un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Testez un HTC Touch Cruise

18 Jun 2008  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Am pentru o săptămână un telefon-PDA marca HTC Touch Cruise, dat de eMag. E un model cu HSDPA, Wi-Fi, GPS, display touch-screen un pic optimizat pentru lucrul direct cu degetul pe ecran, camera de 3.2 MP, totul rulat pe Windows Mobile 6. Vă zic concluziile peste o săptămână, deşi ca punct de început vă pot spune că am prins 1 Mbps pe Orange 3G.

Update 24 iunie: am postat review-ul intr-un topic pe forumul eMag.

    16 comentarii

  1. cum s-au luat de tine [eMag] ?

  2. Orange 3G?

  3. http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=397
    uite aici detalii cat vrei tu.

    Am un Touch Cruise de 3 luni si e draguta jucaria. Totusi, mai au chestii de rezolvat astia de la HTC inainte ca sa scoata un competitor puternic pt iPhone.

    Te sfatuiesc sa pui WM6.1. Se vede diferenta :)

    Eu am probleme cu partea de sus a touch screen-ului. Nu e legata bine de telefon si se aude click-click atunci cand o folosesti cu degetul. Rotita e si ea putin ‘loose’.

    GPS-ul se conecteaza nespreat de repede. WiFi-ul merge bine, trebuie sa setezi receiveru sa nu fie in power-saver mode daca esti la distanta mare de router.

    Camera e proasta cu spume. Nu are stabilizator de imagine. Toate pozele pe care le-am facut pana acum sunt blurry. HTC a pus un update de camera pe HTC Club, dar nu face mai nimic; cica ar face culorile sa se ‘blend’-uiasca mai bine. Eu nu am vazut nici o diferenta majora.

    Ca programe, iti recomand NetFront Browser (sau Opera, dar NetFront e net superior), Fring (YM, Skype, MSN etc), Total Commander (RULEZ!!, are inclusiv plugin built-in sa vezi shared folders de pe pc-uri si registry editor), Core Player, Google Maps, IGO 8.

    Telefonul vine cu TomTom, dar nu are harti de Romania prea bune. Eu l-am avut instalat cam 2 ore :)

    Poti sa incerci si Windows Slideshow cu un Vista PC. Pe mine nu m-a impresionat prima versiune (e available de vreo 2-3 sapt parca), dar pe viitor sigur o sa fie foarte foarte tare.

    Mai are si SPB GPRS Monitor. Eu il folosesc doar la modul informativ. Pana acum nu am depasit niciodata traficul din ab Orange. Oricum gasesti WiFi pe la orice colt de drum acum.

    Am mai instalat SPB Mobile Shell in special pentru addon-ul de homescreen. Vad ca totusi consuma cam multa memorie si cred ca o sa incerc sa ma dezobisnuiesc sa-l folosesc :) Pana la urma cred ca o sa-l dezinstalez daca gasesc ceva asemanator.

    Jocurile nu prea merg bine in comparatie cu celelalte HTC-uri, pentru ca lipseste tastatura. Eu am reusit sa ma joc KevTris, dar am rezultate mult mai slabe decat pe TyTN II. E destul de greu sa joci din rotita pentru ca se mai invarte in timp ce tu vrei sa apesi intr-o directie.

    Am mai folosit WM6 Remote pentru remote desktop. Dar cel mai bun client de Remote este RealVNC. Varianta de PocketPC a lor am impresia ca e “discontinued”, deci trebuie sa sapi putin s-o gasesti. Dar e mult prea bun dupa, in special daca iti trebuie ceva rapid de pe calculator si esti conectat prin 3G.

  4. astept concluziile pentru ca sunt interesat sa`mi iau si eu asa ceva ;)

  5. Hmm, dragut. L-am avut in maini acum ceva vreme si mi-a placut, intr-o oarecare masura, deoarece nu prea inghit Windows Mobile. Dar astept cu nerabdare HTC Touch Pro, probabil si pentru interfata noua TouchFLO.

  6. @Ovidiu: Am si eu un PDA Asus 696 (fara telefon, dar ecran de 3,5). Pot spune ca Total Commander nu prea mi-a placut in varianta Mobile, dar din restul iti recomand iLauncher pentru shell (mie imi place asta de la HTC, dar pe Asus am Today-ul clasic asa ca am pus iLauncherul care e dragut si foarte configurabil), iar pentru Yahoo Mess un program numit Slick care merge cel mai bine din tot ce am vazut.

    In rest iti impartasesc parerile despre Touch Cruise, cu mentiunea ca oricum camera foto e de forma, nu ceva pe care sa te poti baza. Merge oricum mai bine decat la alte PDA-uri, pentru ca focalizeaza rapid si face poza rapid.

    Click-click face si asta cand scrollez de ex in Contacts. In rest nu, iar touchscreenul merge bine, doar ca uneori trebuie apasat mai tare pe ecran. Din pacate HTC-ul are problema aia cu driverele si acceleratia video ne-activata, si de ex un Quake nu prea te poti juca. Lumea se plangea ca si video-playback-ul e la pamant, dar cu Core Player am rulat filme 640×480 (un episod din Galactica, de ex) fara nici o problema.

    Personal astept sa vad chiar eu cum sunt Diamond-ul, Touch Pro si poate si Sony Xperia care e facut tot de HTC. Dar m-am convins ca HTC face aparate mai bune decat ceilalti (acum vreo luna am testat un Asus P750 care se bloca destul de des) si imi place interfata gandita de ei pt ca o poti utiliza direct cu degetul fara a te chinui (nu touch flow-ul si gesturile alea din albumul foto; ma refer si la playerul audio, radio, camera foto, etc… foarte rar trebuie sa scot stylus-ul).

    @Jordan: da, Orange 3G, intrase chiar pe HSDPA, testul a fost facut pe iphonespeedtest.com, si am incarcat si ca Jobs pe noul iPhone 3G niste site-uri complexe si s-au finalizat in 10-15 secunde.

  7. @nwradu: iLauncher e ok, dar nu isi mai are rostul. Oricum toate aplicatiile HTC sunt si sub forma de kit si poti sa le instalezi pe orice.
    Slick nu am incercat, am ramas cu Fring. O sa-l instalez si sa ma joc si eu cu el zilele astea.

    De Xperia, dupa buzz-ul initial am auzit numai de rau. Ba’ ca n-ar merge interfata cum trebuie, ba’ ca se blocheaza, ba’ ca nu are camera nushce caracteristici …

    Personal, cand apare Touch Pro probabil o sa schimb Cruise-ul. Asta doar pentru interfata 3D. Eu sincer nu am incercat sa joc quake pe el ;) Oricum interfata frameaza din cauza driverelor video si atunci cand dai scroll rapid prin lista de programe sau cand incerci sa folosesti orice alt player video inafara de Core Player. Core foloseste doar procesorul si desi merge mai incet decat alte playere pe un device cu drivere, la noi se misca impecabil.

  8. Eu de Diamond am auzit de rau, ca ar fi cam incet si interfata are lag. De Xperia n-am citit decat un review cam ciudat dar in care telefonul iesea bine la toate capitolele. Oricum inca n-a fost anuntata data oficiala de lansare, asa ca probabil pe la sfarsitul anului daca apare si pe la noi, mult prea tarziu.

    Mai nasol e ca am aflat ca la Vodafone acel internet nelimitat pe mobil este limitat doar la portul 80 (plus limitat la 500 MB, dupa care platesti depasirile, ceea ce e cam aiurea, puteau doar sa limiteze banda). Insa asta inseamna ca nu vei face remote desktop, messenger, mail pe pop3, etc. Alternativa ar fi un Mobile Internet Office pe la 10 euro, cu viteza 1 Mbps dar care permite mai multe. La Orange nu stiu cum e, dar nu imi schimb numarul oricum.

  9. De Diamond scrie pe mai toate siturile ca interfatza e ‘sluggish’. Procesorul e ceva mai rapid ca la Touch Cruise, si probabil ca desi are probleme majore cu softul, compenseaza prin hardware.

    Eu mi-am schimbat abonamentul la orange sambata. Baiatul de la Orange Shop mi-a spus ca a fost vineri (20 iunie) la un seminar cu distribuitorul Apple pe Romania. El a zis ca Orange intentioneaza sa promoveze mult pachetele de date o data cu lansarea iPhone 3G. (tot el a zis sa nu ma astept la iPhone 3G la Orange Romania pana la sfarshitul toamnei).

    Probabil ca atunci vor si alternative mai bune pentru date…

  10. Intrebarea e daca e sluggish in comparatie cu iPhone-ul, pentru ca atunci nu prea le poti compara. iPhoneul e destul de limitat, si la ce ruleaza in background, si la programele instalabile. Eu sunt curios cum merge Diamond-ul in comparatie cu Cruise sau cu modelele Eten mai raspandite pe la noi.

    Am publicat review-ul pe forumul eMag la adresa
    http://forum.emag.ro/index.php?showtopic=9647

  11. Felicitari pentru review!

    Ai putea sa mai adaugi ca e construit din materiale de calitate si ca se tine bine in timp, chiar si folosit brutal :)

    Sigur diamond-ul va fi un pas inainte fatza de Cruise si de multe alte pda/smartphone-uri aparute pana acum.

    Eu, cum ti-am spus, cred ca o sa incerc Touch Pro. Parca m-am saturat de Touch Screen only, si de multe ori vreau sa mai am si o tastatura pentru rapiditate.

  12. Te cred, mai ales eu cu blogul sau cu messenger sau browsing as fi interesat de o tastatura qwerty reala. Problema e ca mereu vor fi anuntate modele mai bune si daca tot il astepti pe urmatorul… nu mai iei nimic.

  13. Acum vorbind cu un prieten mi-am dat seama ca pe un HTC Diamond probabil ca nu va functiona iGO, care poate rula doar de pe card si scris in root, chit ca e spart sau original. Daca nu apare vreun “loader” sau patch, sau nu face si Nav’n’Go vreo modificare, e de rau cu Diamond-ul.

  14. lol

    Uite iGO 8 merge. Se pare ca trebuie sa editezi doar un fisier text.
    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=403080

  15. Da, dar sper sa mearga si iGO 2006 my way plus, pentru ca 8-ul mi se pare un esec. E interfata mult mai varza, functiile de baza mai greu de accesat, in modul 2D nu mai poti pune masina in partea de jos a ecranului si harta sa se auto-orienteze dupa directia ta, nu mai poti regla distanta de vizualizare. Doar pentru cladirile 3D nu ma intereseaza.

  16. miam luat si eu unul de curand..adik 3 sapt…si pare destul de oki…oricum…are cineva idee cum imi pun wm6.1 pe el? k pe M$.com nu zice nimic..si nici pe htc.com

    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus