pune problema: emag da periodic comunicate sforaitoare cu cate milioane de chestii a vandut si cate miliarde de vizitatori are si ce cota de piata detine etc, adica neaosul batut cu caramida in pieptu-i de arama in piata publica, pe cand preocuparile amazon par sa fie interne si legate de clientii sai.

    Dar in fine, chestiunea este mult mai laxa si tine de valoarea pe care prestatorii de servicii romani (negustorii included), indiferent ca sunt off- sau online, o ofera clientilor. Noi nu avem traditia lui “clientul nostru, stapanul nostru”. Adica avem, dar la noi suna “clientul nostru ne s..e p..a”.

      (Citează)

    • @Pechinezu: am mai spus cu alte ocazii ca recomand eMAG (adica pun linkuri acolo si nu spre altii, desi tot 3% e castigul, iar unii dau chiar mai mult), pentru ca de la eMAG cumpar si eu. O socoteala facuta la inceputul anului imi arata ca am cumparat de 200 de milioane de la ei, plus niste chestii luate direct din showroom care nu-mi apar in cont. Daca eu in astia am incredere, de ce sa recomand altceva?

        (Citează)

  44. @Pechinezu: fiecare are grija de banii lui cum stie mai bine. Unii considera ca nu e bine sa investeasca intr-o asigurare CASCO, ca e doar o pierdere de bani si ei nu fac accidente, altii vor sa doarma linistiti.

    Ce nu ai inteles tu din ce am zis eu este ca oamenii vor sa aiba o viata cat mai usoara, nu sa dea cat mai putini bani.

    Altfel, povestea ca in comertul electronic nu exista magazine englezesti, frantuzesti sau europene este o utopie. Incearca sa iti deschizi o firma care sa faca tranzactii comerciale intra-comunitare (nu zic extra-) si o sa vezi de ce zic asta. Ca magazinele au acelasi pret indiferent de destinatie este datorat faptului ca acest tip de comert este marginal si costurile pot fi absorbite usor.

    Altfel, si Amazon se lauda cu vanzarile, chiar mai mult decat emag, fiind o companie cotata la bursa…

      (Citează)

  45. @nashu
    Generalizezi complet aiurea. Sunt oameni si oameni, nu exista “oamenii vor sa”. Decat poate in Coreea de Nord.

    Oricum, din ce pot sa imi dau seama, pari sa ai intr-un fel sau in altul oarecare tangente cu comertul local. Eu am vorbit doar din punctul meu de vedere, al unui om care poate sa cheltuie 10 lei in locul A, B, C sau D. De client, cum s-ar zice. Si in calitatea asta, mi se pare o cale sigura spre succes abordarea in care imi explici tu, comersant / cotangent / interesat, cum nu am dreptate si nu inteleg cum sta cu adevarat treaba.

      (Citează)

  46. Dupa cum am zis, am ceva tangente cu comertul(deci inclusiv cel local. Sau, mai bine zis, in special cel local, din motivele din comentariile anterioare) si am mai citit almanahe de profil. De acolo “generalizez”. Stiu ca ai vorbit din punctul tau de vedere, eu ti-am spus ce zic respectivele almanahe despre publicul cumparator, nu despre “Pechinezu” cumparator. “Pechinezu cumparator” nu exista in statistici, este in marja neglijabila. Daca “Pechinezu cumparator” ar exista in statistici, Amazon si-ar deschide site in limba romana.

    In schimb, Amazon are preturi diferite pentru americani, nemti si englezi, deci “Pechinezu cumparator” nu exista in statistici nici in tarile astea…

      (Citează)

  47. “Si nu e ok sa compari salariile medii pe economie, ci cele din acel domeniu. Un vanzator in magazinele operatorilor castiga destul de bine, are bonusuri si comisioane si asa este si normal: el vinde, se investeste in cursuri pentru el, trebuie tinut fericit ca sa traga tare si sa vanda in continuare.”

    Dap, ai perfecta dreptate, cei care cand sunt platiti bine, chiar foarte bine, dovada aici http://ioanabarbu.com/2012/05/23/viata-de-angajat-la-cgs-romania-si-abuzul-la-locul-de-munca-partea-1/ unde un baiat care vinde prin telefon serviciile vodafone e platit cu 800 ron plus bonuri de masa. Asadar, da, n-are niciun sens sa comparam salariile minime din cele 2 tari.

      (Citează)

    • @zetu: mi se pare ca nu intelegi ideea discutiei, ci tot dai exemple aiurea la care incep sa ma plictisesc sa-ti raspund pentru ca raspunsurile sunt banale. Sunt sigur ca cei care vand prin telefon castiga 2000 de lire in strainatate si au si masina de serviciu. Desigur, faptul ca te suna si citesc cu voce lesinata de automaton un text pe care-l au in fata, fara pic de interes, n-are nici o legatura cu salariul mic. Nu toti, ca intr-o zi am dialogat excelent cu o domnisoara, dar majoritatea asa sunt.

      Vorbim de munca aici, nu de prefacut ca faci ceva si altii se prefac ca te platesc.

        (Citează)

    • Reiau ideea, ca am vazut ca pentru unii de pe forumuri e mai greu de inteles. Sa fac o schema: da, strainii au salarii mai mari (nu de 10 ori, dar mai mari). Au insa si chirii mai mari, costuri mai mari cu transportul (ati vazut cat e trenul intre doua orase?), benzina la 1,7 euro si tot asa. Nu-i totul roz la ei, cu acele salarii vin si destule cheltuieli mai mari ca ale romanilor.

      A scris cineva mai sus ce preturi sunt prin Austria.

      Telefoane in UK mai ieftine decat in Romania: am calculat mai sus ca in Romania, la aceiasi bani ca-n Anglia, iei acelasi telefon dar cu abonament mai mare si trafic de date mai mult.

      Comparatia pietei: daca nu puteti calcula cat la suta din piata mondiala e Romania, ca sa vedeti ca e mica (atat ziceam), ok, uite o cifra din Germania: 11,8 milioane smartphone-uri vandute in 2011. La noi s-au vandut cateva sute de mii in intreg anul, iar in primele 3 luni ale lui 2012 vreo 110.000 bucati.

        (Citează)

  48. *vand

      (Citează)

  49. http://en.wikipedia.org/wiki/Television_licence#Germany

    The licence fee in Germany is € 215.76 per annum for TV (including radio and Internet) and € 69.12 for radio and Internet.

    The licence fee in Romania for a household is 48 RON (€ 11.27) per annum.

      (Citează)

  50. Domnule “stie tot” esti total pe dinafara, incerci sa iei apararea unora care fac parte din tagma “afaceristilor” din tara asta. Vorbesti de piata libera, de reglarea automata a preturilor…Fals domnule, fals! Se regleaza doar preturile intre cei care jupoaie la propriu acest popor. Vezi pretul la combustibil si la multe alte. Au mai iesit la iveala, pe ici pe colo, intelegerile dintre cei care au acumulat averi fabuloase si care dicteaza preturile. Sunt multe de spus despre licitatii, afaceri cu statul si multi, multi bani furati din buzunarul celor multi.
    Vorbesti despre aplicatia care te avertizeaza de producerea unui cutremur…Cati oameni isi pot permite sa dea 100 de euro? Cate scoli, care stau sa cada peste copii, au cel putin un device cu o asemenea aplicatie “ieftina”? De ce nu o vand cu un euro, sa aibe cateva milioane de cumparatori?! Ehei “domnule”!

      (Citează)

    • @Cucu: este vorba de 10 euro, nu 100 de euro. Dar da, sa dea cu un cent aplicatia, sa si-o permite oricine. Si mancarea ar putea fi mai ieftina si benzina si chiar masinile, ca toti ar avea nevoie de una si ar putea fi milioane de cumparatori. Cum adica au tupeul sa incerce sa faca profit mare din ceva inventat de ei si foarte util?

      Sunt totusi uimit ca ti se pare scumpa aplicatia la 10 euro, dar 1 euro ar fi ok. Bun, dar un iPhone la fiecare copil cine da? Ca stii, e nevoie si de asa ceva… Sa dea Apple, e vorba de copii, de scoli care stau sa cada peste ei, cum adica Apple le vinde in continuare cu 500 de dolari? Sa-l dea cu 50!

      Ah, bine, daca scolile ar fi destepte, ar cumpara 1 (unu) iPhone, 1 (unu) abonament de 10 euro si ar cupla telefonul al o sonerie mare, ca sa o auda toti cand suna. Dar desigur, chiar si o singura cheltuiala de 10 euro pe luna ar fi prea mult pentru scolile nostre, iar tu probabil vei sustine asta, in loc sa vezi ca solutia tine de fapt de lipsa de inventivitate a directorilor respectivi.

      @mircea: nu exista pluginuri bune de edit. Scrie mai multe comentarii, ca nu-i forum sa-ti dau warn pentru ca n-ai dat edit :P

        (Citează)

  51. Da, mă, ai dreptate, te citesc şi telespectatorii otv. You win.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus