un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Doua zile prin Bruxelles

19 Jul 2008  ·

GÂNDURI, TURISM  ·

8 comentarii

Am aterizat la Zaventem, ne-a luat autocarul agenţiei şi ne-a dus în Bruxelles, să vizităm oraşul. Mai fusesem acolo acum 3 ani, îmi plăcuse foarte mult oraşul, dar era pe seară şi acum vroiam să-l văd şi ziua şi într-un tur mai exhaustiv. Am ieşit din aeroport şi am intrat în oraş, mergând spre Atomium şi muzeul Mini-Europa unde cică sunt în miniatură diverse monumente şi simboluri din ţările europene.

Oraşul mi-a plăcut din prima. N-am văzut clădiri înalte, ci doar maxim 2-3 etaje. Peste tot erau copaci şi verdeaţă, inclusiv pe centrul drumului. Era răcoare şi înnorat, uneori mai picura câte un pic. Am trecut pe lângă sediul NATO, care nu e prea impresionant, dar are şi steagul României arborat la intrare, am trecut pe lângă un templu chinezesc şi am ajuns la Atomium. Acestă… “creaţie” (nu ştiu cum să-i spun) e impresionantă când o vezi în realitate, din imagini mă aşteptam să fie ceva mult mai mic. Sub el mă simţeam ca în filmul Contact, când se pregăteau să construiască sfera şi maşinăria gigantică. Înăuntru era un muzeu dar n-am intrat.

img_1721

Lângă Atomium este Mini-Europa, dar n-am intrat nici acolo pt că nu m-a convins să dau 13 euro sau cam atât. În schimb, în acel “village” sunt restaurante din toate naţiile planetei. Am ales unul mexican şi a fost o idee genială: am comandat burrito şi a fost incredibil de bun, cu garnitură de salată, orez picant şi o carafă de Sangria. A fost cam 11 euro porţia şi a meritat fiecare eurocent.

Royal Palace in Brussels

Am plecat spre centrul oraşului. Totul este foarte frumos şi Bruxelles-ul îşi merita rolul de capitală a Europei. Clădiri frumoase, bulevarde interesante, parcuri, istorie, are de toate. Palatul Regal mi-a plăcut, apoi am mers într-o zonă înaltă de unde se vedea panoramic oraşul, apoi la catedrala Sf. Gudula (ce nume!) şi în plimbare pe alte străduţe. Zona centrală este însă atracţia principală, Piaţa Mare unde e primăria cu turnul ei impresionant şi toate clădirile din jurul ei frumos ornate şi aurite. Acum 3 ani am văzut-o seara şi are farmecul ei şi aşa. Pe o străduţă lângă se afla şi statuia băieţelului care urinează, numită Manneken Pis, care mi se pare un simbol foarte aiurea pt un oraş, dar asta e alegerea belgienilor. Ne-am mai învârtit prin piaţă, prin galeriile comerciale din zonă, ne-am uitat în zecile de magazine de ciocolată belgiană (Godiva, Gudrun, Neuhaus si Guylian sunt la loc de cinste) şi cam asta a fost. E mult mai frumos oraşul decât îl pot face eu să pară în câteva cuvinte, aşa că uitaţi-vă şi pe galeria de fotografii şi vizitaţi-l când aveţi ocazia. Internet pe cablu sau WiFi aveau doar cu plată.

Drumul spre hotel, amplasat destul de central, m-a impresionat mai mult prin ordinea de care dă dovadă oraşul. Sunt foarte multe străzi înguste pe care circulă şi tramvaiul, în rest fiind loc doar pentru o maşină. Cu toate acestea, nu găseai pe nimeni parcat aiurea care să te forţeze să intri pe şinele tramvaiului, toate regulile se respectau, toţi mergeau ordonat și traficul era fluent. M-am mai plimbat şi seară pe acolo şi spre zona financiară, am mâncat o prăjitură şi o ciocolată caldă la un Haagen-Dazs şi asta a fost. Am stat la Holiday Inn City Centre, camera a fost bună iar micul dejun a fost cu omletă, mezeluri, cârnăciori, etc.

Înainte de revenirea în ţara am mai stat jumătate de zi în Bruxelles. Am stat tot prin piaţa centrală, la primărie, am mâncat o gauffre de liege/waffle din aia de-a lor de se vindea și la noi acum ceva ani, cu căpșuni, înghețată și frișcă, dar am avut ocazia să-mi îndeplinesc şi dorinţa de acum 3 ani, şi anume să iau masa la unul din sutele de restaurante ce sunt pe micile străduţe din zonă. Poţi mânca un meniu pe la 12 euro, care include un aperitiv (supa, scoici, ceva uşor) şi un fel principal, plus un desert sau bere, sau poţi să comanzi ce vrei din listă. Seara aceste restaurante sunt pline, chelnerii se agită să te convingă să iei masa în al lor, toată lumea bea şi mănâncă şi se simte bine, mi-a plăcut foarte mult acea atmosferă şi zona. Am comandat scoici şi mi-au adus o oală ca de ciorbă plină ochi cu scoici făcute cu usturoi şi în sos de vin alb, foarte bune, plus o bere Chimay brună. Mi-era teamă să nu mi se facă rău de la ele, mai ales că urma un zbor, dar au fost atât de bune încât le-am mâncat pe toate. Mi-a adus aminte de o croazieră făcută anul trecut în Spania, în zona O Grove, unde se cresc astfel de scoici, şi pe vaporaş îţi dădeau să mănânci oricâte vroiai, proaspăt fierte şi însoţite de vin de Porto.

img_4270

Cam asta a fost şi Bruxelles-ul. Uitaţi-vă la setul de fotografii de pe Flickr pentru mai multe străzi, parcuri, monumente, fotografii din catedrală și alte chestii interesante, iar în postul următor voi povesti despre cum am mers cu vaporul de la Calais la Dover.

    8 comentarii

  1. Cu ce agentie ai mers si cat te-a costat excursia ?

      (Citează)

  2. Am raspuns in celalalt post aici. Interra era agentia, vreo 900 de euro si ceva excursia.

      (Citează)

  3. Foarte frumoasa zona centrala, cu stradutele alea inguste si pline de carciumioare. Am vrut si eu sa mananc acolo, dar eram singur si ma plictiseam .Am baut insa vreo 4 beri, fiecare de alt fel si in alt local… Hmmm! :)

      (Citează)

  4. nu ai ajuns unde trebuie in bruxelles :) trebuia sa ajungi pe la midi sau sa pici langa turnurile din centru (langa brussel noord), care taie orasul in doua. te-ai fi intors cu o impresie de haos si de mizerie, miros de urina, cersetori care te haituiesc, etc :). totusi partea centrala e f ok, mai este zona art-nouveau, pacat ca ai ratat-o … bruxelles e capitala art-nouveau, ai fi avut ce vizita
    din toate orasele europene vizitate bruxelles este (exceptand bucurestiul :) ) cel mai murdar. de fiecare data cand am fost nu am gasit vreo fantana fara matasea broastei in ea.
    ps: nu stiu unde ai vazut 2-3 etaje, media in centru e cam 4-5.
    ps: nu trebuia sa citesc partea cu scoicile, salivez si acum :(((

      (Citează)

  5. Fantanile aratau bine acum, toate pe care le-am vazut erau curate. Curat si pe jos prin toate zona centrala si pe la gara si pe la banci si pe Avenue Louise unde am stat eu (parca). Blocuri inalte sunt si pe la ei, nu ziceam ca n-ar fi deloc, dar nu le vezi ca la noi, cateva zeci de blocuri inghesuite intr-un cartier. Desi au strazi inguste orasul mi s-a parut mult mai spatios.

      (Citează)

  6. N-ai avut timp si de un film la Kinepolis? Mergeam de 2 ori pe saptamana acolo :D I miss floricelele cu caramel de la Kinepolis si puiul de la Hector. La ei nu exista floricele sarate si cu greu m-am lasat sa gust pe cele cu caramel deoarece mi se pareau grose. Acum nu-mi mai plac cele sarate :)))

      (Citează)

  7. Nici nu stiu exact unde e. Am mancat doar gauffre aia cu capsuni, inghetata si frisca si oala de scoici.

      (Citează)

  8. Kinepolis e (afaik) cel mai mare cinematograf din Europa si e chiar langa Atomium, in campusul ala de care vorbeai (cu restaurante aso).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus