un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Deszapezirea este o operatiune in doua etape

31 Jan 2012  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Eu văd deszăpezirea ca pe o operaţiune cu două faze principale:

  1. Deszăpezirea străzilor prin înlăturarea zăpezii de pe carosabil.
  2. Caratul zăpezii strânse după prima etapă.

Pare logic, nu? Cu toate acestea la noi etapa doi nu se aplică, dar numai în aceste contracte de deszăpezire. În orice alt domeniu se precizează clar cine cară pământul sau molozul rezultat, dar dacă e vorba de zăpadă… nu.

Totuşi, prin Bucureşti se circulă perfect de 2-3 zile. Majoritatea bulevardelor sunt curăţate foarte bine, de se vede perfect asfaltul şi doar faptul că pare ud trădează anotimpul de afară. La marginea drumului s-au strâns însă mormane de zăpadă pe care nu le ia nimeni, iar aceste “dealuri” micşorează aproape la jumătate locurile de parcare dintr-un oraş ce oricum suferă la acest capitol şi încurcă foarte tare deplasarea pietonilor.

Adică nici măcar celebrul sfat “dar mai lasă maşina acasă, dacă nu ai unde să parchezi” nu mai merge. Ca să o laşi acasă îţi trebuie parcare şi acolo, iar printre blocuri situaţia este cea mai rea. Care-i planul? Aşteptam să le topească primăvara? Asta e funcţionat anul trecut, că s-a încălzit rapid, dar momentan suntem pe cod portocaliu de ger, mormanele de zăpadă se transformă în gheaţă şi timpul când încă mai pot fi luate uşor cu buldozerul şi camionul trece văzând cu ochii.

    8 comentarii

  1. In sectorul 4, respectiv pe Bd. Brancoveanu si Sos. Oltenitei ieri incarcau troienele in basculante, deci se poate.

    Problema e ca sunt multi care nu s-au sinchisit sa-si curete masinile asa ca cei care manevreaza utilajele le evita complet pentru a nu produce pagube.

    Intr-adevar pe strazile laturalnice e jale.

      (Citează)

  2. In Iasi de exemplu, dupa ce au aruncat cu nisip in anii trecuti, s-a amestecat zapada cu nisipul si au ramas mormane de moloz mult dupa ce a venit caldura si s-a sinichisit cineva sa vina sa le ridice de pe trotuare si strazi.

      (Citează)

  3. Si in sectorul 3, pe bulevardele mari se incarca zapada in niste remorci(sau ceva similar, nu am fost atent). Pe strazile laturalnice, nu are nimeni ce sa faca, nu pot sa bage ditai masinile si acolo ca sigur se produc pagube. In cel mai bun caz, se poate arunca niste nisip/sare sau ce solutii se mai arunca in 2012 pe strada..

      (Citează)

  4. Desi anul asta s-au miscat foarte bine cu deszapezitul in sectorul 5 (unde locuiesc si eu), la carat zapada stau aproape la fel de prost ca cei din 6 (de la distanta cel mai naspa sector “to live in”). trist. :(

      (Citează)

  5. Şi în sect. 6 am văzut încă de ieri încărcătoare frontale care încărcau zăpada în nişte basculante mari pe care scria “apolodor”.

      (Citează)

  6. În plus, mi se pare nerealist să cerem să dispară zăpada dintre maşini şi de pe aleile dintre blocuri, volumul de muncă ar fi imens… nici în străinătate nu am văzut aşa ceva. Mai au şi oamenii nişte răspunderi nu doar administraţia.

    Ce mi-a plăcut anul ăsta au fost mini-utilajele cu care s-a curăţat zăpada de pe trotuare. De mult aşteptam chestia asta, de cînd eram mic şi dădeam la lopată mă gîndeam, de ce o fi aşa greu să vină un buldozer “scalat” la dimensiunea trotuarului, şi să facă într-un minut ce fac eu într-o oră ?

      (Citează)

    • @alias: n-am zis de zapada dintre masini, ci de cea stransa in cateva mormane si care ocupa totusi loc important in zona. Ar fi putut parca altii acolo, ar fi putut merge pietonii.

        (Citează)

  7. Tocmai am trecut pe Mosilor, in sect 2 unde tocmai incarcau la zapada, deci se poate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus