un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Formula 1 de la BBC

10 Apr 2009  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Nu am văzut în direct cursa de Formula 1 de duminica trecută, din Malaezia. Am auzit că a fost foarte interesantă, cu multe depăşiri, apoi a venit ploaia şi a oprit totul, aşa că am luat înregistrarea BBC a cursei de pe un torrent şi m-am uitat la ea ieri şi alaltăieri. E complet altceva faţă de transmisia de pe TVR. Parcă e un alt sport.

În primul rând, deşi cursa efectivă a durat parcă vreo 70 de minute, transmisiunea BBC-ului avea peste 3 ore. Poate chiar mai mult şi n-a mai intrat în torrent. Înainte de cursă a fost prezentat circuitul, virajele importante, problemele şi locurile unde se pot face depăşiri. S-a vorbit despre ce s-a mai întâmplat de la prima cursa şi până la această. S-au comentat declaraţii ale piloţilor şi managerilor. Şi nu mă refer la comentariu din acela în care 3 oameni stau într-un studio, fiecare pe câte un scăunel şi vorbesc despre Formula 1. Nu, vocea era suprapusă peste imagini transmise live din garaje, de pe pistă, vedeai în direct cum se pun maşinile pe grila de start, cum le verifică mecanicii, un reporter alerga de colo colo şi filmă eleronul suspect al maşinilor Toyota, lua un scurt interviu fiecărui pilot pe care îl întâlnea, vorbeam cu directorul de cursă, îi întrebă pe fiecare ce informaţii are despre prognoza meteo. Te băga în priză pentru cursă, abia aşteptam să înceapă.

Cursă a fost comentată exemplar. Se făceau presupuneri despre strategie, se comentă perfect fiecare ieşire în decor, fiecare depăşire, fiecare oprire la standuri. Aici e de lăudat şi transmisia TV a organizatorilor, care a fost excelentă, cu reluări din toate unghiurile şi cu toate evenimentele bine filmate. A fost o plăcere să urmăresc cursa la BBC, era genul acela de spectacol pentru care te pregăteşti cu băutură şi mâncare şi priveşti cu sufletul la gură şi cineva îţi explică perfect ce se întâmplă pe circuit şi de ce. Pentru comparaţie, transmisiunea TVR-ului o pot urmări şi fără sonor, cum am şi făcut-o de câteva ori.

Nu acuz de nimic comentatorii TVR-ului, care îşi fac treaba cât de bine pot, având în vedere că şi ei stau tot în faţa unui monitor şi văd doar ce văd şi eu în direct. Dar acuz întreg TVR-ul pentru nepăsare. Ca şi cu multe alte ocazii când au avut un mare as în cărţile din mână, nu au ştiut să-l folosească (mă refer la o grămadă de seriale şi filme bune date pe TVR, dar cărora nu li se făcea aproape deloc publicitate, vezi BSG ca exemplu de acum; dacă ar fi fost pe ProTV ne-ar fi exasperat cu promo-uri şi reclame la ele). De ce au cumpărat drepturile de televizare pentru Formula 1, dacă transmisia începe cu 2 minute înaintea startului şi se termină imediat după conferinţa de presă, uneori imediat după urcarea pe podium? De ce nu trimit doi oameni la fiecare cursă, dacă nu vreo 5-6 ca să aibă cine să alerge cu o cameră de filmat şi pe la boxe şi pe pistă?

Rezultatele cred că se observă: nu plăteşte nimeni pentru publicitate la transmisiunea Formula 1, aşa cum se întâmplă la meciurile de fotbal. Sunt conştient că BBC-ul este un post britanic, iar aceştia au piloţi şi echipe implicate la vârf în Formula 1 şi deci alt interes pentru transmiterea cât mai cuprinzătoare a curselor. Dar dacă TVR-ul tot a plătit drepturile de televizare, hai să le şi utilizeze la maxim. Cred că dacă aş găsi pe net înregistrarea cursei în HD, aş renunţa complet să o urmăresc la TVR. Rezist să nu o văd live, doar ca să văd a doua zi un spectacol complet.

    6 comentarii

  1. Foarte adevarat. Ultimele 2 fraze caracterizeaza perfect si atitudinea mea din prezent.

    Probabil ca nu au bani sa se implice mai mult, in genul de a avea comentatori/cameramani la fata locului. Imi aduc insa aminte de cursele pe care Miki Alexandrescu le comenta de la fata locului si zau ca as prefera sa nu am nici un comentator la cursa decat un Miki Alexandrescu la fata locului. Sau decat un Miki Alexandrescu in postura de comentator, de fapt.

      (Citează)

  2. Bai, nu stiu pe ce monitor se uita aia, dar eu – simplu spectator – vad cu mult inaintea lor anumite evenimente de care ei isi aduc aminte abia dupa zeci de secunde sau chiar minute. Nu observa depasiri, incurca pilotii, nu observa cand cineva are o problema si e pe cale sa abandoneze… sunt complet varza.

    Plus ca au vocile alea monotone si enervante. Comentatorii straini (italieni, englezi, nemti) parca traiesc cursa, pare totul mai palpitant. Terminatii astia de pe TVR ma adorm.

    Am vazut si eu torrente cu transmisiuni din Anglia, pur si simplu te uiti la alt sport!! Pacat ca nu pot sa ma abtin si vreu sa vad laiv treaba…

      (Citează)

  3. Eu tot sezonul trecut si cursele de anu asta le-am vazut doar de pe torente. Nici nu are rost sa comparam TVR cu BBC.

    Radu, vi pe 2 mai la mamaia? Cica ar veni DC sa se dea cu o masina red bull prin statiune. Ma gandesc ca macar asa prind si eu o masina de F1 la noi in tara.

    In Budapesta merge cineva la cursa din vara? Sau la Monza?

      (Citează)

  4. Eu am renuntat sa ma mai uit la F1 tocmai pentru ca TVR-ul facea cursa plictisitoare… Si da, ai dreptate – BSG, Grey’s Anatomy si multe filme bune care sunt peste orice alt post romanesc (vezi rahaturile steven seagal de pe pro sau telenovelele de pe antena) dar care nu sunt deloc promovate.

      (Citează)

  5. aceeasi parere am si eu despre acesti 2 “comentatori”. sunt pe langa tot timpul. nu stau in RO acum, dar ma uit la transmisie pe net, imagini chinezi si comentariu BBC… perfect. dupa care scot cursa HD de la BBC si o mai vad o data, cu precadere inceputul. Nu avem cum sa cerem sa se ridice TVR la pretentiile BBC, nici bugetele lor nu sunt egale, dar macar un comentariu decent sa avem la curse. Anul trecut am fost la Monza, super cursa, super templu, anul asta nu mai merg, ca sa nascut fetita.. si altele sunt prioritatile… dar deja i-am cumparat combinezonul de la Ferrari (nu intrebati cat a costat – o groaza) si anul viitor merg cu ea la cursa… sa vad, poate SPA sau Monza. Numai bine la toata lumea.
    Marius

      (Citează)

  6. tineam minte ca ai vorbit mai demult de faptul ca tvr-ul intrerupe transmisiunea fix dupa terminarea cursei si am cautat postul, pana la urma l-am gasit :P
    azi am observat ca nu se intampla la fel si pe tvr hd, unde inca se mai difuzeaza interviurile cu pilotii, nu mai comenteaza nimeni doar este preluat streamul respectiv, nu stiu ce se intampla inainte de cursa pe tvr hd ca nu am vazut-o de la inceput.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus