un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Go Suck It, Romania!

7 Apr 2010  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Pe 25 septembrie se dorește ca o gramadă de voluntari să iasă în stradă și în pădure și pe câmp și să strângă gunoaiele lăsate în urmă de toți mârlanii care aruncă unde au ei chef cutii de suc și sticle de bere, în loc ca cineva să-i găsească pe aceștia, să-i amendeze si să-i dea exemplu de “așa nu”.

Cum comunicatul de presă este cam stufos și scris în “piareză”, o limbă străină pentru majoritatea dintre noi, cei care nu suntem clone de la SNSPA sau unde se învață comunicare, mi-am permis să-l traduc în româna, ca să fie pe înțelesul tuturor.

—————————————————————

Comunicat de presă: România va face curăţenie naţională pe 25 septembrie!

România va face curăţenie naţională pe 25 septembrie!

Bucureşti, 25 martie 2010

Joi, 25 martie 2010, s-a lansat oficial “Let`s Do It, Romania!”, cel mai mare proiect de implicare socială organizat până în prezent în România, care îşi propune curăţarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale ţării, într-o singură zi. Ziua de Curăţenie Naţională anunţată astăzi în premieră va fi 25 septembrie 2010, dată la care toţi românii sunt aşteptaţi să participe la “schimbarea la faţă” a României.

nwradu.ro vă prezintă cum se va face de fapt curățenia națională pe 25 septembrie!

Joi, 25 martie 2010, s-a lansat oficial “Go Suck It, Romania!” cel mai mare proiect de adunat fraieri ‘ever’ care își propune să scoată sociabilii la rânit gunoaie generate de alte gunoaie cu două picioare din arealele naturale ale țării într-o singură ‘fucking’ zi (Dumnezeu a fost un leneș când a creat lumea în 6 zile). Ziua de Labă Națională va fi 25 septembrie 2010, dată la care toţi românii sunt aşteptaţi să participe la “schimbarea la scutec” a României.


În aprilie, proiectul intră într-o etapă foarte importantă, cartarea, realizată cu ajutorul voluntarilor înscrişi prin intermediul site-ului proiectului. Aceasta presupune determinarea mormanelor de deşeuri din arealele naturale şi stabilirea coordonatelor acestora cu ajutorul GPS-ului, informaţiile fiind ulterior încărcate într-un soft special. Rezultatul final al acestei acţiuni este harta deşeurilor din România, în baza căreia vor putea fi estimate resursele necesare pentru reuşita proiectului, inclusiv numărul de voluntari necesari în ziua de curăţenie. În acest moment sunt înscrişi pentru cartare 1543 de voluntari din 3500 necesari la nivel naţional, iar acţiunile propriu-zise vor începe în judeţul Cluj.

În aprilie, proiectul intră într-o etapă foarte importantă, cartarea, realizată cu ajutorul voluntarilor înscrişi prin intermediul site-ului proiectului. În acest moment sunt înscrişi pentru cartare 1543 de posesori de iGO piratat din cei 3500 necesari la nivel naţional, iar acţiunile propriu-zise vor începe în judeţul Cluj. Totuși echipa nwradu.ro, în urma unui efort monumental și cu un soft superspecializat (Paint), vă prezintă în exclusivitate harta gunoaielor (marcate cu căcaniu in imagine) din România. Cu verde am marcat zonele curate.

harta_romania_cacaniu

S-au alăturat proiectului ca parteneri atât autorităţi centrale: Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sporturilor, Agenţia Naţională Apele Române, Jandarmeria Română, Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA, Ministerul Culturii şi Cultelor, Administraţia Parcul Natural Bucegi, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât şi o parte din cele locale.

Pentru că e o ocazie bună de deturnat fonduri si organizat licitații trucate, s-au mai alăturat proiectului si diverse autorități centrale și locale, deși multe dintre ele există tocmai pentru a face astfel de acțiuni sau pentru a amenda pe cei ce aruncă gunoaiele la întamplare. Apoi și-au dat seama că astfel au motiv să-și adauge și “spor de incompetență” la salarii și au aplaudat proiectul.

Etapele incluse în derularea “Let’s Do It, Romania!” sunt: înscrierea voluntarilor pentru echipa centrală (şi formarea echipelor de lucru); realizarea hărţii deşeurilor (care include procesul de cartare); comunicarea (anunţarea şi mobilizarea diferitelor tipuri de public); acţiunea de curăţare (practic ziua de implicare masivă a populaţiei); încheierea (evaluarea impactului, concluzii, predarea ştafetei mai departe).

Etapele incluse în “Go Suck It, Romania!” sunt: formarea grupului central de frecători de mentă (nu vă obosiți să vă înscrieți în grupul ăsta, locurile sunt deja ocupate de niște piarizde deșălate, îmbrăcate în fuste de balerină și cu ochelari cu rame groase și niște băieței cu eșărfuță, pălăriuță și tricou roz sau mov), multiplicarea hărții donate cu generozitate de nwradu.ro, comunicarea (adică interviuri pe la emisiuni de hipsteri, fabricarea de tricouri cu “Particip la GSI-RO!”, afișarea de bannere de suport pe bloguri, formarea de grupuri pe Facebook si hashtag-uri pe Twitter), acțiunea de curățare efectivă (supranumită și “ignatul fraierilor”), încheierea (constatarea că impactul social este egal cu impactul pe care il simte un tren în urma coliziunii cu o muscă, concluzia că nu prea dă bine fusta aia la TV și planuri pentru anul viitor când ‘poate organizăm și un flash mob’).

Fiind vorba de un proiect de mare amploare, este necesar sprijinul întregii societăţi civile, de la autorităţi centrale şi locale, companii, ONG-uri, furnizori de spaţiu media, persoane publice, furnizori de servicii şi până la publicul larg, care se poate înscrie pentru poziţii de coordonare locală, ca voluntar pentru procesul de cartare, cât şi pentru Ziua de Curăţenie Naţională, atunci când formularul de înscriere va fi disponibil pe site-ul oficial http://www.letsdoitromania.ro.

Fiind vorba de un proiect de mare amploare, este necesar sprijinul tuturor acelora dispuși să pună mâna și să strângă gunoaiele lăsate în urmă de țărani cărora le-a fost lene să-și care sticla de American Cola sau de Burger la 3 litri pâna la cel mai apropiat coș, preferând să o arunce acolo unde s-a terminat, de obicei chiar în locul în care au făcut un gratar de mititei cu miros de benzină, udat cu bere și înnobilat cu manele răcnite din difuzoarele mașinii fifth hand.

“Let`s Do It, Romania!”este inspirat din iniţiativa Estoniei, unde 50 000 de voluntari au luat parte la ziua de curăţenie organizată pe data de 3 mai 2008. Ideea a devenit un adevărat fenomen, şi alte ţări urmând exemplul Estoniei: Letonia, Lituania şi Portugalia sunt state în care ideea a avut de asemenea succes, iar pe lista viitoare s-au înscris, în afara României, Slovenia şi India. România este cea mai mare ţară din Europa în care se va organiza acest proiect. Echipa de organizare cuprinde 60 de voluntari, atât membri ai unor ONG-uri, cât şi persoane fizice.

“Go Suck It, Romania” este inspirat din alte state cu cetățeni certați cu bunul șimț si igiena. Putem să stăm linistiți, mai sunt și alții la fel de nesimțiți ca noi.

Până la acest moment, proiectul a reuşit să adune peste 20 000 de susţinători individuali, prin intermediul reţelelor de socializare, care se pot transforma în voluntari în ziua stabilită pentru curăţenie.

Până la acest moment, proiectul a reuşit să demonstreze că un click nu costă și nici nu doare. E posibil să mai demonstreze în ziua fatidică și că sunt mult mai mulți superficiali cu acces la net decât fraieri dornici de muncă patriotică în zadar.

În afara obiectivului evident, curăţarea ţării de deşeuri, proiectul are şi o importantă componentă de educare şi responsabilizare a populaţiei, în ceea ce priveşte grija faţă de mediul înconjurător.

În afara obiectivului evident, de a apărea la televizor si de a fi trecut in CV-ul tuturor participanților, proiectul are şi o importantă componentă de îndobitocire și de a perpetua o imbecilitate: “Lăsați gunoiul unde vreți, la anul vin niște oameni fraieri și îl curăță!”

“Let`s Do It, Romania!” este proiectul tuturor celor care cred că în România se întâmplă şi lucruri pozitive, atunci când fiecare este dispus să contribuie, chiar cu foarte puţin: o singură zi, pentru o Românie curată.

“Go Suck It, Romania!” este proiectul tuturor celor care cred că în România lucruri pozitive, curățenie și grijă faţă de mediul înconjurător înseamnă să te duci să strângi, o zi pe an, un sac de plastice aruncate de niște mârlani.

În cazul în care campania va avea efectul echivalent unei frecții la picior de lemn, nwradu.ro vă propune o nouă campanie care să se desfășoare pe termen nelimitat. Sloganul va fi “Hârtia dacă o arunci, în spital ai să ajungi”. În acest scop vă îndemnăm să alegeți de pe acum unealta. Noi propunem bâtă de brad, dar vă puteți face treaba și cu altele gen rangă de fier, țeavă de plumb, etc.

    18 comentarii

  1. Proiectul a fost sortit esecului din start, nu vad pe nicaieri vreo petitie online.

      (Citează)

  2. very nice one. superb formulate ideile, chiar agresiv as zice.

      (Citează)

  3. Schimba si tu bannerul cu Robogfest si baga unul cu noua campanie, aia cu ranga, sa pun si eu pe blog! :))

      (Citează)

  4. dap, puteti conta pe mine la noua campanie – 1.90, 100 kg, bata mi-o cumpar si mi-o personalizez singur, si imi platesc si eventualele amenzi de la gabori (if any). la ranga nu ma bag, prefer bata ca sunt sanse mai mici sa ii omor cu ea decat cu un obiect contondent de metal, pentru ca sunt un pacifist in adancul sufletului.

      (Citează)

  5. Bafta! :D Sunt de acord, hai sa-i batem pe toti taranii pana o sa le fie frica sa mai arunce un muc de tigara pe trotuar si cand o sa te vada cu bata in departare sa ridice chiar niste gunoaie de pe jos ca sa fie sigur ca nu-l bagi iar in spital.
    E perfect. Daca reusesti sa formezi o echipa si aveti timp sa stati cu bata dupa toti taranii, ai toata sustinerea mea!
    Si apoi unul sa nu mai lase gunoaie in urma lui!
    Dar cu gunoiul deja existent ce facem? Eu propun ca pe tarani dupa ce ii batem bine si isi revin cat sa se poata târî sa ii ducem la curatat. Te ocupi tu si echipa. Da’ vezi ca o sa fie nevoie sa va aprovizionati singuri cu d’ale gurii. Sau poate obtineti o sponsorizare de la Coca Cola, ceva. Si va mai bagati si ceva in buzunare, ca doar dupa ce ca stati dupa niste tarani si va consumati energia cu bata pe ei, macar atat.
    Si putem sa le facem si un grup pe FB. Asa, sa fie.

    l.e.: de fapt nu, scuze! nu FB este solutia! Neaparat sa faci si o petitie online ca sa fim siguri ca proiectul nu este sortit esecului!

      (Citează)

  6. Du-te ba si plimba ursu… sa nu zic altceva…

    Intodeauna se gasesc comentatori de pe margine care nu ar pune mana sa faca ceva bun ptr tara asta…Doamne fereste.

    Vezi-ti de montatul de suporti in perete si de salamurile tale omule…

      (Citează)

    • Fac ceva bun pentru tara: nu arunc gunoaie, nu blochez intersectia, nu strivesc corola de minuni a lumii.

      Sa adun si dupa altii? Asta inseamna ceva bun pentru tara? Ceva bun ar fi sa-i gasim pe aia de au facut mizeria si sa-i fortam sa o stranga ei. Stai linistit ca imi vad de montat si salam, dar tie ce sa-ti urez? Bafta la strans jegul dupa altii?

        (Citează)

  7. Fac ceva bun pentru tara: nu arunc gunoaie, nu blochez intersectia, nu strivesc corola de minuni a lumii.

    Sa adun si dupa altii? Asta inseamna ceva bun pentru tara? Ceva bun ar fi sa-i gasim pe aia de au facut mizeria si sa-i fortam sa o stranga ei. Stai linistit ca imi vad de montat si salam, dar tie ce sa-ti urez? Bafta la strans jegul dupa altii?

    Aici ai, practic, esenta articolului :) Felicitari si pentru articol, si pentru cum gandesti ;)

      (Citează)

  8. trecu si ziua cu pricina. iaca-ta maestre radu ca se gasira destui fraieri sa raspunda initiatorilor proiectului. din pacate nici pe departe atati cat sa echilibreze balanta marlanilor.
    oare ce-ai invatat tu atatia ani in facultatea damboviteana? ori din cutreieratul lumii? pare-se suficient cat sa pui mana pe bata precum ortacii. sau chiar asa, cum sa strangi jegul altora, cand ai putea foarte bine sa arunci si tu, ca doar nu esti tu mai fraier?
    ma intreb daca e vreo diferenta de nuanta intre cacaniul din harta, cel din creierul tau si cel al marlanilor.

      (Citează)

    • Am zis si in postul la care comentezi si cred ca si in altul mai recent ca eu imi fac datoria ducandu-mi propriul gunoi acolo unde trebuie, nu aruncandu-l unde mi se scoala, asa cum zici tu pentru ca nu esti in stare sa intelegi motivul pentru care nu sustin campania LDIR.

      Ai strans jegul altora. Felicitari! Ai demonstrat ca poti fi oricand un gunoier talentat. Ce altceva ai mai demonstrat? Ca marlanii pot sa arunce gunoaie cat vor, se vor gasi unii ca tine sa-l stranga dupa ei. Reclama aceea cu mustarul, de la televizor, va deveni o realitate peste tot: “da-o dracu de sticla cu bere, lasa ca mai vin peste vreo 3 ani alti voluntari sa le stranga!”

      In loc sa educi oamenii ca un PET dispare in cateva sute de ani din natura, pe cand efortul de a-l duce la gunoi este foarte mic, tu le-ai spus ca de fapt nu sunt sute de ani, nu e nici o problema cu poluarea, nu e nici o urgenta cu aplicarea amenzilor pentru ca vei merge tu si cu alti voluntari, precum Captain Planet din desene, sa stranga gunoaiele lasate pe acolo.

      Stii ce-am invatat din cutreieratul lumii? Ca alti oameni sunt civilizati si nu e nevoie sa stranga cineva jegul dupa ei. Si ca nu sunt asa din bunatatea sufletului, ci pentru ca exista niste autoritati care ii supravegheaza si care ii amendeaza imediat ce calca pe bec. Crezi ca-i place vreunui englez sa stranga cacatul dupa propriul caine, pe cand doar romanilor nu? Aiurea, o fac pentru ca e 125 de lire amenda, in timp ce la noi nu o da nimeni.

      Cand ar fi fost utila campania LDIR? Daca de maine s-ar fi bagat o supraveghere buna, amenzi la sange, politia gratarelor, reciclare eficienta, administrare buna a padurilor si lacurilor. Daca ar fi fost nevoie de o mare curatenie, stiind ca apoi nu se va mai face niciodata gunoi. Tu ai facut doar curatenie… Daca-i dai cuiva un peste, l-ai hranit o zi; daca-l inveti sa pescuiasca, l-ai hranit o viata. Tu ai dat doar pestele, ca ti-a fost mai simplu.

      Nu te considera mare erou ca ti-ai pus niste manusi si ai strans niste saci de gunoi. Fac zilnic si eu asta, cand imi duc gunoiul la ghena sau sticla de apa la cel mai apropiat tomberon. Eu insa nu ma laud cu asta, o fac si atat, fara sa simt nevoia sa scot altora ochii cu cat de bun sunt eu. Sa strang insa si dupa altii? Nu vrei sa si muncesc pt altii, in timp ce ei stau acasa? Nu vrei sa le fac si cumparaturile, sa le plimb si cainele, sa le dau si banii de intretinere, ca pe ei sa-i doara in continuare in cur de ce se intampla in jurul lor, de responsabilitate si de societate? N-ai rezolvat cu nimic problema adevarata. Pastreaza-ti manusile, peste vreo 3 ani va fi iar nevoie de ele.

        (Citează)

  9. iseedeadbloggers

    27/09/2010 la 11:07 AM

    @nwradu: articol 100% la obiect si realist (cu niste modificari ai putea sa publici in presa de profil, poate in kamikaze)

    hipsters gonna clean your trash..
    ma intristeaza sa observ numarul de fraieri ce ia amploare pe zi ce trece, suckeri ce cad in plasa campaniilor piarizde marca snspa, al caror singur scop este sa ingroase cv-ul organizatorilor pana la ciuda linkedin-ului, campanii pentru care se calca pe garbage-uri umane si se pupa laba sponsorilor darnici.

      (Citează)

  10. iseedeadbloggers

    27/09/2010 la 12:34 PM

    @Flavius: Oana Bratila se ocupa de PR ptr LDIR… (iz an online and social media geek, cf goagle)

      (Citează)

  11. 3 ani!!! esti optimist, ma gandeam la cateva saptamani. fara ironie.

    sa-ti duci gunoiul la tomberon nu e un merit, e ceva normal. de unde si plus valoarea ta egala cu zero, la viata sociala.

    schioapa, chioara, sluta, impanata cu “piarizde”… campania LDIR e printre putinele inititative care au avut un rezultat concret in problema gunoiului care intra peste noi in casa. maine-poimaine n-o sa mai putem tasta ca ne rod sobolanii tastaturile.

    “piarizdele” au reusit sa mobilizeze cateva zeci de mii de fraieri care au condus cateva sute de mii de tone de gunoaie de sub nas, spre groapa.
    tu cati cashketari crezi ca ai putea mobiliza la panda sa taie amenzi? probabil tot zero.

    postura cu mainile-n san si gura mare, pe margine… ia fa-ti o poza (nu-i musai s-o faci cu talent), pune-o pe flicker si priveste-o! nu cumva aduci a marlan?

    mai gandeste-te! mie mi-e teribil de greu sa accept ca neuronul tau de inginer se rezuma la bata.
    in timp ce-ti pierzi vremea cu critici sterile sunt ca convins ca ai putea veni cu solutii inteligente si viabile. tu si pretenarii tai cu prescurtari savante pot avea un cuvant greu de spus in ce priveste sfarsitul marlaniilor.

      (Citează)

  12. Voluntare LDIR, imi pare foarte rau sa te dezamagesc dar matale stii mai putina ecologie decat Boc engleza. In plus, nu cunosti nici principiile din spatele miscarii voastre de imagine. Ori asta, ori tu dormi pe camp.

    Cu stima,
    Cineva care a strans gunoaie dupa altii fara sa aiba erectie si scurgeri cand se uita lumea la el.

    PS: Auzi, mi-a fost lene sa dau cu aspiratorul weekendul asta. Vii si pe la mine? Te platesc cu o poza pe facebook si un RT pe tweeter.

      (Citează)

  13. voluntaruLDIR

    29/09/2010 la 1:27 AM

    cateva chestiuni si inchei bantuiala pe un blog pe care am aterizat accidental. dragut de altfel, felicitari!

    obsedat de cele 125 de lire sau poate furat de peisaje, n-ai bagat de seama fenomenul voluntariatului in tarile in care oamenii n-au gunoaie. dar nu-i nimic, casca ochii data viitoare!
    coastele statelor unite iti ofera destul material. sau pan-atunci da-i o fuga mai aproape, in buricul care ti-a ramas necolorat din harta europei.

    cerceteaza continutul, calitatea si amploarea voluntariatului lor. poate reusesti sa bagi de seama ca nu se ofera nimeni voluntar de frica amenzii. daca alege sa puna umarul, o face din constiinta apartenentei la o comunitate in care are un cuvant de spus. o face pentru ca stie ca nimic “nu se face” si “nu se drege” de la sine, ci prin contributia fiecaruia. s-ar putea sa descoperi mai mult pragmatism si mai putina “bunatate” decat ai putea crede, in ceea ce-i impinge la actiune.

    cata vreme accepti gunoiul de langa tine nefacand nimic esti in aceeasi oala cu marlanul care l-a produs. din momentul in care te mai si apuci sa pui frana oricarei initiative, indiferent cat de stangace pare, vinovatia ta e si mai mare.

    bune si amenzile, nu zic, au rostul lor. dar in ce masura ar rezolva problema la noi, avand in vedere ca stim cum se aplica? e nevoie de mai mult decat atat si aici intervii tu si baetasii cu englezisme si prescurtari din generatia ta. creierul care produce review-urile foarte bune e capabil sa produca si antimarlanie. alta decat bata ca aia ne ajuta doar pana la un punct. daca va e greu sa puneti umarul, atunci puneti neuronul. e pacat sa risipim acesta resursa ingrosand randurile celor care stau cu mainile in san jignind si fluierand.

    daca nu te consideram un om inteligent, nu-mi pierdeam vremea.
    tara, noi, eu, tu, nashu_mare si ma-sa (a propos, sarutari de maini doamnei! dupa cate razbate din ce scrii, nu cred ca exista pericolul sa se ude asa incat o sa-ti dea tot dumneai cu aspiratoru si saptamana asta), oana bratila, armata, poporu’ etc. avem nevoie de mai mult decat sa ne ducem propriul gunoi la tomberon. trebuie sa gasim si alte solutii pentru bezna din teasta marlanilor.

    in legatura cu asta, domnule manager de proiect, cum iti motivezi coechipierii? dupa cum manuiesti tastele nu cred c-ai face mare branza cu bata de brad chiar daca-i vrea.

    @nashu: bag de seama ca reprezinti o alta specie de fraier, care strange DOAR gunoiul altora. interesant! mi-ar place sa stiu mai multe despre tine. poate ne-ntalnim la LDIR 2013 sa ma luminezi si pe mine cum e cu ecologia si cu principiile miscarii de imagine

    toate cele bune, tuturor!

      (Citează)

  14. Fratre, vezi-ți de montat salame și nu mai te lua de săracii oameni. După ce că au fost fraieriți o zi la adunat gunoi după mârlani îi mai iei și tu la ștangă. Zău așa monșer.

      (Citează)

  15. @voluntare:
    Nu, eu sunt fraierul ala care nu strange gunoiul cu gloata, fara cap, doar pentru a il dezgropa si muta dintr-o groapa de gunoi in alta si nici nu se pozeaza pe internet facand asta. Drept urmare, nu ne vedem la LDIR 2013 decat daca esti vreo tipa misto si te intereseaza niste bocaneala.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus