un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Baza de date Vodafone e pe net

12 Apr 2007  ·

Uncategorized  ·

29 comentarii

Am citit ieri un articol în Gândul în care se spunea că baza de date a abonaţilor Connex, înainte de schimbarea numerotaţiei din 092 în 072, se găseşte pe huburi. Nu ştiam faza asta. Azi am găsit-o. E un fişier .mde, care probabil se deschide cu Microsoft Access. Nu îl am instalat, aşa că l-am băgat în Excel şi a mers şi aşa. A deschis doar o parte din BD, limitarea fiind dată de numărul maxim de rânduri posibile într-un worksheet Excel. Conţine 3 coloane, numărul de telefon, numele persoanei sau firmei, şi oraşul. Excel s-a oprit după ce a încărcat 65536, aşa că nu ştiu câte sunt în total.

Asta ca să nu va mai miraţi de ce vă sună diverse firme de marketing şi analiză şi vor să faceţi un chestionar prin mobil, sau să vă prezinte avantajele vreunui card de credit. Mi s-a întâmplat de câteva ori.

Interesant în articolul din Gândul e răspunsul celor de la Vodafone. Citez:

Baza de date care conţine informaţii despre clienţii Vodafone România nu poate fi copiată, fiind implementate măsuri de securitate speciale, care detectează automat orice încercare de acest gen. Ca rezultat al implementării acestor procese privind securitatea informaţiei şi sistemul de management al acesteia, Vodafone este prima companie mare din România care a obţinut certificarea BS7799 în anul 2005 şi care a fost recertificata în acest an conform noului standard ISO27001. Aceste certificări confirmă faptul că în compania noastră informaţiile clasificate sunt tratate într-o manieră unitară, care asigură deplină lor confidenţialitate

Clar. De aia mă uit la baza de date acum. Poate după 2005 s-au luat măsuri, dar până atunci?

Ce e şi mai rău e că am citit pe la străini despre scandaluri mari, lăsate cu procese şi sume mari plătite că dăune, după ce unele firme n-au protejat prea bine informaţiile clienţilor, ajungând pe net adrese de email sau chiar mai rău. Vă daţi seama spam-ul care a urmat. Nu văd diferenţa faţă de situaţia de acum (decât faptul că Vodafone neagă şi tace), dar să ajungă pe net numerele de telefon ale câtorva zeci, sute de mii sau poate mai mult de abonaţi, mi se pare la fel de rău. La fel de rău că şi evidenţa populaţiei, care şi aia se găseşte pe net. Mulţi oameni nu vor să-şi dea CNP-ul sau alte detalii din astea când completează câte un act, probabil nu ştiu că sunt de mult pe huburi şi aceste date. Trist.

    29 comentarii

  1. sal.
    poti sa imi dai te rog un mail cu hubul pe care ai gasit baza aia de date ? dau o bere, cand si unde vrei.
    enzo@personal.ro

      (Citează)

  2. Asta cu baza de date e foarte veche. Daca vrei niste numere actualizate cauta pe DC cartile de telefon care sunt salvate de pe mobil si puse la share. :)

      (Citează)

  3. @anonim: cauta pe orice hub “DB1.mde”. Nu conteaza hub-ul atat de mult pt ca userii sunt aceiasi pe majoritatea dintre ele..

    @radu: sunt chiar 502.555 de numere.. http://www.imagehost.ro/viewer.php?img=13005208461eaa08d531b

      (Citează)

  4. totusi sunt cu 0933 and all that. e probabil sa isi fi pastrat numarul prin conversia la 0723 sa zicem majoritatea, dar nu e chiar asa de exacta

      (Citează)

  5. Cred ca majoritatea si le-au pastrat. Dupa conversia 09 -> 072, ai deja numerele lor. Din 500.000 de numere, daca macar 300.000 sunt bune, tot e o baza imensa de marketing, cercetari de piata, sau pur si simplu spam. Ia sa vezi cand incepe spam-ul prin SMS si nu ai cum sa-l opresti, ce frumos e.

      (Citează)

  6. Sigur e baza connexului? Sau e o baza de date construita pe baza concursurilor in care iti dai un numar de mobil…
    Oricum, la noi nu exista o protectia a datelor personale. Azi am platit mobilul la o casierie vodafone, am spus numarul de mobil si ma asteptam sa ma intrebe numele.. ciuciu.. mi l-a zis casiera.

    Cu ceva timp in urma ( vreo 2 ani ) am aflat numele si adresa un client rds. Am sunat la tehnic si am dat ip-ul si operatorul mi-a confirmat cine sunt (de fapt, “cine este” acel ip…

      (Citează)

  7. Eu cred ca e sigur a Connex-ului. Am gasit acum numarul unui prieten, desi abonamentul e pe numele tatalui sau. Mai are inca 7 numere, nu cred ca le-a folosit pe toate pt concursuri. Prietenul meu s-ar fi inscris cu numele lui, nu cu cel al titularului de abonament. Plus ca sunt foarte multe numere consecutive, nume de firma (gen Donalds Mc, Sat Terra, Nat. A Drumurilor Administratia), nu cred ca le-ar fi folosit cineva astfel pt concursuri sau facturi sau altceva. Si nu 500.000.

      (Citează)

  8. dap e foarte veche arhiva aia, si chiar e de la connex zic eu…daca era din alte surse ar fi aparut una similara cu numerele orange.

      (Citează)

  9. Radu, spamul prin SMS a inceput deja. :)

      (Citează)

  10. salut.
    sunt si eu curios tare cu fosta baza de clienti connex.ma poate ajuta cineva?
    b_andrei22@yahoo.com
    0740/028351(dati beep si sun)

      (Citează)

  11. Sal… mai stiti ceva de baza de date vdf? si de unde o pot lua? pe torrente nu e … ma puteti gasi la blucky4m@yahoo.com

      (Citează)

  12. salut. credeti ca pot sa mai gasesc aceasta baza de date pe undeva?
    astept mesaj pe mnick27@yahoo.com

      (Citează)

  13. As dori sa vad si eu baza aceea de date de la conex dar nu stiu sa o gasesc. Ma puteti ajuta?

      (Citează)

  14. Astept raspuns pe adresa lavinia_sd@yahoo.com

      (Citează)

  15. vreau si eu baza de date de la vodafone va rooooog

      (Citează)

  16. adresa mea de mail ralucabadea09@yahoo.com

      (Citează)

  17. Ma poate ajuta cineva?am un nr vodafone al unei persoane,sun si nu=mi raspunde?\
    este posibil sa nu-l mai aiba?cum aflu cui apartine? cum ajung la baza de date
    va rog mult de tot am urgenta nevoie de persoana asta si nu am sunat-o de 5 ani.
    adresa mea ghiumusa@gmail.com

      (Citează)

    • N-am mai citit de mult postul acesta, dar cred ca am scris in el ca acele numere sunt vechi, baza fiind copiata acum multi ani. Prin urmare e imposibil de gasit cineva acum in ea.

      De curiozitate, ai luat teapa de la vreo fata?

        (Citează)

  18. Buna,

    Va rog mult dati-mi si mie baza aia foarte veche. Este important. Va rog mult.

    Astept pe e-mail

    alexa_stan88@yahoo.com

    Multumesc anticipat.

      (Citează)

  19. Buna tututror. va rog mult daca se poate sa-mi trimita si mie cineva acea baza sau sa-mi spuneti unde o pot gasi. ma gasisti pe id: tallivalli :d fac cinste cu un suc sau o bere in functie de preferinte :X va pup !

      (Citează)

  20. vreau si eu baza de date vodafone va rog frumos….andra_bunila@yahoo.com

      (Citează)

  21. buna, credeti ca pot sa mai gasesc aceasta baza de date vodafon pe undeva?
    astept mesaj pe adresa de mail: radu.andreea_2008@yahoo.com

      (Citează)

  22. Buna,

    Fii bun, te rog, si ajuta-ma sa aflu un abonat Vodafone; am numarul, n-am numele.

    Platesc pt informatie.

    O zi buna.

    Anda

      (Citează)

  23. Buna!
    Ma ajuta si pe mine cineva cu baza de date?
    Va rog! ;;)

    Multumesc

      (Citează)

    • Marina, postul e din 2007, baza era de prin 2000. Cauti pe cineva care are numar de mobil dinainte de 2000? Crezi ca mai are acelasi numar?

      Eu unul nu mai am baza, n-am avut motive sa o pastrez.

        (Citează)

  24. dap :P eu spre ex am nr asta de knd s-a infiintat compania :)
    crezi k mai am vreo sansa sa o gasesc ?? :)

      (Citează)

  25. vreau sa stiu un nr de telefon vodafon de unde este si al cui e .Ma poate ajuta cineva?

      (Citează)

  26. Am nevioe urgent de acea baza de date. Imi trebuie informatii despre doua numere Vodafone urgent.
    kiribati2006@gmail.com

      (Citează)

  27. Crezi că 7 ani mai târziu o mai am?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus