un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Sony Vaio Z

22 Feb 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Vaio Z este singurul model de laptop din lume pe care am pus mâna şi am spus încă din acel prim moment că este cel mai bun notebook care există. Pur şi simplu calitatea sa extraordinară se simte de la prima atingere şi de prima oară când îl ridici în aer şi vezi că e uşor ca un fulg.

Desigur, calitatea se plăteşte. Sony Vaio Z costă 12.000 de lei. Când afli de această sumă, te aştepţi să fie extraordinar, nu?



Ce obţii pentru aceşti bani? În primul rând performanţe de top. Procesor Core i7, 8 GB de memorie RAM, două SSD-uri ediţie specială pentru stocare totală 256 GB, ecran de 13,3 inci cu rezoluţie de 1600 x 900 pixeli, conectica obişnuită. Toate acestea intră într-o carcasă din fibră de carbon, astfel încât Vaio Z cântăreşte 1,2 kg în condiţiile în care alte laptopuri din clasa sa au de obicei aproximativ 1,8 kg. Bateria ține cam 5-7 ore.

Vă daţi seama deci că nu pot face un review obişnuit pentru acest model neobişnuit. Nu cred că mai sunt aşa importante porturile sau ambalajul şi le voi aminti doar în treacăt, mai încolo, aşa că hai să ne axăm pe alte elemente.

Vă spuneam că se simte calitatea extraordinară în fiecare aspect al modelului Vaio Z. Laptopul este atât de subţire încât la prima vedere m-am întrebat “de ce nu este considerat un ultrabook?”, dar apoi mi-am dat seama că este din cauza preţului. Reţineţi însă că e foarte subţire, după cum se vede şi din imagini, având maxim 16 mm.

E şi foarte plăcut la atingere. Culoarea albastru închis de pe monitor îi dă o eleganță aparte, iar aceasta este completată de silenţiozitatea laptopului, mai ales când ştii ce performanțe se ascund sub capota acestuia. Ultrabook-urile arată bine, dar Vaio Z este peste ele prin design-ul sobru, de lux.

Un alt element care mi-a plăcut foarte mult este tastatura, care e perfect calibrată. Nu faci nici un efort să apeşi tastele, ci totul este atât de natural încât te întrebi de ce alţi producători nu investesc aceeaşi atenţie la astfel de detalii. E suficient să atingi fin tasta şi ai apăsat-o. Cu toate acestea, nu apeşi nimic fără să vrei, de asta spun că e perfect calibrată. N-are cum să nu-ţi placă.

Vă daţi seama că şi touchpad-ul este perfect. E primul touchpad cu care n-am avut deloc de furcă, “prinzând” din prima toate atingerile, scroll-ul şi apăsările. Ca să termin de lăudat aspectul general, LED-ul de power este foarte discret, la fel şi butoanele de pornit wireless-ul, parcă pentru a acoperi toate elementele unei carcase perfecte.

Performanţa v-am spus că este foarte bună. În aceeaşi cutie este livrat şi un dock extern, de fapt o unitate ce se conectează la USB-ul lui Vaio Z şi care conţine o unitate optică, o placă video dedicată, mult mai puternică decât cea integrată în laptop (e un Radeon HD 6650), plus nişte porturi USB suplimentare. Sistemul e gândit ca să iei laptopul cu tine, fiind un portabil adevărat, iar pe birou să laşi acel dock şi să-l foloseşti doar la nevoie.

Trecând şi la o discuţie mai tehnică, pe partea stângă are o ieşire video VGA, pe dreapta are conectorul de alimentare, un port USB 3.0, un port USB 2.0 la care se pot încărca alte dispozitive chiar şi cu laptopul stins, o ieşire HDMI, un conector de reţea Ethernet ce are forma unui capac, pentru a păstra carcasa la dimensiuni subţiri, şi jack-ul audio. Pe partea frontală, spre burta ta, are un cititor de cârduri.

Nu trebuie să vă mai spun ce combinaţie perfectă face un Core i7 cu 8 GB de RAM şi SSD-uri rapide. Windows se încarcă instantaneu, toate programele “rup”, e şi silenţios. Adaugă la asta dimensiunea de 13 inci şi greutatea de doar 1,2 kg şi nu cred că este cineva ce nu şi-ar dori un astfel de model.

Vaio Z dispune şi de alte tehnologii ce nu sunt evidente de la o primă vedere. De exemplu există două SSD-uri în el, conectate în RAID. Are chiar şi Wireless Display şi, la evenimentul Intel + Microsoft din decembrie, a proiectat wireless imagini pe câteva televizoare din cameră. Are modem 3G inclus, de bagi doar SIM-ul în laptop şi te-ai conectat la Internet. Are tastatură iluminată, iar webcam-ul este unul de 1,3 megapixeli cu senzor Exmor. Acel dock, deşi la o primă vedere pare cumva peste mână, nu deranjează pe birou şi îi adăugă la nevoie şi o placă video dedicată cu 2 GB d de memorie.

Dacă vă uitaţi pe screenshot-urile cu indicele de performanţă Windows 7, veţi vedea nota de 7,8 (din 7,9 puncte posibile) pentru memorie şi note de peste 7 pentru procesor şi stocare. Placa grafică a obţinut “doar” 6,3, dar rula pe cea integrată, nu pe cea externă. Tot în multele screenshoturi de la final puteţi vedea şi programele de configurare şi opţiunile lor.

Vaio Z se adresează celor cu mulţi bani, managerilor din conducerea companiilor care atunci când merg la un partener de afaceri vor să-şi arate valoarea nu doar prin haine, maşini sau ceas, ci şi prin laptopul pe care-l scot din geantă. E un câştigător la toate capitolele, o realizare de excepţie a tehnologiilor moderne. Nu mă pot pronunţa dacă toate aceste atribute justifică preţul gigantic, dar Vaio Z este cu siguranţă un model extraordinar.

Laptop Sony Vaio VPCZ21V9E/B.EE9 cu procesor Intel® Core TM i7-2620M 2.70GHz, 8GB, SSD 256GB, Intel® HD Graphics, Microsoft Windows 7 Professional, Carbon Black – 12.000 lei la eMAG

    11 comentarii

  1. In primul rand, Ultrabook-urile au procesoare low voltage. Procesorul de pe VAIO Z e la tensiune normala. De asemenea, din cate stiu eu, Ultrabook-urile nu au si optiunea de placa video dedicata…

      (Citează)

  2. La Sony Center din malluri se poate obţine un discount foarte bun, am asistat întâmplător la o discuţie în AFI Palace în timp ce un client a obţinut 1000 sau chiar 1500 lei discount, nu mai ştiu dacă s-a finalizat tranzacţia la 11000 sau 10500 fiindcă tocmai venise vânzătorul cu ce comandasem eu şi n-am mai fost atent la negociere. Era o tipă foarte înfiptă. Este drept, avea şi un card de fidelitate la ei.

      (Citează)

  3. Nu am ce sa comentez, e laptopul ideal din toate punctele de vedere! Totusi, ca sa fiu carcotas: ce o fi fost in capul lor cand au lasat suruburile alea descoperite, pe spate? Sper ca doar in poze sa arate asa nasol, si in realitate sa fie mai putin deranjante, macar la atingere daca nu si ochiului…

      (Citează)

  4. As fi foarte curios sa vad o statistica a vanzarilor: Corporate/non-corporate.

    @Cristian Banu: 3% am eu discount pe card-ul Sony. Dar ar putea sa fie diferentiat si acesta, pe mai multe procente.

      (Citează)

  5. @Mircea Stoicescu:
    “De asemenea, din cate stiu eu, Ultrabook-urile nu au si optiunea de placa video dedicata…”

    ai dreptate, nu au…nu inca… ;)

      (Citează)

    • Pai nici Z-ul, placa dedicata e separat, in alt modul, asa ca putea fi considerat ultrabook la o adica. Cred ca-l scoate din ecuatie pretul si atat.

        (Citează)

  6. E din alt film laptopul asta.. ca si pretul de altfel

      (Citează)

  7. @nwradu: nu, procesorul in primul rand. Cand o sa vezi un Ultrabook cu procesor standard voltage zi-mi si mie…:-). Pe pret nu sunt convins ca sunt foarte restrictivi (stiu ca guideline-ul e in jur de 1000EUR/USD, dar in piata sunt modele mult mai scumpe de atat ).

      (Citează)

  8. Ii lipseste touchscreen; in curand vom avea Windows 8, iar acolo ar fi util. Procesorul e quad-core? Stiu ca Z avea ca optiune si ecran Full HD 13.3″, dar (in afara de filme) poate e exagerata rezolutia la diagonala asta.

    Cum mai e cu service-ul la Sony? Daca se strica ceva il trimiti personal in Germania? Acu’ vreo 2 ani am vrut sa-mi iau un Z, dar fix din cauza asta am ramas la Lenovo.

      (Citează)

  9. @Cristian Banu> cardul de fidelitate nu e mare lucru dar e si acela un discount.

    Eu detin un vaio Z1 si este un laptop de care nu m-as desparti pentru nimic . Doar 128GB SSD este singurul lui dezavantaj. In rest face tot ce mi-am dorit (si o face de un an deja) si singurul motiv sa-l schimb ar fi noul Z …dar sa-i scada pretul sub 7-8000RON

      (Citează)

  10. Acest claisc inca potent a aparut la vanzare : http://olx.ro/oferta/sony-vaio-z2-vpcz21v9e-i7-8gb-256gb-ssd-docking-bateria-2-ID54lYY.html

    (ps: daca deranjeaza postul pus de mine poate fi sters de catre Radu)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus