un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am transferat, in premiera, fisiere prin NFC

10 Nov 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Desigur, titlul vrea să spună în premieră pentru mine, fiind prima oară când văd şi în practică tehnologia NFC (near field communication) demonstrată de Nokia pe telefoane N9.

Ieri seară am fost invitat de Nokia la Grand Digiplex, super-cinematograful nou deschis în mall-ul din Băneasa. Motivul? Un demo al tehnologiei NFC (video mai jos). NFC-ul permite transfer de informaţie (fişiere, contacte, o fotografie) sau accesarea unor servicii prin simpla apropiere a telefonului de un micuţ “tag” NFC. La Webstock am vorbit despre tehnologii pe smartphone-urile viitorului şi NFC-ul era al doilea pe listă; problema este că, deşi telefoanele din ultima perioadă dispun toate de NFC, nu ai ce face cu ele în România.

Uite că acum ai ce face. În primul rând am testat NFC-ul între două Nokia N9. Am dat share prin NFC la o fotografie, am atins al doilea telefon de primul şi fotografia s-a transferat direct dintr-unul în altul. Transferul efectiv s-a făcut prin Bluetooth, dar am sărit peste etapă de căutare dispozitive, împerecheat şi introdus aceeaşi parolă. Simplu şi rapid.

Apoi am testat cu mâna mea tehnologia NFC integrată cu aplicaţia Cinemagia pentru Nokia. Am apropiat telefonul de un poster şi s-a lansat automat aplicaţia Cinemagia cu informaţii despre acel film şi unde îl pot vedea. Totul este făcut posibil de un micuţ “tag” (un fel de autocolant) lipit pe spatele posterului, tag pe care chip-ul NFC din telefon îl detectează şi iniţiază un transfer de informaţii.

Un alt tag de test, la intrarea în sala de film, a transmis automat pe Facebook un mesaj că am intrat acolo şi nu vreau să fiu deranjat în următoarele 2 ore. Aşa da!

Ideea este că NFC-ul poate fi folosit la mult mai multe operaţiuni. Ai putea plăti doar apropiind telefonul de un cititor special în magazine. Ai putea transfera fişiere şi contacte dintr-un telefon în altul fără nici cel mai mic efort de pre-configurare şi pregătire. Ai putea accesa tot felul de aplicaţii dezvoltate de firme private, precum să primeşti harta unui mall atunci când intri în el sau să deschizi uşa de la hotel prin NFC cu telefonul tău, aşa cum s-a implementat deja în câteva locuri din lume. Trebuie doar ca şi mall-urile, magazinele şi hotelurile de la noi să adopte tehnologia.

Până o adoptă ele am văzut alte şmecherii de la Nokia. Un sistem de difuzoare care primesc muzică wireless de la telefon. Atingi difuzorul cu telefonul şi l-ai “împerecheat” prin NFC, transmiţând muzică spre el. Îl apeşi din nou şi l-ai dezactivat. Am văzut şi o cască bluetooth foarte simpatică, cea verde din fotografii, pe care e suficient să o atingi cu telefonul şi se conectează automat.

Clipul de mai jos arată operațiunile făcute de mine. E un pic tremurat, dar așa iese când țin un N9 intr-o mână, un alt N9 în cealaltă mână și mai și filmez.

    5 comentarii

  1. Ce seamană cu iOS sistemul ăla de operare. :)) Chiar și la nivel de switch-uri.

    Revenind la subiect, pare interesantă și de viitor tehnologia. În Japonia știu că se folosește de ceva timp, chiar și pentru accesul la metrou.

    O problemă pe care o văd însă e securitatea datelor. Dacă e așa de simplu să plătești cu ele, dacă există și sunt descoperite câteva vulnerabilități ale sistemului riști să rămâi fără bani în cont.

      (Citează)

  2. Pare interesant. Dar cu mesajul pe Facebook mi se pare exagerant. Si cum citesc mai sus. Securitatea datelor mi se pare cam ciudat. Poti sa preiei orice de la oricine prin simpla atingere? Sunt programele alea prin bluetooth cu care poti intra intr-un alt telefon fara permisiune. Aici deja e foarte simplu atunci.

      (Citează)

  3. NFC-ul poate efectua si comunicare, si este pe o raza foarta mica de actiune, reuzltand faptul ca nu poate fi interceptat.

    Pentru plati si alte chestii de genu acesta, v-a exista o aplicate, sa zice Visa sau Mastercard. Aplicatia poate fi cu sau fara parola (e bine cu parola pentru a proteja fata de folosirea telefonului de catre altcineva).
    Astfel, in momentul unei plati, pornesti aplicatcati , introduci parola (daca ai setat asa ceva, cu toate ca cred ca v-a deveni obligatorie), atingi telefonu de POS, iar aplicati comunica cu POS-ul DIRECT prin NFC, fara a folosi bluetooth-ul sau orice alta conexiune de date.

    @1nu nu stiu unde seama…poate prin faptul ca are iconitele rotunjite?
    Cat despre “switch-uri”, modelul acesta de switchuri l-am vazut pe telefoane/desktop-uri chiar cu mult inainte de iPhone

    Sa nu mai zic ca nu apple a inventat roata la caruta, si multe din “inventiile” lor nici macar nu sunt ale lor (vezi SIRI)

    iOS/Apple nu a reusit nici sa copieze intr-un mod placut notification bar-ul de pe noul iOS (ex: ca sa vad cate grade is afara trebuie sa trag notification-ul pana jos? WTF? e pe primul rand in ecrana =)) )

      (Citează)

  4. @CMGeorge la prima vedere e deosebit de asemănător cu iOS. Iconițele de la cameră și calendar sunt aproape identice.

    Dă-mi exemplu de sisteme de operare în care apar switch-urile alea, nu spune doar că ai văzut tu undeva înainte, ăsta nu e un argument totalmente valid.

    Apple nu a inventat roata, a perfecționat-o. Dacă nu scoteau iPhone ca să dea un imbold celorlalți producători, nu te-ai fi putut bucura astăzi de o gamă atât de largă de smartphone-uri.

    Tu ai pus mâna pe vreun dispozitiv cu iOS 5 mai mult de 3 minute? Știai ca nu trebuie să tragi decât un pic de bară ca să coboare de tot, nu până jos? Argumentul tău suprem este ca nu e vizibil widgetul de vreme imediat?

      (Citează)

  5. marius ionescu

    14/11/2011 la 4:54 PM

    @1nu ai dreptate ca cei de la apple au ridicat stacheta, dar in ultimul timp am vazut ca competitorii ii cam depasesc la noutati in aplicatii ex.nokia cu acel telefon numit generic “Nokia generic device”.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus