un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cea mai moderna parcare, cele mai normale intrebari

7 Sep 2009  ·

AUTO, GÂNDURI  ·

7 comentarii

Parcarea-carusel a apărut şi în România. Se construieşte ditamai monstrul de metal ce ţine fiecare maşină pe o platformă şi o învârte ca într-o roată dintr-un parc de distracţii, iar întrucât maşinile stau suprapuse, încap mai multe pe aceeaşi suprafaţă. Privind reportajul, eu nu pot să fiu entuziasmat, ba din contră, mă întreb următoarele chestiuni de bun-simţ, zic eu:

  • cum faci cu zgomotul? Oricât de silenţioasă o lăudă reportajul că ar fi, e ditamai motorul care învârte nişte fiare, iar noaptea probabil trezeşti toţi vecinii
  • cine plăteşte curentul? Motorul acela consumă o grămadă. Dacă faci mai multe drumuri până ce îţi cari toate cumpărăturile făcute în Cora până sus în casă, şi de fiecare dată roteşti parcarea pentru că între timp a mai venit şi alt vecin acasă, pun pariu că iese scandal că X de la etajul 3 a folosit mai mult curent decât Y de la 7…
  • dacă vrei să pleci în grabă undeva, aştepţi 5 minute până ţi se învârte maşina ca să ajungă la sol?
  • dimineaţa când toţi pleacă la muncă în acelaşi timp, în ce ordine se scot maşinile? Aştepţi 30 de minute doar pentru că au sosit înaintea ta ceilalţi 5 vecini?
  • ditamai fierătania = loc de alpinism pentru copii. Vor fi la accidente…
  • doar mie mi se pare mult 100 de lei pe lună pentru parcare? Şi nici măcar nu sună suficient. Costul parcării e de 200.000 de euro, deci împărţit la 6 maşini înseamnă că fiecare om dă 33.000 de euro celui care a construit-o. 100 de lei înseamnă 25 de euro, deci cei 33.000 de euro vor fi plătiţi în 110 ani. Iar aici e vorba doar de costul parcării, deşi întreţinerea ei îl costă şi ea suplimentar pe fabricant. Nu mi se pare un model bun de afaceri să-ţi recuperezi banii în 110 ani (doh!). Dacă presupunem că fabricantul face parcarea de 200k cu finanţare de la bancă şi deci trebuie să returneze mult mai mult acolo, înseamnă că fie taxa de 100 lei/lună nu e realistă, fie cine o face vrea să dea faliment, fie o va subvenţiona primăria, lucru incorect deoarece banii ar veni din impozitele tuturor.
  • că veni vorba de întreţinere, ce faci când se strică? De maşină ai nevoie urgent, tot urgent vin şi echipele de depanare atunci când nu mai merge motorul? Dacă se întrerupe curentul în cartier, nu mai pleci de acasă?
  • cum o protejezi de furtună şi vânt puternic?
  • de ce ar fi de acord locatarii de la, să zicem, etajul 2, să aibă dintr-o dată în faţa geamului maşina mea într-un carusel de metal, stricându-le peisajul?
  • ai vreo parolă ca să-ţi cobori maşina la nivelul străzii? Sau orice om care trece pe lângă parcare poate apăsa la mişto un buton şi să o rotească de pomană?

    7 comentarii

  1. Un credit de 200.000€ pe 20 de ani la 5% dobândă vine 400.000€ în total. 400.000€ / 20ani * 6 locuri * 12 luni vine 277€/lună pentru fiecare loc.

      (Citează)

  2. Mie mi-a placut de aia care zicea ca-s “mai sigure, iarna sunt la adapost”. WTF? Au pus-o in reportaj la misto, ca n-are niciun sens ce zice?? :)

      (Citează)

  3. cai care parcheaza acolo au o cheie , pe care o introduc in cutie si dupa aia apasa butonul cu numaru locului pe care se afla masina.apropo ,chiar e silentioasa. motoarele sunt mici pentru cata structura e ( sunt ceva in genu celor de pe hidrofoare ).

      (Citează)

  4. Din cate inteleg e o investitie a primariei, care fie n-are ce face cu banii de la bugetul local, fie isi ia credite, ceea ce avand in vedere costul unei singure asemenea monstruozitati si faptul ca vor sa mai faca 15 e mult mai probabil.

    Problema nu e numai ca sunt facute din bani publici, ci ca un credit pe termen lung e lasat mostenire urmatoarelor administratii. Inca vreo 4 generatii de primari vor trebui sa finanteze dracoveniile astea dizgratioase, indiferend daca le plac sau nu, daca sunt de la alt partid sau daca ar fi vrut sa faca altceva cu banii.

      (Citează)

  5. Să înțeleg că varianta asta http://englishrussia.com/?p=4920 nu se putea aplica în rromânia nu ?

    Sincer la cum sunt construite lucrurile în rromânia, nu cred că aș avea curajul să parchez în așa ceva :))

      (Citează)

  6. Parcarea nu e gata, urmeaza sa fie imbracata cu niste panouri in exterior ca sa nu ploua si sa nu ninga pe masina.
    Si nu, 100 de lei lunar nu mi se pare mult. Cat sa fie, a 5-a parte din cat dai pe benzina?

      (Citează)

  7. Acum aveti parcari si tot nu va convine ? :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus