un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Marcajul rutier in Piata Universitatii trebuie regandit

26 Apr 2010  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

De câte ori trec prin Piaţa Universităţii, fie dinspre Unirii spre Romană, fie invers, trebuie să fiu de două ori mai atent decât de obicei ca să mă asigur că cei din jur înţeleg ce se întâmplă acolo, unde sunt benzile rutiere şi ce traiectorie trebuie să urmeze.

Din cauză că drumul coteşte, nu e bine marcat şi există şi o bandă specială de stânga, mulţi şoferi nu pricep exact pe unde trebuie să o ia. Intră în intersecţie având încă o bandă în stânga lor şi ies crezând că aşa trebuie să fie în continuare, dar nu ţin cont că acea bandă era pentru stânga şi dincolo de rond dispare. Alţii stau pe banda 2 şi cred că banda 1 e doar pentru făcut dreapta în intersecţie, aşa că după rond ei consideră că trebuie să ajungă pe prima.

Soluţia propusă de mine (şi zic asta cu speranţa că îmi citeşte Christian Ciocan blogul sau că într-o seară ne întâlnim câţiva bloggeri pe acolo, fiecare cu o găleată de vopsea în mână) este vopsirea benzilor în culori diferite, ca un fel de culoar sau de covor roşu pentru vedete. Fiecare bandă să fie o altă nuanţă. Ar fi suficient pentru ca fiecare şofer să înţeleagă că dacă intră în intersecţie pe banda colorată în bleu, atunci o urmează şi are un indicator vizual foarte simplu şi eficient pentru a se asigura că are traiectoria corectă pt a ieşi din intersecţie unde trebuie, tot pe bleu, iar în curbă nu coteşte nici prea larg şi nici prea în scurt, riscând să intre pe banda altuia.

universitate_culori

Am dreptate sau am dreptate? Nici măcar nu trebuie vopsită întreaga bandă, ci doar liniile care o delimitează să aibă culori diferite.

    11 comentarii

  1. În primul rând astfel de marcaje vopsite nu sunt legale nicăieri în lume.

    În al doilea rând în acea zonă problemele apar din ignoranță, viteză, bădărănie și de prea puține ori “necunoașterea” semnificațiilor benzilor de pe asfalt.

    Marcajul este destul de clar. La ambele semafoare, benzile sunt semnalizate și direcțiile indicate.

    Că unii șoferi croșetează benzile, este pt. că ei pleacă în trombă și se cred pe circuit.

    În fiecare zi trec pe acolo spre servici și când e poliția în intersecție, să vezi ce civilizat se circulă.

    Problematică mai este și banda care face stânga spre Cișmigiu. Unii vin lansat pe banda respectivă și fac dreapta pe banda de înainte, tăiând de cele mai multe ori fața altora.

      (Citează)

    • De ce n-ar fi legale? Daca ajuta in trafic se legalizeaza imediat, iar pentru o vreme se poate face o zona experimentala. Sunt multe chestii marcate pe strada, benzi de autobuze, treceri de pietoni, culoar de biciclisti… s-ar putea face si asta.

      Marcajul nu e foarte clar, din cauza rondului e intrerupt si curbat si e si cam sters. Si in general toate problemele din trafic apar din ignorata si badaranie si viteza, dar asta nu inseamna ca nu poti imbunatati situatia un pic.

      Exact din motivul zis si de tine, cu taierea fetei, ar trebui marcate altfel benzile. Va fi un efect psihologic care te va face sa-ti respecti culoarul.

        (Citează)

    • Ai dreptate, astazi unul cu un mercedes a vrut sa se urce peste mine fara semnal din aceleasi considerente. Insa voi face un filmulet ca sa ii explic cat de prost e. Si va fi pe canalul meu cu peste 1 milion de vizualizari

        (Citează)

  2. Nu numai cel din Piata Universitatii, mai sunt si altele. :)

      (Citează)

  3. Problema care apare acolo este ca dincolo de rond sunt trasate doar doua benzi si spatiul este destul de ingust pentru trei auto. Abia dupa 15-20m apare si banda pentru autobuze. Poza desenata de tine nu se aplica in momentul de fata. Poate dupa o sistematizare ar fi viabila. Totusi nu e singurul caz in care se pot aduce optimizari insa se pare ca Politia nu face niste sesizari pertinente catre directia de sistematizari din cadrul primariei.

      (Citează)

    • Ba eu stiu ca sunt 3 benzi dincolo de rond, chiar alaltaieri am fost 3 masini in paralel si a fost loc pentru toate. Cand vii de la Romana la Unirii mi se pare ca initial sunt doar doua benzi, desi incap 4 acolo… probabil o greseala de marcaj.

        (Citează)

  4. uita-te pe harta de la maps live in modul birds eye si o sa vezi ca langa masina(dubita) care este pe banda 1 nu mai este loc de inca o masina si marcajul se desparte mai departe. asta pe sensul rossetti- cercul militar, imediat dupa rond in fata cladirii universitatii.

      (Citează)

  5. Pe mine ma streseaza benzile de pe Regina Elisabeta: in fata Universitatii sunt 3 iar prima banda este exclusiv pentru facut la dreapta spre Academiei iar a doua trece imediat in locul ei dupa semafor, ca face drumul un pic la dreapta. Apoi benzile se fac trei din nou, drumul facand un pic stanga. De fiecare data se gasesc unii care sa nu schimbe benzile si care ar iesi chiar la bataie sa iti arate ca au dreptate desi, cel putin la Academiei, marcajul este clar.

    Altfel, exista vreo modalitate sa i se dea ban lui phidas pe toate blogurile pentru spamul nesimtit pe care il face?

      (Citează)

  6. Asa este, la Universitate si apoi un pic mai in fata, la Academiei, sunt mereu oameni care merg drept, chiar daca asta inseamna ca taie aiurea benzile…

      (Citează)

  7. Eu eram pe banda albastra, el pe cea cyan / turcoaz, imediat dupa colt el a considerat ca banda lui turcoaz trebuie sa devina cea albastra isr eu sa ma mut pe cea care nu are culoare in desen, cea care devine banda 1 cand devin 4 benzi.
    Pur si simlu ma impingea de pe banda, intra peste mine convins fiind ca are dreptate si ca eu trebuie sa ma mu.t Daca nici macar 3 benzi simple, drepte nu sunt in stare sa urmeaze cred ca trebuie introdus un test sever de iq si sa nu mai dea permis la toti &((_*_*_

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus