un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cu GPS-ul in avion

11 Mar 2008  ·

TEHNOLOGIE, TURISM  ·

3 comentarii

Când m-am întors din Slovenia am deschis GPS-ul din PDA-ul meu şi am înregistrat ruta avionului în format vizibil în Google Earth. Auzisem pe undeva că GPS-ul merge până la maxim 500 km/h, pt că apoi nu îşi mai ia poziţia bine. Aşa că am testat, şi a mers şi la viteze mai mari. După aterizare am mai studiat problema, şi se pare că limita unor chip-uri GPS e pe la 1800 km/h, iar eu n-am mers decât cu 1000.

Oricum, a fost o experienţă interesantă. Precizia era foarte ridicată. De exemplu am aflat astfel că avionul mic cu care am călătorit între Ljubljana şi Budapesta zbura cam la 4400 de metri altitudine şi cu o viteză medie de 400 km/h. Din fişierul .kml ce poate fi deschis cu Google Earth se vede inclusiv la aterizare cum a coborât spre pistă şi apoi cum a făcut taxi până la terminalul unde am coborât.

Pe ruta Budapesta – BucureÅŸti am zburat cu un Boeing 737-600, iar acesta zbura pe la 9000-10.000 de metri altitudine ÅŸi cu 900-1000 km/h. ÃŽn avion aveam ecrane LCD pe care ne erau afiÅŸate ÅŸi acolo altitudinea ÅŸi viteza avionului, diferenÅ£a era de vreo 100 de metri altitudine între ce ne spunea avionul ÅŸi ce îmi spunea PDA-ul meu, iar la viteza diferenÅ£a era cam de +30 km/h pt avion. Nesemnificativ având în vedere că la un moment dat am avut peste 1000 km/h. La aterizare se vede cum avionul n-a venit direct să aterizeze de la vest spre est, ci a trecut pe lângă aeroport, pe deasupra oraÅŸului (am identificat PiaÅ£a Victoriei, Magheru, se vedeau foarte frumos noaptea), s-a întors undeva pe la AfumaÅ£i ÅŸi a aterizat din direcÅ£ia est-vest.

Amuzant a fost când am deschis iGO (fişierele .kml au făcut făcute cu alt program, GPSlogGoogle pe numele lui) şi la un moment dat treceam pe deasupra unui oraş maghiar. Iar iGO-ul te pune automat pe cea mai apropiată stradă de pe hartă. Şi pentru el tot parcurgeam străzile oraşului, săream de pe una pe alta, dar amuzant a fost când îmi indica pe ecran cu roşu că viteza legală acolo este de 50 km/h iar eu aveam 335 km/h.

Pentru cine vrea fişierele, click dreapta şi save, apoi dublu-click pe fişier şi alegeţi să-l deschidă cu Google Earth:

Log Ljubljana după decolare – Budapesta până la oprire.
Log Budapesta după decolare – BucureÅŸti până la oprire.

Nu uitaţi în Google Earth să modificaţi inclinarea, ca să vedeţi şi altitudinea.

    3 comentarii

  1. Interesant experiment :)

      (Citează)

  2. Super tare si folositoare. Ma mai joc FS X si mereu mi s-a parut dificila aterizarea (cum se negociaza traseul inainte de aterizare).

      (Citează)

  3. Foarte interesant experimentul tau ! Chiar ma intrebam pe unde ocolesc unele avioane, care le vad la altitudine mare in zona Romexpo.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus