un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Strategia economiei făcute pentru obținerea de beneficii suplimentare în perioada de soldare (P)

23 Dec 2011  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

În caz că nu ştiaţi, reducerile de preţ (“soldarea”, un termen care mă enervează rău pentru că îmi aduce aminte de ciocane de lipit) nu se pot face atunci când au chef magazinele de haine, încălţăminte, cosmetică, electrice şi electronice, sport şi turism şamd, ci sunt reglementate prin nişte legi destul de clare. Ai voie să faci reduceri doar de două ori pe an, la categoriile de sezon, anunţi autorităţile dinainte, modifici preţul după un model bine declarat şi alte astfel de reguli.

Ceea ce m-a distrat întotdeauna este că perioada de reduceri nu se suprapune niciodată cu perioada practică în care lumea face cumpărături. Astfel, reducerile pentru toamna-iarnă nu pot începe mai devreme de 15 ianuarie, adică “atât-de-aproape-de-ți-vine-să-ți-bagi-unghia-în-gât” de Crăciun/sărbători/cadouri, dar totuşi în afara lor. Bine că găseşti o grămadă de haine şi electrocasnice bune la jumătate de preţ în ianuarie, dar fix după ce ţi-ai cheltuit toată averea pe cadouri de Crăciun, mâncare, vin, deplasări şi altele specifice sărbătorii de anul nou.

Aşa cum văd eu lucrurile, oamenii se împart în două categorii principale:

  • cei care gândesc “la naiba, e Crăciunul, mă îmbulzesc în magazine, stau la cozi gigantice, dar iau totul acum şi pun cadourile sub brad ca să le deschidem la lumina şi căldura şemineului, cântând colinde, că aşa e frumos de sărbători”
  • cei care gândesc “o fi Crăciunul, dar dacă mai aştept alte două săptămâni iau astea la jumătate de preţ”


La primii vine Moş Crăciun. La ceilalţi vine Moş Reducere. Şi când zic asta nu glumesc, chiar a inventat cineva acest termen, e “moşneagul” metaforic care nu intră pe coş, nu conduce reni, ci merge prin magazine şi lipeşte noi etichete de preţ şi panouri mari pe care scrie “promoţie până la 70%” sau aşa.

Mai nasol este să te prindă perioada asta de reduceri fără niciun ban în portofel. Aici cei mai norocoşi sunt cei care de Crăciun primesc bani; au parte şi de bucuria unui cadou, au şi ce cheltui în ianuarie. Dar de obicei asta se întâmplă doar în copilărie.

Eu ţin minte că în anul în care m-am angajat am luat primul salariu în ianuarie. Nu erau mulţi bani (nah, eram tânăr şi nu îmi era încă recunoscută princeperea în… ehm, o fi ceva), dar faţă de cât era bursa din facultate (nah, eram tocilar) pentru mine însemna o avere. Şi ţin minte că aproape am dublat-o nimerindu-mă din întâmplare în mall-ul din Vitan când erau promoţii şi lichidări de stocuri (trecuse Moş Reducere pe acolo :P). Mi-am luat un sacou frumos de la Steilmann la jumătate de preţ, o curea, o cravată cadou, mi-au rămas bani şi de un cuptor cu microunde (visul meu!), plus nişte pannetone din Gima, că pofteam la Pannetone şi l-am găsit la lichidare de stoc cu preţ de nimic. M-am umflat de cozonac în anul ăla…

Anul trecut a fost fix invers. Am avut ceva bani, dar din motive de facturi şi deduceri de impozite a trebuit să-i cheltuiesc înainte de revelion. Şi na, i-am cheltuit mai ceva ca o femeie scăpată într-un mare mall cu un card de credit nelimitat. Iar în ianuarie, când au venit reducerile, eram la modul “băgămi-aş, şi cât am dat pe asta acum o lună…”, “vai şi asta acum este mai ieftină cu 300 de lei…” şi tot aşa, de oriunde intram ieşeam imediat cu o mutră gen :|

Ideea este că e ok să ţii de bani şi să nu-i dai pe toţi pe cadouri acum. E frumos să ai un pachet sub brad, dar e frumos şi să cumperi două pachete puţin mai târziu. Şi dacă n-ai bani, poate te ajută Moş Reducere în ianuarie…

Bine, mai este o a treia categorie, cei care au bani și de cadouri și apoi și la reduceri și oricând. Am auzit că ar exista și astfel de ciudați…

    6 comentarii

  1. Hmm, eu am practicat aseara o runda de shopping si mi-am luat o geanta, niste pantofi si un ceas la un pret mai mult decat decent (erau reduse undeva intre 50 si 70%). Produsele nu erau semnalate ca fiind reduse, ci cu semnul de PROMOTIE. Au voie sa faca chestii din astea?

      (Citează)

  2. Sincer, anul asta as putea sa am tot cheful din lume de umblat prin magazine dupa chestii de Craciun… ca tot n-as avea ce sa iau. In afara de globuri de sticla pictate manual (ahem, deja am o groaza deci unde naiba sa le mai agat, de urechi?) n-am vazut nimic care chiar sa ma atraga. Cosmetice de Craciun naspa fata de alti ani, aceleasi dulciuri obosite, decoratiuni hidoase, haine care prea seamana cu un pom de Craciun… imi caut un aparat foto, dar nu gasesc nimic care sa-mi fie bun mie (dimensiuni de buzunar, sa poata sa pozeze clar un scris de sub 1mm inaltime si sa poata sa scoata poze clare chestiilor in miscare si pe intuneric fara blitz).

    A fost totusi buna ziua de marti cand au fost timp de 8 ore reduse cu 30% abonamentele la OST Fest (si bineinteles ca n-am ratat ocazia :D ).

      (Citează)

  3. Ma gandeam sa-mi comand niste componente pc saptamana viitoare dar daca e cum zici tu ar trebuii sa le iau prin ianuarie?

      (Citează)

    • @m0v: nu, reducerile sunt “de sezon” la astea prin lege. Pentru componente PC nu cred ca vei prinde ceva, acolo conteaza ce face individual fiecare magazin cu permisiunea unui anumit brand.

      @Andreea: sunt diverse reguli. De multe ori magazinele incalca legea, iau niste amenzi, dar prefera sa dea acum cateva promotii ca sa te atraga inauntru. Eu vorbesc de reducerile alea cand TOTUL este mai ieftin. Acolo e prin lege facuta treaba astfel incat sa poti explica si contabil de ce vinzi un produs cu pret mai mic decat cel cu care l-ai introdus in stocul magazinului si tot asa.

      @alias: nu cred, putini mai au bani dupa sarbatori, de obicei s-au spart de cadouri si anul nou. Cred ca ar avea rezultate mult mai bune daca ar da legal promotiile in perioada 1-15 dec, dar nu dau, asa ca e bine sa tii banii pentru ianuarie.

        (Citează)

    • M-am intrebat mai multe persoane “dar… la ce e reclama asta, la Steilmann?” :) Acum mi-am dat seama ca este singurul brand mentionat in post.

        (Citează)

  4. pt haine e normal să se soldeze în perioada în care oamenii sînt mai puţin motivaţi să le cumpere, în felul ăsta îi “motivezi” în plus şi magazinul scapă de ele. Ţi-ai luat deja ghete pt iarna asta, în februarie găseşti la solduri şi îţi iei “just in case” pt iarna următoare.

    Sincer, la electronice situaţia e f. diferită (nu prea există “sezoane” pt electronice, probabilitatea să-ţi trebuiască un TV sau un calculator e uniformă în tot timpul anului) deci nu mi-e clar care-i “afacerea”.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus