un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Internetul mobil de la Vodafone acopera 90% din tara

29 Apr 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Titlul corect este “Vodafone lansează servicii de date 3G în banda de 900 MHz“, dar asta sună criptic şi neatrăgător, nu? Astăzi a fost lansat acest serviciu printr-o conferinţă de presă ţinută la hotelul Mariott, unde am fost şi eu prezent împreună cu majoritatea bloggerilor de pe Gadgeteer.ro. Tot acum s-a anunţat şi lansarea unui serviciu de internet mobil prepaid, unde cartela e înlocuită cu un modem USB.

Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania

Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania

Noua harta a acoperirii internetului mobil Vodafone

Noua harta a acoperirii internetului mobil Vodafone

Ce înseamnă 3G în banda de 900 MHz? Nici măcar eu, deşi inginer în telecomunicaţii, nu înţeleg pe deplin ce implicaţii are şi nici n-am apucat să vorbesc cu cineva tehnic de la Vodafone, ca să-i adresez câteva întrebări cheie. Din câte ştiu, GSM-ul funcţionează pe frecvenţe de 900 şi 1800 MHz, iar comunicaţiile de tip 3G, mai noi şi mai bune, sunt pe frecvenţa de 2100 MHz. Ei bine, începând de astăzi întreg protocolul şi tipul de transmisiune 3G se face şi pe 900 MHz, GSM-ul tradiţional fiind dat afară din această bandă rămânând și el. Update tehnic la sfârșitul postului!!!.

Bloggeri obsedati de Twitter

Bloggeri obsedati de Twitter

De ce este acest lucru cel mai important eveniment al anului pentru Vodafone, după cum am auzit de multe ori spunându-se? O stație pe 900 MHz acoperă o zonă mult mai mare decât una pe 2100 MHz, deci ai nevoie de mai puţine antene pentru a oferi aceste transmisiuni de date într-o zonă geografică. Asta înseamnă costuri reduse (de echipamente, de mentenanţă, de extindere viitoare) pentru Vodafone şi acoperire mai mare pentru noi, clienţii. Iar acoperirea e mult mai mare, pornind de la o hartă relativ golaşă a 3G-ului clasic, având câteva oraşe mari, Valea Prahovei şi judeţul Constanța şi ajungând acum să acopere întreaga ţară: peste 12.000 de localităţi cu viteze de până la 7,2 Mbps şi 16 oraşe mari cu viteza de 21,6 Mbps. Acoperirea poate fi verificată la nivel de localitate pe o hartă pusă la dispoziţie aici.

Cu această ocazie a fost anunţat şi un serviciu de Internet mobil prepaid, numit Cartela Internet pe Mobil. Ţi se dă un modem USB şi pentru 5 euro primeşti 500 MB de trafic valabili pentru 10 zile. Asta e mişto când n-ai un abonament de Internet mobil, dar pleci într-o delegaţie sau în concediu şi ai avea nevoie doar atunci, temporar, de acces la net. Sunt şi alte opţiuni prepaid de diverse valori şi trafic inclus, le puteţi vedea pe site-ul Vodafone.

Alte idei reţinute la conferinţă:

  • modemurile luate cam în ultimii doi ani sunt compatibile cu noile frecvențe; cele incompatibile pot fi schimbate “gratuit” dacă îţi reînnoieşti contractul;
  • apariţia LTE-ului (adică 4G, pe la 100 Mbps dacă ţin bine minte) în România se va face prin 2012-2013;
  • Vodafone 360 nu va apărea prea curând la noi;
  • Vodafone și SMURD sunt parteneri într-un proiect de telemedicină, utilizând transmisiuni de date și video din ambulanță către un dispecerat central, unde un medic le poate vedea și poate da instrucțiuni personalului de pe ambulanță.

Concluzia mea: cred că România ajunge pe primele locuri în Europa la capitolul acoperire internet mobil de bandă largă. I-au cam rupt pe cei de la Orange astăzi. Până acum să zicem că erau egali la acoperire 3G (internet rapid), dar în afara ei Orange avea EDGE (236 kbps), iar Vodafone doar un amărât de GPRS, de minim 2 ori mai lent decât EDGE. Acum, Vodafone are 3G peste tot.

Vodafone are şi o reclamă interesantă: unii chiar au făcut o nuntă sus la Balea Lac şi Vodafone a transmis-o pe Internet către rude. Bună reclamă, un fel de “reality ad” (aşa i-a zis Cristi Manafu), dar bănuiesc că darul la nunta a fost micuţ. O puteţi vedea integral în clipul de mai jos, la televizor va rula o formă mult redusă.

Ca o observaţie amuzantă, eu am filmat cu aparatul foto acest clip atunci când a fost arătat la conferinţă. La 3 secunde după ce tipa zice “a fost frumos până când ni s-a terminat bateria” mi s-a terminat şi mie bateria la aparat.

Update tehnic: iată nişte detalii tehnice despre ce s-a schimbat în transferul de date.
Termeni:
GSM – sistemul de comunicaţie în principal pentru voce, de generaţia a 2-a (2G); frecvenţa standard este 900 MHz.
UMTS – sistemul de comunicaţie de a 3-a generaţie, care permite voce şi trafic rapid de date (ceea ce numim 3G); frecvenţa standard este 2100 MHz.

Pe scurt, până acum România avea acoperire GSM cam peste tot (vorbeai de oriunde pe mobil, puteai să faci şi trafic de date prin GPRS), dar UMTS era doar în anumite zone, pe frecvenţa 2100 MHz. În zonele în care până acum nu era UTMS au fost instalate staţii noi, dar nu din cele pe 2100 MHz, ci pe 900 MHz și cu o viteză maximă de 14,4 Mbps. Avantajele sunt cele pe care le-am dat mai sus, o singură staţie de 900 MHz acoperă o zonă de câteva ori mai mare decât una de 2100 MHz şi tot ce implică asta.

Ce se întâmplă deci când eşti în mediul rural? Poţi vorbi în continuare pe 900 MHz şi acum poţi transfera rapid şi date, tot pe 900 (canale diferite, nu interferează) prin 3G. Înainte puteai vorbi, dar nu puteai transfera date (decât la viteză mică, prin GPRS).

Ce se întâmplă în oraşele în care era deja 3G? Nimic. Bănuiesc că există o reţea pe 900 MHz (cea construită iniţial, când s-a lansat Connex) şi una de 2100 MHz (adăugată ulterior, când au lansat prin 2005 3G-ul în România). Când suni pe cineva (trafic de voce, deci), apelul pleacă pe 900 MHz, aşa cum e normal. Dacă vorbesc prea mulţi în zona în care eşti tu, atunci chiar şi traficul de voce poate trece prin reţeaua 3G de 2100 MHz. Când faci trafic de date, acesta se face pe 2100 MHz, deoarece nu cred că au instalat şi staţii ce permit 3G-ul pe 900, pentru că nu aveau de ce.

    7 comentarii

  1. din cate am citit eu, 900 MHz e frecventa pentru voce, dar pot trimite pe ea si date, ca nu mai au loc pe frecventa alocata pentru date. Practic se poate trimite pe orice frecventa daca ai destula latime de banda si emitatori / receptori capabili sa trimita / primeasca pe banda aia.

    3G+ ala de care se vorbeste e de fapt transfer de date pe frecventa de voce ambalat frumos pentru marketing.

    Cunostintele din facultate nu ma ajuta nici pe mine, am luat 5 la CIC in sesiunea din mai… deci…

      (Citează)

    • La Banica?

      3G+ parca era o alta denumire pentru HSDPA, nu transfer de date pe frecventa de voce. Denumirea de “frecventa de voce” e improprie, poti transmite ce vrei tu pe 900 MHz, iar acum transmit data si la viteza mare. Avantajul principal este acoperirea crescuta, nu frecventa in sine sau ambalajul de marketing.

      Eu ma cam mir ca au mers pe denumirea tehnica a noului serviciu (frecvente, 3G, etc) in loc sa zica simplu ca au crescut masiv acoperirea, fiind acum aproape in toata tara la viteza mare. Cum se intampla asta e mai putin important pentru marea masa de oameni, si totusi stirile si comunicatele ii dadeau inainte cu 900 MHz si din astea criptice.

        (Citează)

  2. Ce face Orange? Nu vin si ei curand cu contraofensiva? M-as mira sa se culce pe urechea dreapta! Ce stiti?

      (Citează)

    • Habar n-am, nu am contacte la Orange si nu par a fi foarte comunicativi. Ei au totusi EDGE in toata tara (cred), care e peste GPRS, poate raman asa si in timp extind reteaua normala 3G.

        (Citează)

  3. Da, dar EDGE este cam slabut si trebuie perfectionat mult in unele zone. Speram ca poate aveti detalii despre updatarea retelei Orange de pe EDGE pe 3g. Sau poate aflati ceva si dati de veste. Va multumesc din suflet!

      (Citează)

  4. E o minciuna crasa. Astia de la Vodafone isi bat joc. In Zona Bran-Moieciu asazisa acoperire de 90% e varza. Merge netul groaznic de cand “au modernizat reteaua si au crescut acoperirea”. Pe langa asta raspunsul oficial venit din partea Vodafone, la plangerile repetate e jignitor “totul este in perfecta stare de functionare!”. Adica platim abonament de 3G si avem net la viteza de GPRS.

      (Citează)

  5. Eu sunt dintr-un sat de langa ploiesti si nu am semnal la internetul pe mobil 3g nu mi se incarca nici un site:(…ce se poate face?…astept raspuns

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus