un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Publicul urmareste postul TV, nu vedeta

12 Oct 2011  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Surprinderea şi tristeţea cu care Radu Moraru anunţa că noul 10 TV deja va fi închis, pentru că nu are audienţă, m-a făcut să mă gândesc dacă nu cumva fix aceşti oameni, cei implicaţi direct în televiziune, au ratat principiile evidente din acest domeniu. Marele public urmăreşte, ca un robot, un anume post TV, nu vedeta care face vreo emisiune celebră acolo. E posibil ca în străinătate să fie altfel, de unde şi salariile şi head-huntingul între canale, dar pentru România rămân la prima mea afirmaţie.

Am şi câteva exemple. Teo avea succes “maxim” la ProTV, dar a crezut că audienţa o va urma şi la Romantica TV sau la Prima TV. Ţeapă, audienţă a rămas să se uite la Măruţă. Vacanţa Mare avea un show de succes şi s-au mutat pe bani grei la Kanal D, dacă nu mă înşel, dar ce-a mai făcut acolo? Nu ştiu câţi urmăreau serialul La Bloc, dar de când s-a mutat pe alt canal nu am mai auzit nimic de el. De Nasul am zis mai sus, a plecat de la B1 TV la un post al RCS-ului despre care eu nici măcar nu ştiu dacă-l prind şi pe ce canal este, deşi sunt abonat chiar la RCS.

Mai sunt? Mai sunt! Vlad Petreanu a fost director editorial al Departamentului Știri în Antena şi realizator al emisiunii Reporter Special, adică “strong” pe investigaţii. A demisionat şi a plecat la alt post. Nu-mi aduc aminte care, dar l-am văzut o singură dată la televizor, era la o masă cu alţi doi trei oameni şi comentau reclame amuzante de la străini. O cale lungă de la investigaţii. Lucian Mândruţă prezenta bine Observatorul, dar s-a dovedit că lumea se uita la acea emisiune pentru ştiri şi reportaje (al căror nivel s-a dus puternic în jos, de n-au mai putut salva nici consultanţii străini emisiunea), nu pentru el. L-am văzut de câteva ori prezentând o emisiune “de canapea” pe alt post, un dialog lejer cu invitaţii, dar a adus și audiența după el?

Cred că sigur uit alte vedete mari care au schimbat vaporul şi s-au scufundat cu cel nou.

Ideea este că, paradoxal, oamenii ştiu doar 3 butoane pe telecomandă şi la acele 3 posturi TV se uită, indiferent ce este în rest. Poate cel mai bun exemplu este Mădălin Ionescu, prezentator la Acces Direct, care din câte ţin minte a plecat cu scandal de la Antena 1, convins că el este cel mare şi tare care aduce audienţa; unde o fi acum? Acces Direct e în continuare la Antena 1, în acelaşi slot orar, iar publicul e programat să se uite la Antena 1.

Eu aşa cred că stă situaţia. Sunt uimit că oameni din televiziune, care au acces la audienţă, sondaje şi alte date, nu văd asta. Unii sunt conştienţi de ea; de exemplu pe Andreea Esca n-am auzit-o niciodată zicând că ea este mare şi tare, motivul pentru care lumea se uită la Ştirile ProTV; pare conştientă că, dacă mâine se mută la N24, lumea tot la Ştirile ProTV se va uita seara.

    5 comentarii

  1. Poate ca inca la noi nu sunt vedete ce trebuiesc urmarite. Dar ma gandesc la Moise Guran. Nu stiu care e audienta emisiunii Ora de Business, nu mereu o urmaresc la TV, dar daca ar pleca de la TVR2 si s-ar muta, automat m-as duce dupa el.

      (Citează)

  2. deci acu stiu ca sunt multi care zic asta dar:
    eu nu ma uit la tv decat f f f rar, dovada ca nici nu am cablu

    dar asa este postul “face” vedete

    ultimul exemplu Divertis, nu face mai nimic la TVR

      (Citează)

  3. Bine precizat (nw)Radu telespecatorii sunt deja acum de 2 feluri. Cei indobitociti care se uita la emisiunile de tip rating si cei care deschid televizorul pentru anume emisiuni / seriale / filme.

    Ai omis sa il precizezi pe Mircea Badea care are un rating in crestere desi s-a mutat de la Antena 1 la Antena 3.

      (Citează)

  4. deci teveu in romania suge la greu… n-are sens

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus