un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Se ieftinesc masinile coreene

15 Sep 2009  ·

AUTO, GÂNDURI  ·

4 comentarii

Am văzut zilele trecute un reportaj despre un viitor acord de liber schimb între UE şi Coreea de Sud. O consecinţă directă ar fi ieftinirea autovehiculelor importate din acea țară, deşi din câte înţeleg nu se va întâmpla chiar peste noapte, ci treptat pe câţiva ani de eliminări de taxe. Un articol despre asta aici.

Reportajul însă înainta şi nişte valori interesante, mai exact o ieftinire de aproximativ 2000 de euro. Un Kia Cee’d, care oricum la 11.500 de euro oferă foarte multe dotări în standard (aer, airbaguri, mp3, geamuri) plus garanţie 7 ani ar ajunge mai ieftin decât un Logan. La fel şi un Hyundai i30, o altă maşină foarte bună. În aceste condiţii, ce câştiga UE din acest acord? În mijlocul crizei autovehiculelor, nu mi se pare foarte înţeleaptă ideea lor de a elimina taxele pentru coreeni. Câteva sute de mii de muncitori de la Renault, Peugeot, Dacia, Seat, Opel şi Citroen în mod sigur nu vor fi fericiţi. Deja Ford face gura.

Pe de altă parte, poate că UE nu e chiar aşa unită. Poate că fiecare politician, şi de la el în sus pe lanţul politic până în parlamentele locale şi în cel european, vrea doar să obţină voturi. Iar dacă asta înseamnă să-şi alieneze câteva sute de mii de voturi de la muncitorii din uzinele auto, câştigând în schimb milioane de voturi de la marea masă a populaţiei, care vrea maşini ieftine fără ca patriotismul să le influenţeze decizia de cumpărare, atunci fie aşa! Eliminăm taxele şi îi lăsăm pe coreeni să vină în Europa.

    4 comentarii

  1. Radu, cred ca e vorba de ieftinirea masinilor fabricate in Coreea. Kia (Cee’d, cel putin) este facuta in Slovacia… Ar fi fost misto sa se ieftineasca si mai mult, dar nu cred… :)

      (Citează)

  2. Banuiesc ca e vorba de un acord bilateral, care presupune si intrarea produselor UE pe piata Coreeana. De obicei ambele parti au beneficii de pe urma acordurilor de genul asta, ca doar n-or fi prosti.

      (Citează)

  3. Nu m-ar mira ca reportajul respectiv sa fi fost facut dintr-un avant muncitoresc fara a verifica de unde vine Ceed-ul. Totusi, nu pot sa cred ca toata gama Kia sau Hyundai se face in Europa, si cine stie ce taxe sunt prezente.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus