un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Taxe vamale?

10 Jan 2007  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

N-am reusit sa gasesc nimic concret despre ce taxe vamale dispar si ce se intampla cu pretul electrocasnicelor acum ca am intrat in UE. Iata cateva concluzii totusi.

Potrivit unui articol din Ziarul Financiar si unui anunt de pe eMag.ro, nici pana acum nu erau taxe vamale la notebook-uri, monitoare, aparate foto-video, componente PC si telefoane mobile. Cei care ati asteptat luna ianuarie sa luati ceva de genul acesta, teapa, mai bine luati din decembrie cand mai erau oferte de sarbatori. Nu vor fi ieftiniri la aceste categorii de produse.

Se vor scoate sau micsora semnificativ taxele vamale la: televizoare LCD, plasma, sisteme Home-Cinema (era 42%, va fi doar 14%), baterii si accesorii de rack (15%, sper sa intre si acumulatorii in categoria asta) si genti de notebook-uri si huse (22%, acum e momentul sa va cumparati o geanta de laptop).

Prin urmare nimic util. Singura veste buna e reducerea substantiala la televizoare LCD si plasma, dar oricum alea costa un purcoi de bani si asa.

Eu vreau un cuptor cu microunde. Cum vor arata preturile la electrocasnice? N-am gasit nimic concret. E clar insa ca pt electrocasnicele mari preturile vor creste pt ca se adauga o taxa de mediu, pt reciclarea aparatelor, pe care producatorii o platesc statului si atunci o includ in pretul produselor sau ceva asa. Oricum, important e ca taxa asta va mari pretul cu vreo 20-25 de euro, nu se stie exact la ce se aplica (“electrocasnice mari” – bine, dar cat de mari?). Taxele vamale insa vor disparea, si deci va fi si o ieftinire, dar daca pe total pretul va fi mai mic sau mai mare ca inainte, nu stie nimeni concret si vom vedea in magazine. Suntem mai bine lamuriti in Adevarul, unde ni se spune ca taxele pt electrocasnice vor scadea de la 25-30% la 1,5-3%.

O ciudatenie: cautand informatii pe net am gasit o ciudatenie (de fapt mai multe), probabil din seria “articole copiate si reclama mascata”:

Pe site-ul The Money Channel, aici, aflam din articolul despre ieftiniri ca: “La PCfun.ro, televizoarele LCD cu ecran mare sunt acum mai ieftine cu 30-35%. Ca urmare, compania estimeaza o creştere de câteva ori a cererii în acest an şi de până la 300% în prima fază.”

In Jurnalul National, aici, aflam ca exemplu de ieftinire ca: “Astfel, la PCfun.ro, televizoarele LCD sunt mai ieftine cu 30%-35%, estimandu-se o crestere de cateva ori a cererii in acest an si de pana la 300% in primul trimestru din 2007.” si urmeaza si o declaratie scurta a unui director PCfun.ro

Jurnalul National tine de Antena1 si Intact, iar The Money Channel de Realitatea TV si SOV. Deci teoretic sunt concurenti si nu au nici o treaba unii cu altii, dar ma intreb cum au ajuns amandoi sa spuna despre pcfun.ro si sa faca reclama asta (care la televizor ar fi fost amendata, zic eu).

Iar pagina de pe eMag spre care va trimiteam mai sus, apare in mai multe locuri. Aici pe eMag, unde “eMAG face urmatoarele precizari”, apoi pe Scop Computers, unde “SCOP Computers face urmatoarele precizari” si evident ca in rest este identic la cuvant acelasi comunicat, si pe itXpert unde nu mai face nimeni precizari, dar din nou textul este identic.

    3 comentarii

  1. o fi o declaratie de presa emisa de siteul respectiv pe care toti au luat-o ca atare

      (Citează)

  2. Cred ca pe itxpert.info am scris cam tot ce trebuia scris. Ceea ce se refera la IT, cel putin…
    (The Fan)

      (Citează)

  3. Nu neg ca n-ar fi buna declaratia respectiva, si frumos asezata in pagina. Doar ca e ciudat ca 3 site-uri si poate chiar mai multe au reprodus-o… ma face sa ma intreb daca e ceva oficial si fiecare a folosit anuntul oficial, sau a scris-o cineva pt site-ul lui si ceilalti au imprumutat prin copy paste?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus