un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Epopeea costumului

5 May 2007  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Greu rău de găsit un costum de haine în oraşul ăsta. Aveam nevoie de un costum, pt servici şi alte ocazii, şi vroiam unul negru cu nişte dunguliţe albe fine. De obicei în situaţii din astea prefer să cumpăr eu stofa şi să mă duc la un croitor să îl facă exact pe corpul meu, dar acum îmi trebuia urgent şi nu era timp, aşa că m-am gândit că îl voi lua gata făcut din vreun magazin. Uşor de zis, greu de făcut. Am fost la Unirea, un costum bunicel la Gherasos, în acest stil, la vreo 4 milioane. Lână 65% parcă. Dar erau mici chestii care nu-mi plăceau, şi anume faptul că nu avea nici o despicătură la spate şi avea nişte întăritoare ciudate la piept. Aşa că am mai mers şi în alte magazine.

În Unirea nu mai era nimic frumos în rest. Nici măcar în magazinele scumpe. În Cocor numai bazaconii, lână 30%, lână deloc ci doar poliester, modele cam nasoale, croială naşpa. De acolo am fost la Victoria, unde e plin de costume, dar o lumină infectă în magazin de nici nu vezi materialul. Majoritatea erau sintetice 100% sau măcar 70%, şi nu cum vroiam eu. Văd că se fac multe costume lucioase acum, din alea de fac ape multe în lumină, şi nu-mi place aşa. Iar la dungi, aveau albastre, roşii, duble, triple, întrerupte şi continui de parcă ar fi fost autostradă, numai nişte dunguliţe simple, albe şi elegante nu aveau. Am mers de acolo până la “Tata & fiul“, vizavi de liceul Lazăr, unde erau costume ok, dar nu cum vroiam eu. Spanac! Am fost la Adam, unde aveau doar vreo 3 costume şi la vreo 12-15 milioane fiecare, că erau Pierre Cardin. Şi oricum nu modelul căutat de mine. De acolo la Eva unde tot doar vreo 5 costume erau şi toate din alea bătrâneşti, apoi pe Calea Victoriei unde nu am găsit nimic. De acolo în Bucur Obor unde iarăşi este plin de costume, şi la parter şi la etaj, dar majoritatea sintetice. Deja trecuse mai mult de jumătate din zi, eram deshidratat, transpirat, enervat şi îngrijorat că nu găsesc nimic. Am plecat spre Plaza Mall şi în drum am oprit şi la Apaca, unde sunt două magazine de desfacere. Unul era închis, celalat avea un costum marfă dar prea mic pt mine (şi unde îmi venea haina bine, pantalonii erau imenşi, pt că eu sunt înalt şi mai slab aşa). Şi mai aveau nişte costume italieneşti pe la vreo 9 milioane, faţă de 4-5 milioane cât erau celelalte (cam prin toate magazinele la fel).

În Plaza Mall, am intrat în câteva magazine, însă nimic convingător. Victorie însă! Am găsit costumul ideal, dar la Zara, la o căruţă de bani. Însă era negru, dunguliţe fine, material excelente, guler frumos cât să se vadă bine şi cravată, deşi era la 3 nasturi, croială impecabilă, două despicături la spate ca să nu se cuteze sau ridice când te mişti, haina îmi venea perfect, pantalonii un pic prea largi dar au croitor acolo care îi îngustează şi îi ridic luni modificaţi. După 7 ore de căutare, 30 de km făcuţi prin Bucureşti, şi 8 milioane cheltuite, am găsit un costum care să-mi placă şi să se potrivească. Am preferat să dau mai mulţi bani pe el, văzând că e ceva de calitate şi pe care îl voi purta cu plăcere, nu doar când e necesară ţinuta. Ca o observaţie, prin alte magazine am văzut costume pe care scria 60% lână, dar când pipăiai ţesătura era atât de aspră şi nasoală încât m-ar fi mirat să aibă măcar 30% lână. Cred că se fac şi ţepe multe. Să aveţi mai multă încredere în simţul tactil decât în etichete.

    7 comentarii

  1. mare greseala ai facut cu zara. o sa ai probleme cu el, la detalii mai ales. o sa ti se descoase nasturii, o sa ti se strice fermoarul de la pantaloni etc. zara, in ciuda pretului mare, face haine foarte proaste si incalatiminte si mai proaste. din pacate mie mi-au trebuit vreo 10 articole diferite ca sa-mi dau seama.
    Ti-as fi recomandat magazinul Only dar acum e prea tarziu. Anul trecut mi-am luat un costum la 11 milioane de acolo, parca e 85% lana si e tot in genul acela, cu linii.

      (Citează)

  2. si in iasi e aceeasi situatie dar perioada anului nu este prea potrivita pentru a cumpara un costum(banchete la greu… ca si cazul meu) si un caz concret.. acum maxim o luna am fost la stailmann era un costum 4 mil stofa destul de buna, imi venea perfect dar nu aveam bani la momentul respectiv, azi la stailman aveau doar costumele de +10 milioane

      (Citează)

  3. La Apaca trebuia sa intri si in fabrica, ca e plin de magazine, eu mi-am gasit la un magazin din curte.

      (Citează)

  4. La Steilmann aveau costume pe la 5 milioane, dar doar vreo 2-3 modele si sintetice 100%, poliester la greu. La Only erau numai din astea mai deschise la culoare. Intr-adevar, probabil ca se cumpara la greu costume acum, pt banchete si baluri si petreceri.

      (Citează)

  5. Da tu ti-ai gasit greu … eu trebuie sa caut in toata tara ….
    Sa-l porti sanatos .
    30 de km…uff

      (Citează)

  6. Fericitule! Daca tu in Bucuresti cauti atat, ce-as putea spune eu de la Tulcea? Si ce mi-ai mai spune daca ti-as povesti cum a trebuit sa cutreier orasul in lung, in lat, in diagonala si …cum mai vrei tu…sa-mi gasesc, in cele din urma, o fusta la Steilmann – in adevarat, alb, impecabil, broderii din fir de matase si care nu era decat 200 de lei? Dar…cum obrazul subtire cu cheltuiala se tine…

      (Citează)

  7. Unde as putea gasi costume barbatesti, calitate buna 75-100 ! lana, masura mica ( 42 – 44 depinde de croiala) dar nu la preturi astronomice ci decente?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus