un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum upgradezi memoria unui laptop

23 Feb 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

28 comentarii

M-am gândit să încep un serial (scurt, doar trei episoade) despre cum upgradezi componentele unui laptop. Am impresia că, spre deosebire de desktopuri, la laptopuri multă lume crede că upgrade-ul este ceva imposibil sau greu de făcut, ce necesită cunoştinţe avansate de PC-uri şi surubăraie.

Nu este aşa. E simplu şi, atunci când notebook-ul tău începe să rămână în urmă ca performanțe, poţi să faci nişte upgrade-uri ieftine în loc să cumperi altul nou. Aşa că voi folosi Asus-ul meu UC33J Bambus ca test şi îi voi upgrada:

  1. memoria RAM
  2. voi monta un SSD în loc de HDD
  3. voi schimba şi procesorul (mai scump, mai durează până atunci)

Astăzi, memoria RAM.

Bambus-ul a venit cu 3 GB de memorie RAM, ceea ce nu-i rău, dar nu strică mai mult. Suplimentarea de RAM se simte imediat la încărcarea programelor, la viteza de procesare și inclusiv la încărcarea paginilor web în browser. Mai mult RAM nu strică niciodată.

Înainte de upgrade-ul memoriei RAM, trebuie să te gândești la două aspecte:

1. Pe câţi biţi ai Windows-ul? Dacă rulezi Windows pe 32 de biţi, atunci acesta poate folosi maxim 3,2 GB de memorie RAM şi deci un upgrade peste această cantitate nu ar avea nici un efect decât dacă treci şi la Windows pe 64 de biţi. Explicaţia tehnică pentru aceasta limitare de memorie e la finalul postului.

2. Câte sloturi de memorie ai şi ce tip de memorie poți folosi.

Problema 2 se rezolvă în mai multe moduri. În primul rând te poţi uita pe specificaţiile laptopului, de pe site-ul producătorului, ca să vezi ce fel de memorie foloseşte şi câte sloturi sunt disponibile. Mai toate laptopurile din ultimii ani au memorie DDR3 și două sloturi de memorie.

Apoi, dacă nu găseşti aceste informaţii sau nu ai încredere în ele, poţi folosi soft-ul gratuit CpuZ. Iată ce-mi spune mie la secţiunea memorie:

Pe un slot am o plăcuţă de tip DDR3 de capacitate 2GB, tip PC3-10700 la 667 MHz, iar pe alt slot o plăcuţă de 1 GB cu aceleaşi caracteristici.

CE MEMORIE CUMPERI?
De acelaşi tip sau mai bună, evident. Pentru laptop-uri este important să iei memorie de tip SODIMM, că asta încape în ele, şi e important să iei DDR3. eMAG listează memoria de laptop în alte categorie, la Laptopuri > Accesorii laptopuri > Memorii Notebook. Dacă afli că laptopul tău suportă maxim 667 MHz viteza pe memorie nu are rost să dai banii pe una mult mai rapidă, deoarece va rula tot la viteza maximă suportată de laptop.

În practică, preţul e destul de mic şi nu merită atâta analiză. Reţine că şi dacă iei memorie mai rapidă aceasta tot va putea rula în notebook-ul tău şi cumpără fără frică.

CÂTĂ MEMORIE CUMPERI?
Depinde câtă memorie vrei şi câte sloturi ai în laptop. Dacă ai în total 2 GB de memorie, în configuraţie 1GB + 1GB, eu aş cumpăra 2GB + 2GB pentru un total de 4 sau chiar 4GB + 4GB, funcţie de bani. Dacă ai în total 2 GB, dar într-o singură plăcuță, atunci îi poţi cumpăra încă o plăcuţă de 2 GB pentru celălalt slot, în caz că ai două, sau una mare de 4GB de înlocuire.

Practic aici e cea mai importantă decizie şi, ca să nu pierzi vremea cu alte achiziţii şi retururi, etapa de identificare a numărului de sloturi şi ce fel de memorie este în ele e cea mai importantă.

Eu aveam 2 GB într-un slot şi 1 GB în alt slot. Aş fi putut deci să înlocuiesc acea plăcuță de 1 GB cu una de 2 GB, dar un upgrade de la 3 la 4 GB nu părea cine ştie ce, aşa că am luat mai mult.

Eu am cumpărat o plăcuţă de 4 GB de memorie Kingston DDR3, 1333 MHz. Am dat 99 de lei pe ea, acum costă 121 lei. E una de 4GB, tot Kingston 1333 MHz, la 91 lei, iar alte mărci sunt și mai ieftine. Sunt și mai scumpe, depinde ce hardware ai.

Kingston 4GB – 4 GB, seria normala, 1333 MHz

CUM INSTALEZI MEMORIA ÎN LAPTOP
Fiecare laptop e diferit, dar în principiu pe spate ai de demontat nişte şuruburi care ţin o placă de plastic sub care se află de obicei memoria şi hard-diskul. Ar trebui să fie marcate astfel. Dacă nu sunt, desfă şuruburile care ţin astfel de plăci detaşabile şi vezi ce-i sub ele, dar nu desfă întreaga carcasă.

Foloseşte o şurubelniţă cruce şi nu le forţa sau deforma. La mine a fost foarte simplu, erau doar două şuruburi. Odată îndepărtată acea placă, am avut acces la cele două plăcuţe de memorie originale.

Acestea sunt ţinute pe poziţie de două pârghii elastice. Cu vârful şurubelniţei am dat la o parte, 5 milimetri, fiecare pârghie, iar memoria s-a ridicat singură în sus.

Am înlocuit placa de 1 GB cu cea nouă, de 4 GB. Memoria, după ce se ridică din prinderea pârghiilor, se scoate foarte uşor, fără efort. Memoria nouă se introduce la fel de uşor, potrivind-o cu plasticul de ghidare, apoi împingând-o în slot fără a o forţa şi împingând-o apoi în jos până când o agață pe poziţie acele pârghii.

Când memoria e bine fixată poţi prinde la loc capacul laptopului şi îl poţi porni. În funcţie de model e posibil să vă apară un mesaj care spune că a fost instalată memorie nouă şi va fi automat configurată. La mine n-a apărut nimic, ci s-a încărcat direct Windows-ul, dar cu 6 GB în loc de 3 GB.

Observaţi că şi memoria nouă tot la 667 MHz funcţionează, chiar dacă ea ar suporta şi mai mult. Asta e limitarea laptopului, care nu știe de ceva mai rapid.

Explicația tehnică pentru limitarea de memorie la sistemele cu Windows 32 biți
Păi e simplu, procesoarele sunt “pe 32 de biţi” sau “pe 64 de biţi”. Cam toate cele moderne sunt pe 64, dar puteţi verifica pe site-ul Intel sau AMD cum staţi. Procesoarele pe 32 de biţi pot rula doar Windows pe 32 de biţi, cele pe 64 de biţi pot rula ambele variante şi se recomandă cea pe 64 de biţi.

Mulţi se tem să instaleze varianta Windows 7 pe 64 de biţi deoarece cred că nu vor găsi drivere sau programe compatibile. Complet fals. Eu rulez numai versiuni pe 64 de biţi de mulţi ani şi nu am avut probleme, totul a funcţionat perfect, am găsit de toate. Dacă un program e doar pe 32 de biţi, atunci va rula aşa. Programele care au şi variante de 64 de biţi vor rula (un pic) mai rapid. Nu vă temeţi de Windows 7 de 64 biţi!

Limitarea de memorie porneşte de fapt de la procesor, nu de la Windows. Închipuiţi-vă acei 32 de biţi (care de fapt e dimensiunea unor registre din procesor, pentru cei care au făcut Arhitectura Microprocesoarelor cu Burileanu) ca fiind numărul maxim de cifre cu care procesoarele pot genera numere.

Memoria RAM e segmentată în pagini, blocuri şi alte mici subdiviziuni. Aici contează câte “numere” pot genera procesoarele deoarece fiecare număr este adresa unei subdiviziuni de memorie. Numărul maxim de subdiviziuni pe care le poate controla procesorul este de 2 la puterea “numărul de biţi” (pentru că e în binar totul). Pentru procesoarele pe 32 de biţi, asta înseamnă 2 la puterea 32, adică 4.294.967.296 bytes, adică 4 GB de memorie. În realitate, doar 3 şi ceva pot fi folosiţi, iar uneori sunt împărţiţi şi cu placa video integrată (un alt motiv important de a face upgrade la RAM).

Ai procesor de 64 de biţi? Dintr-o dată memoria maximă devine 2 la puterea 64, adică 18.446.744.073.709.551.616 bytes, adică mai mult RAM decât vei avea vreodată (mă rog, să nu zicem asta, că e un citat celebru de la Bill Gates în care spune că “No one will need more than 637 kb of memory for a personal computer”).

    28 comentarii

  1. “Explicaţia tehnică pentru aceasta limitare de memorie e la finalul postului.”

    Postul Pastelui…

      (Citează)

  2. Salut Radu,

    Cred ca gresesti la partea cu frecventa. Din ce am citit pe net, am inteles ca CPU-Z iti arata valoarea raw a frecventei DRAM:

    “DDR (Double Data Rate) RAM is designed to transfer data twice per clock cycle.
    600Mhz x 2 transfers per clock = 1200Mhz effective.”

    In cazul tau ram-ul ruleaza la 1333Mhz, dar CPU-Z arata varianta “raw”, deci 667Mhz.

    Tot legat de frecventa as mai adauga in tutorial si recomandarea de a verifica (pe site-ul producatorului sau alte site-uri de incredere) care e frecventa maxima (a memoriei) suportata de placa de baza. Poate fi util in cazul in care ram-ul care e montat pe notebook nu are frecventa maxima suportata. Zic eu ca ar fi pacat sa iei ram la 1066Mhz cand notebook-ul tau poate duce 1333Mhz si asta doar pentru ca modulul/modulele initiale rulau la 1066Mhz.

      (Citează)

  3. ce ne facem daca, de ex. in laptop avem deja 2 Gb memorie (1 GB x 2 sloturi) si pe site-ul producatorului zice ca 2 GB este maximul suportat? (Fujitsu-Siemens Amilo Pi 2512)

      (Citează)

    • @George: iei altul :P Poti cauta un update de BIOS pe site-ul producatorului, dar cel mai probabil e limitare din chipset si nu cred ca se poate trece peste ea.

      @Radu: da, e posibil sa ai dreptate. 1066 si 1333 sunt cifre uzuale, nu cred ca laptopurile standard urca mai sus. Am zis ca trebuie controlat pe site, in specificatii, manual, ce s-o putea.

      @Cristip: am completat.

        (Citează)

  4. @George: dai in jur de 50 de lei pe un stick de memorie, pe care iti activezi ReadyBoost (parca asa se numea). Nu am folosit niciodata tehnologia, dar stiu ca pe stick-ul pe care il folosesc in mod curent am posibilitatea sa o activez.

      (Citează)

  5. Se schimba usor procesorul la dracia asta? Ca eu am stat 3 ore sa desfac un HP din seria 9000 sa ajung la CPU si GPU, si nu as recomanda operatiunea cuiva care nu are “cunoştinţe avansate de PC-uri şi surubăraie” :)

      (Citează)

    • Habar n-am, o sa ma interesez cand ajung acolo. Daca ajung, ca nu stiu cat costa un procesor. Simt ca memoria RAM si un SSD vor schimba suficient lucrurile.

        (Citează)

  6. Memoria ca memoria , sa zicem ca e fezabil sa o schimbi, insa HDD-ul e cam greu zic , eu …

    Eu de ex am un HDD de 500 GB pe Laptop , slot din cate stiu eu este doar pentru un singur HDD iar ca bani o cheltuiala mai mare de 500 de lei nu cred ca merita sa dai pe HDD si la banii astia iei intre 60-90 GB in functie de tehnologie .

    Intr-un pc normal unde poti sa pui sistemul pe SSD si restul sa le ti pe un HDD normal e super ok sa aduci un SSD in sistem , dar la laptop nu cred ca se merita decat daca ti dupa tine un HDD extern sau un stick de cativa GB seriosi .

      (Citează)

  7. Cum sa schimbi procesorul? Sistemul de racire e gandit in asa fel incat sa il poata raci.

      (Citează)

  8. multumesc @seba18 pentru idee. nu ma gandeam ca exista asa ceva si vad ca au si preturi accesibile :)

      (Citează)

  9. @L!nuX, @all: cineva s-a gandit si la asta. ;) Si sunt disponibile pentru mai toate modelele de notebook-uri.

      (Citează)

  10. Readyboost e o frecție.

      (Citează)

  11. o completare: inainte ca oricine să-și bage mânuțele alea 2 în contact cu partea electronică, e recomandat să se descarce de energia electrostatică acumulată în corp.

    Uzual se pune mâna pe calorifer (dacă știi că ai centrala proprie împămantată corect), pe țeava de gaz metan …

      (Citează)

  12. AMP cu Burileanu ? Eu am facut cu Zoican, la fel si SDA-ul.

      (Citează)

  13. Huo Zoican! Radeti-i mustata!

      (Citează)

  14. @George – ala care zice 2gb maxim, probabil se refera la 2 GB pe slot. Cred ca poti sa te duci cu laptopu la pravalie si sa incerci ramii inainte sa ii cumperi, eu asa am facut cand mi-am upgradat rasnita, mergea cu Hynix dar nu mergea cu Samsung – specificatii identice.
    De obicei laptopurile au o anumita ordine de dezmembrare – la unele se incepe cu tastatura la altele cu capacu de jos, etc etc. De obice la un “searci” gasesti manualul sau alt sait in care este prezentat.
    La sculele mai noi, poti sa pui in loc de unitatea optica un HDD normal si in loc de HDD un SSD pentru OS. Exista adaptoare.
    De obicei procesoarele astea au in specificatii cata caldura produc si in functie de aia se impune sau nu inlocuirea sistemului de racire – in principiu nu se impune, is gandite sa nu se incinga by default.

      (Citează)

  15. Citind postul tau mi-am amintit și eu de cursul lui Burileanu. :D

    Mi-am mai luat și eu 4GB de RAM pentru laptop și exact pașii aștia i-am urmat. :) În plus, am luat un modul cu specificații identice cu cel existent și acum rulează în dual channel. A fost 87 de lei la MediaDot, acum e 89.

    De curiozitate: care sunt diferențele între Kingston-ul de 91 de lei și cel de 121 de lei de la eMAG, în afară de preț?

      (Citează)

  16. Foarte bun tutorialul, doar ca trebuie sa mentionezi si cat suporta placa de baza. Nu toate suporta 4GB, 8GB sau 16GB…depinde de chipseturi:)

      (Citează)

    • Pai scrie la primul pas sa te uiti pe site-ul producatorului si sa vezi cat suporta maxim modelul tau, de care tip, cate sloturi are.

        (Citează)

  17. @Ariel, niciodata nu fac asa ceva si nu tin minte sa mi se fi stricat un pc/laptop din cauza asta.

      (Citează)

  18. conteaza daca am pc3-10700 si pun o placa de pc3-10600 sau alt model de pc3

      (Citează)

  19. ???

      (Citează)

  20. Salut, am un laptop model: Fujitsu Siemens Lifebook E8020, Pentium M, 1.73Ghz, 512 Mb RAM, 60Gb, Combo.
    Acum are 2G RAM(2x1GB) si HDD 500G. In specificatii scrie ca max. RAM este 2×1 GB. Pot prin ceva mijloace sa-l fac sa vada 2×2 GB RAM ? RAM-ul este DDR2 . Va multumesc pt ajutor

      (Citează)

  21. Am uitat sa spun ca este pe 32 bit, si merge destul de bine pe el Win7. Doresc sa-i pun 4 GB de RAM daca ma puteti ajuta cumva, printr-un update de BIOS sau alte metode. Va multumesc pentru ajutor

      (Citează)

  22. Nu am verificat daca e vreun BIOS nou disponibil. Oricum update-ul de BIOS stiu ca este tare pretentios. Ai sansa sa nu mai porneasca niciodata. Dar daca pt modelul asta este un astfel de update, sau o posibilitate pt. ce vreau eu, pot apela la un service specializat sa faca. Oricum nu cred ca ar costa o avere.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus