un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum sa aproape agati cu telefonul mobil (P)

29 Jun 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Ştiţi deja cu toţii cam ce poţi face cu un smartphone şi ce avantaje îţi aduce netul mobil, disponibil oricând pe telefon şi oriunde în ţară. Pe lângă factorul cool/messenger/facebook oricând, mie mi-a adus economii reale de bani cu diverse ocazii. V-am spus că odată încercam să cumpăr un televizor dintr-un Flanco, pe etichetă scria că are DVB-C, eu am fost necredincios, am scos telefonul din buzunar, am intrat pe site-ul producătorului şi am găsit modelul respectiv, am downloadat imediat un mare PDF de prezentare şi surpriză, nu avea DVB-C. Pierdeam 15 milioane dacă-l luăm crezând că are? Pierdeam! Sau măcar două zile să-l dau înapoi, cu scandal.

Recent însă i-am găsit şi altă utilizare, una la care nu mă gândisem până acum. Eram undeva pe Kiseleff, încercând să fotografiez o ambasadă fără să fiu împuşcat de paznici. Mă agață o domnişoară:
– “Scuze, ştii cumva unde este Bulevardul Mărăşeşti?
– “Mărăşeşti?” zic eu. “E pe la Unirii pe-undeva, departe rău.

Nu pare dezarmată, ba chiar insistă:
– “Cineva mi-a zis că e pe aici, pe lângă Arcul de Triumf. Caut o cafenea care este acolo.

Cineva ţi-a făcut o glumă nasoală, am vrut să-i zic, deoarece ştiu bine unde este B-dul Mărăşeşti şi pasajul cu acelaşi nume, ăla de se inunda la fiecare ploaie până l-au renovat.
– “Nu ştiu să fie ceva pe aici şi nici de cafeneaua aceea nu am auzit, că sunt doar în trecere prin zona asta“, îi spun că să mă scuz.

Dar mă uit mai bine la ea… era simpatică, drăguţă chiar, cu ochi mari şi verzi şi stresaţi că nu ajunge la timp la cafeneaua pe care o caută. În plus, nu purta nici balerini în picioare (mă enervează balerinii) şi nici nu avea ochelari de soare gigantici, din aia de-mi aduc aminte de bunică-mea şi anii 60. Mi-a părut rău că nu o pot ajuta.

Deodată îmi vine o idee genială. Scot în două clipe telefonul mobil de la brâu, ca un pistolar modern înarmat cu touchscreen capacitiv, GPS, net mobil de la Vodafone şi Android la bord.

– “Nu te teme, ştiu să-l folosesc!” i-am zis şugubăţ, zâmbind din colţul gurii. Ea, fără îndoială, se gândea cum să scape de aşa un ciudat, dar nu prea avea pe unde, că într-o parte era strada, în alta ambasada, iar pe trotuar nu mai era nimeni decât un moş în baston care se întrecea cu un melc la cine ajunge primul la băncuţa din zare, iar melcul câştiga.

Aprind ecranul telefonului, pornesc GPS-ul din două apăsări, lansez Google Maps cu o a treia. Clipeşte pictograma de HSDPA o dată şi harta zonei se încarcă instantaneu, iar după alte două secunde ne arată precis unde suntem.

Mă lipesc de domnişoară, chipurile ca să vadă şi ea pe ecran.
– “Păi uite, aici suntem noi, aici mai sus este Arcul de Triumf, iar în spatele său…. aha, e bulevardul Mărăşti!
– “Da, păi Mărăşti am zis şi eu!“, rosteşte ea, cu “those lips that God’s own hand did make”, cum zicea Shakespeare.

Mă uit la ea cu o privire gen “riiiiight, Mărăşti ai zis şi tu”, dar ea privea în continuare ecranul şi am decis să nu-i spun atunci, pe loc, despre luptele de la Mărăşti şi Mărăşeşti şi diferenţa dintre ele.
– “Da, deci mergi înainte spre Arc, acolo traversezi şi prin spate e bulevardul ăsta lung pe care-l cauţi.” În acest timp măream şi micşorăm harta cu două degete şi îi arătăm străzile respective.
– “Aha, şi cafeneaua aia unde o fi?” mă întreabă văzând că telefonul parcă e oracolul din Delphi ce ştie orice.
– “Păi să vedem! Cum ziceai că se cheamă?
– “….” (am uitat cum i-a zis, că a trecut ceva timp de atunci).

Deschid browserul, se încarcă automat blogul meu, un clip, bannere. Îi zic cu mândrie “…blogul meu…“. Ea se uită din nou în jur, în continuare strada într-o parte, ambasada în alta, melcul îl conducea detaşat pe moş undeva în distanţă. Se resemnează că nu-i altul mai normal în zonă care să o ajute.

Dau search, bag numele cafenelei, apar imediat rezultatele, mă uit cu ochiul de expert pe ele, îl aleg pe cel despre Bucureşti, se încarcă site-ul cafenelei. Avea ditamai intro-ul în flash, dar rulează bine, cântă un cântecel, apar meniurile, apăs la Contact, apare adresa exactă şi orarul.
– “Uite-o aici, scrie că e pe colţ cu strada Primo şi au deschis de o oră.

Ne întoarcem la hartă, îi arăt exact destinaţia şi cum să ajungă acolo. Pare lămurită şi impresionată. Îmi zâmbeşte larg şi spune “mulţumesc frumos“. În mod şocant pentru mine, nu mă invită la o cafea, dovadă că smartphone-ul şi internetul îţi dau, dar nu-ţi băga şi în traistă. Până m-am dezmeticit să-i zic gluma cu “atenţie pe Mărăşti, că pe acolo nu se trece” ea deja îl depășise de moş şi micşora cu paşi repezi distanţa faţă de melcul campion. Paznicul ambasadei se uita la mine înţelegător, cu o privire compătimitoare.

Utilizatorii de laptop-uri, PC-uri sau tablete primesc de acum, la Vodafone, trafic dublu inclus, pentru fiecare abonament nou sau prelungit de Internet mobil, promoţional, până la sfârşitul lunii iulie. Mai multe detalii despre nouă ofertă Vodafone Mobile Broadband şi Cartela Internet Vodafone sunt disponibile la www.vodafone.ro/internet

    21 comentarii

  1. mai bine foloseai direct fourquare si vedeai exact unde se afla cafeneaua in loc sa te chinui cu site-ul :D

      (Citează)

  2. În plus, nu purta nici balerini în picioare (mă enervează balerinii) şi nici nu avea ochelari de soare gigantici, din aia de-mi aduc aminte de bunică-mea şi anii 60.

    M-ai uns la suflet…

      (Citează)

  3. Cu articolul asta poti trimite un cv si la dailycotcodac.ro!

    Tare!

      (Citează)

  4. m-ai prins cu advertorialu asta

      (Citează)

  5. De ce pisici nu marcati articole de genul asta cu P sau ceva sa-ti dai seama ca este PUBLICITATE ! Nu sunt impotriva publicitatii pe blog, deh, trebui sa mancati si voi ceva, dar sa nu marchezi articolul ca atare….BAD

      (Citează)

    • @Pantutzu: n-am folosit niciodata Foursquare, am asteptat sa apara Facebook Places.

      @cristi: da, sunt impotriva balerinilor de multa vreme. Am scris de multe ori asta. Daca nu esti balerina sau menajera, nu purta!

      @Daniel: doar cu asta? Mai am cateva bune de-a lungul vremii, o sa le pun macar intr-o categorie separata.

        (Citează)

    • @Spadez: trebuia sa scriu despre un moment cand netul mobil mi-a prins bine. Mi-a adus aminte de aceasta faza, niciodata relatata pe blog pana acum. Consider-o un fel de sponsorizare, ca la meci, unde nu scrie (P) tot meciul desi au aia logo-uri pe tricouri.

      @Oli: pentru ca postul e o intamplare reala de acum ceva vreme, fiind legata de netul mobil de la Vodafone. Dar nu e advertorial in adevaratul sens, ca n-am scris despre un serviciu anume si nici n-am facut “teleshopping”. Pe viitor voi gasi o metoda sa semnalez cumva aceste posturi, daca par advertoriale, iar la acesta voi pune un P in coada titlului.

        (Citează)

  6. Hai mai . Ce daca e reclama ? Povestea e misto.
    si eu am folosit iphoneul din dotare pentru a lamuri destul de multi.
    Sint lucruri noi. Faptul ca acum scoti telefonul si in 30 de secunde i-ai spus omului unde sa ajunga, deja e mare lucru.
    Citi din voi circotasii s-au gindit la asta ?

      (Citează)

  7. Groaznic. Daca stiam ca era publicitate stateam serios pe toata perioada de parcurgere a textului :D

      (Citează)

  8. @nwradu Nu am o problema cu publicitatea pe site. Este site-ul tau si publice ce doresti. In plus este sanatoasa pentru dezvoltarea blog-ului. Nu sunt genul care sa fie indignat de articole de genul asta. Doar ca tr marcare. Oricum, povestea este faina. Mai faina decat asta : http://www.victorkapra.ro/2011/06/29/cum-am-pierdut-100-de-zile-din-viata/

      (Citează)

  9. Eu am un Motorola Milestone, tot Android, de cate ori incerc sa arat ceva cuiva, crapa, reboot-eaza… in rest merge perfect.

      (Citează)

  10. Amuzant spre dragut de-a dreptul a fost faptul ca am ajuns la articolul dvs citind un comentariu la articolul cu acelasi subiect al domnului kapra. si cel care a comentat a avut dreptate: al dumneavoatra e mult mai bun. atit de bun incit astazi, ati mai cistigat un cititor. punem in rss feed si blogul dvs, sa vedem daca rezista testului vremii. si vremilor :) Cit despre subiect, e pacat ca a fost tratat cu atit de frumoasa poveste, caci puterea cuvintelor este atit de mare incit cu siguranta o depaseste pe cea a internetului de la Vodafone. Am incercat anul acesta doua telefoane diferite, respectiv iPhone 4 si HTC HD cu o conexiune de date de la Vodafone si pot spune ca nu se ridicau ca si calitate la nivelul celei pe care o am la Orange in momentul de fata. Nu sint incintat nici de aia, insa, subiectiv prin prisma propriei experiente, trebuie sa o declar superioara.
    Seara buna si la cit mai multe articole la fel de savuroase! Cu respect.

      (Citează)

  11. uite cum mi-ai facut de drum la vodafone.
    aia 250 mega pe luna sunt un pic insuficienti, de la 500 mega incolo parca ar fi mai bine
    thx

      (Citează)

  12. Bine ca exista tag-ul Funny!

      (Citează)

  13. Foarte tare! :D
    Probabil ca tehnica din dotare nu dispunea de suficient “suflu” de curaj, sa te faca sa-ti iei inima in dinti si sa o inviti tu la cafea!
    Eu habar nu am ce e aia HDSPA sau Android ( sunt varza la capitoul asta), insa mie mi-a placut povestea in sine si modul in care ai relatat-o.

      (Citează)

  14. Chiar ma intrebam daca mai sunt piz… femei care sa pice la “agatatul cu mobilul”.

    Luminita, un feisbuc ai?

      (Citează)

  15. Hahaha!!! Tare de tot… ce imi place la tine e ca ai talent la povestit si dai impresia celui care citeste ca e acolo langa tine. Frumoasa povestea, dar ce sa zic… sper ca fotografiile alea cu ambasada au meritat, nu de alta dar ocupat cu ele ai lasat fata sa fuga :)) Misto, tare misto povestea :)

      (Citează)

  16. ce reclama de prost-gust faci…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus