un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Alte amanunte din Slovenia

8 Mar 2008  ·

TURISM  ·

5 comentarii

Mai sus este hamburgerul din carne de cal pe care l-am mâncat în Ljubljana, la o toneta numită Hot Horse din acel parc. Se pare că este un loc celebru, un fel de “shaorma de la Dristor” de la noi, pentru că ghidul mi-a zis că noaptea vine multă lume pe acolo la un cal fierbinte. Şi cât am stat noi acolo să mâncăm acest sandviş s-au mai vândut vreo 20, multă lume venea special cu maşina ca să ia vreo 2-3 la pachet. N-avea cine ştie ce gust special, ceea ce înseamnă că fie calul nu prea e gustos, fie mâncăm noi deja prea mult cal prin mezeluri şi altă carne pe aici prin ţară încât suntem obişnuiţi cu el. Berea Union este cea mai populară la ei, pentru că ar fi un pic mai dulce decât Lasko, dar mie mi s-a părut invers. 3,5 euro era sandvişul, şi era mare de tot, o chiflă aproape cât o pâine rotundă, iar berea a fost 1,5 euro.

În Kranjska Gora am mâncat la o terasă de lângă pârtia de schi. Am luat un “carnolian sausage”, şi mi-au adus un fel de cârnat de casă, cu cartofi prăjiţi, o ceapă, salată verde, muştar şi un sos făcut din zacuscă mult mai fină. Era excelentă combinaţia, când luai câte un pic din toate în aceeaşi înghiţitură. Cost total 7 euro, dar merita mai mult pentru priveliştea pe care o aveai şi mâncarea foarte bună pe care au dat-o. În comparaţie, am dat 6,5 euro în aeroport pe un Nestea şi un ştrudel.

Printre cuvintele comune am descoperit “garderoba, frizer, hrană, uliţă, mâţă, tavernă” şi altele. Etimologia slavă în acţiune.

Nu prea am avut ce cumpăra. Am luat băutură: un coniac Courvoisier şi un Cointreau, din care nu băusem până acum, un vin din California, unul de Chianti, o şampania slovenă, iar din Ungaria un vin Tokay. Am mai luat diverse bomboane ca să le dau cadou. Cele pe care mi le-am luat mie le-a mâncat mama, iar eu n-am gustat nici una. Am mai luat un trabuc cubanez, din ăla imens, de amintire pentru vitrină cu suveniruri, un pahar şi o farfurie de expus cu Kranjka Gora.

Pe strada maşinile erau toate destul de noi, dar nu scumpe. Genul de 12-20.000 de euro. În afară de un X5 şi un Jeep nu am văzut alte maşini de teren, nici măcar în staţiunile de munte. Cred că doar la noi e boală mare cu maşinile de teren. Nu am văzut nici măcar un singur Logan, se pare că nu e aşa bine primit în Slovenia.

    5 comentarii

  1. stefan tuchila

    08/03/2008 la 9:49 AM

    sa gogulezi dupa niste poze cu abatoare de cai sa iti stea in gat. majoritatea sunt fosti cai de curse sau folositi in munci agricole, majoritatea obisnuiti cu o anume afectivitate din partea oamenilor (oricum caii sunt printre cele mai intelegente si docile animale, relatia om-cal fiind in general foarte speciala).

    sunt rasplatiti pentru toate munca lor prin asteaptarea de cateva ore in curtea abatorului, inghesuiti conserva, simtind mirosul sangelui. foarte frumos, foarte uman, ar trebui sa incepem sa mancam si pisicile dupa ce nu mai avem nevoie de ele.

    poate de aceea, in unele tari civilizate carnea de cal este boicotata sau interzisa.

      (Citează)

  2. salut detin o retea de 20 de siteuri diferite si doresc un link exchange cu blogul dvs. va rog sa ma contactati pe mail sau pe ym la : kay.superstar va multumesc

      (Citează)

  3. Jocuri, mersi de oferta, dar nu e genul de site catre care as pune link.

    Stefan, m-am intrebat mereu de ce ar creste cineva cai pentru a-i manca. ADica e mai eficient sa cresti o vaca, necesita mai putin loc si ofera carne mai mult, plus lapte si piele. Sunt sigur ca abatoarele de orice animale sunt groaznice, dar daca ar fi sa le ingropam n-am mai avea loc deja, asa ca mancatul poate fi o solutie.

      (Citează)

  4. Cirnatii aia arata tare bine:)).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus