un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cosmote ia teapa

13 Oct 2006  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Daca era sa vorbesc urat, as fi zic ca ia altceva, dar am zis ca ma exprim frumos pe blog. Pe scurt, s-au dat ultimele doua licente 3G disponibile pt Romania, iar participantii la licitatie erau Cosmote, Zapp, RCS&RDS si Societatea Nationala de Radiocomunicatii “Radiocom”. Doar doua puteau castiga, s-a facut un punctaj in functie de diverse criterii precum acoperire nationala, posibilitati de implementare, fonduri, etc. Cosmote era favorit clar, mai ales ca reteaua avea deja retele 3G in Grecia si Bulgaria, si se ocupa in principal cu mobile.

Surpriza a fost la anuntarea castigatorilor: RCS&RDS si Zapp au luat licentele, Cosmote a luat o veste proasta. Asta e. S-au dat puncte, RDS a luat 90, Zapp 72, Cosmote doar 59 si s-a considerat ca a avut o oferta chiar slaba. Sunt curios cum vor primi grecii de la conducerea mare vestile despre filiala din Romania. Si sunt curios si ce va face RCS&RDS cu licenta, ca e o gramada de bani, se aude ca au cumparat-o tocmai pt a fi si mai interesanti ei pentru potentiali investitori/cumparatori straini, care vor dori sa investeasca intr-o companie care poseda licenta asta ce permite dezvoltarea ulterioara si in sectorul comunicatiilor mobile. Asa cum in CV toata lumea vrea sa treaca un curs sau atestat in plus, tot asa se adauga aceasta licenta la valoarea si posibilitatea de dezvoltare a unei companii.

Daca intr-o perioada de 5-10 ani, Cosmote nu va reusi sa treaca la o tehnologie alternativa (WIMAX, G4, etc.), ar putea sa dispara“, a declarat dr. Nicolae Oaca, analist al pietei de telecomunicatii (ce meserie :|). Asta pt ca in ciuda a ce crede lumea, si anume ca 3G inseamna doar telefoane cu o camera video in plus pt video conferinte, 3G-ul inseamna generatia a 3-a de comunicatii mobile (GSM-ul a fost 2G, GPRS este 2,5G) si inseamna viteza mai mare si multe noi servicii posibile tocmai din aceasta cauza. Toti operatorii vor trebui sa faca trecerea spre 3G ca sa fie in pas cu tehnologia, nu e doar un moft pt cine vrea sa se vada la fata prin video-calling. Apropo de asta, am terminat Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, pe sectiunea de Comunicatii Digitale Multimedia, si nu ne-a zis nimeni la nici un curs ce e cu 2G, 3G, astea, doar ceva rapid despre GSM, GPRS si EDGE la cursul de retele de calculatoare. Ca sa aflu toata imaginea de ansamblu si nivelul de mai sus al lor vad ca e mai buna Wikipedia.

    3 comentarii

  1. inafara de faptul ca pentru rds aceasta licenta 3g i-ar putea mari cota de piata in eventualitatea vanzarii catre un operator strain ar putea duce la introducerea unui nou serviciu si anume internet mobil ca , nu cred ca rds vrea sa faca videofonie

      (Citează)

  2. Da, dar nu conteaza in sine serviciul pe care vrei sa-l introduci (fie el videocalling, fie internet mobil sau posturi TV pe mobil), ci faptul ca fiind vorba de un standard de comunicatii mobile, trebuie sa ai antene, acoperire nationala, divizii si angajati cu gramada pt ele, etc. Conteaza sa ai si structura hardware, nu neaparat domeniul de activitate pt care le utilizezi. RDS ma indoiesc ca are antene capabile de comunicatii 3G, pe cand Cosmote deja aveau pt ca asta este activitatea lor de baza… cu atat mai mare surpriza.

      (Citează)

  3. Antenele pentru 3g, dealtfel toata reteaua radio este cu totul si cu totul altceva decat GSM, si nu se poate refolosi absolut nimic, decat alimentarea electrica si site-ul poate. Sunt frecvente diferite, sunt antene diferite, sunt protocoale diferite. Nu mai faceti afirmatii aiurea-n tramvai

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus