un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noua tehnologie HP ePrint

29 Oct 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Azi am fost la lansarea în România a noii tehnologii de imprimare gândită de HP şi numită ePrint. Oamenii HP-ului sunt încrezători că acesta este viitorul, aşa că citiţi în continuare pentru a afla ce înseamnă acest ePrint şi ce aduce nou.

Pe scurt, nu mai instalezi imprimantă în calculator (adio drivere gigantice!), ci o conectezi la Internet şi îi trimiţi prin email fişierele pe care vrei să le printezi. Da, trimiţi email imprimantei!

Pe lung, imprimantele ce suportă tehnologia ePrint au şi câte o adresă de email proprie de forma adresa@HPprint.com. Momentan această adresă este alocata aleatoriu, formată din cifre şi litere fără un sens anume, de teamă ca imprimantele să nu cadă victime spam-ului. Tu, ştiind această adresă de email (că doar e imprimanta ta sau a biroului său a părinţilor de acasă), trimiţi prin email fişierele, acestea urmând a fi interpretate de serverul HPprint.com şi “traduse” în limbajul imprimantei.

Serverul HPprint.com rulează în sistem cloud computing (un exemplu perfect de aplicaţie, de altfel) şi ştie să interpreteze fişiere Office, PDF-uri, fotografii de diverse tipuri şi probabil şi alte formate uzuale. Avantajul imediat este că poţi printa de pe orice dispozitiv de pe care poţi trimite email: de pe telefonul HTC Desire, de pe iPad, de pe un Galaxy Tab, de pe laptopul vizitatorului direct pe imprimanta gazdei, din Atena şi Istanbul direct pe o imprimantă din Orange Concept Store Bucureşti, după cum au demonstrat azi Piticu şi Costin. Ba chiar HP a lucrat împreună cu Apple şi următoarea versiune a iOS (4.2?) va suporta ePrint-ul în mod nativ.

Sistemul e încă la început, dar deja sunt vreo 4-5 imprimante disponibile la vânzare. Nu le-am butonat personal, dar îmi vin idei cu câteva avantaje majore:

  • Poţi printa, după cum spuneam mai sus, direct de pe telefon şi tabletă.
  • Poţi printa fără să fie necesar un driver, de exemplu atunci când te duci să prezinţi ceva unor clienţi şi vor să le laşi nişte date suplimentare. Te sună seful de la întâlnirea cu directorul, tu ești pe șosea, dar poți da direct print la ultima situație primită pe email și hârtia iese în sala sedinței.
  • ePrint ar putea înlocui în sfârşit faxurile. Discuţia cu furnizorii se transformă din “bine, trimite-mi pe fax acea proformă” în “trimite-mi proforma pe adresa q24bz17@HPprint.com” şi ştii că o găseşti direct tipărită pe imprimantă de lângă contabil.
  • Trimiţi direct familiei fotografiile făcute pe drum. Când am fost în Anglia am făcut fotografii cu telefonul, m-am chinuit să găsesc un WiFi gratuit și am trimis un email tatălui meu. Două zile mai târziu, când i-am întrebat dacă le-a plăcut fotografia, am aflat că ai mei nu mai citiseră mailul de câteva zile, că doar cine le trimite lor mail? Eh, acum imaginea printată i-ar putea aștepta direct acasă.
  • Noile imprimante HP suportă aplicaţii scrise special pentru ele, aplicaţii cu care poţi cere printarea rapidă a informaţiilor meteo, a mersului trenurilor, a unor hărţi, a unei galerii de imagini cu pozele de pe un card de memorie şi alte asemenea. Se pot scrie aplicaţii 3rd party şi HP speră să apară cât mai multe.

Toate modelele au WiFi şi păreau dotate şi cu ecran color. Poţi alege ca imprimanta să nu printeze decât fişierele primite de la anumite adrese de email, există filtre de spam care rulează în cloud, fişierele transmise sunt şterse de pe HPprint.com imediat ce au fost printate sau la 48 de ore de la primirea lor în cazul în care nu pot fi tipărite. În gama ePrint există modele pentru home-useri, dar şi multifuncţionale (unde mă aştept ca scannerul să funcţioneze şi invers, trimiţând mailuri sau uploadand fişierele pe Google Docs-ul firmei) şi imprimante de format mare.

Acum să vă zic şi unde se bâlbâie ePrint şi unde, prin natura tehnologiei, nu văd mari posibilităţi de ameliorare. Unele elemente sunt pur şi simplu un rău cu care trebuie să trăieşti:

  • Cel mai mare duşman e spam-ul. Cum ar fi să ajungi acasă şi să găseşti 20 de reclame la Cialis gata tipărite, doar pentru că adresa imprimantei a fost nimerită de boţii de spam sau inclusă în cine ştie ce listă? Spre deosebire de spam-ul electronic, acesta te costă şi bani pentru că a fost tipărit cu cartuşele tale de cerneală sau laser-frate. Să sperăm că filtrele HP sunt bune.
  • Nu poţi controla foarte bine aspectul fişierului imprimat. Nu ai un print preview, nu îl potriveşti în pagină, nu ai unde să te uiţi dacă nu cumva ultima coloana din Excel este tipărită pe o a doua foaie de hârtie. Trebuie să ai mare grijă să îţi aranjezi fişierul înainte de a-l trimite spre imprimantă, dar probleme pot apărea oricum. De exemplu un fişier Word 98 arată într-un fel dacă e deschis în Word 2003 şi în alt fel în Word 2007. HPprint.com ce engine foloseşte? Presimt că PDF-ul va deveni mai popular decât niciodată.
  • Întâi este tipărit textul din email şi apoi ataşamentele, aşa că trebuie să trimiţi un email fără cuvinte dacă vrei să fie tipărite doar fişierele adăugate în acesta. Dacă însă în mailul tău fără text se scriu automat tot felul de mesaje de la antivirus şi alte disclaimere băgate de serverul companiei, vor fi şi acestea tipărite.
  • HPprint.com nu cred că știe toate formatele de fișiere de pe lumea asta. Vor fi tipărite fișierele CorelDraw? Dar un KML?

Cam atât. E o inovaţie. Are şi dezavantaje. HP însă are, cel puţin în România, o cotă de piaţă de 52-53%, aşa că ePrint va rămâne printre noi şi deci ideea ar fi să-l utilizăm în modurile în care e chiar util. Probabil că în curând ePrint va fi copiat şi de alţi producători de imprimante, fiind un trend pe care se vor înscrie toţi.

In Romania se vand prin lanturile mari de magazine IT si hipermarketuri, plus online. Unde era HP pana acum vor fi si acestea. Modelele curente care suporta ePrint se numara si Photosmart Wireless e-All-in-One, Officejet Pro 8500, laserJet CP1025, CP1525, M1530, CM1415 și un plotter A1 pe codul său T2300 (un nou model de Terminator).

Eu mi-aș lua acasă una din asta tocmai pentru că imprim câte ceva din an în paște. Mă deranjeaza ideea instalării driverului doar ca să-l utilizez odată la 5 luni.

    16 comentarii

  1. mi se pare foarte utilă această nouă tehnologie/idee, însă experienţele proaste avute până acum cu HP m-ar face să mă întreb de 100 de ori înainte dacă vreau sau nu să-mi iau o astfel de imprimantă.

    în plus, ce te faci dacă-ţi pică netul într-o firmă şi toate imprimantele depind de serverele HP? stai şi freci menta că n-ai cum să printezi o factură?

    e utilă tehnologia cloud-computing până în momentul în care vine vorba de disponibilitatea unei conexiuni la net. în plus, trăim în România, o ţară unde Dorel care taie cablu de fibră optică cu târnăcopu’ e un personaj foarte frecvent şi activ :)

    rămân la ideea folosirii unui printserver local. ză best şit ever!

      (Citează)

  2. Eu mi-am luat modelul asta de vreo 2 luni si, exceptand faptul ca se consuma cartusul mai repede decat eram obisnuit la vechiul Canon, sunt foarte multumit de ea.

    Mai sunt si alte avantaje pe care le descoperi in utilizarea de zi cu zi, cum ar fi faptul ca poti sa scanezi direct de la imprimanta, si imaginea scanata se salveaza automat pe unul din calculatoarele conectate la retea (alegi tu din meniul imprimantei unde vrei sa se salveze). Mai are si interfata web, la fel ca routerele, prin intermediul careia ai acces la toate optiunile si setarile imprimantei, fara sa te ridici de la calculator.

    Toate astea, impreuna cu interfata wireless, creeaza o experienta de utilizare destul de reusita, zic eu.

    Ma asteptam sa spui si de modelele cu panou de comanda detasabil, care practic au atasata la imprimanta o tableta ce ruleaza Android si care comunica prin wireless cu imprimanta. De aici, posibilitatile sunt nelimitate… :)

      (Citează)

  3. Imi place cum ai punctat defectele. Inca o idee mareata plina de lipsuri. Hai sa fim seriosi, voi nu primiti mail-uri de la prieteni cu celebrele power-point-uri? Iti sunt prieteni, uneori iti trimit si mail-0uri personale, utile, nu ii pui in spam. Ce faci atunci? Nu mai zic de cazul in care trimit din greseala pe adresa respectiva (in loc de gheorghe@a.b la gheorgheimpr@a.b).
    ‘Mă deranjeaza ideea instalării driverului doar ca să-l utilizez odată la 5 luni.’ asta mi se pare o culme a it-ului. Pai cari driverul ala in spate?
    @afaith imprimanta are wi fi, deci presupun ca te poti conecta la ea si direct/prin router. Ar fi aiurea sa foloseasca teava de net pt print de documente mari cand esti in acelasi lan cu ea

      (Citează)

    • @Bogdan: la prieteni nu le dai adresa imprimantei, ca nu vad rostul. Sau daca le-o dai, nu cred ca se greseste asa usor o adresa criptica @hpprint.com cu cea personala a ta

      Driverul, da, ma deranjeaza. Are 500 MB, se incarca de fiecare data, dar il folosesc rar. Nu am chef sa stau cu install/uninstall sau enable/disable, ca nu sunt politia driverelor acum. E mult mai comod sa trimiti un simplu mail si atat, cata vreme nu vorbim de fisiere speciale sau gigantice, iar 90% din ce printam de obicei nu sunt asa. In plus, imprimanta are wifi ca sa se conecteze la net, fara sa mai ai nevoie de driver.

      @Afaith: acelasi lucru pe care il faci si acum daca pica reteaua in firma. Majoritatea imprimantelor oricum sunt de retea, deci esti in pom. Plus ca ePrint-ul e o optiune, cred ca merge si varianta clasica utilizata in continuare, cu driver.

        (Citează)

  4. @Bogdan dacă ePrint e opţiunal şi nu mandatory, atunci da, e o chestie mişto. dar să depind în totalitate pentru a printa de conexiunea la net şi de disponibilitatea unor servere HP (cum spuneam şi mai sus, pt mine orice e HP e naşpa şi suge şi-mi provoacă greaţă şi nervi) … meh!

    @nwradu dacă pică reţeaua în firmă, mă duc şi-mi bag nasu-n routere şi-n switch-uri sau încep să o alerg pe colega care s-a împiedicat de cablul de curent şi a scos din priză tot ce înseamnă servere.

      (Citează)

  5. @afaith dca ai un router si un server dns prin firma cred ca poti redirectina usor.
    @nwradu imi povestea un prieten ca are fax la firma si ca exista o firma care pt 500 lei trimite faxuri cu reclame. el a primit vreo 3 saptamani oferte pana s-a prins ca ii consuma hartia aia si a mers ‘unsubscribe’ deci presupun ca primul motiv, spamul, pica pt ca ar putea fi facut si la fax daca vrei…

      (Citează)

  6. Hahaha! Avem parteneri de afara care mai tin un fax in birou doar pentru relatia cu firma noastra. In rest, totul se face pe email. Altii au doar numar de fax si ce primesc nu imprima, doar prelucreaza pe PC si stocheaza intr-o baza de date.

    Nu zic ca imprimanta va fi total scoasa din uz dar posibilitatea de a putea trimite emailuri cu ce vrei sa imprimi, ma lasa rece. Mai acum cativa ani scosesera unii optiunea de a conecta aparatul foto direct la imprimanta. Cine a facut asa ceva pana acum? Si, ca tot e mentionata ideea in postul de mai sus, cine scoate poze la imprimanta? De cate ori ati facut asta?

    Ma rog, sunt constient ca trebuie neaparat sa scoti ceva nou, sa stie lumea ca esti pe piata…

      (Citează)

    • @nashu: din cauza statului esti obligat sa ai fax si din cauza sistemelor de contabilitate invechite, unde informarea “in scris” se considera fax, nu email. Culmea este ca faxul e o problema pentru toti. Firmele mari vor sa scape de el, ca e greoi. Firmele mici au o adresa de email pe undeva, nu au chef sa dea bani pe un fax.

      Apropo, eu am de imprimat acum aproape 100 de imagini 10×15 si cateva pe 40×30, 18×13 si 88×30. Era pe la eMag o statistica ce m-a uimit, au primit un numar imens de comenzi pentru CEWE, care asta face, ia fotografii digitale si le printeaza.

      @Bogdan: nu merge spamul pe fax. Dureaza 2 minute sa trimiti un fax, cu toata apelarea si handshake-ul si transmisia. Nu poti trimite in masa mesaje. Emailul e pt spam, aia cu faxul e doar o vrajeala care nu tine.

      @A.Faith: cand a picat ultima oara netul din vina unui ISP? Serverele HPprint.com din cloud n-au cum sa pice, asa e serviciul gandit. In rest as zice ca e mai mare sansa sa-ti pice tie reteaua interna si sa alergi dupa prize si sa bagat nasul decat sa pice o conexiune business de internet.

      Oricum, observ aceeasi problema ca si la telefoane si alte tehnologii. O tehnologie nu este pentru toata lumea! Fiecare si-o alege pe cea care i se potriveste, nu exista o solutie universal valabila. Ai un net fragil si nu vrei sa depinzi de email? Nu-ti iei ePrint.

        (Citează)

  7. Eu vroiam sa zic ca trimiterea de emailuri pe hartie nu are niciun efect si nu e dorita de nimeni, nici de firme (care prefera emailul clasic), nici de stat (care prefera faxul).

    PS: CEWE nu inseamna totusi fotografii imprimate la imprimanta, cel putin nu prin metoda homemade.

      (Citează)

  8. Azi m-am lovit de prima problema cu ePrint-ul: am trimis imprimantei pe mail un pdf de 6 pagini, si am primit imediat raspunsul “ePrint Job Delayed”:

    Thank you for using HP’s ePrint service. Your print job was received. Printing has been delayed because the printer is turned OFF or not connected to the Internet.

    Evident ca aveam conexiune la internet, vedeam si interfata imprimantei remote, asa ca am intrat tot remote pe calculatorul de acasa (multumindu-mi ca am activat wake-on-lan pe router/calculator) si am printat documentul local, document ce trebuia luat din tava imprimantei de o persoana care nu stia sa-l si printeze.

    Eh, si acum surpriza: am cautat in interfata ePrint o modalitate de a da cancel la mail-ul trimis, un inbox sau ceva de unde sa pot sterge efectiv mesajul respectiv ca sa nu se mai printeze. Evident, nu am gasit. Nici mesajul de notificare nu contine vreun link care sa-mi permita anularea.

    Si acum cateva minute am primit un mail cu status-ul “ePrint Job Printed”. Asa m-am trezit ca ma spam-ez singur…bine ca nu am trimis un document mai consistent, ca ma trezeam comandand cartuse noi acum :D

      (Citează)

    • Pentru confirmare, imprimanta are si driver normal si poti printa in modul clasic pe ea? Cred ca multi ar rasufla usurati sa stie ca ePrint e optional si daca ai probleme poti sa recurgi la metoda clasica.

        (Citează)

  9. Da, normal. Imediat dupa instalarea driverului, daca e “imperecheata” cu routerul, Windows 7 o recunoaste si poate fi folosita ca orice imprimanta normala. Se poate conecta si prin cablu, dar nu vad rostul…tocmai asta a fost ideea cand am ales o imprimanta wireless: sa scap de un cablu si sa pot sa o tin la o oarecare distanta de calculator.

    Cat despre cei care se tem de posibilitatea de spam prin ePrint, aceasta functie poate fi dezactivata din meniul imprimantei si atunci nu mai ai de ce sa-ti faci griji…

      (Citează)

  10. Nope, a mea e cea din a doua poza din articol. Nu stiu daca se gaseste ADF pentru ea, nu m-a prea interesat aspectul asta pentru ca folosesc destul de rar scanner-ul. Cred ca suporta in schimb modul pentru printare fata/verso, pentru ca are un capac detasabil in spate, in locul caruia cred ca se poate monta ceva de genul. E doar o banuiala…sincer sa fiu inca nu am apucat macar sa rasfoiesc manualul pana acum :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus