un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Platforma Faur

10 Jun 2010  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Nu ştiu dacă aţi avut până acum ocazia să intraţi în fosta platforma industrială Faur/Republica, dar e destul de dezolantă. Zona e imensă, cu zeci de hale, dar puţine firme mai au sediul pe aici, majoritatea închiriind un mic spaţiu pentru a face un atelier mecanic sau un depozit.

E atât de mare încât în interior există nişte maşini care merg doar pe acolo, neavând număr normal de înmatriculare. Cu toate acestea, în drumurile dintre diversele hale nu investeşte nimeni, toate fiind pline de gropi. Expresia “zici că a fost bombardament” se potriveşte perfect aici. Toate maşinile şi camioanele fac slalom printre gropi sau trec prin ele cu viteză foarte mică şi se cutremură şi se balansează de zici că acolo se defectează și rămân distruse. E cu atât mai ciudat cu cât multe dintre maşini sunt limuzinele diverşilor patroni de firme ce au sediul pe aici. E clar că ei au bani, îşi întreţin sediul lor (câteva clădiri sunt nou-vopsite şi “termopanate”) dar de drumuri nu le pasă, că nu sunt ale lor. Ei îşi distrug zilnic autovehiculele pe acolo, dar n-ar băga bani în reparaţie, că doar nu sunt fraieri să dea doar ei şi să profite şi alţii.

Multe hale sunt în demolare sau măcar în dezafectare. E atât de mult metal în ele încât în unele locuri armate de muncitori trudesc ca furnicile pentru a-l tăia şi cară de acolo la vânzare. Macarale imense stau părăsite, șine vechi de tren s-au îngropat deja în pământ, zeci de osii de tren de cine ştie câte sute de tone de fier stau aruncate una peste alta. E dezolant. E ca în acele imagini de la Cernobâl şi Pripiat, cu totul ruginit, lăsat în paragină şi distrus de trecerea anilor. Ba chiar la ieşire e şi un avion vechi de vânătoare, dar peisajul e mai reprezentativ atunci când îl fotografiezi cu tot cu un câine vagabond dormind sub el.

Mă întreb cum a scăpat toată zona asta de demolare, rechini imobiliari şi cartiere noi de vile şi blocuri. Sunt zeci de hectare acolo. S-ar fi îmbogăţit unii şmecheri, dar măcar ar fi fost mai bine folosit acest imens spaţiu din oraş.

    4 comentarii

  1. Cand am trecut pe acolo erau ceva mai multi caini vagabonzi, nu doar aia doi din poza cu avionul. O intreaga haita si s-au apucat sa alerge pe langa masina si sa latre ca nebunii. Si, la cat de “bun” era drumul, nici nu se putea sa bagi viteza sa-i lasi in urma rapid.

      (Citează)

    • Pai de ce sa-i lasi? E mai amuzant sa-i faci sa alerge pe langa tine si apoi sa treci pe langa un stalp sau alta masina, sa-i vezi cum se lovesc.

        (Citează)

  2. ce loc sa parchezi un avion!

      (Citează)

  3. la republica există încă un sindicat puternic care se luptă cu actualii-foști propietari. niște rusi, zic unii. sindicat care a blocat orice încercare de de vindere/înstrăinare până nu’și trag și ei ceva bani. unele hale s’au vândut dar situația juridică a întregului spațiu e incertă. există un grup de firme (la nivel de zvon) care stau cu ochii țintă pe terenul ăla. există, de asemenea, și planurile unui fabulos cartier rezidențial (asta tot la nivel de zvon, n’am văzut nimic concret). despre faur nu știu nimic!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus