un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce falimentul Nemira era de asteptat

21 Dec 2009  ·

GÂNDURI  ·

34 comentarii

Editura Nemira intră în faliment (EVZ), de fapt o reorganizare judiciară sub protecţia insolvenţei. Mi se pare o consecinţă directă a preţului mare, mult prea mare, nejustificat de mare, al cărţilor în România. Chiar nu-mi pasă de coturile de tipărire, de traducere și de drepturile de publicare. Dacă Amazon poate vinde o carte cu 10 dolari, atunci nu pot să accept că aceeaşi carte să aibă alt preţ în România. Hai să facem o comparaţie de preţ între Nemira şi Amazon.com pe câteva titluri găsite pe site-ul editurii.

  • Peter Hamilton – Disfuncţia Realităţii: Amazon 34 lei, Nemira 65 lei.
  • George RR Martin – Festinul Ciorilor: Amazon 32 lei, Nemira 37 lei
  • George RR Martin – Iureşul săbiilor: Amazon 23,5 lei, Nemira 65 lei.

Asta ca să numesc câteva cărţi citite de mine recent. Păi îmi pare rău pentru o afacere românească, dar banii sunt ai mei şi prefer atunci să iau de unde e mai ieftin, adică de pe Amazon. Nu mai zic că pe mine personal mă încântă să citesc cartea în limba originală a autorului. Cărţile mi se pare normal să aibă acelaşi preţ în orice ţară, ca şi automobilele, plăcile video, CD-urile cu muzică sau litrul de benzina. Nu sunt costuri suplimentare care să ţină de regiune, nu e cine ştie ce materie primă rară sau tehnologie avansată.

Abia îi aştept la cotitură pe cei de la Editura RAO. Ăştia sunt chiar nesimţiţi:

  • Dan Brown – Simbolul Pierdut: Amazon 35 lei, RAO 60 de lei.
  • Stephenie Meyer – Amurg: Amazon 16,2 lei, RAO 46 lei.
  • Stephenie Meyer – Lună Nouă: Amazon 12,53 lei, RAO 46 lei.

Un lucru voi regreta dacă dispare Nemira, anume că vor priva cititorii romani (care nu vor cartea în engleză) de volume bune precum cele ale lui Hamilton şi cine ştie câte altele pe care ei le-au adus şi le-au publicat la noi. Dar doar pentru că aduci cărţi bune nu înseamnă că poţi cere dublu pe ele.

    34 comentarii

  1. Gresesti rau de tot. Nu poti sa spui ca nu-ti pasa de costuri!!! Costurile se reflecta in pret. Nu discut daca Nemira era condusa corect sau pur si simplu se mergea pe politica 2 – 3 clienti, dar pe aia ii jecmanim.

    Nu poti sa compari preturile unor carti editate in limba engleza, probabil scoase in milioane de exemplare, cu tirajul unei edituri regionale care publica doar intr-o limba specifica. Cate exemplare ale unei carti publica nemira? 1000, 1500, 10000?

    In situatia Amazon, costul de productie, drepturi de autor, alte cheltuieli se impart la un tiraj de milioane de exmplare. In acelasi timp o editura din Ro. are cheltuieli mai mari pentru ca oricum are un tiraj mai mic. Pretul traduceri este infim in pretul final al cartii, cred. Si apropo, la Amazon se mai aduga si costul de transport.

    Asa cum ai spus si tu in final. “Moartea” unei edituri va reduce si mai mult interesul pentru carte. Numarul persoanelor care au rabdare sau posibilitatea sa citeasca o carte in limba engleza/franceza, cred ca este infima.

    p.s. doar in ultimul an am cumparat de la Nemira 19 carti ( cam toate sf-uri de calitate ). Sper sa scape de problemele financiare.

      (Citează)

  2. Transportul cred ca e neglijabil. Ideea e ca nu poti justifica un pret mult mai mare doar pentru ca o faci in alta limba. E ca si cum ai zice ca McDonald’s-ul ar trebui sa fie mult mai ieftin in America, pentru ca acolo sunt mult mai multi clienti si deci vanzare mai mare, volum mai mare, costuri eficientizate.

    Din pacate asta e afacerea cu carti. Iar daca pretul traducerii este infim, atunci astept ca Amazon sa vanda in curand si carti in romana la un pret foarte asemanator cu cel in engleza, pentru ca alta diferenta nu ar trebui sa fie. Asa e genul acesta de afacere, castiga rechinul cel mai mare.

      (Citează)

  3. Cred ca sunt multe alte lucruri dincolo de cea ce stim noi. Nu ai de unde sa stii cu ce clauze a intrat mac-ul in Ro. Poate au scutiri de taxe. Poate platesc salariatii cu bani putini.

    In schimb firmele romanesti nu beneficiaza de scutiri si alte chestii din astea. Iar diferenta de pret dintre Amazon si Nemira se poate datora diferentelor de taxe din SUA si RO.

    Sunt multe de spus… la suprafata pare ca nemira jecmaneste pe fata, dar cine stie..

      (Citează)

  4. sunt convinsa ca pretul e umflat cat de mult se poate, dar bogdan are dreptate: cand scoti un tiraj de 3000 de exemplare automat o sa ai costuri mai mari decat la unul de 10 sau 20.000. si, conform mai multor persoane de prin edituri cu care am vorbit… oamenii cumpara cartile scumpe, hardcoverurile se vand ca painea calda. nu inteleg rationamentul oamenilor care le cumpara, pentru ca si eu as prefera sa iau un paperback de pe amazon, dar…

    si sa stii ca, desi aveam aceeasi impresie ca tine, mi-am dat seama ca foarte putini oameni citesc in engleza. chiar si cei care ar putea prefera sa astepte traducerea, pentru ca pur si simplu depun mai putin efort. cei care pot citi fluent in engleza sunt foarte rari.

      (Citează)

  5. Ai dreptate, dar asa e afacerea de genul acesta. Daca nu scoti mult, nu mai scoti deloc. De asta si spun ca situatia curenta era asteptata.

      (Citează)

  6. Costurile contează. Și din nefericire piața de cărți în limba română e infimă pe lângă aia de limba engleză. Mai mult, tipăritura moare în general. În curând o s-o mai vedeți doar la muzee specializate care acum se numesc biblioteci. Asta e. Sincer acum, uitându-vă în jur la semeni ca potențiali cumpărători, câte cărți de Peter Hamilton (exemplu arbitrar) credeți că a vândut Nemira? Ăsta e prețul pe care trebuie să-l plătiți pentru că v-ați născut în eterna și fascinanta. Sunt curios ce prețuri or fi în Cehia …

      (Citează)

  7. … ca să nu mai vorbim de cei ca mine, care caută cărţile pe torente în format .pdf şi le citesc aşa. M-a pierdut de client şi Nemira, dar şi Amazon :-)

      (Citează)

  8. Posibilitatile financiare ale celor doua sunt incredibil de diferite. Fata de Nemira, Amazon isi poate permite sa vanda o carte (sau mai multe) la breakeven point pentru ca el isi scoate profit din alte zone (gen sectiunea de electronice sau kindle). Nemira in schimb trebuie sa adauge la toate costurile aferente unei carti si o marja de profit, ceea ce automat creste pretul cartii ca intreg.

    “Ideea e ca nu poti justifica un pret mult mai mare doar pentru ca o faci in alta limba.”

    Ba da. Poti! Stii sa citesti in engleza? Bravo! Noi nu te obligam sa cumperi cartea in romana de la noi la un pret cu x mai mare. Nu stii sa citesti in engleza? Nu-i nimic! Noi am tradus cartea pentru tine, dar te va costa mai mult. Daca exista cerere, va exista si oferta. Daca oferta este redusa in raport cu cererea, preturile vor fi ridicate deoarece acel bun are un grad mai mare de raritate.
    In plus, mai uiti un lucru. Cartile traduse de Nemira sunt in marea lor majoritate vechi de cativa ani – adica afara, variantele in lb engleza beneficiaza deja de reduceri considerabile, exact preturile pe care le-ai folosit in comparatia ta.

    Inca de la Bookfest mi-am dat seama ca au probleme cu cash flow-ul. Imediat dupa targ au introdus diverse oferte pe site, menite sa le reduca stocurile. Si aici ma refer in special la sectiunea de “Carti la 5 si 10 lei”. Speram ca Gaudeamus sa le fi rezolvat problemele, cel putin pentru moment…

      (Citează)

  9. Ca inginer ai fi bun, da` la calcule de genul mai trebuie sa inveti (da stiu, dpdv al clientului nu iti pasa). Ideea e ca nu doar editurile mor, si librariile dispar. Sunt destule orase care au intre 20000-100000 de locuitori fara librarii.. singurele surse pentru acei oameni sunt cartile de la adevarul si alte ziare.

      (Citează)

  10. @Arthur: ai dreptate cu ideea asta cu monopolul, dar faptul ca editurile dau faliment e o dovada ca nu tine manevra. Si hai sa zicem ca Lost Symbol de la RAO e recenta. Cat despre cartile mai vechi, fiind mai vechi n-ar trebui sa coste mai putin drepturile de publicare decat pt ceva de ultim moment?

    @simi: Oara la straini cum s-o fi rezolvat problema oraselor intre 20k-100k fara librarii? Simplu, comanzi carti prin curieri. De pe Amazon, de pe Okian, de pe Nemira.ro, de pe site-ul altor edituri. TOti pot face livrari. Librariile devin o afacere distrusa de modernizare, nu de moartea editurilor. Asa cum au disparut magazinele de computere, au disparut cizmariile, croitoriile si o gramada de alte magazine ce inainte erau mai des intalnite. Asa sunt timpurile, poti sa regreti asta, dar nu e o involutie.

      (Citează)

  11. Nu lucrez in domeniu deci nu pot sa-ti dau un raspuns la intrebarea aia. Tind insa sa cred ca aceste drepturi nu scad valoric in timp, sau cel putin nu scad considerabil.

      (Citează)

  12. Cred ca se aplica cam acelasi sistem ca si in cazul filmelor. Cu cat e mai nou platesti mai mult ca sa-l difuzezi. Mai este un lucru: licenta pentru difuzarea unei carti cred ca se cumpara in functie de numarul de volume pe care-ti propui sa le publici.

    Amazon isi propune sa vanda 100.000 de exemplare (worldwide) deci va plati 5 dolari per fiecare exemplar. Nemira isi propune sa scoata 2000 de exemplare deci va plati, sa zicem, 10 dolari per exemplar. Nu stiu daca astea sunt costurile reale… e doar o presupunere. La asta se adauga costul de traducere, costul de editare, care evident e mai mare pentru un tiraj mai mic, taxe, etc.

    Toate cartile cumparate in ultimii 2 ani le-am comandat online, direct de pe site-ul editurii. Sincer, disparitia librariilor nu e numai un semn al evolutiei. E si un semn al inculturii generatiilor din prezent. Daca-i spun cuiva ca in ultimul an am dat ~ 600 de lei pe carti cred ca s-ar uita la mine ca la un nebun.

      (Citează)

  13. Acum câteva mii de ani oamenii scriau prin gravarea obiectelor la îndemână (piatră, lut, metale, etc). După un timp a venit unul mai deștept, a văzut că scrisul era anevoios și neproductiv și a inventat papirusul și pergamentul. Sunt convins că erau și atunci tot felul de înțepați care vedeau moartea culturii în noile metode de scriere. Tot timpul se găsesc cârcotași care critcă pe cei mai tineri și uită că la vârsta lor erau la fel de tâmpiți și că s-au luminat pe parcurs. Omenirea evoluează, nu involuează. Altfel eram tot în copaci mâncând banane.

      (Citează)

  14. De Nemira se va mai auzi, dar sub altă denumire. Nemira Publishing House.

      (Citează)

  15. De Nemira oricum se va mai auzi, ca sunt niste munti pe langa Comanesti cu numele asta :D

      (Citează)

  16. Faza e ca nu sunt asa multi tineri care vor sa citeasca ceva.. sunt mai multi cei cu ceva ani in spate.. si nu sunt obisnuiti sa faca comenzi online (in general sunt cei care confunda google cu browser and stuff). Nu stiu cum faci tu, dar mie imi place sa citesc fie inceputul, fie sfarsitul cartii ca sa vad daca imi place. Ori pe internet.. pauza.
    Acuma mai e o chestie. Daca in vest se intampla asa, nu inseamna ca si la noi trebuie sa fie la fel. Fiecare tara are anumite caracteristici.. si cel mai bine este sa se adapteze afacerea la situatie.
    And btw, sunt chiar foarte tanar, dar cand vine vorba de carti prefer sa le vad pe viu. Asa am fost obisnuit de mic. Asta ca sa nu zica cineva ca am ceva de “carcotit”.

      (Citează)

  17. Ar fi un sacrilegiu sa renunt la farmecul plimbarii prin librarie ca sa comand o carte de pe net. Daca imi vine cu un colt indoit sau cu paginile murdare? Plus ca platesti transportul, ceea ce iti dubleaza pretul, asta daca nu cumva iti iei un raft de biblioteca odata.

    Cand faci comparatiile de pret trebuie sa te gandesti si la format. Afara cartile (cel putin porcarioarele astea comerciale) ies in trei formate consecutive, hardback, paperback si mass-market peperback, din ce in ce mai ieftine, ca sa acopere cat mai multe segmente de piata, de la obsedati la nehoatarati (editia cea mai ieftina iese cam la un an de la prima lansare) – o strategie de altfel infecta de pret discriminatoriu, pe care si-o permit pt ca detin monopol pe titluri. La noi nu prea avem piata pt “nehotarati”, ca sa nu zic piata in general, asa ca iese o singura editie (pe la rao poate mai sunt exceptii).

    Nu mi se pare corect sa acuzi o editura ca nu s-a adaptat pietei, in conditiile in care si piata e talamba. E o greseala pe care am suportat-o prea des de la entuziastii economiei de piata de la Minunata Mea Facultate. E ca si cum ai spune ca intr-o tara in care nimeni nu se spala, prosti sunt aia care fac sapun.

    Si eu as vrea carti mai ieftine, dar trebuie sa ne gandim si la posibilitatea editurilor de a supravietui… poate ca iei tu Twilight la supra pret, dar incasarile de acolo le permit sa publice o alta carte pentru care nu-si acopera costurile. Plus ca sunt multe ocazii de a cumpara carti mai ieftine si in Romania, unele permanente, trebuie doar sa stii unde sa mergi. Dan Brownul pe care l-ai dat exemplu mai sus era si el o oferta, pretul original era 29.95$, deci mai scump ca la Rao. Asa pot sa-ti spun si eu ca imi iau Nabokov in hardcover cu reducere 20% si ca nu e mai scump decat editiile Penguin in paperback, sau ca Ubik e 10 lei la Carturesti si 10$ pe Amazon… Depinde unde te uiti si ce concluzie vrei sa tragi.

      (Citează)

  18. eu renunt cu placere la plimbatul prin librarie, intre angajati care habar n-au ce e in rafturi… toate editurile de la care am comandat pana acum si-au invelit cartile in carton, deci nu aveau cum sa ajunga deteriorate, iar costul de transport e de maxim 10 lei, nu dublu.

    in rest, complet de acord cu specter. eu visez la ziua in care vor aparea si la noi macar 2 editii, hardcover si paperback, pentru ca am o aversiune impotriva cartilor mari si grele.

      (Citează)

  19. Si ce conteaza ca habar n-au? Ma duc ca la muzeu, pun mana pe ce vreau, rasfoiesc cat imi place, si traiesc experienta acelui miros clasic de carte care de la biblioteci a cam disparut…

      (Citează)

  20. mie imi plac tocmai alea mari si grele :d

    mirosul e placut, dar mai putin la Humanitas la care cartile put a cauciuc…

      (Citează)

  21. In primul rand as vrea sa spun ca sunt foarte fericit sa vad atatea comentarii la acest post. Ma bucur sa vad ca pe oameni ii intereseaza cartile, chiar daca acum subiectul nu este unul tocmai placut.

    @Bogdan: voi face un post nou ca sa comentez ceva spus de tine. Tine de parerea mea despre cultura si cred ca merita un post independent.

    @man: situatia de acum nu inseamna ca Nemira dispare de tot. Se pot reorganiza, pot taia tot ce nu e profitabil si sa renasca sub forma unui business foarte mic dar profitabil, ca apoi sa creasca iar.

    @logical: tare asta :P

    @simi: Amazon te lasa sa rasfoiesti cateva capitole din carte. Nu stiu daca e valabil la toate, dar au introdus chestia asta. Eu n-as citi direct sfarsitul, pentru ca apoi daca as cumpara cartea si as citi-o mi-as aduce aminte cum se termina. Si nici inceputul nu e edificator, poate incepe incet sau incurcat. Ia Lord of Light de exemplu, in primul capitol nu se intelege nimic. Abia dupa ce termini cartea pricepi ce s-a dorit a fi zis.

    @Specter: Jen are dreptate, transportul nu e scump si cartea vine intacta. Pe Amazon nu cred ca a costat niciodata 29.95 USD, cred ca e o manevra de-a lor de a arata cat economisesti cumparand online. Si Nemira face la fel pe site, iar eu am comparat preturile reduse. De RAO nu stiu daca pe site e alt pret decat in librarie.

    @logical: cel mai enervant e cand cumperi o carte, o lasi pe noptiera si apoi a doua zi iti miroase toata camera a hartie nasoala.

    Cred ca librariile ar putea ramane pe piata pentru tot felul de albume. Acolo trebuie sa le rasfoiesti un pic, nu poti sa cumperi online. Ceva in genul librariei de la Sala Dalles sau pe la Diverta, unde deja majoritatea spatiului e ocupat de albume de toate tipurile.

      (Citează)

  22. ești un mare mogul pe blogul tău, mai nou ți se deosebesc comentariile tale de-ale celorlalți de la o poștă (cred că și din vârful munților Nemira se văd comentariile de pe monitorul meu)… :D

      (Citează)

  23. “We are grateful to our customers for making Kindle the most gifted item ever in our history,” said Amazon founder and CEO Jeff Bezos.

    In another milestone for the e-reader, the company noted that on Christmas Day, for the first time ever, Amazon customers bought more Kindle books than physical books.

    De aici: http://news.cnet.com/8301-1001_3-10422032-92.html

      (Citează)

  24. Interesante comentarii la articol puteti intra si aici pt. comentarii cred ca vor fi si altii interesati
    http://forum.computergames.ro/92-biblioteca-virtuala/6931-science-fiction-fantasy/page-35.html#post40678931

      (Citează)

  25. mda… dadusem un link de la computergames ca sa mai discutam despre carti dar se pare ca nu il accepta :(

      (Citează)

    • Erau in spam, le-am aprobat.

      Am vazut ca intreba cineva acolo despre Disfunctia Realitatii. Cartea e misto, dar foarte lunga, progreseaza foarte incet si multe personaje par chiar in plus, puse acolo doar ca sa-ti arate ce s-a intamplat si pe planeta X sau ca sa prezinte un efect social al evenimentelor.

        (Citează)

  26. Multumesc RADU , sa speram ca discutiile astea despre preturile cartilor vor fi urmarite si de editori, patroni de editura si poate ca astfel poate mai revin si ei la realitate: ma refer la pretul cartilor evident!!

      (Citează)

  27. Nu-i adevarat ca angajatii librariilor n-au habar ce se afla pe rafturi. Cel putin in Timisoara, mai ales la Humanitas si Esotera, e o adevarata placere sa stai de vorba cu librarii – am cumparat chiar carti recomandate de ei.
    Si pe langa asta mai poti servi o cafea sau un ceai bun de tot la Carturesti, in timp ce rasfoiesti o gramada de carti bune.
    Nu vreau sa-mi pretrec toata viata stand cu nasul in calculator – prefer sa cumpar dintr-o librarie decat de pe net.
    Da, e adevarat, Kindle-ul e foarte folositor in calatorii, dar… cartea tiparita va ramane preferata mea.

      (Citează)

  28. LauraM din pacate nu peste tot este asa.

      (Citează)

  29. Haideti sa vorbim putin despre costurile traducerii la Rao. Nu exista. De ce?
    E simplu. Pentru ca nu isi platesc traducatorii.

      (Citează)

  30. Da, foarte interesanta discutia, desi am dat eu peste ea cam tarziu.
    As vrea sa fac cateva precizari in legatura cu ce s-a spus mai sus.
    Costul cu traducerea nu este mare, ba chiar infim in comparatie cu ce se plateste in Occident si vorbesc din proprie experienta: pentru o carte de vreo 500 de pagini platesc in jur de o mie de euro in Romania. Cred ca pentru ceva similar, in Spania, de exemplu s-ar plati de vreo cinci ori mai mult.
    In Occident exista librarii, nu sunt ca cizmariile la noi, si am intrat prin multe pe oriunde am fost prin Europa.
    Pretul pentru transport la Amazon este revoltator de mare, cred ca am dat mai mult pe transport decat pe cartile pe care le cumparasem, in jur de 20 de euro. De-aia am trecut la book depository, desi functioneaza la fel de eficient ca Posta Romana, macar intr-un tarziu le primesti si nu ai platit transportul.
    Si cred ca editurile nu sunt in majoritatea lor o grupare criminala, ci ca pur si simplu vand putin, caci doar stim cu totii cum sunt cei mai multi cetateni ai tarii ca sa putem trage concluzia asta. Cred ca daca ar vinde mai mult, cateva zeci de mii de exemplare,ar oferi si un pret mai mare pe traducere si le-ar da si mai ieftin.

      (Citează)

  31. ca angajat al unei tipografii ce tipareste pentru mai multe edituri mari va pot spune ca tirajul pe titlu este de +/- 2000 ex.
    o mare parte a costului cartii o are dreptul de autor, mai ales daca e unul renumit. costul de productie al cartii e foarte mic. datorita reducerii tirajelor tipografiile au scazut foarte mult marja de profit, aproape de costul de productie.
    e un lant vicios, librariile nu vand, astfel nu platesc editurile, care la randul lor nu platesc tipografiile.

      (Citează)

  32. Imi inchipuiam ca asta e situatia. Iar vina este desigur impartita: a educatiei din Romania, a noastra ca nu mai dorim sa ne educam mintea, a societatii, a politicienilor… etc…etc…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus