un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Programul Rabla merge mai bine

4 Dec 2008  ·

AUTO, GÂNDURI  ·

1 comentariu

Taxa de primă înmatriculare pentru maşini second-hand creşte (de 3 ori, cică) de la 15 decembrie. Nasol pentru cei care tocmai au cumpărat o maşină şi acum, în perioada sărbătorilor, trebuie să facă rost de bani ca să plătească taxa înainte să crească exagerat de mult. Exemplele de pe Antena3.ro, daca sunt adevarate, mi se par tragice: “Pentru un Volkswagen Golf IV din 2003, a cărui valoare de piaţă este acum de 4.500 de euro, taxa auto sare la aproape 3.000 de euro. În cazul motoarelor mai mari saltul este şi mai dramatic. O Toyota din 2004 cu un motor de 2500 de centimetri cubi va avea o taxă de poluare de aproape 9.000 de euro, sensibil mai mare decât valoarea de piaţă a maşinii.

Programul Rabla însă stă tot mai bune. Prima de casare crește de la 3000 la 3800 de lei, iar numărul locurilor din program se dublează, de la 30.000 la 60.000 pentru 2009. Problema este că programul e prea restrictiv: trebuie să ai o rablă de peste 12 ani vechime, trebuie să fii proprietarul ei de câţiva ani, trebuie să o duci mergând la casare, trebuie să prinzi loc şi, cel mai ciudat, o nouă maşină poate fi cumpărată doar pe numele persoanei pe care era şi rablă. Adică dacă tata are un jaf de maşină, iar eu am banii de una nouă, nu pot să duc jaful la casat şi să beneficiez eu de cei 3800 de lei decât dacă iau maşina nouă tot pe numele lui. Nu văd rostul. OK, se împiedică traficul de rable, dar ce îi pasă guvernului? Atâta vreme cât o rablă este dusă la casat şi o maşină nouă este achiziţionată, ce contează dacă acelaşi om face ambele acţiuni sau nu? Sunt sigur că numărul de maşini casate ar creşte substanţial dacă s-ar umbla un pic şi pe la condiţii.

    1 comentariu

  1. sa se elimine conditia absurda de a detine cativa ani rabla si o sa se tripleze si numarul de cumparatori de automobile noi

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus