un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum face ProTV un deserviciu concurenților de la Vocea României

4 Jan 2012  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Eu consider că ProTV-ul îi dezavantajează pe concurenţii de la propria lor emisiune, Vocea României, şi le taie din şansele de a ajunge cunoscuţi. Cum face asta? Nu permite ca înregistrări sau fragmente ale emisiunii să fie puse pe YouTube.

Orice clip de la Vocea României este imediat raportat de ProTV la YouTube şi îndepărtat de acolo pe motiv de drepturi de autor, chiar şi cele filmate de spectatori din sală, precum a păţit Arhi. Singurul loc în care se pot vizualiza înregistrările este site-ul oficial protv.ro. Chestia asta este complet legală şi are o logică anume (mai multe vizite pe protv.ro, mai multe reclame), dar cei care au cântat la Vocea României au de pierdut.

YouTube este liderul absolut în ceea ce priveşte găzduirea şi răspândirea clipurilor video. S-a impus pe piaţă şi lumea a învăţat că atunci când cauţi o secvenţă video, mergi pe YouTube să o cauţi. Să vă dau câteva exemple.

Eu pe YouTube am văzut-o prima oară pe Susan Boyle şi îmi aduc aminte şi acum momentul acela extraordinar în care o “mătuşă” de care râdeau pe sub mustăţi cei din juriu şi din sală a început să cânte cu o voce atât de impresionantă. Credeţi că aş fi auzit altfel de ea, că aş fi căutat-o pe site-ul oficial al BBC-ului?

Josh Krajcik părea un pierde vară neadaptat, grăsuţ şi cu o tunsoare ciudată, venit la concurs cu maică-sa de mână. Eu ascult şi azi varianta At Last cântată de el la audiţiile X-Factor SUA, are o voce care îmi place extrem de mult. Melanie Amaro? Cântă Listen mai bine decât Beyonce şi ridică întreaga sală în picioare. Nu înţeleg nici un cuvânt din ce zice Jade Richards înainte să cânte, dar ţin minte şi acum că la finalul audiţiei sale Kelly Rowland a plâns de emoţie în juriu. Janet Devlin este o fată de 16 ani, cu un accent irlandez foarte amuzant, dar ce voce are!

Pe oamenii aceştia i-a făcut vedete YouTube-ul. Emisiunea la care au participat le-a oferit o scenă, lumini, muzică şi un juriu, dar vedete au devenit online. Cum altfel ar putea şti unii din România despre ei? Susan Boyle are 82 de milioane de vizualizări doar pe acel clip, dar este din 2009. Krajcik are 4,5 milioane, Amaro are 6,7 milioane, Jade Richards are 4,7 milioane, Janet Devil are 5,7 milioane. Cifrele sunt de la câte un singur clip, dar în total, cumulat cu alte clipuri identice şi cu alte audiţii şi piese din concurs, se ajunge la zeci de milioane de vizualizări.

Nu spun că şi în România s-ar putea obține cifrele acestea. Spun doar că eu, când vreau să văd melodii bune cântate de oameni obişnuiţi la astfel de emisiuni, mă duc pe YouTube. Aşa sunt dresat să fac şi ProTV-ul nu mă va dezvăţa niciodată de asta, cu atât mai mult nu mă va convinge să intru pe site-ul lor încărcat de reclame şi culori ţipătoare, să caut pagina emisiunii, să mă uit prin zeci de clipuri organizate după cine ştie ce reguli și să fiu forţat să văd reclamele lor. Site-ul merge greu, search-ul n-a găsit nimic la o căutare după “Max”, embed nu există. Nu vreau să-l folosesc.

Pentru aşa ceva s-a inventat şi a crescut YouTube-ul până la ceea ce este azi! Iar cei de la Vocea României nu au şansa de a rămâne în atenţia publicului chiar şi după sfârşitul emisiunii decât în mica măsură pe care le-o permite ProTV-ul. Vreau să revăd unele melodii, dar nu o voi face, pur şi simplu nu merită chinul de a accesa site-ul protv-ului.

La acest capitol lupta a fost câştigată clar de X-Factor, care măcar nu le șterge de pe YouTube.

    8 comentarii

  1. Da, mentalitate tipic romaneasca. Perfect de acord cu tine.

      (Citează)

  2. Complet de acord. Ca sa nu mai spun ca nici nu pot fi vazute macar din afara Romaniei. That’s a shame.

      (Citează)

  3. din cate stiu nu le permite licenta . probabil au cumparat varianta mai ieftina. emisiunea a fost scoasa chiar si de pe voyo.ro la 31 decembrie pentru ca a expirat licenta

      (Citează)

  4. Sincer, exceptand cazul in care castigatorul concursului a semnat ceva cu mediapro, pe cei de la protv ii cam doare in cot de succesul viitor al castigatorului.

    Ei, protv-ul, au castigat tot ce era de castigat in timpul difuzarii emisiunii.

    Ce nu inteleg eu, de ce e nevoie sa cumperi licenta pentru o emisiune? De ce nu poti sa faci pe acelasi tipic tu una un pic originala? Trebuie neaparat sa se numeasca X Factor sau Dansez pt. tine sau Vocea… ca sa aiba succes?

      (Citează)

    • Pai ar putea si singuri, dar daca o fac ca cea din strainatate vor fi dati in judecata. Daca o fac dupa alt format, poate sa iasa un esec.

      Cand cumperi o licenta, cumperi de fapt un pachet care iti garanteaza succesul. Cumperi o solutie testata, incercata, detaliata pana la ultimul punct, ti se da pe tava toata ideea, cum faci scena, ce lumini pui, unde bagi reclame, ce zice fiecare din juriu, cum e juriul facut, ce melodii folosesti si tot asa. Succesul e garantat tocmai pentru ca a fost incercat si testat si modificat pe alte piete. Evident, trebuie sa-l si pui in practica bine, ca daca-l bagi pe Morar in juriu…

        (Citează)

  5. Corect. Mă gândesc că fiecare concurent ar fi putut beneficia de buzz-ul creat în jurul lor şi cu paginile de facebook, conturile de twitter şi youtube s-ar fi ales cu mai multe decât sperau de la acest show, o perenitate a ceea ce au făcut. Nefiind văzuţi, lumea îi va uita.

      (Citează)

  6. eu am putut vedea melodiile lui canaf, si chiar le-am descarcat , deci sunt bun

    p.s. Protv nu are niciun interes sa ii ajute

      (Citează)

  7. Nu este adevarat. Eu am PUTUT vedea videoclipurile de la Vocea Romaniei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus