un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Testez un HTC Diamond 2

2 Jul 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Diamond 2
Prin amabilitatea lui Cristi Manafu şi a noului său program Gadgeteer, am primit pentru câteva zile un smartphone HTC Diamond 2.  Acum un an am testat un Diamond 1 pentru eMag şi am considerat că HTC a luat-o pe un drum bun. A evoluat şi după câteva luni a apărut Touch HD, modelul pe care mi l-am şi cumpărat deoarece era un vârf de gamă şi avea specificaţii ce vor fi de top şi peste un an.

De ce mi-au sclipit ochii când mi-a zis Cristi că are un Diamond 2? Pentru că am o bănuială că acest model e mai bun şi decât Touch HD-ul. Specificaţiile sunt aproape identice la toate capitolele, cu excepţia dimensiunii ecranului (3.2 inci la Diamond 2, 3.8 inci la Touch HD – fiecare mărime cu avantajele și dezavantajele ei). În rest ambele au 800 x 480, 3G, WiFi, GPS, acelaşi procesor şi aceeaşi memorie, camera foto de 5 megapixeli, baterie suficientă, slot SD. De ce zic că Diamond 2 e posibil să fie mai bun decât Touch HD? Pentru că, deşi nou lansat la apă, e cu 5 milioane mai ieftin decât HD-ul apărut prin noiembrie 2008. Luând eMag-ul drept etalon, Diamond 2 e 1900 lei, iar Touch HD e 2400 lei. Cu alte cuvinte, dacă Diamond 2 se dovedeşte măcar la fel de bun precum HD-ul, îl cam scoate pe acesta de pe piaţă şi din orice ecuaţie având în vedere diferenţa semnificativă de preţ dintre cele două modele. Cam asta voi încerca să îmi dau seama în următoarele zile de joacă, dacă mi se va confirma această bănuială sau dacă tot HD-ul rămâne pe primul loc.

Momentan nu pot decât să mă pronunţ asupra aspectului fizic: Diamond 2 mi-a plăcut de când l-am ţinut în mână. Este mai elegant şi mai bine închegat decât toate modelele HTC dinaintea sa. Carcasa pare solidă, spatele faţetat de pe Diamond 1 a fost înlocuit cu unul plan şi mult mai practic, butoanele micuţe de jos sunt elegante şi au iluminare. Spre deosebire de HD, sunt butoane reale pe care le simţi sub deget, nu zone capacitive unde să apeşi la întâmplare în beznă. În plus, Diamond 2 are şi o zonă pe deasupra căreia poţi plimba degetul pentru a face zoom în browser, o chestie excelent gândită şi implementată şi pe care mi-aş dori-o şi eu pe HD. Ca dimensiune îmi stă perfect în mână, e tocmai potrivit ca lăţime şi grosime, cu un mic minus pentru că pare un pic cam greu.

Vă ţin la curent cu ce concluzii mai trag. Dacă va bate gândul să vă cumpăraţi un Diamond 1, renunţaţi la acest plan şi mergeţi pe Diamond 2. Diferenţa de bani este nesemnificativă faţă de câştigul de performanţă la toate capitolele, plus că are şi interfaţa TouchFlo 3D versiunea 2, mult îmbunătăţită. Dacă vă gândiţi să luaţi un Touch HD, mai aşteptaţi câteva zile, poate vă ajută şi concluzia mea.

Foto via GSMarena.

    9 comentarii

  1. Sunt curios! Eu am ramas cu HTC Touch Cruise. Este inca excelent si dupa 2 ani de folosire intensa. Insa deja se pare ca se pregateste sa-si dea duhul.
    Bateria a inceput sa-l cam lase, versiunile noi de firmware de pe xda sunt din ce in ce mai rare si are si 2 zgarieturi mici. La toamna sigul il retrag in glorie si trec la alt HTC.
    Ma gandeam serios la Hero, dar cred ca nu exista pe Android un soft de GPS comparabil cu IGO, asa ca o sa raman pe Windows Mobile.

      (Citează)

  2. Ovidiu, incep sa cred ca nu mai e asa important iGO-ul. Ma miram eu de ce la americani nu se supara multa lume ca nu poti naviga cu iPhone-ul, desi avea GPS. Cred ca din cauza ca nu vor ca telefonul sa poate face totul. Si la noi s-a ajuns la fel, un navigator bunicel (cu harta completa, poate chiar iGO) costa 4-6 milioane. Sau iti poti cumpara un PDA mai vechi second hand, cu ecran mare si suport de parbriz, si il lasi in masina doar pentru navigare. Vand eu un Asus A696 cu 5 milioane, de exemplu :P

      (Citează)

  3. Eu pot sa zic ca m-am jucat atat cu HD-ul, cat si cu Diamond 2 si Touch Pro 2 si daca maine ar fi sa imi schimb Diamond-ul meu, as merge tot pe varianta cu Touch HD. Imi place ca are ecran mare si astfel nu mai simti nevoia unei tastaturi reale, si nici nu esti tentat sa scoti stylus-ul atunci cand vrei sa scrii ceva, de teama sa nu tot gresesti litere, asa cum patesc eu pe Diamond 1. Ce mi-a placut la Diamond 2: camera face focus intr-un punct selectat de utilizator, prin tap direct pe ecranul telefonului inainte de a face poza.

    PS: Dincolo era mai ieftin :P

      (Citează)

  4. Si la HD face la fel camera. Apesi si focalizeaza acolo. Singura diferenta gasita de mine e faptul ca Diamond 2-ul filmeaza VGA (640×480, desi n-am verificat la ce FPS, auzisem de 15) in timp ce HD-ul e tot la CIF (352×288 sau cat e). Intr-adevar, si mie imi este un pic greu cu ecranul mai mic si tastatura de pe el, dar cred ca e din cauza ca m-am obisnuit cu HD-ul meu. Momentan nu i-am gasit nici o hiba reala, desi i-am terminat bateria cam suspect de repede.

      (Citează)

  5. deh, eu visez la ecran mai mare pentru ca asa cum am spus si mai sus mi se intampla prea des sa gresesc caractere atunci cand scriu cu degetul – chiar si folosind FingerKeyboard – si la mai multa memorie RAM, pentru ca 192MB cat are Diamond-ul inseamna extrem de putin, cel putin pentru cerintele mele. In plus, WM6.1 are un memory management cum nu se putea mai prost: odata ajuns la un grad de ocupare al RAM-ului de >95% inchide toate aplicatiile vizibile in task manager. Pur si simplu le inchide, fara sa ma intrebe ce aplicatii as vrea eu sa inchid pentru a mai elibera memorie sau ceva… Ce sa mai vorbesc de un pagefile asa cum au sistemele de operare de pe PC, pe care eu l-as vedea foarte util daca ar fi implementat cumva pe WM.

    Exemplu concret: dupa doua zile de folosire fara sa rulez RAM Cleaner-ul, am cam 80% din RAM ocupat. Fara nicio aplicatie 3rd party deschisa, doar dll-uri si ce-si mai copiaza el prin RAM. Daca deschid Outlook si Contacts si le las deschise, in momentul in care vreau sa pornesc CorePlayer, iGo, vreun joc sau orice aplicatie care foloseste mai multa memorie, mi se inchid toate si ma trezesc iar cu 75-80% din RAM ocupat….

      (Citează)

  6. E ceva suspect la tine. Eu nu resetez HD-ul cu saptamanile, dar nu am avut niciodata probleme cu memoria si nici nu utilizez RAM Cleaner (nici nu l-am instalat). Merge orice program cand il deschid. N-am incercat cu jocul NFS, care am inteles ca e foarte pretentios la memorie. ROM-urile astea facute de Dutty pt HD vad ca gestioneaza foarte bine memoria si leaks-urile.

    Cum ti s-a parut Diamond 2-ul la baterie? Ca eu l-am incarcat full, l-am frecat cu instalari de soft, cu mail polling din 2 in 2 ore, ceva twitter… si a doua zi dimineata era inchis cu bateria descarcata. Nu zic, si HD-ul era cam la fel la inceput, in ROM-ul stock, dar parca ma asteptam la mai bine de la D2.

      (Citează)

  7. Intr-adevar, bateria mai mare la D2 (fata de primul Diamond) compenseaza doar ecranul mai mare, care probabil si consuma mai mult. In rest, la capitolul autonomie sta cam tot ca si primul Diamond. Poate o sa mai creasca autonomia cu versiunile noi de radio care vor mai aparea pe parcurs, dar din proprie experienta iti spun ca eu pe D1 prefer sa tin un radio care “mananca” putin mai multa baterie, dar creste calitatea semnalului (atat 3G/HSDPA cat si WiFi), iar GPS-ul isi ia pozitia in nici 5 secunde…e mai bine asa decat sa injuri ca nu ai semnal sau sa vezi ca esti in zona cu semnal bun dar nu ti se conecteaza pe HSDPA cand ai nevoie de ceva rapid de pe net, si stai sa ti se incarce paginile cu viteze de cativa kB/s. La D1 m-am obisnuit sa il cam incarc in fiecare zi. Doar in cazuri exceptionale, cand nu vb mult la el sau nu folosesc WiFi/GPS/3G mai deloc, tine bateria si 2 zile.

    Cel mai probabil HTC va scoate o baterie extinsa si pt D2 in timp, asa cum au scos si pt D1 acumulator de 1340mAh cu capac (la care din pacate capacul e mat, e tot fatetat si mareste grosimea telefonului cu vreo 3mm, dandu-i un aspect ciudat :) ).

      (Citează)

  8. Later edit: legat de problema cu ocuparea memoriei, tocmai de-asta zic eu ca mi-ar placea sa am un model cu mai mult RAM pentru ca atunci sigur problemele astea ar disparea. La Diamond, imediat dupa pornire, am cam 60-65% din memorie ocupata. Asta inseamna ca mai raman cu vreo 67 MB liberi. Clar daca as avea 96 MB de RAM in plus, cum are HD-ul sau D2 nu as mai avea problemele de acum…

    Am incercat si eu mai multe ROM-uri, si se pare ca totul tine de WM si de cum isi gestioneaza el memoria si nu prea e nimic de facut in privinta asta. Nu mi-am batut capul inca destul ca sa aflu ce e cu aplicatiile care vin odata cu ROM-ul, alea pe care nu le vezi in add-remove programs si nu apar nici in task manager dar ruleaza in permanenta inca de cand pornesti telefonul, pentru ca astea par a avea statut special si nu se inchid niciodata oricat de full ar fi memoria RAM.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus