un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Doua zile “magice”

13 Aug 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Raport de activitate al subsemnatului nwradu după 2 zile cu HTC Magic în buzunar:

M-am prins cum funcţionează mailul. Contul principal de Gmail, cel pe care l-ai introdus în telefon la iniţializarea acestuia, beneficiază de push mail. Apare instant mailul în telefon, la cateva secunde dupa ce ți l-a trimis expeditorul. Pentru alte 5 conturi ai la dispoziţie programul “Mail” în care poţi seta conturi ca pe Windows Mobile, cu verificare periodică la un interval setat de tine. E foarte bine.

Telefonul se mişcă super. Azi mă plictiseam pe la biroul de înmatriculări auto, aşa că rulam în acelaşi timp Yahoo Messenger, Twitter, îmi citeam feed-urile din Google Reader şi navigam şi pe net. Schimbam frecvent între toate aceste programe, toate accesau reţeaua 3G, dar nu am sesizat nici o încetinire a telefonului, nici o blocare, nici un decalaj în comenzi sau scroll. Sistemul de rulare în background şi de multitasking este foarte bine făcut, precum şi modul în care eşti anunţat de noi mesaje sau evenimente. Iar bateria a rămas tare pe poziţie, acum seara încă aveam 50% din ea.

Cel mai încântat sunt de programul NewsRob. Acesta îţi trage feed-urile necitite din Google Reader, să zicem o dată pe oră, şi stochează articolele în telefon. După ce le citeşti se sincronizează iarăşi cu Reader-ul, astfel încât dacă îl accesezi de pe un PC acele articole îţi apar ca fiind deja citite. Merge şi să le dai “star”. Ieri în metrou nici n-am simţit când a trecut timpul, căci l-am petrecut citind ce s-a strâns în timpul nopţii.

Ecranul, deşi doar de 320×480 pixeli (eu sunt obişnuit cu al meu de 480×800) poate fi citit fără probleme. Nu am avut deloc dificultăţi în a citi site-urile în browser fără zoom. Ecranul tactil de tip capacitiv ia un pic de timp de acomodare, când eşti obişnuit cu cele rezistive specifice Windows Mobile. Încă am tendinţa să apăs prea tare pe el. După ce te obişnuieşti totul se mişcă rapid şi fluent, iar scrisul din tastatură e facil.

Androidul presupune o dualitate aplicatie-widget. Aplicaţia prelucrează nişte date, iar widgetul ţi le poate arăta pe ecranul de “home”. De exemplu iei un soft care interoghează un provider de meteo (AccuWeather, să zicem) şi apoi un widget care să-ţi arate informațiile meteo pe ecranul principal, dacă vrei asta. Calendarul îţi stochează întâlnirile şi aniversările, dar un widget de calendar ţi le poate arăta pe cele viitoare pe desktopul mobilului. Există programul de SMS sau cel Dialer, dar ai widgeturi pe desktop care îţi arată dacă ai mesaje noi sau apeluri pierdute.

GPS-ul e foarte bun şi serviciile de localizare merg de minune (de exemplu pentru meteo nu te mai întreabă în ce oraş eşti, ci îşi dă seama din GPS). Pentru navigare e mai nasol, deoarece iGO pentru Android încă nu există. Poţi utiliza un Nav4all care trage de pe net hărţile şi vocea, dar nu e la fel de frumos şi de uşor de butonat.

Pentru orice aplicaţie instalată ţi se spune cât spaţiu ocupă, cât cache, dacă accesează reţeaua, contactele, fisierele, sistemul și ce anume face cu fiecare. E senzaţia aia de control deplin asupra telefonului, ce lipseşte de la iPhone şi chiar şi de la Windows Mobile.

Nu prea îmi place că mi-a sincronizat automat contactele din telefon cu cele din Gmail. Acolo era o varză totală, o grămadă de adrese de email dar evident că foarte puţine aveau nume scris clar şi număr de telefon asociat. Se poate sincroniza şi cu Outlook, dar mi se pare că Google e un pic prea cu nasul pe sus crezând că toată lumea utilizează toate facilităţile disponibile în serviciile lor. Un alt dezavantaj (cel puţin la început) e lipsa de programe sau widgeturi create chiar de Google sau de HTC, cel puţin în acest telefon (Hero are interfaţa Sense, e altă viaţă). De exemplu căutam un ceas digital pentru ecranul principal, am găsit multe pe Android Market, dar nici unul cu un design fin şi elegant precum cel default din TouchFlo 3D, de exemplu. Sunt o grămadă de File Managere, dar fie le încerci pe toate, fie cauţi pe net să vezi ce review-uri au făcut alţii. Aş fi preferat ca măcar câteva chestii de bază să fie făcute de HTC, lecţie pe care au aplicat-o abia la modelul Hero.

Câteva aplicaţii (la sugestia lui Melk):

  • WeatherBug widget – pentru meteo pe desktop
  • Twitdroid – un soft excelent pentru Twitter. Nota 10 producătorului!
  • Palringo – pentru conectare la Yahoo Messenger şi altele. Există şi Meebo pe Android, dar eu foloseam Palringo şi pe Windows Mobile şi ştiam ce trebuie făcut.
  • Shazam – pentru recunoscut muzică, pui telefonul 10 secunde lângă o boxă şi îţi spune ce melodie cântă.
  • NewsRob – pentru citit feed-urile din Google Reader.
  • Skymap – îndrepţi telefonul spre o zonă a cerului şi îţi arată ce constelaţii sunt acolo, bazat pe GPS şi busola integrată în mobil. Totul se face în timp real, mişti telefonul 1 cm spre dreapta şi se mişcă şi constelaţiile pe ecran. Un software mai mult cool decât util, dar dovedeşte plăcerea oamenilor de a scris programe interesante atunci când au şi o platformă bine pusă la punct, aşa cum e Androidul.
  • Browserul inclus e foarte bun, dar pentru cei ce preferă Opera există varianta Mini şi va apărea şi Mobile pentru Android.
  • Task Manager – ca să vezi ce rulează în telefon. Pe Windows Mobile chiar era nevoie de el, ca de Ctrl+Alt+Del pe calculator. Pe Android nu am avut niciodată nevoie să închid forţat un program, nu s-a blocat nimic niciodată.
  • Netcounter – pentru văzut cât trafic a făcut telefonul prin 3G sau WiFi.
  • Office şi PDF viewer – au venit cu telefonul.
  • nav4all – navigare rudimentară, dar are harta României (cel puţin Bucureşti, că în rest nu am verificat).

Vodafone şi Gadgeteer organizează un concurs ce are ca premiu un telefon Magic. Din păcate, nu cred că ar fi etic să particip şi oricum nu sunt eu prea creativ aşa că aş avea şanse zero. Voi ceilalţi însă nu aveţi nici un motiv să-l rataţi. Tare mi-ar plăcea să câştig şi eu un astfel de telefon. Sunt mai convins că niciodată că trebuie să renunţ la Windows Mobile (vând Touch HD-ul) şi să trec la Android, iar dacă până acum vroiam un Hero, acum am schimbat în “Magic sau Hero”.

Și ambalajul îmi place foarte mult.

    1 comentariu

  1. O sa fie grea decizia cand imi iau urmatorul telefon. Deocamdata nu mi-as lua Android fix din cauza ecranului (desi sunt sigur ca se misca mai repede telefonul, are mai putini pixeli de procesat).

    Mai mult ca sigur o sa porteze iGO si pe Android cand creste piata, deja au scos o versiune pentru iPhone.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus