un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum prepara McDonald’s un Chicken McNuggets

23 Mar 2007  ·

Uncategorized  ·

7 comentarii

O carte scrie despre cele 38 de ingrediente care sunt implicate în prepararea unui Chicken McNuggets de la McDonald’s. Cică 56% din bucata aia de carne ar fi de fapt porumb, 13 din 38 de ingrediente fiind bazate pe această plantă. Articolul e aici şi detaliază mai bine ce şi cum.

Interesante (în sens rău) sunt două ingrediente: în uleiul de prăjit se adăugă “dimethylpolysiloxene”, bănuiesc că dimetilpolisiloxen în română, dacă traduc bine, care împiedică apariţia spumei când se prăjeşte. Problema e că această substanţă este agent cancerigen, şi produce şi mutaţii, tumori şi alte probleme. Iar al doilea ingredient problemă este “tertiary butylhydroquinone” sau TBHQ. Acesta se spray-ază pe bucata de carne sau se pune în interiorul ambalajului, pt a păstra proaspăt alimentul. La noi mi se pare că McNuggets nu se dă la cutiuţă, ci la pungă. Această substanţă este o formă de butan (gaz lichid, metan-etan-butan-propan parcă era ordinea, funcţie de câţi atomi de carbon sunt în hidrocarbură), ingerarea unui gram de TBHQ produce ameţeală, vomă, delir, sufocare şi leşin, iar 5 grame sunt letale.

Nu mănânc McNuggets. Asta pt că dacă aş vrea bucăţi de pui, îmi iau un Crispy Strips de la KFC. Mă întreb însă dacă nu cumva KFC foloseşte aceleaşi substanţe. Mă întreb dacă aceleaşi substanţe se regăsesc şi în McChicken, şi dacă întreg uleiul de gătit (adică, şi de la cartofi) este plin de aceste substanţe dăunătoare. Da, ştiu că McDonald’s e rău, oricum mănânc rar şi atunci de poftă sau pt că nu există un alt loc în oraş în care să am încredere că măcar e preparat igienic, dar totuşi… când lumea zice că McDonald’s îţi face rău, se cam referă la faptul că te îngraşi, că e grăsime multă, etc… nu că te omoară.

    7 comentarii

  1. chestiile astea mi se par exagerate. poate ca folosesc ceva chimicale, dar cati oameni ai vazut intinsi pe mesele din mc’donalds gata sa isi dea duhul, sau sa lesine dupa ce au terminat de mancat?… banuiesc ca retetele sunt verificare inainte de a fi servite in restaurant, si nu ar fi aprobate daca ar fi chiar atat de daunatoare

      (Citează)

  2. Da, probabil. Pana la urma orice substanta te omoara, daca e in cantitati prea mari, pana si apa.

      (Citează)

  3. acum vreun an mcdonald’s a fost data in judecata de o o agentie pentru protectia omului pentru ca cei de la MC au recunoscut ca folosesc faina pentru a face cartofii asa cum sunt. nu m-ar mira sa fie si in alte produse. cat despre efectul mancarurilor fast-food, vedeti “supersize me”.

    ps cred ca am vreo 2 ani de cand mananc zilnic la fast food, ajungand chiar la 10 mese pe saptamana la astfel de mese, si nu stiu sa fi avut ceva…decat o mica toxinfectie, datorata unei alergii a mele la ketchupul dintr-o pizza. de curiozitate mi-am facut programare la doctor sa-mi fac analizele, sa vad daca are vreun efect asupra mea mancarea asta. desi ma indoiesc. a

    ah cu doar 2 kilograme in + fata de acum 2 ani, undeva pe la 67 in conditiile in care am 183

      (Citează)

  4. MEPB: Metan (1) – Etan (2) – Propan (3) – Butan (4). :p

      (Citează)

  5. “uleiul” in care se prajesc cartofii e defapt seu de oaie. trust me.

      (Citează)

  6. Pai trebuie sa arati si o sursa pt faza cu uleiul, pt ca McDonald’s declara ca e 100% vegetal, de ex ulei de palmier, soia, etc, si ii cred pe ei ca sunt totusi legi si declaratii si controale stricte.

      (Citează)

  7. De bine ce ziceam de aceste produse, azi la McDonald’s am stat langa un tip, om de afaceri, vorbea la telefon de firme, ministere, aprobari, etc, imbracat la costum, par alb, etc. Isi luase pentru el doua meniuri de aripioare de pui, si le-a mancat pe toate, inclusiv cele doua portii de cartofi cu care veneau, doua sucuri si o cafea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus