un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Live blogging de la Romanian Developer Day

19 May 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

IMG_4605Şi am fost şi la Romanian Developer Day, un eveniment Microsoft în care s-au prezentat diverse aspecte şi noutăţi în special despre Visual Studio 2010. Nu sunt programator, nu vreau să fiu şi ultima mea întâlnire cu limbajele de programare a fost în facultate şi la masterat, dar am făcut câte un pic din toate, aşa că am putut să înţeleg astăzi că noutăţile sau aplicaţiile prezentate sunt interesante şi îi vor ajuta pe cei ce “respiră” zilnic cod.

Ce mi-a plăcut? Liviu Coconu, cu o prezentare scurtă, dar eficientă, despre debugger-ul din VS2010, apoi Bogdan Hobeanu, care părea foarte natural pe scenă şi spre final Mihai Nadăș, care a arătat câteva elemente de Windows Presentation Foundation şi modul în care poţi face programele să utilizeze feature-uri din Windows 7 precum noul taskbar şi diverse butoane ce apar când duci mouse-ul pe programul din taskbar. Nu ştiam nimic despre WPF dar mi-a plăcut ce am aflat.

Foarte interesantă a fost şi o prezentare despre cum Silverlight a fost introdus ca aplicaţie front-end în compania A&D Pharma, care operează farmaciile SensiBlu, depozite de medicamente şi clinici private. Prezentarea a ţinut-o Ciprian Jichici, despre care scrie în pliant că e Microsoft Regional Director şi director Genisoft, iar impresia mea a fost că a venit aici direct de la un curs de prezenţa scenică. A făcut totul ca la carte, de la mişcare pe scenă la gesturi care să-i accentueze ideile şi până la intonaţia care sublinia anumite cuvinte cheie, pe care uneori le mai repetă în propoziţia următoare pentru a ţi le băga şi mai bine în cap. Mi-ar plăcea să pot ţine şi eu astfel de discursuri.

Prezentarea s-a încheiat cu ceva despre Silverlight pentru Windows Phone 7 Series, din care n-am înţeles decât că “e simplu!” şi apoi ceva despre Windows Azure, alt subiect despre care nu ştiam nimic şi care s-a dovedit o platformă pentru dezvoltat aplicaţii scalabile la orice ordin de mărime.

Ce nu mi-a plăcut? “Efectul de prezentare”. Acasă le mergea la toţi demo-ul şi prezentarea, dar în sală nu cred că a fost cineva care să nu fi întâmpinat probleme, de la remote connection-uri care nu mergeau la parole uitate şi crash-uri de server. E drept că rulau un sistem complex de maşini virtuale şi remote-uri, dar cred că se mai putea lucra la capitolul acesta.

Concluzia serii: centrul software al României pare a fi Clujul, de unde erau jumătate dintre vorbitori.

Ce e mai jos am scris live în timpul evenimentului, de pe telefonul mobil. Rămâne așa pentru posteritate:

Sunt la Cinema Pro la RDD, organizat de Microsoft. Incerc un live blogging, desi reteaua merge prost.

A fost un film de prezentare, s-a cam umplut sala. Acum e keynote-ul lui Raffaele Rialdi, Security MVP. Ideea este “where are we going?”

“The real value of software is in the design and in the service”. Twitter @nwradu pt mai multe.

Nu le merge Remote Connection, aici nu e nici wifi si nici 3G.

A mers Rem. Conn, a fost un demo la Test Manager 2010, nu m-a convins. A plecat Raffaele.

Vorbeste Liviu Coconu, Senior Support Engineer la Microsoft Romania GTSC, despre debuggerul din Visual Studio 2010. Arata 3 facilitati: IntelliTrace historical debugging, multi-threading si analiza de dump-uri.

Liviu a vorbit excelent: scurt, la obiect si fara slide-uri inutile. Totul foarte edificator. Felicitari!

Pe scena e Bogdan Brinzarea, Team Leader la Banca Romaneasca. A fost si un clip de prezentare, mai mult reclama mascata decat informatie. Arata cum s-a implementat F# (F Sharp pt cei care citesc blogul doar pt sectiunile de Mancare si Excursii :P).

A venit Bogdan Hobeanu, cofondator Kenubi. Vorbeste deepre noutati in compilatorul Visual C++ 2010. Limbi straine pt mine. E lovit de “efectul de prezentare”, acasa ii mergea programul, aici nu.

Urmeaza Mihai Tataran, MVP ASP.NET si director HPC Consulting. Ne arata optimizari in ASP.NET pe o un site de pariuri la curse de caini (sper, ca poate sunt lupte)…

A fost Daniel Balaceanu, de la TotalSoft, acum e Mihai Nadas, project manager la Yonder (200+ programatori in Cluj) cu noi facilitati in Windows Presentation Foundation. Ne arata o aplicatie business medicala.

Acum e ceva despre Silverlight pe Windows Phone 7 Series, ceea ce am asteptat toata seara. E Voicu Oprean de la AROBS Transilvania, ajutat de Florin si Dana. Nu stiu ce sa mai cred despre Silverlight, in aceste implementari pare super, din alte parti am auzit si de rau.

S-a terminat totul. Popcorn gratis si vedem noul Robin Hood!

    3 comentarii

  1. Ai uitat de Azure cu Victor Paraschiv.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus