un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Portugalia, episodul 3: Fatima

20 Aug 2007  ·

TURISM  ·

Spune-ți părerea

Fatima este un orăşel mic în centrul Portugaliei, ajuns celebru după ce Fecioară Maria s-a arătat la 3 copii păstori în 1917, şi le-a spus 3 mari evenimente ce urmau să se întâmple în lume. Acum sunt doar speculaţii privind ce le-a spus, pt că Vaticanul ţine totul sub cheie. Oraşul atrage probabil milioane de turişti în fiecare an şi acest lucru este vizibil în proporţiile locului de pelerinaj.

Curtea din fata bisericii este uriaşă. Mai mare decât stadioane de fotbal, şi nu vreau să mă gândesc cum arată atunci când se umple de oameni, dar când am fost eu erau puţini. În centru este o statuie aurită, într-un rond de flori. Exact la stânga acestui rond este aşa numita Capelă a Apariţiilor, marcând locul unde se aflau cei trei pastori atunci când au avut viziunea. Este o capelă modernă, pereţii laterali sunt din sticlă iar cel frontal lipseşte. În coloanele din cele 4 colţuri ce susţin capela sunt locuri prin care lumea baga acatiste sau orice altceva doresc să scrie pe biletele de hârtie. Lipit de această capelă este un loc în care se pun lumânări. Pe toată lungimea pieţei şi până la această capelă era un fel de bandă pavată cu marmură, pe care lumea putea să meargă în genunchi până la capelă (şi am văzut o femeie făcând acest lucru, cred că i-a luat 20 de minute).

În biserica mare se pot vedea mormintele celor 3 pastori şi o statuie a Fecioarei Maria (în stânga jos din fotografia de mai jos), a cărei replică era şi pe la noi prin ţară cam acum vreo două luni, de se înghesuia lumea să o atingă. Biserica este albă, fără multe decoraţiuni, fiind construită prin 1930. Aş fi vrut să stau mai mult şi să fac nişte fotografii mai bune, dar un paznic ne-a dat afară de cum am intrat, noroc că am reuşit să mă strecor pe lângă el şi să mai stau vreo 10 minute înăuntru. Nu înţeleg de ce închidea, mai ales că unii oameni vin de la mare depărtare acolo şi e cam aiurea să li se închidă uşa în nas. În partea opusă a pieţei se construia o biserică nouă, mai mare, deşi ciudată ca formă, fiind rotundă şi plată.

Am plecat să dormim în Coimbra, un oraş universitar vechi şi foarte frumos şi în care m-am simţit foarte bine.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus