un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am revazut televizorul 3D de la LG

16 Apr 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

lg_3d_1280Tocmai am venit de la un eveniment organizat de Kinecto pentru promovarea televizorului 3D 47LD920 adus de LG în România. E acelaşi pe care l-am văzut săptămâna trecută în Domo şi despre care scriam că nu m-a impresionat, deoarece aparatul este destul de scump (80 de milioane) şi discuri cu filme 3D n-au apărut încă în România.

Vorbind astăzi cu reprezentaţii LG mi-am schimbat părerea. În primul rând efectul 3D mi s-a părut mult mai ok decât la prima impresie de acum o săptămână. Poate că filmele demonstrative care rulau la Domo nu îi făceau dreptate televizorului. Astăzi am văzut un clip cu un clovn care făcea jonglerii, iar acele bile şi popice şi cuţite pe care le arunca şi le învârtea în aer erau tridimensionale, erau între noi doi. La un moment dat a aruncat o bilă spre mine, iar reflexul meu a fost să închid ochii şi să întorc un pic capul, atât de real mi s-a părut. Mie mi se pare suficient. E o dovadă că nu televizorul şi tehnologia în sine fac ca experienţa să fie plăcută, ci filmul la care te uiţi trebuie să fie bine gândit şi plănuit în 3D.

În ceea ce priveşte preţul, eu analizez totul sub raport preţ/calitate, “best buy” cum ar zice americanii, dar aici nu e cazul. E o premieră, o tehnologie nouă şi e vorba de primul astfel de model adus în România. E normal să fie scump, aşa au fost şi LCD-urile şi plasmele la început. Televizorul LG, modelul 47LD920, are totuşi o diagonală de 119 cm, e Full HD, are frecvenţa 200 Hz, mod cinema 24p, are porturi USB şi cam tot ce mai poţi vrea de la el, plus tehnologie 3D de tip pasiv, la 8000 de lei. Prin comparaţie, un Sony Bravia cu aproximativ aceleaşi caracteristici, dar fără 3D, se vinde cu 6.500 lei la Sony Center, redus de la 8.500 lei [link]. Sau ca să explic altfel, dacă aș avea bani “fără număr”, tot nu mi-aș lua un Mac Book din acela scump sau vreun Alienware, pentru că mi se par scumpe degeaba. Un televizor 3D aș lua, dacă mi-aș permite.

Cu alte cuvinte, televizorul aceasta 3D nu mi se adresează mie. Cred că e toată lumea de acord cu asta, ba chiar eu însumi o admit fără nici o problemă. Dacă însă mi-aş permite să dau 8.000 de lei pe un televizor, atunci cu siguranţă aş lua unul 3D. Experienţa suplimentară adusă de 3D merită banii daţi, dacă îi ai, iar discomfortul produs de purtarea ochelarilor nu este sfârşitul lumii pentru nimeni, că nu îi ţii permanent pe nas. Te uiţi din când în când la un film, poate o dată pe săptămână şi eventual împreună cu prietenii, iar apoi îi dai jos, nu dormi cu ei şi nici nu-i ţii pe nas non-stop, că doar la ştiri şi la Dimineaţa cu Răzvan şi Dani nu te uiţi tot în 3D.

Alte chestii legate strict de evenimentul şi televizorul LG:

  • ochelarii sunt de tip pasiv, având lentile maronii (cei roșu-cyan folosesc alt principiu) care probabil prin polarizare formează în ochi imaginea 3D. Ochelarii nVidia, de care vorbeam cu alte ocazii că i-am văzut în showroom-ul eMag, sunt activi, mai mari, mai grei, cu acumulator în ei şi utilizează o altă tehnologie pentru a forma imaginea 3D.
  • în viitor LG va mai aduce două modele de televizoare 3D, din care cel puţin unul va avea iluminare pe LED-uri (acesta e viitorul), ochelari activi cu acumulator (200 euro perechea, am auzit) şi cu o diagonală de până la 55 de inci.
  • tot un model viitor va face şi conversia unei transmisiuni normale din 2D în 3D. Asta nu e cine ştie ce, pentru că automat e greu să obţii rezultate bune. Imaginea trebuie analizată de un factor uman şi selectate exact părţile ce trebuie să “iasă în faţă” (precum bilele cu care jonglează cineva), iar de obicei regizorul filmului decide aceste lucruri şi le filmează cu camere speciale. Rămâne de văzut cum va fi, dar momentan mă declar sceptic.
  • în caz că nu v-aţi prins, televizorul poate reda foarte bine şi filmele şi transmisiunile normale și apoi în plus faţă de asta afişează corect şi imagini 3D.
  • un televizor normal ar afişa un film 3D împărţind ecranul în două, pe verticală sau orizontală (funcţie de film) şi arătând în fiecare jumătate aceeaşi imagine. Televizorul 3D ştie să ia jumătăţile acestea şi să le combine în acea imagine ce pare mişcată cu ochii liberi şi 3D privită prin ochelarii speciali. E greu de explicat, trebuie să o vedeţi cu ochii voştri.
  • panoul de conectori din spate include 3 HDMI-uri (unul de la PC), 2 SCART, VGA, intrare audio pentru imaginea transmisă pe VGA sau DVI (HDMI numărul 1) și intrare pe componente, pe lângă cea de antenă RF. Pe lateral am uitat ce are, dar probabil acolo sunt USB-urile și intrările audio-video pe RCA.
  • LG trebuie să impună magazinelor care vând acest televizor condiții precise de expunere. Minim 2 metri distanță, o canapea, sunet 5.1 pentru a băga și un audio 3D, nu doar video, demo-uri bine făcute, personal instruit. Altfel foarte mulți vor păți ca mine în Domo și vor pleca mai departe neconvinși, deși experiența oferită poate fi foarte mișto.

Mâine mă duc să văd un Sony 3D.

    5 comentarii

  1. Totusi cu e e diferit acest televizor de un full hd normal? Nu am inteles la ce te refereai cand ziceai ca e impartit ecranul in 2. Luasem mai demult un bluray 3d de pe net si se vedea pe monitor fix ca la cinema,imaginea aceea care pare miscata de care ziceai si tu.

      (Citează)

    • Inchipuie-ti ecranul impartit in doua, pe verticala, si in fiecare jumatate este aceeasi imagine. Sau probabil ca sunt diferente infime. Inchipuie-ti un test din acela “spot the difference” cu doua imagini aproape identice. Asta s-ar vedea pe un televizor normal. Televizorul LG 3D nu le afiseaza asa, ci le suprapune intr-un mod propriu, iar suprapunerea vazuta prin ochelari iti da efectul 3D.

        (Citează)

  2. imi spune si mie cineva cum pot sa impart un lcd samsung sa ma uit la mai multe ptrograme deodata

      (Citează)

    • Nu poti, decat daca ti-ai luat unul cu doua tunere TV, ca sa faci picture-in-picture si picture-by-picture real.

        (Citează)

  3. salutare.. mi-am luat un sony 3d, si un ps3 care e 3d.. cum fac filmele de pe net sa mearga pe ps3 si implicit pe tv?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus