un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

UPC a lansat oficial CI+

19 Apr 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

UPC a făcut ieri un pas important pe piaţa televiziunii digitale din România, prin lansarea CI+, abrevierea de la Common Interface Plus. CI+ reprezintă un standard pe care televizoarele din ultimii ani îl respectă, un “port” dacă vreţi, deoarece este un slot de pe carcasă în care se poate înfige un card ce îţi dă acces la canalele digitale şi high-definition.

Pasul important despre care vorbeam este pentru client. UPC transmite în continuare canale digitale prin cablul TV obişnuit din fiecare casă (170 la număr, dacă am văzut eu bine), inclusiv unele high-definition și 3D, dar clientul scapă de necesitatea unui receiver care să le decodeze prin simpla înfigere a acestui card in TV.

Prin comparaţie eu, client RCS, nu pot beneficia de CI+ chiar dacă televizorul ar suporta asta, aşa că stau cu receiver-ul HD de la ei (despre care înţeleg că doi ani mai târziu încă e rar de tot şi se bate lumea de câte ori apare în stoc), stau cu două telecomenzi, un aparat în plus în priză şi toată “distracţia” care vine de acolo.

Am fost recent la un demo tehnologic organizat de UPC, am văzut toate detaliile, am pus întrebări şi sper să găsiţi mai jos tot ce aveţi nevoie ca informaţii, plus site-ul ci.upc.ro. Dacă nu, lăsaţi întrebări în comentarii şi încerc să aflu răspunsurile, aşa cum am făcut şi cu alte ocazii.

CE ESTE DECI CI+?

Explicaţia banală spune că este un simplu card care se introduce în televizor în slotul CI+. O analogie este cu SIM-ul de pe telefon, care îţi permite să ai acces la reţea. Bagi modulul CI+ în televizor şi atunci televizorul află cum să decripteze toate canalele codate transmite de UPC. Este parola, dacă vreți.

Modulul este micuţ. Nu prea contează asta, că toate sunt la fel, fiind o specificaţie dezvoltată de producătorii de televizoare. Dar îl puteţi vedea mai jos lângă o telecomandă de televizor, în mâna lui Cătălin Buliga, Chief Technology Officer la UPC, în mâna mea, în televizorul din showroom, ba chiar vedeţi cu câte ciudă îl ocheşte şi Alvin, care probabil are alt provider acolo unde locuieşte el.

grosime_modul_ci_plusmodul_ci_plus
ci_plus_tv
catalin_buliga_upc

DE CE AI NEVOIE?

De un televizor compatibil CI+ şi să fie UPC în zona ta.

Televizoarele compatibile au tuner intern DVB-C (adică tuner digital pentru cablu) şi au şi acest slot CI+. Atenţie, CI+, nu CI simplu, care a fost varianta iniţială ce nu prea a prins deoarece nu oferea securizarea transmisiunii.

UPC împarte televizoarele compatibile în două tabere:

  • certificate de UPC, adică testate de ei că pot oferi toate serviciile respective. O listă mare de televizoare certificate găsiţi în acest PDF pus de mine pe SkyDrive.
  • compatibile, dar încă necertificate. Cel mai probabil funcţionează fără probleme cu serviciile UPC sau te loveşti de mici probleme precum canalele aranjate în altă ordine sau alte asemenea. Oricum, dacă luaţi un televizor nou, mergeţi pe un model certificat.

Dacă televizorul tău nu are tuner DVB+C sau slot CI+, nu poţi beneficia de această tehnologie, dar poate te interesează voucherul pentru un televizor nou.

VOUCHER DE 400 LEI

UPC are un parteneriat cu Samsung şi oferă un voucher de 400 de lei pentru un televizor nou al acestui fabricant, compatibil CI+, dacă vă abonaţi la anumite pachete din noua ofertă. Voucherul e valabil la Flanco, Media Galaxy, Altex, Domo, eMag şi Samsung Plaza şi se cumulează cu alte promoţii existente, aşa că oferta e foarte bună. E valabilă doar până la 15 mai, deci grăbiți-vă să citiţi detaliile din comunicatul de presă pus de mine pe SkyDrive, mergeţi la un sediu UPC pentru toate detaliile şi acţionaţi rapid.

CARE ESTE AVANTAJUL CI+?

Cei de la UPC mi-au spus că nu doresc ca acest card să înlocuiască receiver-ul lor, care oferă mult mai multe servicii, aplicaţii, informaţii, vot direct din telecomandă la emisiuni precum Românii au talent şi altele asemenea. Eu aş spune însă că CI+ e perfect pentru cei ca mine, care nu vor aplicații avansate, dar s-au săturat de două telecomenzi, două butoane de on/off, consumul suplimentar al receiverului separat şi toată complicaţia care decurge de aici.

Pe CI+ beneficiezi de serviciile obişnuite ale transmisiunii digitale. Recepţionezi canale digitale, cele HD şi cele 3D (precum High-TV transmis de UPC), ai direct pe televizor programul pe două zile (pe receiverul UPC ai pe 7 zile, de exemplu), ba chiar în viitor prin CI+ se vor transmite bidirecţional informaţii, ca să poţi cere direct vreun program pay-per-view sau să votezi la emisiuni şi alte asemenea, care acum se fac prin receiver.

Cardul CI+ din televizor permite ca de exemplu dacă vrei şi HBO să te duci la UPC, să spui asta, iar ei de la distanţă să transmită un semnal astfel încât cardul din televizor să decodeze şi HBO. Am zis HBO ca exemplu, cu toţii ştim că de fapt ne referim la canale porno. Sunt curios dacă se pot hackui aceste carduri.

PREŢURI

E un tabel mare, pe diverse categorii de programe. L-am pus pe cel primit pe email pe net, ca să-l vadă toată lumea.

ALTE INFORMAŢII

Site-ul ci.upc.ro este de bază. Are lista televizoarelor certificate, manuale, informaţii, tot ce ai avea nevoie.

INSTALAREA

Foarte simplă, în showroom a fost făcută imediat. Are doar doi paşi:

  1. pui televizorul să caute automat canalele digitale şi să le memoreze
  2. introduci modulul CI+ în televizor, chiar şi în timp ce funcţionează, şi imediat imaginea este decodata.

Cam asta am aflat/notat. Pentru alte detalii lăsați un comentariu și mă interesez și răspund. Nu uitați de documentele atașate postului (că așa vreau să fac de acum cu acest tip de informații):

    34 comentarii

  1. Mai, nu stiu cum se bate lumea pe decodoarele HD de la RDS, ca eu am fost acum o saptamana sa iau unul pentru ai mei – m-am dus la prima caserie RDS pe care am vazut-o (in Oradea, una de cartier) si am primit unul. Si pareau ca au destule pe stoc. Si nici coada nu era.

      (Citează)

    • In Bucuresti de luni intregi le cauta lumea, si Dan Dragomir imi spunea ieri ca inca n-a obtinut unul. Si in decodor bagi tot un card din acesta. Metoda UPC-ului e mult mai simpla.

        (Citează)

  2. Laudabila initiativa UPC. Scapi de (inca) o telecomanda de cacat, nu mai trebuie sa comuti tv-ul pe hdmi etc.

      (Citează)

    • @AdrianG: numai pentru asta si as trece la ei, daca ar fi in zona mea. M-am saturat sa tot comut sursa si sa nu mai folosesc meniurile televizorului.

      @Adrian: merg doar daca primesti semnal de la UPC, ca pentru criptarea lor sunt facute sa o decodeze. Se pot cumpara de la UPC.

      @Claudiu: s-ar putea ca in curand si UPC sa emita necodat canalele digitale clasice, dar nu stiu mai multe detalii.

        (Citează)

  3. M-au inscris pe o lista si a ramas ca ma suna imediat ce au un decodor. Din pacate, au trecut trei luni si n-a sunat nimeni inca.

      (Citează)

  4. La RDS daca ai televizor cu DVB-C prinzi toate posturile digitale si cele HD.
    Cu decodorul e ca si cu stick-ul de internet la RDS. Eu astept stick de 3 luni… Vorbeste cu un reprezentatn vanzari si iti face el sigur rost de ce vrei…

      (Citează)

  5. din cate stiu eu cardurile de tipul acesta au cel mai mare nivel de ceritificare de securitate. mai mare chiar decat unele carduri bancare.

      (Citează)

  6. @Claudiu, da, eventual cu o spaga de 100 ron. Adica dau spaga ca sa iau decodor pentru care platesc chirie. Nice business model…

      (Citează)

  7. cardurile acestea merg cu orice cartela sau codate pe un anume operator, ca telefoanele? se pot cumpara de undeva(in tara, ca de afara am gasit)?

      (Citează)

  8. @Claudiu, nu le vezi chiar pe toate. Pentru HBO, de exemplu, trebuie sa treci pe decodor.

      (Citează)

  9. Mie m-au adus acasa decodor hd fara sa-l cer, ba chiar au venit si a doua oara pentru ca prima oara nu notasera.. la o adica, imi mai aduceau unul (Buc, sector 3). Eu ma bucur ca a bagat UPC chestia asta, inseamna ca o sa bage si RCS in curand.. RCS mi s-a parut ca are o campanie “agresiva” de preturi si mereu in ton cu moda (hotspoturi in oras, la metrou..), sper sa nu sara peste treaba asta :-)

      (Citează)

  10. Dar un click pe butonul Da-ne un CI+ de la finalul articolului ati dat? Ca vreau sa-l intrec pe Victor Kapra.

      (Citează)

  11. Eu nu vad butonul :(.

    De la lucru am dat click, dar acum sunt acasa si nici urma de buton (nici in IE, nici in Chrome)

      (Citează)

    • @Marius: e hostat pe un subdomeniu UPC care nu cred ca s-a propagat integral in retea. Nici eu nu-l mai vad de pe reteaua de unde sunt acum.

      @Mihai: probabil ca este o posibilitate, dar sunt atatea variatiuni in functie de contractul pe care il ai si ce pachete vrei incat cel mai bine mergi la un sediu UPC sa intrebi sau suni la infoline.

        (Citează)

    • La mine a inceput sa se vada butonul, inca il conduc pe Victor K.!

        (Citează)

  12. Am o intrebare, daca detin un receiver digital HD de la UPC exista posibilitatea sa mi-l schimbe cu un CI+ ?

    Doresc sa-mi schimb acest receiver ce il am cu un card CI+. Stiti cumva daca se poate?

    Merci

      (Citează)

  13. Am dat si eu click. Mi se pare faina chestia asta, stiu ca intreba lumea la RDS de ce nu dau cartele din astea in loc de decodoare si ziceau ca nu se poate.

      (Citează)

  14. oare fara internet si telefon fix au abonamente?ca in pdf-ul de pe skydrive sunt doar pachete complete.

    ps unde trebe sa dam click?

      (Citează)

    • Apare si dispare mai ceva ca un ninja. Ar trebui sa fie sub ultimul paragraf al articolului, dar cred ca uneori mai pica subdomeniul UPC pe care este hostat.

      Ar trebui sa aiba si doar televiziune digitala, ca acest CI+ este gandit in primul rand pentru a digitiza orice televizor din casa, ca sa nu te umpli de decodoare separate.

        (Citează)

  15. Super initiativa UPC..
    au venit in premiera in Romania cu Cardul CI+..La fel au facut cu televiziunea digitala, mediaboxul DVR, canalele HD..au cea mai mare grila si cel mai bun semnal dintre operatorii autohtoni.
    La rcs receptionezi doar partial canale cu televizorul..sunt destule care nu se vad decat cu stb uri slabe, greu de gasit si lenese in meniu

      (Citează)

  16. +1

    faina treaba. Astept si de la Rds sau fire de Upc in zona. rdsul nu mi se par prea rapizi in nimic. Au si ei Tv Hd 3D?

      (Citează)

  17. Nwradu şi ceilalţi care nu aveţi UPC, nu ştiţi ce pierdeţi cu receiverul lor digital. Mi se pare aproape… comică problema ta, că ai o telecomandă în plus şi asta te încurcă.

    Ce îţi dă acest receiver ? DVR integrat ! mie mi se pare ceva EXTRAORDINAR, chiar dacă m-ai pune să aleg între HD şi chestia asta aş alege DVR fără să clipesc. Poţi să dai înainte/înapoi, de cînd am receiverul nu prea mai ştiu ce e aia publicitate, ceea ce înseamnă ENORM căci publicitatea aia la fiecare juma de oră sau mai des (la 15 minute pe Discoveryuri) mă scotea din minţi… nu mai ştiu ce înseamnă să pierzi o emisiune cînd se transmit 2 chestii pe care le vrei în acelaşi timp… nu mă mai uit la chestii care m-ar face să stau peste ora de culcare ci le imprim şi le văd later… dau pauză cînd vreau eu, nu cînd vor ei, mă duc să mănînc, să vb la telefon, etc, şi mă întorc şi repornesc cînd vreau eu, sar peste ce nu vreau…

    Sigur, poţi să-ţi cumperi un DVR separat, dar ăsta integrat cu reţeaua de TV e mult mai şmecher, are 2 înregistrări simultane, înregistrează automat postul pe care eşti fără să faci nimic, şi deci oricînd poţi apasa tasta BACK şi te poţi întoarce cu peste 2 ore înapoi dacă vrei, chiar dacă acum 2 ore nu ai pornit vreo înregistrare manuală… deci, programul curent se imprimă automat fără să faci tu nimic… în timp ce a 2-a înregistrare e manuala sau cu program şi nu e afectată de prima !

    Plus ca poţi înregistra direct din ghidul inclus, dai săgeată înainte/înapoi şi vezi ce urmează cale de o săpt şi vezi că emisiunea e în reluare la ora 4:30 AM peste 2 zile şi o imprimi atunci cu o simplă apăsare de buton… nu tb. să setezi manual ora şi programul

    si, poţi să selectezi opţiunea “înregistrează toate episoadele serialului” etc etc etc…

    Toate acestea sînt NEPREŢUITE faţă de micul dezavantaj al unei telecomenzi în plus şi a consumulului cu 10-20W mai mare…

      (Citează)

    • @alias: pentru utilizatorii avansati nici nu va inlocui receiverul acela, care face intr-adevar foarte multe alte functii fata de cardul CI+ (si fata de receiverul concurentei).

      Dar CI+ are aplicatii in multe alte domenii:
      – marea masa a oamenilor, care nu vor decat sa se uite la televizor, fara inregistrari si altele
      – televizoarele din a doua sau a treia camera, ca sa poti prinde tot semnalele digitale si HD
      – televizoarele din baruri, showroomuri, hoteluri si altele, ca sa elimine receiverul de sub ele

        (Citează)

  18. Eu cred că pt marea masă a oamenilor, receiverul ăla ESTE o soluţie ideală, trebuie doar să-l ai o dată în mînă şi apoi nu mai renunţi. Nu vorbim de funcţii avansate ci pur şi simplu de butoanele PLAY, PAUSE, Înainte şi Înapoi, pe care le poate folosi oricine

    Pt celelelate aplicaţii de care zici, de acord…

      (Citează)

  19. tv+DVR e super. Eu am Tv cu DVR inclus (ii mai atasezi tu HDD pe USB) iar partea de inregistrare o poti seta cum ai zis dupa programul oferit de postul digital. E super.

      (Citează)

  20. UPC nu isi respecta clientii! Fac aceasta afirmatie si o sustin cu tarie. Sunt multe motive, dar pentru ca e vorba de CI+ aici ma voi lega doar de acesta. Am abonament la ei cu Mediabox HD inclus pe care nu vor sa mi-l inlocuiasca cu un CI+.

      (Citează)

  21. am dat si eu click pe butonul pentru vot.Ma intereseaza care sant avantajele si dezavantajele celor doua variante;mediabox HD sau CI+ . Tocmai vreau sa-mi reinnoiesc abonamentu si nu pot sa ma decid

      (Citează)

  22. stie cineva daca se pot ordona programele cu sistemul CARD C+ incorporat?

      (Citează)

  23. CI+ INCORPORAT PENTRU SAMSUNG ES 5500

      (Citează)

  24. Auzisem de mult de aceste carduri de la UPC, ma mir ca RDS-ul nu a introdus asa ceva.

    RDS-ul a dat-o in bara cu postulurile digitale codate, chiar saptamana trecuta au codat posturi gen BBC Entertainment, BBC Knowledge, TV1000, History, Viasat Explorer etc. care pot fi urmarite doar daca ai setbox, deci o telecomanda in plus.
    RDS a scos din grila digitala cateva posturi interesante insa au introdus Agro TV, post de “mare interes”, care se alatura altor de posturi “foarte urmarite” gen: City TV, Giga TV, TV Neptun, Nota TV, Speranta TV, Magyar ATV plus DIGI (Brasov, Constanta, Craiova, Iasi, Oradea, Timisoara).

    Problema e ca in Bucuresti se gaseste greu un decodor HD, iar decodorul normal nu emite semnal HD, adica daca folosesti cutia nu poti urmari un meci de fotbal in format HD — Mega Fail din partea RDS.

    RDS-ul are o mare problema legata de comunicare, daca iti dispare un post din grila de programe nu gasesti nici un anunt pe site-ul lor iar cei de la suport nu au nici o treaba cu realitatea.

    De-abia astept sa-mi expire abonamentul la RDS sa pot sa trec la UPC.

    Am cateva intrebari:
    1. Daca am decodor de la RDS, pot sa folosesc cartela RDS sa o introduc in TV cu adaptorul de mai sus ?
    2. Poti schimba ordinea canalelor pe UPC ? Din cate imi aduc aminte, daca aveai setbox UPC, posturile sareau de la 101 la 300 apoi 600.. si nu aveai posibilitatea sa le ordonezi cum doresti.

      (Citează)

  25. @tiby: 1. Nu
    2. Daca ai CI+ poti schimba ordinea canalelor daca “stie televizorul”. La Sony stiu ca merge, la Samsung depinde de generatie. Oricum, poti sa-i intrebi pe cei de la UPC.

      (Citează)

  26. RDS se incapataneaza in continuare si nu ofera carduri CI, habar nu au ce piata pierd. Mie unul imi ajung aparatele si telecomenzile care isi fac veacul sub televizor (blu-ray+home cinema), nu-mi mai trebuie altele in plus! Folosesc un card pe slot CI+ de la UPC de mai bine de un an si sunt multumit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus