un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

EMI va vinde muzica fara DRM

2 Apr 2007  ·

Uncategorized  ·

10 comentarii

La noi în ţară subiectele astea probabil sunt complet neinteresante, dar la străini e important. Grupul EMI a anunţat că aproape toată muzica artiştilor ce au contract cu ei, pe care o vor vinde prin iTunes sau alte magazine digitale, nu va mai fi protejată la copiere. Până acum exista protecţie DRM (Digital Rights Management parcă) şi asta aducea o grămadă de probleme. Lumea descoperea că nu poate asculta muzică decât pe un anume player. Că nu o poate copia şi pe iPod. Că nu o poate copia pe un CD ca să o asculte în maşină. Că nu o poţi copia pe alt calculator, ca să o asculţi şi la muncă, deşi ai plătit-o. Asta însemnă că dacă formatezi hard-disk-ul, trebuie să te cerţi cu aia să o poţi trage din nou gratis. În general din ce am citit pe site-urile străine, toată lumea se plângea de faptul că deşi au plătit muzica, există limite foarte stricte referitoare la modul în care o pot asculta, când, cum, unde, cu ce… în condiţiile în care dacă iei CD-ul din magazin poţi să faci ce vrei cu el, inclusiv ascultat în maşină, convertit în mp3, etc.

Aşa că iniţiativa EMI, care vine ca urmare a unei declaraţii a lui Steve Jobs de mai demult, şi anume că muzica trebuie vândută fără protecţie DRM, este bine venită. Rămâne de văzut în timp, dacă va duce la creşterea pirateriei şi răspândirea ilegală a muzicii neprotejate luate de la ei, sau dacă mai multă lume va cumpăra, tocmai pt că ai mai multe posibilităţi de a o ascultă. Detalii.

    10 comentarii

  1. din ce am citit eu DRM asta ar fi fost spart de romanul nostru dar parca nu prea. stii mai bine tu ceva despre asta? in rest e chiar ok si Apple a zis ca scoate pe bune DRM pe trackuri.

      (Citează)

  2. DRM-ul e o tampenie. Cum au reusit formatiile sa castige foarte multi bani de pe urma albumelor vandute in perioada in care albumele se lansau pe casete audio? Pe vremea aia nu te impiedica nimic sa copiezi o caseta audio si totusi se incasau multi bani din industria muzicala. In orice caz, daca se renunta la DRM, consider ca mult mai multa lume va cumpara muzica. Pentru ca decat sa dau niste bani pe o melodie pe care sa o pot asculta numai pe un anume player, mai bine iau de pe net melodia fara DRM si o ascult unde vreau eu. Simplu, nu?

      (Citează)

  3. Sabotor, atunci copiai o caseta si o dadeai altcuiva. Acum faci un CD intreg mp3-uri si il copiaza alti 1 milion de oameni in acelasi timp de la tine. Se distribuie mult mai rapid cand informatia este deja pe suport digital. La concluzia ta au ajuns multi, chiar si cei care erau cinstiti si dadeau bani pe muzica, dupa ce au descoperit ca e prea complicat sa o asculte si sa se bucure de ea. Era mai simplu sa iei CD-ul din magazin sau albumul de pe torrente.

    @anonim: DRM este o denumire generica pt metode de protectie la copiere ilegala. In functie de mediu (muzica, video), de cine vinde fisierul, de ce sistem de operare ai, etc, era alta metoda implementata. Blu-Ray are una, HD DVD are alta, magazinul iTunes are alta, da un search pe blog dupa Amazon Unbox ca am scris si de ala cat de tampit era… Ce sparsese romanul parca era o chestie minora pe la Windows, care te impiedica sa vezi anumite formate pe anumite configuratii hardware.

    Ca sa dau alt exemplu, pe un player Zune cand dadeai cuiva o melodie prin wireless, ii atasa automat un DRM prin care acea melodie putea fi ascultata doar de 3 ori intr-o perioada de 3 zile. Atasa asta la orice melodie, poate chiar una facuta de tine si pe care vroiai sa o raspandesti liber, poate chiar la o inregistrare de reportofon, etc. Doar apareau probleme in plus.

      (Citează)

  4. Da, se distribuie mai usor informatia cand e deja pe suport digital, dar fanii unei anume formatii vor cumpara in continuare CD-urile originale, vor merge in continuare la concertele formatiei preferate. Si nici nu vreau sa ma gandesc cat se castiga numai de pe urma concertelor. Stefan Banica Jr parca cerea 10000 de dolari pentru un concert. Ei, cat crezi ca ar cere Metallica pentru un concert? Sau Shakira. Partea prosta e ca mare parte din bani nu ajung la artisti, ci la asociatii precum RIAA. Si daca ma gandesc bine, la cati bani se castiga din concerte si CD-uri originale, ar putea lasa in pace muzica ce circula pe net. Dar nah, lacomia ii determina sa vina cu tot felul de aberatii. Citisem pe undeva ca nu stiu ce player, care avea printre altele functie de radio si functie de inregistrare. Ei, cica a trebuit modificat, pentru ca aveai posibilitatea sa inregistrezi muzica de la radio si vezi doamne, nu mai plateai pentru ea.

      (Citează)

  5. Eh, e mai complicat. Uita-te pe box office-ul romanesc. Abia trec filmele de 10.000 sau 100.000 de dolari incasari, chiar si alea excelente si vestite. Iar la straini se vorbeste de zeci de milioane la lansare. Si inca multe milioane din vanzare de DVD-uri. La noi… iei filmul de pe net, il vezi din pat, il scrii pe DVD. Poate si din cauza ca la noi apar filmele cu intarziere la cinema, si pt ca vrei sa-l vezi il iei de pe net. Dar pierderile sunt imense. La noi e o tara mica, gandeste-te la piraterie la nivelul Chinei sau intregului Orient, unde sunt zeci de milioane de utilizatori.

    Si muzica la fel. Desi inca se castiga din concerte, vanzari bune, etc… pierderile sunt de milioane de dolari prin piraterie. Si la astfel de sume niciodata nu vor lasa problema neabordata. Artistul X pierde mai putini bani, dar casa de distributie, care reprezinta 1000 de artisti, pierde adunat de la toti, iar estimarile sunt de ordinul miliardelor.

      (Citează)

  6. In teorie pierderile sunt estimate in functie de cati se uita la un film/ascuta muzica piratata. S-a uitat un om la un film => pierderi egale cu pretul biletului. Dar numai in teorie. Dar nu se ia in calcul posibilitatea ca un om care se uita de altfel la un film piratat sa prefere sa nu-l vizioneze altfel. Eu ma uit la aproximativ 5 filme pe saptamana insa marea majoritate nu-si merita pretul biletului. Dar daca nu le-as gasi piratate m-as uita la cel mult 10 pe an. Si asta in cazul cel mai optimist, in care apar 10 filme bune in acel an. Nu neg faptul ca sunt ceva pierderi, dar nu atat de mari precum le place sa anunte. Una dintre ele ar fi chiar lansarea filmelor la aceeasi data pentru intreaga lume, astfel m-as duce si eu la cinematograf sa vad un anume film si nu as astepta 2-3 saptamani dupa varianta pirat de calitate acceptabila.

      (Citează)

  7. Mai sus, ultima fraza se refera la o modalitate de a reduce pierderile.

      (Citează)

  8. filme pe care le-am vazut la cinema Starwars,matrix, … si cam atat din ce pot sa imi aduc aminte. Din TOATE filmele pe care le-am vazut piratate nu m-as fi deplasat la cinema decat poate pentru LoTR (putin probabil, sun alergic la filmele cu elfi,gnomi…etc) Acum m-as fi dus sigur la FM’s 300 …halal pierderi pt HollyWooD de pe seama mea. De abia astept DRM-ul asta, ei nu isi dau seama ca se iau in in gura cu chinezii si cu rusii care vor gasi “antidotul DRM-ului” in maxim 1 luna de la lansare.

      (Citează)

  9. La fel si eu cu filmele si jocurile. Unele nu merita banii absolut deloc, si chiar ma bucur ca nu i-am aruncat la cinema. Problema e ca si daca imi place un film, dupa ce l-am vazut pe un dvdrip chinuit, tot nu ma duc sa cumpar DVD-ul original pt colectie, asa ca o pierdere exista.

    Microsoft a declarat venituri de vreo 40 de miliarde anul trecut. Gandeste-te cat ar fi avut daca nu ar fi existat pirateria in domeniul software si am fi cumparat original totul. Iar WIndows e ieftin, Adobe Photoshop costa intre 1000 si 3000 de dolari, Corel tot pe acolo, etc… Bani seriosi, pe care aia ii pierd. Mai tragic e ca sunt firme multe care scot bani de la clienti, folosindu-se de aceste softuri, dar pe care le au piratate.

    Popeye, toata ziua te jucai L2 si din astea cu elfi si gnomi si acum nu-ti plac? Nu te crede nimeni :P

    DVD-urile normale nu prea au protectie, ripperele au trecut peste ea. HD DVD si Blu-ray aveau o protectie speciala, cu chei de criptare pt fiecare film si fiecare player capabil sa le ruleze. Cuiva de pe forumul doom9 i-a venit o idee despre cum sa le sparga, si 3 zile mai tarziu a reusit.

    Lucrarea mea de diploma avea si legatura cu protectia filmelor si imaginilor. Prin natura industriei nu se pot face sisteme rezistente. Pentru ca daca se implementeaza cine stie ce criptari avansate, si verificari multe, creste puterea de procesare necesara pt a decoda si rula filmul… iar dvd player-ele ar fi mult mai scumpe, ca sa decodeze in timp real. Se cauta algoritmi rapizi, ieftini, care sa mearga la orice, sa poate fi pusi pe orice player de la orice fabricant. Daca ar vrea criptare serioasa, ar folosi tehnici militare, dar nu e rentabil.

    Un mare avantaj al disparitiei protectiei din melodiile distribuitorului EMI pe iTUnes este urmatorul: acum poti cumpara o melodie stiind ca va merge pe orice player. Nu toti au iPod, sunt o gramada cu Creative, Samsung, Sony, tot felul de USB stick-uri cu player mp3 inclus, etc, care stiau sa ruleze doar melodii normale, nu protejate.

      (Citează)

  10. tin sa precizez ca nici pt lineage2 nu am platit 1 leu. Muahahaha…ce roman sunt :>

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus