un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Placa de baza cu Linux integrat

10 Oct 2007  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Abia astăzi, la câteva zile după ce am citit ştirea pe Engadget, în timp ce ochii îmi rătăceau în zare pe fereastra biroului, am înţeles genialitatea din spatele acestei idei: Asus a scos o placă de bază ce are inclus într-un cip o versiune micuţă de Linux, cu un browser Firefox, şi îl poate boota în 5 secunde.

Nu am utilizat niciodată Linux şi nici nu ştiu prea bine cum arată. Dar de ce este genial? Pentru că ţi se poate strica Windows-ul şi ai nevoie să tragi de pe net nişte fişiere ca să-l repari, vreun program, vreun sfat de la cineva. Acum câţiva ani am reuşit să buşesc WinSock-ul (şi nu mai mergea netul), dacă aveam net găseam pe site-ul Microsoft comenzile necesare unui rebuild, eu însă a trebuit să reinstalez Windows pt că nu am avut acces. Sau când ai calculatorul închis şi trebuie să intri pe net ca să verifici o adresă înainte de plecare… prefer să butez Linux în 5 secunde decât Windows în 2 minute.

Ştiu că în paralel poţi avea XP Live (care e tot un Linux de fapt) sau Knoppix şi să rezolvi aşa, dar pe astea trebuie să le ai dinainte de problemă, să schimbi boot order… Un browser inclus în placă de bază este mult mai comod.

    2 comentarii

  1. Stii bineinteles ca exista si versiuni de linux care ruleaza de pe cd/dvd(live) si care iti permit sa faci tot ce zici tu acolo….

      (Citează)

  2. Pai am mentionat Knoppix mai sus. Dar… buteaza mult mai greu, iar la versiunea mea n-am reusit sa-l fac sa citeasca si sa scrie pe harduri, doar le vede si atat. Probabil ca nu stiu sa-l configurez, si nici n-am insistat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus